Immobilajzer w Octavii a UBEZPIECZALNIA...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Darek79
    Classic
    • 2007
    • 33

Mnie zastanawia, ta przepuszczalnosc szyby czolowej. Biorac pod uwage, ze nie byl on robiony na nowej szybie, a kazdy szyba powiedzmy po 100kkm ma rysy odpryski i jest zmatowiona nie bedzie miala takiej samej przepuszczalnosci jak nowa. Tak samo sprawa ma sie z bocznymi. Te urzadzenia przeciez przepuszczaja wiazke swiatla, ktora ma po drugiej stronie ma byc odebrana w 100%. Przykladajac dwie te sondy do siebie, bez zadnej przeszkody, nie otrzymamy 100%, nawet smiem twierdzic ze 90% bedzie ciezkie do uzyskania.
  • Octawian
    Classic
    • 2006
    • 17

Ubezpieczyłem Octavię (2000 r. - starsza wersja) w Compensie.
    Kwota była taka, że musiałem podać 2 zabezpieczenia.

No więc:
    1. Blokada kierownicy
    2. Immobilajzer

Pani powiedziała ze mam sobie zrobić "certyfikat" - tak tylko dla siebie, że mam ten immobilajzer (chociaz podobno to standard w tym roczniku - prawda to ?) w razie gdyby się coś stało ubezpieczalnia będzie chciała mieć dowód, że immobilajzer był w np. ukradzionym samochodzie.

W okolicy robi to tylko dwóch panów, którzy mają "uprawnienia" do stwierdzenia tego. Po wizycie u jednego i drugiego okazało się, że cena za papierek jest 2-krotnie wyższa niż mówiła to Pani, ale widać, że panowie sie dogadali. Kwota ta nie jest jakaś oszołamiająca, ale nie lubię jak ktoś mi mówi, że coś kosztuje tyle a potem się okazuje ze jest 2 razy tyle, chodzi o zasadę.

Czy to wszystko co tu opisałem jest normalne ? Czy nie udowodniłbym jakoś ubezpieczalni, że octavia z tego roku ma immobilajzer w standardzie ? (w papierach nigdzie tego nie ma ) Jakie ceny są u was za takie certyfikaty ???

P.S. Na blokadę kierownicy chyba nikt certyfikatu nie będzie chciał...
    pozdrawiam
    Octawian

Komentarz

• zefirstorm
      Ambiente
      • 2006
      • 152

nie jestem pewien ale czy czasem nie chodzi o zabezpieczenia niefabryczne...
      ASV 147PS@307Nm

Komentarz

• Octawian
        Classic
        • 2006
        • 17

Zamieszczone przez zefirstorm
        nie jestem pewien ale czy czasem nie chodzi o zabezpieczenia niefabryczne...
        no własnie wydaje mi się, że taka procedura powinna być przy zabezpieczeniach "niefabrycznych", ale to nie wyglada na dorabiane zabezpieczenie, kluczyki wygladają na oryginalne, no chyba, ze ktoś z Was powie, że ta skoda nie powinna mieć tego zabezpieczenia
        pozdrawiam
        Octawian

Komentarz

• Bazyli76
          Rider
          • 2006
          • 487

Nie wiem jak z kosztami w Compensie, ja ubezpieczałem moją Octavkę w Allianz'ie i nie było najmniejszego problemu wymagali 2 zabezpieczeń elektronicznych u mnie akurat immobilaiser i autoalarm fabryczne. Co prawda ja mam Octavie z 2002 roku i nie wiem jak było w starszych modelach.

Komentarz

• Octawian
            Classic
            • 2006
            • 17

Zamieszczone przez Bazyli76
            Nie wiem jak z kosztami w Compensie, ja ubezpieczałem moją Octavkę w Allianz'ie i nie było najmniejszego problemu wymagali 2 zabezpieczeń elektronicznych u mnie akurat immobilaiser i autoalarm fabryczne. Co prawda ja mam Octavie z 2002 roku i nie wiem jak było w starszych modelach.
            Pewnie miałeś o tym napisane gdzieś w papierach i dali Ci spokój. U mnie niestety nie ma nigdzie napisane, że mam w samochodzie immobilajzer
            pozdrawiam
            Octawian

Komentarz

• less1
              Ambiente
              • 2006
              • 101

jesli masz to fabrycznie immo, podjedz do aso, zagadaj z kierem serwisu i niech ci zrobia druk ze ten model mial immo, na to pieczatka i po krzyku
              przy dobrych wiatrach moze za free to zrobia

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

z drugiej strony kazda octavka miala immo w standardzie
                miala takze centralny zamek a funkac SAFE byla chyba do 2000r za doplata (albo niedostepna )nie pamietam

swoja droga jak ci ubezpieczyciele probuja sobie jakies furtki zrobic (masakra)

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Weiss probuje sie dowiedziec, czemu jesli ktos zgubi kluczyk od skrzyni blokady skrzyni biegow, najwieksza firma ubezpieczeniowa w Polsce nie chce wyplacic odszkodowania, czy to jest glowne zabezpieczenie samochodu, czy jak. Facet zgubil kluczyk w miesiac po odbiorze auta, a auto ukradli w kolejnym miesiacu.

Swoja droga, to oni chyba sa nie pelno sprytni, bo wg mnie zeby odjechac samochodem to wcale tego kluczyka nie trzeba :evil:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• vanguard
                    Classic
                    • 2006
                    • 26

Octawian blokada kierownicy nie jest zabezpieczeniem przeciwkradziezowym (w PZU ale mysle ze tez w kazdej innej ubepieczalni), moze miales na mysli blokade skrzyni biegow?

pytam bo faktycznie wszelkie pomylki moga skutkowac odmowa wyplaty odszkodowania

pani ktora wypisuje polise tez moze opowiadac glupoty, albo nie wiedziec, a konsekwencje oczywiscie obciazaja Ciebie

Komentarz

• Samiec
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4287
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez vanguard
                      Octawian blokada kierownicy nie jest zabezpieczeniem przeciwkradziezowym (w PZU ale mysle ze tez w kazdej innej ubepieczalni), moze miales na mysli blokade skrzyni biegow?
                      Jest :wink: ,moj dobry kumpel ma cytryne ,tylko z imobilajzerem i blokada kierownicy (2 zabezpiecznia), tylko nie ubezpieczal w PZU (nie pamietam gdzie). Wszystko zalezy ,co dany ubezpieczyciel wymaga.
                      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez vanguard
                        blokada kierownicy nie jest zabezpieczeniem przeciwkradziezowym
                        Przy wartości samochodu chyba do 40tys. w PZU nie jest wymagane drugie zabezpieczenie. Również i Allianz ma podobne warunki. Octa jest z 2000, więc na pewno jej wartość jest poniżej. Drugie zabezpieczenie nie jest prawdopodobnie wymagane. Poproś o Ogólen warunki Ubezpieczenia albo sprawdź w Internecie, tam masz opisane co i jak.

Komentarz

• vanguard
                          Classic
                          • 2006
                          • 26

Zamieszczone przez rezon
                          Przy wartości samochodu chyba do 40tys. w PZU nie jest wymagane drugie zabezpieczenie
                          PZU
                          do 50.000 zl brutto - jedno zabezpieczenie
                          od 50.001 zl brutto do 150.000 zl brutto - dwa niezalezne zabezpieczenia
                          powyzej 150.000 zl brutto - trzy niezalezne zabezpieczenia

wiec jak jest z 2000 roku to jedno wystarczy

Komentarz

• Octawian
                            Classic
                            • 2006
                            • 17

Compensa
                            do 20tyś 1 zabezpieczenie np. blokada kierownicy
                            od 20tyś 2 zabezpieczenia np. immobilajzer + blokada kierownicy

A teraz najciekawsze !!!

Byłem u "Pana", dałem 50zł, obejrzał kluczyki wypisał kartkę + 2 pieczątki i powiedział, że za rok jak będę przedłużał ubezpieczenie autocasco to muszę znowu przyjechać !!! Bo to jest certyfikat i trzeba go odnawiać, gdyż on jest ważny tylko rok !!!
                            No to już jest chyba paranoja oni wyobrażają sobie, że ja ten immobilajzer sobie wymontuję czy co ??? Skoro raz stwierdził, że jest to za rok musi znowu stwierdzać ? ludzie... Ja chyba zrobie sobie ten papier w Compensie i będą pieczątki przybijał za 50 zł od łepka, przy tylu sprowadzanych autach niezły biznes ! a wypasiony gość ledwo znalazł ostatni formularz z bloczku dla mnie !

P.S. 1 Czemu nie chcą ode mnie certyfikatu na blokadę kierownicy ??? :-)
                            P.S. 2 Co to ASO ? chyba Autoryzowany Serwis Octavii ? :-)
                            pozdrawiam
                            Octawian

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Octawian
                              Co to ASO
                              Autoryzowana Stacja Obsługi albo Automatyczne Skubanie Oktawianów
                              Zamieszczone przez Octawian
                              dałem 50zł
                              zmień ubezpieczyciela
                              Moje kryterium przy AC było bardzo proste przy likwidacji stłuczki w serwisie Nissana (czytaj bardzo drogie części) zapytałem z jaką firmą macie najmniej problemów przy likwidacji szkód - padła odpowiedź z PZU. Jakość firmy nie mierzy się kiedy się jej płaci, lecz wtedy kiedy ona płaci.

Komentarz

Pracuję...