Polerowanie szyby przedniej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Keyn
    Classic
    • 2011
    • 14

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2ljFfL-mL70
    [/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FdcJVuylmsM [/youtube]
  • krzypaw
    Drive
    • 2010
    • 88

Mam zniszczoną, tzn. porysowaną szybę przednią, pozatym ma ślady w miescu gdzie chodzą wycieraczki, nie da się ich zmyć.
    Natknąłem sie na allegro na preparat o nazwie "Tlenek Ceru". Czy ktoś tego używał??
    Zachwalają jak magiczny środek.

Komentarz

• strazakp
      Elegance
      • 2008
      • 819
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dołączę się do tematu ponieważ szyba w moim samochodzie też posiada sporo rysek i lekkich odprysków.
      Kiedys już rzucałem taki temat i z tego co pamietam to polerowanie szyb nie jest dobre i w sposób zadawalający skutecznym. Może cos się zmieniło (preparaty oraz technika) i warto by było spróbować. Wszystko zależy od ceny i efektów takiego zabiegu.
      Zastanawiałem się nawet nad wymianą szyby na nową. Biorąc pod uwagę że cena szyby+robocizna (ok 500zł) to lepiej mieć już nową szybę. Nie wiem tylko czy chce wymieniać szybę (teraz jest oryginalna).
      strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
      Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• Psycho Dad
        Rider
        • 2009
        • 629

Moja znajoma miała ten sam problem ... porysowana szyba od skrobaczki.

Każdy zakład poleci wymianę szyby. Nie są wstanie wypolerować idealnie powierzchni ze względu na kształt przedniej szyby.A domowe naprawy podejrzewam że mogą pogorszyć efekt, szczególnie w nocy (reflexy świateł)
        Ja polecam wymianę szyby.
        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez strazakp
          Nie wiem tylko czy chce wymieniać szybę (teraz jest oryginalna).
          właśnie to jest nasza typowa polska mentalność, nie wymienię bo szkoda oryginalnej, a potem będą mówić, że auto po wypadku...gówno prawda! na całym świecie wymienia się szyby i nikt z tego nie robi sensacji!!! przednia szybę można porównać do zużytej opony. to jet nasze bezpieczeństwo i chyba lepiej jest patrzeć przed siebie w 100% niż ślepić, marszczyć gały i wypatrywać kawałka cm. kwadratowego na szybie, gdzie dobrze przez niego widać...ale to tylko moje osobiste zdanie na ten temat.

Komentarz

• krzypaw
            Drive
            • 2010
            • 88

ale może jednak ktoś próbował, coś się mówi na forum o jakiejś glince. Chciałbym się dowiedzieć jakie są efekty.

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

nic z szybą się nie wykombinuje, albo jezdzic albo nowa :szeroki_usmiech
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rss
                L&K
                • 2009
                • 1098

nawet jesli jakims cudem uda sie te ryski spolerowac, to patrzac przez szybe bedzie sie mialo wrazenie ze obraz jest 'w krzywym zwierciadle'. znieksztalci sie powierzchnia szyby.
                kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• konkon
                  Rider
                  • 2008
                  • 667
                  • Octavia I (1U2)
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Niektórzy praktykowali tlenek ceru. Opinie bywały skrajne tzn. u jednych szyba jak nowa, u innych efekt soczewki i konieczna była zmiana szyby. Myślę że nie ma co kombinować, ewentualnie można spróbować na starej szybie przed wstawieniem nowej z ciekawości, być może efekt będzie zadowalający.
                  Konrad
                  OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                  PerfectServiceBy DGW
                  WhitePride :smokedevil

Komentarz

• filipT
                    Rider
                    • 2010
                    • 554

ja polerowałem szybę jakimś specyfikiem z allegro, narąbałem się przy tym jak głupi. nie powiem, delikatniejsze rysy stały się mniej widoczne, ale porobiłem sobie kilka nowych, coś dostało się pod tą przystawkę i mam teraz w paru miejscach regularne półksiężyce :evil:
                    jak masz bardzo porysowaną szybę to wymieniaj, jak nie - jeździj
                    i nie patrz że nie będzie rok produkcji zgadzał się z rokiem szkodnika, jak ewentualny kupiec będzie się czepiał to kop w D i niech bierze "złotko w dizlu 180tyś km" z otomoto
                    Mój Szkodnik

Komentarz

• TDK
                      Classic
                      • 2010
                      • 24

Co do wymiany przedniej szyby to nie jest to wcale takie rzadkie, dlatego tylko laik przy kupnie auta uważa, że inna data na przedniej szybie = auto miało wypadek. Często szyby wymienia się bo kamień, który wyleciał spod koła innego auta może uszkodzić szybę tak, że nadaje się on tylko do wymiany. Na naszych drogach to wcale nietrudno o takie zdarzenie. Gdyby to była boczna szyba, to można zastanawiać się nad przeszłością, ale nie przednia.
                      Koko dżambo i do przodu!
                      No i gdzie jest krzyż? Jak wiesz to proszę o informację. Z góry dziękuję.

Komentarz

• firmek
                        Rider
                        • 2008
                        • 477

Tez bylem sceptyczny co do polerowania szyby ale jak widac na tym przykladzie: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtop...r=asc&start=15 jednak sie da. Tylko zalezy co chce sie osiagnac - mniejsze, plytsze rysy zejda, glebsze wymagaly by juz bardzo duzo pracy i zebrania tyle materialu ze spowodowalo by to powstanie soczewek. Trzeba wiec miec jako takie pojecie jak sie do tego zabrac.
                        Z wymiana szyby nie bal bym sie utraty wartosci czy gadania ze auto bite ale bardziej "fachowosci" wymiany i ewentualnych problemow po wymianie - np ponacinany lakier i ogniska rdzy.

Komentarz

• Marx
                          Elegance
                          • 2009
                          • 865

ja miałem taką sytuację że pod wycieraczkę dostał się kamyczek i zanim zdążyłem wyłączyć - zrobił mi piękną półokrągłą rysę na dole szyby (to był Citroen BX - jedna wycieraczka na całą szybę). Nie przeszkadzało mi to specjalnie, a rysa była chyba na tyle mała, że po pół roku sama znikła....

Komentarz

Pracuję...