Zmiana oleju z 10w40 na 5w40

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pablo1972
    Classic
    • 2010
    • 19

Wilkie dzieki dotarło, zamocowane. Super.
  • tao1221
    Drive
    • 2009
    • 81

Witam ,chcę wymienić olej w moim samochodzie na 5w40 .Samochód mam nabite 220tys i nie wiem dlaczego ktoś zmienił na 10w40 .Samochodem już zrobiłem 20 tys i prawdę mówiąc na te 20tys pociągnął może z 400ml oleju .Co myślicie o powrocie na syntetyk ,czy możliwe jest rozszczelnienie ?? Słyszałem również że łatwo urwać śrubę w misie olejowej ,czy to prawda??

Komentarz

• mojrzesz
      Drive
      • 2009
      • 89

Ale najpierw się zastanów w jakim celu ci to potrzebne skoro wszystko dobrze chodzi to po co to zmieniać.A co do rozszczelnienia to bardzo możliwe ze syntetyk może przepłukać silnik i pojawia się wycieki.

Komentarz

• lolo
        Classic
        • 2009
        • 39

Ja po kupnie auta (również AHF) i kilkutysięcznej obserwacji przeszedłem z 10W40 na mobil 5W50 przy przebiegu 230 kkm. Po 13 tyś od wymiany ubyło mi że 2-3 mm na bagnecie, nie wiem ile to w ml. bo nie ma potrzeby robić dolewki. Pytanie jest tylko czy jesteś pewien oryginalności przebiegu i stanu silnika ? Pozdr.

Komentarz

• tao1221
          Drive
          • 2009
          • 81

A więc pewności nie mam ,ale podejrzewam że jest to oryginalny po wpisach w książce itp. Chciałbym zmienić na 5w40 ponieważ taki jest zalecany ,na nim jest lepsze smarowanie i zimny rozruch .Mam min regenerowaną turbinę i mechanik mówi że po wymianie oleju na 5w40 powinna być bardziej cicha.

Lolo i jak zauważyłeś jakieś zmiany w pracy silnika itp??

Komentarz

• zbig10101
            Drive
            • 2009
            • 45

zamiast zastanawiania się nad "cyferkami" 10 czy 5 może warto zastanowić się nad marką oleju.

Komentarz

• tao1221
              Drive
              • 2009
              • 81

Tylko że to nie są tylko cyferki ,10w40 to półsyntetyk ,pomimo że połowę składu nie stanowi syntetyk .. Jeżeli chcesz wiedzieć to jeździłem na Castrol 10w40

Komentarz

• ADMINISTRACJA
                Ambiente
                • 2007
                • 223

Przez rok to można zauważyć, że od jałowych dyskusji na temat oleju są wydzielone wątki.
                Administracja Forum OCP

Komentarz

Pracuję...