[O1] Rezonans dziwny dzwiek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzela22
    Drive
    • 2009
    • 40

Dzisiaj wymieniono w ECuproject tylne tuleje dolnego wachacza w przednim zawieszeniu od Cupry :twisted:
    Ciężko określić czy przyniosło to jakieś zmiany... placebo robi swoje :P w pewny momencie zacząłem się śmiać z siebie, bo stojąc na światłach wydawało mi się, że cała fura stoi sztywniej :wink: ...ale, pojeździłem trochę po mieście i muszę przyznać, że fura inaczej wybiera dziury, czuć różnicę bo robi to mniej komfortowo. Niektórzy pisali, że mniej koła podskakują przy ostrym ruszaniu - ja zaobserwowałem takie zachowanie wyłącznie na mokrym, dlatego nie ukrywam, że czekam na deszcz żeby się przekonać czy faktycznie jest lepiej :diabelski_usmiech
    Zdam relacje później czy zaobserwowałem coś jeszcze

30/04/2011r.
    Wrzucam nowy wykresik mierzone na nowej hamowni w ECUproject 8)
  • wojtass
    Rider
    • 2007
    • 473

Witam serdecznie Chciałbym opisać mój problem który od dłuższego czasu mnie denerwuję. Otóż w okolicach 1800-2200 obr/min dochodzi dziwny dzwięk, taki jakby brzęczenie ( odgłos poluzowanej jakiejś blachy itp). Dzwiek ten jest słyszalny w okolicach nadkola od strony kierwocy. Myślałem iż coś jest poluzowane w silniku ale nic tam nie widać niepokojącego. Odgłos ten jest słyszalny jadąc, stojąc na parkingu jak dodam gazu lub jak wrzucę na luz dojeżdzając do świateł i tak jak wyzej napisał, słychać go tylko w tych granicach obrotów. Może ktoś miał w/w problem i może mi pomóc?

Komentarz

• b707
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1272

Sprawdź wydech. U mnie tak brzęczało kiedyś w tym zakresie pekniete ucho od środkowego tłumika a później gdy zaczęła puszczać osłona termiczna katalizatora.
      Mi to zakład tłumikarski zespawał i nie brzęczy

jak nie to to poszukaj na forum bo kiedyś ktoś miał coś podobnego i brzęczało co innego. Ale ja bym zaczął od wydechu
      Adam

Komentarz

• wojtass
        Rider
        • 2007
        • 473

hmmm no wlasnie tak chyba zrobie Ostatnio bylem u tlumikowca ale na naprawe przy katalizatorze :wink:

Komentarz

• ormik
          Classic
          • 2012
          • 35
          • Octavia II (1Z3)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Cześć udało ci się to jakoś rozwiązać, bo mam taki sam problem?

Komentarz

• pekool
            Rider
            • 2012
            • 321
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

U mnie bylo podobnie na oponach zimowych i kolach stalowych, tylko ze na dwoch osiach byly rozne opony tzn. przod nowe a tyl stare- wytarte. Na wiosne po wimianie na alufelgi z opnami letnimi problem zginal i nawrocila cisza.
            pekool

Komentarz

• soberowy
              Drive
              • 2014
              • 65
              • Octavia I combi (1U5)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
              • AZV 2.0 TDI 140 KM

U mnie taki dźwięk jest ale na niższych obrotach i mechanik stwierdził, że to osłona tarczy.

Komentarz

Pracuję...