Odmrażanie szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • genia123
    Classic
    • 2011
    • 25

Odmrażanie szyb

Zamieszczone przez Hiv
    Wracając do tematu klonów działających z VCDS.

Rozumiem, że będzie działać on tylko z wersją VCDSa dołączoną do kabelka bo każde uaktualnienie to ryzyko uwalenia kabla?(softu który w nim jest?)
    Nie ryzyko tylko pewna śmierć kabla.

Zamieszczone przez Hiv
    Czyli jeśli pojawi się nowy soft dający więcej możliwości lub obsługujący kolejne modele nowych samochodów z grupy VAG trzeba będzie po prostu kupić nowy kabelek z nowym softem?
    Tak ale można się z tym zwrócić do sprzedawcy by ten go zaktualizował - chyba że kupiłeś chińczyka.
  • czto
    Rider
    • 2010
    • 546
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Odmrażanie szyb

Witam

Ciekawy jestem jakie macie pomysły na bezbolesne dla pojazdu odmrażanie szyb (garaż odpada ). Temat niedługo będzie na czasie. Moje doświadczenia opierają się na razie na:
    - skrobaczce - ten rodzaj usuwania lodu/szronu/szadzi raczej bezbolesny nie jest,
    - odmrażacz w spray'u - niby ok, ale strasznie po jego użyciu parują szyby,
    - mata/karton - niestety szybko znajduje amatorów cudzej własności.

No cóż, na tym kończą się moje pomysły.
    2004 Renault Thalia 1.4 RT,
    2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
    2009 Renault Clio MTV 1.4
    2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
    2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

ja jak nie kiedyś miałem garażu to zrobiłem sobie szybę na zapinki takie i zabierałem ja w mrozy do domu . na noc zakładałem folie , potem rano raz dwa ja zdejmowałem , strzepnąłem szron lub lód , folię do bagażnika i szybciutko tą szybę na zapinki zakładałem żeby śnieg nie napadał do środka. cała operacja trwa może 2 minuty.
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• macluke
        Elegance
        • 2010
        • 875

Zamieszczone przez leszekmw
        zrobiłem sobie szybę na zapinki takie i zabierałem ja w mrozy do domu
        fajnie mieć taką zdejmowaną szybę....

Komentarz

• baca10
          RS
          • 2009
          • 6225

czto, Jak zostawiasz auto na dworze to popsikaj odmrazaczem do szyb,potem przed ponowna jazda bedzie ci latwiej usonac lod na szybie

Komentarz

• SP9XWW
            Rider
            • 2009
            • 579

W poprzednim autku spędzało mi to sen z powiek. Miałem lód i szron na przedniej szybie jak i w środku :!: Kończyło się na ogół tym, że jechałem metodą czołgisty. Na pełne rozmrożenie szyby w środku potrzeba było około 15 minut które nie zawsze miałem pod ręką.

Na zewnętrzna szybę w praktyce najlepiej pomaga płyn do odmrażania Mors (nie mylcie prosze ze sprayem - też jest taka warsja - bo ten akurat jest mało wydajny).

Ten środek jest o tyle skuteczny, że dobiera się do lodu w czasie poniżej 30 sekund. Potrafi przegryźć się przez zbitą bryłę lodu i całkowicie usunąć go z szyb zewnętrznych.

W nowym Skodzitsu jeszcze nie przeżyłem zimy z zamarzaniem szyb od środka (mam nadzieję, że klima będzie tutaj pomocnikiem w odparowywaniu wilgoci ze sodka) :lol: ale jak sytuacja się znowu powtórzy trzeba będzie wrócić do wypróbowanej metody wietrzenia samochodu na parkingu przed zamknięciem drzwi. Jedyne wyjście wychłodzić wnętrze, wtedy istnieje małe prawdopodobieństwo, że szyba zamarznie od środka.
            Vy 73! de S!@w

Komentarz

sa srodki typu "pre ice" jak odmrazacz do szyby tylko psika sie wieczorem i do rana lodu nie ma albo jest latwy w usunieciu. sprawdzalem zeszlej zimy dosc ostrej, auto pod blokiem i przy calkiem sporych mrozach faktycznie rano nie bylo lodu, albo tworzyl sie dopiero i mial forme raczej gestej mazi wtedy wycieraczki i nic nie skrobalem, ewentualnie poprawic odmrazaczem i nie skrobiemy nic. naprawde byl skuteczny, widzialem w tesco ostatnio taki, ja mialem chyba z makro jakis niemiecki. Ma forme bardziej balsamu (koncentratu) niz plynu.zawsze psikalem jak najpozniej, ale jak sie nie dalo to wytrzymywal od ok 20 do 6 rano.

Komentarz

• gebek
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1214

Niezalezne ogrzewanie postojowe...cieplo w aucie i szyby odmrozone.
                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• beaviso
                  Elegance
                  • 2010
                  • 767
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nigdy nie skorbię przedniej szyby z obawy o rysy. Szkoda jej niszczyć i potem wściekać się podczas nocnej jazdy. Pozostaje tylko cierpliwość i chemia - odpalam auto, odśnieżam, po paru minutach puszczam powietrze na szybę i nie jest źle, zaczyna odpuszczać od dołu. Pomagam odmrażaczem (patrz niżej). W niekorzystnych przypadkach te 15 minut trzeba poświęcić (na całość)...

Na szron i cienki lód u mnie dobrze sprawdzał się odmrażacz Sonax dostępny na stacjach Shell - preparat musi być koniecznie w pompce, bo gazowe spraye to pomyłka (leci z wiatrem).

Najgorszy poranek jest po tym, gdy poprzedniego dnia wieczorem, przy odstawianiu auta na parking, padał śnieg. Dopóki w aucie są resztki ciepła, śnieg padający na szybę topnieje. Potem jednak zaczyna zamarzać i rano na szybie jest lodowy pancerz, którego chemia nie rusza - albo potrzebna ilość preparatu wynosi pół butelki... Pozostaje tylko czekać na ciepło od silnika. Na najbliższą zimę kupiłem i wypróbuję wspomniany przez kogoś wyżej "pre-icer", może dzięki niemu uniknę sytuacji lodowego pancerza.

Ale i tak po zeszłej (stanowczo za długiej) zimie na szybie zostało wiele drobnych, punktowych śladów - po trafieniach syfem pryskającym spod kół poprzedzających samochodów.

M.
                  666 4U

Komentarz

• Udesky
                    RS
                    • 2007
                    • 1692
                    • Octavia I (1U2)
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez beaviso
                    Nigdy nie skorbię przedniej szyby z obawy o rysy.
                    Ja skrobie od zawsze i nigdy nie zauważyłem rys na szybie od tego. Jedyne jakie są to te powstałe w wyniku eksploatacji. A w nocy to to już na pewno nie przeszkadza, jeśli już to w słoneczne dni, gdy słońce pada pod odpowiednim kątem.
                    po paru minutach puszczam powietrze na szybę i nie jest źle
                    Martwisz się o szybę, a takim sposobem silnikowi bardziej szkodzisz. :P
                    Swoją drogą lepie od razu dawaj nawiew na szybę, niech stopniowo się nagrzewa, bo jak kiedyś po nagrzaniu, nagle puścić ciepłe powietrze na szybę to możesz usłyszeć trzask i będzie po szybie. Powodem będzie zbyt duża różnica temperatur.

Zawsze można sobie kupić pokrowce na pół samochodu, takie które zakrywają tylko dach i szyby. Ściągamy, strzepujemy, pakujemy i sruuuu w drogę.
                    O coś takiego.
                    W Polsce nie ma kryzysu.
                    Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• macluke
                      Elegance
                      • 2010
                      • 875

Nigdy nie skorbię przedniej szyby z obawy o rysy.
                      hmm, od zawsze używam skrobaczek i nie zauważyłem żadnej rysy spowodowanej tą czynnością. Chociaż wsparcie skrobania chemią niewątpliwie pomaga.

A konkretnie od kilku lat używam takiej skrobaczki:

jest rewelacyjna - słuzy już długo, nic się nie rysuje a lód schodzi bez problemów.

Komentarz

• winni77
                        RS
                        • 2009
                        • 2183
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja polecam skrobaczkę mosiężną. Co prawda nie kupiona w PL, ale myślę, że do dostania bez problemu. Dodam, że doskonale spełnia swoje zadanie.

Opis: "Ice Scraper With Brass & Rubber Blade Non Scratch Ideal for winter months Tough brass blade ice scraper cuts through ice fast and will not scratch glass Also has squeegee to easily take water off glass Easy to grip foam handle Heavy duty design."

[ Dodano: Sob 13 Lis, 10 18:33 ]
                        Zamieszczone przez macluke
                        A konkretnie od kilku lat używam takiej skrobaczki:
                        http://moto.allegro.pl/plandeka-pokr...314529330.html
                        Ano właśnie dopatrzyłem, że to coś podobnego
                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• andrzej1962
                          L&K
                          • 2010
                          • 1306
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Dlatego co by nie mówić złego o FF dobroczynnością było w moim poprzedniku tj. FF II FL podgrzewana szyba. Znikają wszelkie problemy. Moim zdaniem opcja ta powinna się znaleźć na podstawowym wyposażeniu każdego samochodu tak jak jest obecnie z ABS.

Komentarz

• dragster
                            Elegance
                            • 2009
                            • 895
                            • Honda

W Tesco właśnie jest promocja (albo już po prostu spadła cena i tak zostanie, a na wiosnę jeszcze spadnie) tego "Morsa" z Autolandu co na fotce kilka postów wyżej. - kosztuje niecałe 7 zł. Dwa tyg. temu był jeszcze po ok. 12 zł.
                            Silnik R18A2.
                            http://www.dadrl.org.uk
                            http://www.lightmare.org

Komentarz

Zamieszczone przez gebek
                              Niezalezne ogrzewanie postojowe...cieplo w aucie i szyby odmrozone.
                              no tak ale nie kazdy moze sobie na to pozwolic. Ja gdybym nie mial juz zalozonego Hydronica to pewnie nigdy bym nie mial zbednej kasy by zalozyc.

A tu w formie ciekawostki, sposob na zamarzniete szyby :shock:
                              Farelka

To co polecalem wczesniej, choc nie ta firma.
                              Antyzamarzacz

Komentarz

• czto
                                Rider
                                • 2010
                                • 546
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Moja Skoda nie przeżyła jeszcze zimy, ale w poprzednich autkach miałem problem z odmrażaczami. Po ich użyciu strasznie parowały szyby od wew. Trochę czasu musiało potrwać zanim odpuściło.
                                Skrobaczka odpada, bo to masakra dla szyby.

Komentarz

• beaviso
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 767
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Udesky
                                  Martwisz się o szybę, a takim sposobem silnikowi bardziej szkodzisz. :P
                                  Swoją drogą lepie od razu dawaj nawiew na szybę, niech stopniowo się nagrzewa, bo jak kiedyś po nagrzaniu, nagle puścić ciepłe powietrze na szybę to możesz usłyszeć trzask i będzie po szybie.
                                  Dlaczego szkodzę? Na pewno nie bardziej niż ruszając z miejsca totalnie zimnym silnikiem po odpaleniu, kiedy muszę włączyć się do ruchu i jechać od razu sprawnie.
                                  A co do nagrzewania szyby - chciałbym mieć takie ogrzewanie, aby w ogóle pomyśleć o tym, co piszesz...

M.
                                  666 4U

Komentarz

• Udesky
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 1692
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Dlaczego szkodzę? Na pewno nie bardziej niż ruszając z miejsca totalnie zimnym silnikiem po odpaleniu,
                                    To właśnie jest znacznie zdrowsze. To nie to co kiedyś gdy było trzeba poczekać, aż olej się rozejdzie po silniku. Dla dzisiejszych motorów, najlepiej ruszyć od razu po odpaleniu.
                                    Ale i tak większość z nas najpierw odpala, włącza ogrzewanie na full, nawiew na szybę, ogrzewanie tylnej, wychodzi i odśnieża i skrobie. Sam tak robię, choć wiem, że to nie zdrowe dla silnika. ops:
                                    A co do nagrzewania szyby - chciałbym mieć takie ogrzewanie, aby w ogóle pomyśleć o tym, co piszesz...
                                    Z tego co pamiętam taką sytuację miał ktoś z naszego forum, a i mój znajomy też miał tą nieprzyjemną przygodę.
                                    Nie trzeba mieć nie wiadomo jakiego ogrzewania. Gdy na zewnątrz jest -30*C, a powietrze na szybę będzie miał, powiedzmy +10*C, to daję nam różnice 40*C. Dlatego lepiej od razu puszczać nawiew, niech po woli się nagrzewa. Nie chce ryzykować, że 100 razy się uda, a za 101 coś pęknie.
                                    W Polsce nie ma kryzysu.
                                    Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

Ale i tak większość z nas najpierw odpala, włącza ogrzewanie na full, nawiew na szybę, ogrzewanie tylnej, wychodzi i odśnieża i skrobie. Sam tak robię, choć wiem, że to nie zdrowe dla silnika. ops:
                                      gwarantuję Ci że zdrowe . niezdrowe dla średniego spalania podawanego przez producentów i ekologii.
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14891
                                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez czto
                                        Po ich użyciu strasznie parowały szyby od wew
                                        ale dlaczego?
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• str33t
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 625

Mądre głowy z VW też już myślą o problemie skrobania szyb:

Ja wyznaję teorię, podobną jak poprzednicy. Wstane 15 min wcześniej, odpale auto i ogrzewanie na full i działam :wink:

Komentarz

• czto
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 546
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez ruwado
                                            Zamieszczone przez czto
                                            Po ich użyciu strasznie parowały szyby od wew
                                            ale dlaczego?
                                            ... no właśnie dlaczego? I zarówno w Clio, którego się pozbyłem i w Picasso, którym podróżuje małżonka ten sam problem. Wszystkie autka wyposażone w kimatyzację, regularnie na przeglądach. Jak problem dotyczy tylko moich autek, to jestem chyba jakimś kosmitą

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Dla dzisiejszych motorów, najlepiej ruszyć od razu po odpaleniu.
                                              chyba dla dzisiejszych ekologów
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• Jiro
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 66

Panowie,
                                                Zaslyszane, aczkolwiek nie testowane przeze mnie. Wysmaroac przednia szybe denaturate i dokladnie wytrzec. Podobno szron sie nie ima

Zdroofki 4All

Komentarz

• watchman
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 200

Testowałem kilka odmrażaczy i sonax był najlepszą opcją (cena\wydajność) I nie polecam sprejów raz się naciąłem kurde akurat wiało :lol: :lol: :lol: połowa wylądowała na kurtce Po za tym trzeba się jeszcze mocno wychylać żeby środek szyby przedniej spryskać.
                                                  Spreje są do dupy przynajmniej jako odmrażacze.
                                                  NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

Pracuję...