Opony 225/40/18 vs 225/45/18

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KAMILPOLSKA
    Classic
    • 2012
    • 39
    • Octavia II (1Z3)
    • CHGA 1.6 MPI 102 KM

Panowie i Panie może troche nie na temat ale zapytam.
    Ceny na toura wyższe czas oczekiwania kosmos, ale co mam wybrać?

Bagażnik rzecz dla mnie bardzo ważna powiedzmy, że nie mówi być 560 litrów no ale 300 to dla mnie za mało ni i jak u każdego cena ma znaczenie. Auto nie ma szpanować a zmiana na octavie w takiej (podobnej) knfiguracji co zamówiony tour to cena co najmniej 5 000 więcej. No kurcze chyba nie chcecie mi powiedzieć, że dostanę o tyle wiekszy rabat niż na Toura?
  • mahe
    Drive
    • 2010
    • 42

Mam pytanko odnośnie opon 225/45/18

Standartowo mam felgę 18cali i oponę 225/40/18 jak na fotce, niestety innych parametrów felgi nie znam ale jest to fabryczne koło od RS.

Ostatnio wyszedł bombel na wewnętrznej stronie gumy, więc czas na zmianę ogumienia.

Pomyślałem że na przód założę ciut większy profil aby nieco zwiększyć kofort jazdy.

Czy mogę założyć 225/45/18 z przodu? Czy ktoś może praktykował taki zabieg?

Nie martwią mnie przekłamania licznika ani inne duperele tylko chodzi o to czy nie będzie tarki i czy oponka będzie się prawidłowo zachowywać na tej feldze.

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

kolego jak ci nie przeszkadza większy rozmiar ani przekłamania licznika to mozesz nawet załozyć 225/55/18 :szeroki_usmiech tylko po co? :shock:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

czy jesteś pewien, że to 18, a nie 17 :?:
        Jeżeli to FLka, to na bank jest to 17 - taka jak tu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40370
        18 ma troszkę inny wzór :!:
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• lesiu
          Ambiente
          • 2007
          • 149

tomek, masz rację. Standardowo w RS były koła 17". Rozmiar opony na tej feldze to 225/45 R17. Pozdrawiam
          lesiu

Komentarz

• mahe
            Drive
            • 2010
            • 42

Zamieszczone przez piramida
            kolego jak ci nie przeszkadza większy rozmiar ani przekłamania licznika to mozesz nawet załozyć 225/55/18 :szeroki_usmiech tylko po co? :shock:
            Jak wspomniałem chodzi o zwiększenie komfortu jazdy. Bo przy tej konfiguracji każda dziura to dyslokacja kręgu w kręgosłupie...

A felg nie chce zmieniac bo wolę jeździć na oryginałach.

Zamieszczone przez lesiu
            tomek, masz rację. Standardowo w RS były koła 17". Rozmiar opony na tej feldze to 225/45 R17. Pozdrawiam
            Panowie, wolnego. Chyba wiem na jakich butach latam.

Komentarz

• tomek
              L&K
              • 2005
              • 1078

faktycznie przed liftem były zenity 17 i 18. Teraz jest zenit 17 i neptun 18.
              mahe, masz FLke, czy przed :?: (CCZA to po liftingu, ale wtedy powinieneś mieć neptuny...)
              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• mahe
                Drive
                • 2010
                • 42

Zamieszczone przez tomek
                mahe, masz FLke, czy przed :?: (CCZA to po liftingu, ale wtedy powinieneś mieć neptuny...)
                Auto jest z marca 2009. FL jest w środku, na zewnatrz jest przed- wersja przejściowa... standardowo były 18tki jak na fotce, na wlewie paliwa mam naklejkę z ciśnieniami zarówno do 17stek jak i 18stek. Na poczatku chciałem zmienić koła na 17cali z uwagi na kiepski stan dróg w mieście ale zauważyłem że tam profil różni się wartościa jedynie 5mm. Stwierdziłem że w takim razie zostawie oryginalne koła i założe troszkę wyższe opony. Stad moje wcześniejsze pytanie...

Zależy mi na informacji czy wyższy o 5mm profil opony od zalecanego fabrycznie
                będzie się pozytywnie sprawował na tych 18stkach - chodzi o obcieranie o nadkola.

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez mahe
                  Zamieszczone przez tomek
                  Auto jest z marca 2009. FL jest w środku, na zewnatrz jest przed- wersja przejściowa... standardowo były 18tki jak na fotce, na wlewie paliwa mam naklejkę z ciśnieniami zarówno do 17stek jak i 18stek. Na poczatku chciałem zmienić koła na 17cali z uwagi na kiepski stan dróg w mieście ale zauważyłem że tam profil różni się wartościa jedynie 5mm. Stwierdziłem że w takim razie zostawie oryginalne koła i założe troszkę wyższe opony. Stad moje wcześniejsze pytanie...

Zależy mi na informacji czy wyższy o 5mm profil opony od zalecanego fabrycznie
                  będzie się pozytywnie sprawował na tych 18stkach - chodzi o obcieranie o nadkola.
                  ja ci jeszcze raz napisze, nie kombinuj z rozmiarówką tylko dopasuj odpowiednie cisnienie i bedzie ok, jak ci za twardo na 18 to moze zapodaj cisnienie np. 2.2 i bedzie troche mniej trzepało tylko bardziej uwazaj na dziury

P.S. wczoraj własnie przesiadłem sie z 18 na 16 zimówki i jakos szczególnie szału nie ma, wiele dupa nie odżyła po przesiadce :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• mahe
                    Drive
                    • 2010
                    • 42

Zamieszczone przez piramida

P.S. wczoraj własnie przesiadłem sie z 18 na 16 zimówki i jakos szczególnie szału nie ma, wiele dupa nie odżyła po przesiadce :szeroki_usmiech
                    Również zaliczyłem taką przesiadkę. Poruszam się o wiele swobodniej bez ciągłego lęku o zniszczenie felg na wybojach i w pełnym komforcie psychicznym... a może zamiast wydawać kasę na wieksze opony powinienem pójść na kilka sesji na kozetkę?

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                      Elegance
                      • 2009
                      • 771

mahe, dziwie się, że szukasz komfortu, a kupiłeś sobie RSa.
                      Jeśli szukasz komfortu to szukaj opon o bardzo miękkim rancie -np. micheliny czy continentale (jak będziesz chciał zobaczyć różnice to poproś żeby Ci pokazali wymienione przez ze mnie firmy i porównaj je np. z bf goodrich g-force profiler extraload). Pamiętaj, miękkie ranty spowodują, że w zakręcie furak będzie pływał.
                      piramida, uważam, ze nie może zmniejszyć ciśnienia bo jak trafi na dziurę to opona się za mocno ugnie, i może ją przeciąć na wysokości rantu felgi. Ten balon opisany w pierwszym poście może być wynikiem właśnie takiego zdarzenia - wzmocnienia boczne nie wytrzymały i wyszła bańka. Ja w swoich 18 pilnuje żeby ciśnienie było zawsze 2,5-2,6.

Komentarz

• wocek
                        Rider
                        • 2006
                        • 342
                        • Audi

Zamieszczone przez mahe
                        Standartowo mam felgę 18cali i oponę 225/40/18
                        I taka wymiarówka powinna być w naszych eskach jak zapodasz 45 na 18 -ki to przy tym zawiasie już przy lekkim docisku będzie obcierać
                        wocek

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                          mahe, dziwie się, że szukasz komfortu, a kupiłeś sobie RSa.
                          Jeśli szukasz komfortu to szukaj opon o bardzo miękkim rancie -np. micheliny czy continentale (jak będziesz chciał zobaczyć różnice to poproś żeby Ci pokazali wymienione przez ze mnie firmy i porównaj je np. z bf goodrich g-force profiler extraload). Pamiętaj, miękkie ranty spowodują, że w zakręcie furak będzie pływał.
                          piramida, uważam, ze nie może zmniejszyć ciśnienia bo jak trafi na dziurę to opona się za mocno ugnie, i może ją przeciąć na wysokości rantu felgi. Ten balon opisany w pierwszym poście może być wynikiem właśnie takiego zdarzenia - wzmocnienia boczne nie wytrzymały i wyszła bańka. Ja w swoich 18 pilnuje żeby ciśnienie było zawsze 2,5-2,6.
                          masz racje przy 18 musi byc te 2.5, na początku jezdziłem na 2.2 i było fajnie ale ze względu bezpieczenstwa przeszedłam na 2.5 i tez jest git, pierwsze dni było twardawo ale pozniej juz sie tego nie odczuwa :szeroki_usmiech dodam ze zaliczyłem sporo róznych dziur a fele są całe

Komentarz

• majkel123
                            Rider
                            • 2010
                            • 570

Odgrzewam, mam zamiar zamówić felgi Neptun u naszego forumowego kolegi z Wrocka.
                            Czy powinienem na coś konkretnego zwrócić uwagę :?:
                            95% jeżdżę po stolnicy więc...
                            Czy utrata komfortu jest aż tak ogromna ?
                            Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• LUKI
                              RS
                              • 2005
                              • 5776

mahe, smaruj PW do tego Towarzysza

chłopak zjeździł już kilka opon, także na pewno Ci doradzi :!:
                              kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

mahe, a nie prościej kupic ori RSowe 17 i masz komfort do jakiego dążysz?
                                możemy pogadac o zamianie moich 17 na twoje 18 8)
                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• LUKI
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5776

mahe,

Twoje felgi mają rozmiar

7,5x18 ET 51

a opona powinna być

225/40/18

tak fabryka przykazała
                                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

taka ciekawostka..
                                    wczoraj skręcałem powoli równocześnie z nową laguną na czymś dużym , ,sądzę że właśnie na osiemnastkach i felga w skręcie zbliża sie do asfaltu dość znacznie..., jakby była tam dziura na 4-5cm to waliła by już o o asfalt. nie wiem jaki rozmiar tam mają w reno.
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...