Nie wiem czy to normalne ale u mnie centralny zamyka na ''dwa razy'', tzn jak zamykam z kluczyka lub pilota wszystkie drzwi się ryglują normalnie ale słychać że zamek tak jakby próbuje zaryglować jeszcze raz ( tak jakby dociągnąć). nie przeszkadza mi to jakoś bo wszystko działa normalnie, zamek się otwiera i zamyka normalnie.
Dzisiaj jeszcze zauważyłem że jak zamykam auto zamkiem w bagażniku to zamyka ''na raz''.
Może ktoś miał coś takiego.
aha, jeszcze może dodam że jak blokuję lub odblokowuję drzwi przyciskiem na panelu wewnątrz auta to też działa ''na raz''.
Nie wiem czy to normalne ale u mnie centralny zamyka na ''dwa razy'', tzn jak zamykam z kluczyka lub pilota wszystkie drzwi się ryglują normalnie ale słychać że zamek tak jakby próbuje zaryglować jeszcze raz ( tak jakby dociągnąć).
Wszystko jest ok. Funkcja SAFE się załącza. Jak z bagażnika albo z guzika na drzwiach to bez SAFE i zamki na raz się zamykają.
Coś forum się pokręciło
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Fajnie ze ten temat został poruszony i wyjasniony, ponieważ sam mam Polo 4FL comfort i tez mam na dwa razy i nie wiedzialem czemu. Z kolei w Golfie 5 trendline standardowo drzwi sie tak nie zamykaja.
Co do zwarcia to nie mam zwarcia, bynajmniej ani w ASO ani na VCDSie nie wykrywa bledow a i zamykanie otwierwanie dziala perfect.
Tak z ciekawosci jestem ciekaw, jak wizualnie po zdjeciu tapicerki poznac, ze ma sie zamykanie SAFE? To tyglowanie wykonuje sie tylko przy zamku i czy ktos wie czy to zalezy od rodzaju zamka, czy sterownika, czy 1 i drugie zeby byla mozliwosc uaktywnienia tego, w aucie ktory ma ryglowanie na raz?
Z kolei w Golfie 5 trendline standardowo drzwi sie tak nie zamykaja.
U mnie w A6 też zamki na raz się zamykają, a coś takiego jak SAFE też jest, bo po zamknięciu ayta pilotem klamką od wewnątrz nie otworzysz drzwi ( grzybek w drzwiach będzie opadał po puszczeniu klamki). Po tym można poznać czy się ma czy nie to zabezpieczenie.
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
bede musial sprawdzic i jakos nie potrafie sobie wyobrazic tego zastosowania, ze ciagle sie zamyka. Przede wszystskim to SAFE jest na niektore rynki eksportowe w tym na Polnocna ameryke chyba. Wedlug tego co ludzie pisza, podwojne ryglowanie to cos innego, a to co jest u Ciebie to wyglada jak blokada na zlodzieja zeby nie wyszedl, albo blokada jakas dziecieca zeby nie wyszlo dziecko przednimi drzwiami.
Ciekawe czy jak zamkniesz przyciskiem od srodka to tez takie cos bedziesz mial. Druga rzecz, ze mozesz miec kluczyk serwisowy bez pilota, powiedzmy ze zamkniesz drzwi pilotem, zgubisz go, przyjdziesz otworzyc drzwi kluczem bez pilota, jak wiadomo w takim kluczu bedziesz mial tylko pastylke do immo, ale to dziala przy stacyjce a nie wkladce zamka drzwi. Wtedy co bys otworzyl drzwi kluczem, to by sie zamknely i robota glupiego by byla. To tez jest jakies zabezpieczenie, ale gdybys mial zwykly kluczyk bez pilota to nie otworzylbys auta nigdy.
CHYBA ŻE w Audi nie ma mozliwosci kupienia kluczyka bez pilota. W VW taka opcja jest.
Tak czy siak temat wymaga wypowiedzi wiekszej liczby osob. Cos musi byc na rzeczy ze niektorym na 2 razy niektorym na raz sie zamykaja, a od siebie dodam, ze jak sterownik komfortu mi pozwoli to sprobuje wlaczyc np w Golfie V tą funkcje safe, czy jak to zwie sie i dam znac czy jakis efekt jest.
cruz, w Octavii SAFE to właśnie podwójne ryglowanie. Nie służy to do tego żeby złodziej czy dziecko nie wyszło, ale w zamierzeniu ma zapobiec otwarciu drzwi przez popularną metodę polegającą na odgięciu ramki drzwi i pociągnięciu (sztywnym drutem,szprychą itp.) za dźwignię ich otwierania lub po prostu po wybiciu szyby. Zamknięcie drzwi przyciskiem od wewn. nie uruchamia tej funkcji. Tak samo tą funkcję się dezaktywuje po drugim naciśnięciu przycisku zamykania drzwi na pilocie (wtedy słychać ponowną pracę zamków i w przypadku braku autoalarmu dioda na drzwiach gaśnie).
W Octavii I zaryglowane podwójnie drzwi otworzysz normalnie kluczykiem bez działającego pilota (mechanizm w zamku zwalnia wewn. ryglowanie).
posiadam ten system u siebie i mam taki problem, ze przy 1 ryglowaniu zamyka wszystkie, zas przy 2 otwiera prawy tyl i kierowce ( musze recznie mu wcisnac przy wysiadaniu, a kierowce zamykam z kluczyka, immo dziala tak jakby zamknal wszystko od razu ) w czym moze byc problem?
posiadam ten system u siebie i mam taki problem, ze przy 1 ryglowaniu zamyka wszystkie, zas przy 2 otwiera prawy tyl i kierowce ( musze recznie mu wcisnac przy wysiadaniu, a kierowce zamykam z kluczyka, immo dziala tak jakby zamknal wszystko od razu ) w czym moze byc problem?
Sprawdż mikrostyki w tych drzwiach oraz luty bo mogą być zimne
Ciekawe?
W mej "czarnuli" także jest coś nie "halo". Mam co prawda jeden kluczyk z przyciskami otwarcie zamknięcie lecz pannica nie reaguje na wyzwania. Owszem drzwi kluczem otwieram i zamykam, choć w jednym przypadku łobuz nie chciał wejść i zachodziłem w głowę czy to dziewczę ma handrę. okazało się, że tak. Tymczasem z panelu wewnętrznego po naciśnięciu przycisku kluczyk rygle strzelają lecz nie zamykają drzwi. Dziś przypadkiem chciałem sprawdzić, czy funkcjonuje mi tylna wkładka, ze ździwieniem usłyszałem, iż "panienka" zabrykietowała wszystkie furtki jak być powinno.
I zgłupłem do reszty?
Tomus7: Dzięki, za potwierdzenie mych domysłów. Po wertowaniu postów też przyszło mi do głowy, że w zamku furtki tkwi przyczyna. Tym czasem aura nie pozwala mi tam zajrzeć więc sprawa musi poczekać. Ponieważ moja "czarnulka" jest pierwszym nabytkiem z logo skody, muszę się jeszcze sporo dowiedzieć o bolączkach swej dziewuszki. Do tej pory troski przysparzały mnie, madzie 626. Mam cichą nadzieję, że obecna faworyta będzie bardziej spolegliwą? Czy, mógłbyś mi rozjaśnić jeszcze sprawę diody w drzwiach kierowcy, mianowicie, do czego jest przypisana? Do centralnego, czy alarmu ( choć nie wiem czy go posiada), lub z jednym i drugim???
Dzięki i pozdrawiam
Komentarz