Kołpaki na zime

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xpawlak
    Drive
    • 2011
    • 73

Kołpaki na zime

Jeżeli o mnie chodzi najlepszym miejscem jest parking koło M1.....jest tor cartingowy, jeżeli przyjedziecie z drugimi połówkami mają blisko sklepy więc będą miały się czym zająć :wink:

Co do terminu....jeżeli wypadnie jakiś weekend to mi pasuje, ale raczej nie ten majowy bo tak mnie się zdaje że jeszcze swojej OCTAVKI mieć nie będę :x pozdrowinka

Kołpaki na zime

Zastanawiam sie nad zakupem jakichs kolpakow na zime. Czy macie moze gdzies zdjecia swoich autek z zimowymi bucikami, czy to oryginalne czy nie. jesli tak prosze o wklejenie lub linka. zastanawiam sie ktore najlepiej by wygladaly. Ja ogolnie mysle o ktorychs z tych...

te akurat czesto sie widuje wiec kojarze.

wiem ze te sa stare ale zastanawiam sie czy nie wygladaly by ciekawie na kombi po lifcie bo raczej kojarza sie z przed fl, pozatym sa dosc mocno zabudowane co mi pasuje.

A moze jakies ciekawe propozycje?

Komentarz

• marlena
      RS
      • 2007
      • 1719

Golas27, z tego co pamiętam Andrev3 miał fajne kołpaki w tamtym roku Chyba gdzieś w temacie będzie miał fotkę.
      Teraz chłopaki wybrali lans i jeżdżą bez dokładek na stalówkach :lol:

Osobiście podobają mi się te http://www.szprychy.pl/au/skoda_meridian_srebrne1.jpg :wink:

http://images48.fotosik.pl/33/9603a0b78b2644a2med.jpg bardzo podobne do tych miałam w mojej OI

Komentarz

• mamaj12
        RS
        • 2009
        • 1956
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Golas27, te z linku marleny miałem u siebie -> http://img38.imageshack.us/img38/8072/kolpaki.jpg
        obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
        wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

dzieki Marlena
          dzieki Mamaj12 o to mi chodzilo wlasnie, szkoda ze nie kombi, ale poglad juz mam.
          Czekam na wiecej propozycji nie koniecznie tych kolpakow z linkow.

Komentarz

• r2r
            RS
            • 2008
            • 4720
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja wybierałbym między tymi z dwóch pierwszych linków, ze wskazaniem na pierwsze. Oba wzory są ori i prezentują się na Octavce świetnie, przy czym ten wzór "mocniej zabudowany", jak to określiłeś jest już nieco leciwy, a Octavek z kompletem który umieśiłeś jako pierwszy, jeździ cała masa i moim skromnym zdaniem prezentują się świetnie.

Sam na zimę kupiłem z allegro taki komplet. Na autku wyglądają tak (zdjęcie poglądowe, ściągnięte gdzieś z sieci):

W resztę badziewi, których jest pełno na allegro, nawet się nie baw. Zauważyłem duży zalew rynku, zwykłymi szajsowymi plastikowymi kapslami, które pękają jak ledwie zachaczysz nimi o krawężnik. Plastik z którego sa zrobione jest twardy, zupełnie nie plastyczny i odrazu pęka nawet w delikatnym kontakcie z krawężnikiem.

Co więcej, producenci trochę się wycwanili i na te zwykłe szajsowe kapsle zaczeli naklejać naklejkę z logiem marki, że niby full oryginał, i tak też włąsnie reklamują owy produkt przynajmniej na allegro. Wilekie mi oryginały za 5 dych, które od zwykłego pospólstwa z półki w Tesco różni tylko nalepka naklejona na centralny punkt. Można sobie wybierać spośród 25-30 wzorów, tyle że nie pamiętam aby oryginalnych kołpaków do Skody było aż tyle rodzajów.
            Artur

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

Zamieszczone przez r2r
              Co więcej, producenci trochę się wycwanili i na te zwykłe szajsowe kapsle zaczeli naklejać naklejkę z logiem marki, że niby full oryginał, i tak też włąsnie reklamują owy produkt przynajmniej na allegro. Wilekie mi oryginały za 5 dych, które od zwykłego pospólstwa z półki w Tesco różni tylko nalepka naklejona na centralny punkt. Można sobie wybierać spośród 25-30 wzorów, tyle że nie pamiętam aby oryginalnych kołpaków do Skody było aż tyle rodzajów.
              Nie mówię że wszystkie są ok ja polecam takie kołpaki za komplet dobre jakościowo i wyglądają jak Oryginały w niektórych wersjach - i jest 15 wzorów.
              Kolega sąsiad kupił oglądałem z myslą o swoim samochodzie i powiem że jakosciowo nawet dobrze wyglądały.
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4720
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

daneczek76, kwestia własnych odczuć. Ja zakupiłem kiedyś taki komplet i powiem tylko że połaszczyłem się. Nie wytrzymało to roku, bo po tym okresie nie było już w stanie ładnie i estetycznie wyglądać na kołach. Zaznaczam że nie rajduje po krawężnikach itd.

Nie wiem czy to kwestia materiału, ale oryginalne kołpaki są jakby bardziej plastyczne, mniej łamliwe, ale to tylko moja opinia.

Spośród oryginalnych, nie podoba mi sie tylko ten wzór:

Te są naśliczniejsze, Octavia wygląda na nich bardzo z klasą. Owszem kosztują swoje ale efekt wizualny jest super.
                Artur

Komentarz

• Yarwa
                  Elegance
                  • 2010
                  • 915
                  • BMW

też się kiedyś zastanawiałem nad kołpakami jak jeszcze jeździłem golfem. Maiałem nówki ori kołpaczki które dostałem z autkiem. ALe jak wymieniłem kółka na zimówki na felgach stalowych popatrzyłem na autko i mówie OK jest, podoba mi się na tych czarnych felunkach (golf srebrny) to nie będę zakładał kołpaków, są nowe nie używane to wystawie na allegro. Oczywiście ciągle czasu było brak na zrobienie fotek do sprzedazy. A wszysscy wokół marudzili mi ładne kołpaki masz załóż, pomimo mojego sprzeciwu że będę się wk.. jak mi zajmują bo są ori VW. No ale w końcu uległem. No i co tydzień czasu mija, wychodze pewnego dnia rano z bloku i szok, zakosili mi auto, bo nie ma go tam gdzi ezaparkowałem. Na szczęscie okazało się że pierwsza myśl jest błędna, po prostu nie poznałem furki bo stała już bez kołpaków. No to szlak mnie trafił, bo wyszło na moje, że jak założę to od razu zwinął mi je.
                  A wyobraźcie sobie jakie moje było zaskoczenie gdy obchodzę auto wokół a tu za samochodem leżą dwa kartony i w każdym kartonie elegancko spakowane po dwa moje kołpaczki. Widocznie ktoś spłoszył złodziei.
                  Generalnie wyleczyło mnie to całkowicie od zakładania kołpaków, bo szlak mnie trafi jak wydam 200zł na ori i za chwilę mi ukradną. A kołpaczki leżą na strychu od 3lat i ciągle nie chce mi się zrobić fotek żeby wystawić

A tak wracając do tematu to ja bym chyba zakładał coś takiego http://www.szprychy.pl/au/skoda_meridian_srebrne1.jpg

Komentarz

Zamieszczone przez Yarwa
                    i za chwilę mi ukradną.
                    dlatego nie chce zbyt drogich kolpakow, mam ta zalete ze auto trzymam w garazu, wiec mniejsze prawdopodoienstwo kradziezy.
                    r2r no tak oryginal to oryginal, jakosciowo bez porownania. choc ojciec dokupil jeden kolpak do seata, niby oryginal w salonie, a farba zeszla po kilku miesiacach. Wiem ze tamte z Octavi z przed FL sa leciwe, ale znaazlem za doslownie pare zlotych i sie zastanawialem, moze nie byly by tragiczne, zawsze widzialem je na Liftbecku nigdy w kombi.
                    daneczek76 te z Twojego linku czesto widze i wygladaja niezle, sa jeszcze podobne do nich niby takie same, ale z innym srodkiem i bardziej odstajace i juz kijowe sa. te z linku widzialem dzis na czarnym passacie (nowym) byly czarne i wygladaly calkiem fajnie, mysle nad tymi jakby w graficie, bo to jeden z moich typow.
                    ruwado te 2 pierwsze typy mi leza bo nie sa wypukle i kolo nie wyglada przy nich jak jajo, 3 typ bardzo mi sie podoba, tylko jak na kole bedzie wygladal (wypukly)
                    Dzis lukalem na wszystkie Octy z kolpakami i pomalu mi sie klaruje.
                    Moze ktores z tych beda:

O kurde i te fajne sa (a'la Rider :wink: )

Do wyboru do koloru tego badziewia.

dzieki Wam za pomoc.

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

r2r, może masz racje ja jak zdąrze to pomacam u sąsiada i zobaczę jak to się sprawuje , bo wygląda nieźle.

Yarwa, dobry sposób na złodzieja domorosłego to założyć z 4 opaski zaciskowe na kołpaki jest to jakieś utrudnienie choć w ściąganiu to może z dobrymi szczypcami bocznymi parę sekund a może się myle i to tylko dla dobrego samopoczucia.
                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Yarwa
                        Elegance
                        • 2010
                        • 915
                        • BMW

hehe, opaski były założone. Wiesz to nie byli domorosli złodzieje. Profeska po prostu, oni maja zawsze przy sobie np. noż tapicerski do tego i tyle. Tak jak napisałem kołpaki znalazlem popakowane w kartonach a wiec zlodzieje przyszykowani, nawet kartony maja najprawdopodobniej zeby podczas transportu im sie nie porysowaly jak duzo tego dzwigna w jedna noc. Tak wiec IMHO opaski zaciskowe tylko psuja efekt wizualny, chyba ze chodzi o nie ori kołpaki to dodatkow takie opaski trzymaja kolpaki bo nie ori sa czesto kiepskie i lubia zeskakiwac same z kola pjak wjedziesz w mala dziure na drodze.

Komentarz

• Noc
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 120

ja mam takie ori

są bdb, 6 lat, lato i zima nawet po walnięciu w krawężnik i pokrzywieniu felgi one nie pękły i oprócz kilku rysek są w stanie bdb
                          Założony gwint WEITEC :-D

Komentarz

• vince123
                            Elegance
                            • 2009
                            • 923

Golas27 moje kolpaczki mozesz obejrzec sobie tu
                            sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                            nadkole nowe LP
                            kontakt PW

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez r2r
                              ale oryginalne kołpaki są jakby bardziej plastyczne, mniej łamliwe
                              chyba nie tylko w skodzie tak jest, dlatego kosztują...

Zamieszczone przez r2r
                              Te są naśliczniejsze, Octavia wygląda na nich bardzo z klasą. Owszem kosztują swoje ale efekt wizualny jest super.
                              http://allegro.pl/idealne-kolpaki-sk...320624323.html
                              popieram - sam takie mam (ori górą)

A co do jakości i odpadania kołpaków, to fakt, takimi słabymi można komuś zrobić kuku. Jechałem sobie w zeszłym roku z Karwi do Jastrzębiej i z przeciwka gnał gość. A, że droga tam trochę dziurawa, wpadł w dołek i widzę, jak lotem pionowo - koszącym leci na mnie kołpak. :shock: Gość mnie minął, a kołpak przy...lił we nie, dobrze, że zniżył lot i rąbnął w zderzak w tablice rejestracyjną, został mały ślad na czarnej listwie i ramce tablicy. W momencie uderzenia kołpak rozprysł się w drobiazgi.
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• r2r
                                RS
                                • 2008
                                • 4720
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

ruwado, kiedyś widziałem taką sytuację kilka aut przede mną. Efekt ten sam. Kapsel rozleciał się w drobny mak. Z punktu widzenia obserwatora dosyć ciekawie wyglądające zjawisko.
                                Artur

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14885
                                  • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez r2r
                                  ruwado, kiedyś widziałem taką sytuację kilka aut przede mną. Efekt ten sam. Kapsel rozleciał się w drobny mak. Z punktu widzenia obserwatora dosyć ciekawie wyglądające zjawisko.
                                  no tylko, że ja mam mały znaczek na zderzaku, ale jak kiedyś jechałem w pacy z kierowcą, to w identycznej sytuacji kołpak strzelił (nawet się na początku nie zorientowaliśmy co to) i porysował w służbowym Golfie maskę i przednią szybę!
                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Jeżyk
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 691

Zamieszczone przez Golas27
                                    http://allegro.pl/galeria...70.html#gallery
                                    mam takie z Twojego linku, grafitowe. Wygląd jak są nowe nie budzi zastrzeżeń. Poza tym trzymają się świetnie. Żeby je zdjąć to się trochę trzeba przyłożyć. Nie zdarzyło mi się żeby któryś spadł w trakcie jazdy. Kupiłem je 3 lata temu jak mi skręcili oryginalne w nocy. Tylko, że zapłaciłem za nie 80zł za 2 komplety z przesyłką, tyle co jeden oryginał więc cena 8 razy niższa. Zdziwiłem się teraz jak podrożały. Jakość wykonania przeciętna, plastik cieńszy niż w ori a naklejka to porażka. Parę razy na myjni i się naklejki postrzępiły. Miejscami zwłaszcza w załamaniach są niedomalowane ale trzeba się dobrze wpatrywać. Mimo wszystko lakier trzyma się bardzo dobrze i po 3 latach nie zachorował na łuszczycę. Niestety, trzeba wybrać czy mają być solidne i ładne czy tanie i ładne. To tak jak w tej anegdocie: "Chciałbym smacznie, szybko, zdrowo i tanio coś zjeść. Kolego, mówisz o czterech różnych miejscach". Pozdrawiam.
                                    Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• CIS73
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 522

Golas27, ja mam takie http://img09.allegroimg.pl/photos/or.../62/1296926205 tylko całe czarne bo mam srebrne felgi
                                      Załączone pliki
                                      CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                      CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• Salvatore
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 282

Zamieszczone przez daneczek76
                                        daneczek76, kwestia własnych odczuć. Ja zakupiłem kiedyś taki komplet i powiem tylko że połaszczyłem się.
                                        Ja mam dokładnie te co kolega daneczek76 podał (link). Jeżdżę na nich trzeci sezon i jest gites, wszystkie całe.

Komentarz

• julek666
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 65

Ja mam takie oryginalne Rok.2002 zresztą to zdjęcia mojej w dniu zakupu :-)

[ Dodano: Czw 25 Lis, 10 22:51 ]
                                          Moim zdaniem to oryginał jest oryginał, lepszy plastik-bardziej elastyczny, malowane porządnym lakierem-nie ścierają się.
                                          Załączone pliki
                                          Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL

Komentarz

jednak kupilem zwykle, nawet zadne z tych ktore byly na allegro, ale zle nie sa i tylko 58 zl., z wygladu cos jak w passacie b5 z przed fl, przynajmniej kumpel takie mial.

Komentarz

Pracuję...