[O2FL] Przymarzanie wycieraczek - sposob i porady

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac_ek
    RS
    • 2009
    • 1733

Zamieszczone przez loru
    przyjrzyj się jaka jest konstrukcja machy w O2 w pozycji spoczynkowej nie jesteś w stanie ich odchylić tak jak to można zrobić w O1
    jak złodziej kradnie to go za bardzo nie interesuje to co się z samochodem dzieje - jak się mocno pociągnie to i do pozycji "serwisowej" można wycieraczkę przekręcić bez problemu - bo ja kiedyś myjąc samochód ruszyłem lekko i się przesunęły do góry normalnie - przy następnych myciach już nie chciały - ale jak chcesz to możemy po testować na twoim samochodzie przy jakiej sile wycieraczki ustępują ;-)
    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• beaviso
      Elegance
      • 2010
      • 767
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Doświadczenia tegoroczne - czyli uczymy się na błędach z dwóch ostatnich zim:
      1. Przestałem odginać wycieraczki na noc - łatwe do kradzieży, podatne na chuligaństwo ("a powyginam skodziarzowi..."), poza tym po odgięciu na dłuższy czas docisk ramienia do szyby faktycznie jest pogorszony.
      2. Przez jakiś czas zostawiałem wycieraczki w położeniu spoczynkowym, zwykłym. I nic im sie nie działo - po puszczeniu nadmuchu (nie skrobię szyby, tylko cierpliwie czekam) wycieraczki z łatwością odmarzały od szyby.
      3. Niestety, nie do końca jest tak różowo - bo wycieraczki w spoczynku praktycznie uniemożliwiają skuteczne oczyszczenie podszybia, co jest ważne z uwagi na dostęp do dysz spryskiwaczy i usunięcie ewent. zbrylonego śniegu/lodu z okolic mocowania ramion wycieraczek. Po drugie, lód na piórach wycieraczek "aero" znacznie je usztywnia i pozbawia skuteczności.
      4. Najłatwiejsze, najbanalniejsze rozwiązanie. Z pozoru "emeryckie", ale jest naprawdę odruchowe... Wreszcie znalazłem Wycieraczki ustawiam w położeniu serwisowym, zdejmuję pióra (zero wysiłku w przypadku "aero"), pod końcówki podkładam cokolwiek miękkiego, opieram je na szybie, z wycieraczkami w łapie udaję się do domu. Rano zakładam mięciutkie pióra i jazda.

M.
      666 4U

Komentarz

• opbmarek
        Ambiente
        • 2010
        • 110

A ja zakupiłem coś takiego. http://allegro.pl/nowe-webasto-odmra...370351423.html
        Ustawiam tak aby włączyło się godzinę przed wejściem do auta i wsiadam do ogrzanego wnętrza i obserwuję wszystko przez rozmarznięte szybki. Oczywiście parkuję na parkingu strzeżonym, więc to ustrojstwo nikogo nie kusi. Naprawdę się sprawdza.

Komentarz

Pracuję...