fabryczny kluczyk scyzoryk

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Brychu
    Drive
    • 2004
    • 40

:szeroki_usmiech :!:
    2001 Octavia 1.9 TDI 90 KM Ambiente
  • arci9
    RS
    • 2004
    • 2007

Witajcie,

przeszukałem forum i nic nie znalazłem oprócz programowania kluczyków, którego i tak sam we własnym zakresie nie zrobię...ale do rzeczy.

Mam ORI kluczyk scyzoryk, którym zamykam i otwieram drzwiczki i takie tam bajerki .
    Generalnie autko się zamyka ale żeby je zamknąć muszę stać bardzo blisko autka, najdalej z 1m.Inaczej nie działa- lampka na pilocie się świeci...

Mam dwa kluczyki, w obydwu zmieniałem baterie -ba, nawet kupiłem trzecią bateryjkę bo myślałem,że te dwie zakupione w jednym punkcie może jakieś lewe i już na wyczerapaniu....

Czy ktoś mam jakiś pomysł co mogło się stać?

Servisy nie mają na to żadnego patentu, chcą coś tam przeprogramować, ale na zasadzie że może się uda albo i nie....A dzwoniłem przynajmniej do 3, w jednym nie ma elektrka w ogóle w innym nie w tym tygodniu a jeszcze w innym pierwszy termin 15 maja...

popowiedzcie coś koledzy....narazie da się z tym żyć ))

Komentarz

• karolz
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2004
      • 823

Re: fabryczny kluczyk scyzoryk

Zamieszczone przez arci9
      Witajcie,

przeszukałem forum i nic nie znalazłem oprócz programowania kluczyków, którego i tak sam we własnym zakresie nie zrobię...ale do rzeczy.

Mam ORI kluczyk scyzoryk, którym zamykam i otwieram drzwiczki i takie tam bajerki .
      Generalnie autko się zamyka ale żeby je zamknąć muszę stać bardzo blisko autka, najdalej z 1m.Inaczej nie działa- lampka na pilocie się świeci...

Mam dwa kluczyki, w obydwu zmieniałem baterie -ba, nawet kupiłem trzecią bateryjkę bo myślałem,że te dwie zakupione w jednym punkcie może jakieś lewe i już na wyczerapaniu....

Czy ktoś mam jakiś pomysł co mogło się stać?

Servisy nie mają na to żadnego patentu, chcą coś tam przeprogramować, ale na zasadzie że może się uda albo i nie....A dzwoniłem przynajmniej do 3, w jednym nie ma elektrka w ogóle w innym nie w tym tygodniu a jeszcze w innym pierwszy termin 15 maja...

popowiedzcie coś koledzy....narazie da się z tym żyć ))

mialem taka jazde miesiac temu - wymienili mi go na gwarancji, dlugo czekalem bo chyba ok 3 tygodni :? na poczatku chcieli kase za nowego pilota ale sie nie dalem :diabelski_usmiech
      nowy zamykal za kazdym razem ale z otwieraniem bylo gorzej - zmienilem baterie i jest ok
      NajtFukinPatrol North-West

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Zamieszczone przez karolz
        mialem taka jazde miesiac temu - wymienili mi go na gwarancji, dlugo czekalem bo chyba ok 3 tygodni na poczatku chcieli kase za nowego pilota ale sie nie dalem
        nowy zamykal za kazdym razem ale z otwieraniem bylo gorzej - zmienilem baterie i jest ok
        Karol,miałeś jeszcze gwarancję na auto?
        Czyli też Ci działał pilot ale tylko z małej odległości?I to w efekcie spowodowało że wymienili Ci na gwarancji pilota?Czy w ogóle przestał Ci działać?
        U mnie w takim razie oba były by do wymiany :|

Komentarz

• karolz
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2004
          • 823

gwarancja skonczyla sie 4 dni temu :evil:
          pilot dzialal ale musialem go przykladac do szyby zeby dzialal :? i wymiana baterii nic nie dawala a jak dawala to na pare dni, elektryk z jerozolimskich stwierdzil ze poilot jest wysrany i zamowili nowego

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Zamieszczone przez karolz
            gwarancja skonczyla sie 4 dni temu :evil:
            pilot dzialal ale musialem go przykladac do szyby zeby dzialal :? i wymiana baterii nic nie dawala a jak dawala to na pare dni, elektryk z jerozolimskich stwierdzil ze poilot jest wysrany i zamowili nowego
            no to piknie, jak będę musiał oba piloty wymienić i jeszcze za nie zapłacić :evil:

Pocieszające jest to, że nie muszę do samej szyby przykładać, a czasami to nawet z 2m działa :twisted:

P.S.

Karol, THX jeszcze raz za pomoc...Ty wiesz za co

Komentarz

• karolz
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2004
              • 823

Zamieszczone przez arci9
              no to piknie, jak będę musiał oba piloty wymienić i jeszcze za nie zapłacić
              nie daj sie, wmów im ze masz jeszcze gwarancje idz w zaparte

Zamieszczone przez arci9
              Karol, THX jeszcze raz za pomoc...Ty wiesz za co
              spoko polecam sie :szeroki_usmiech

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

jest jeszcze inna opcja
                przeciez pilot jest nadajnikiem a w aucie musi byc odbiornik
                odbiornik zeby dzialal musi miec antene i moze to wlasnie tu lezy pies pogrzebany]

moze ci sie ona odlaczyla??
                ja mialem podobnie w passacie (tyle ze o alarm chodzilo) wrescie sie wk...em
                rozebralem cala tapicerke znalalem ta skrzynke i okazalo sie ze antena zostala delikatnie przetarta i nie stykala sie z puszka po naprawie alarm dziala mi jak kiedys czyli z 20m bez problemu 8)

wiec zadzwon do ASO niech powiedza ci gdzie lezy ten odbiornik i rozbierz go

Komentarz

• arci9
                  RS
                  • 2004
                  • 2007

Zamieszczone przez chester121
                  moze ci sie ona odlaczyla??
                  ja mialem podobnie w passacie (tyle ze o alarm chodzilo) wrescie sie wk...em
                  rozebralem cala tapicerke znalalem ta skrzynke i okazalo sie ze antena zostala delikatnie przetarta i nie stykala sie z puszka po naprawie alarm dziala mi jak kiedys czyli z 20m bez problemu

wiec zadzwon do ASO niech powiedza ci gdzie lezy ten odbiornik i rozbierz go
                  Pisałem wyżej że w ASO to nic nie wiedzą :P
                  Chyba, że jest jakiś standard dot. montowania tych nadajników?

Komentarz

• rezon
                    RS
                    • 2006
                    • 1894
                    • Volvo
                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

zadzwon do ASO niech powiedza ci gdzie lezy ten odbiornik
                    Jak znam życie to nie powiedzą, ale z zupełnie innych względów. Jest to element systemu zabezpieczenia samochodu. Tylko przy osobistej wizycie.

Komentarz

• chester121
                      L&K
                      • 2005
                      • 1053

Zamieszczone przez rezon
                      Jak znam życie to nie powiedzą, ale z zupełnie innych względów. Jest to element systemu zabezpieczenia samochodu. Tylko przy osobistej wizycie
                      to fakt!!
                      trzeba to osbobiscie zapytac sie, wtedy maja obowiazek poinforowac cie gdzie to sie znajduje

tak samo jak alarm, tylko osoba instalujaca oraz wlasciciel wiedza gdzie co sie znajduje

pzdr

Komentarz

• RomanS
                        Elegance
                        • 2004
                        • 804

rezon, chester121,
                        jeśli macie na myśli alarmy lub inne zabezpieczenia instalowane fabrycznie lub w autoryzowanych ASO to z reguły tylko właściciel auta nie wie, gdzie co jest zainstalowane. Wszyscy inni natomiast (konkretnie to mam na myśli tych co nie chciałbym, żeby wiedzieli :szeroki_usmiech ) wiedzą o takich rzeczach chyba...wszystko :!: . W końcu z tego przecież (czyli z naszych samochodów) żyją :twisted:
                        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• arci9
                          RS
                          • 2004
                          • 2007

Panowie, ale mi nie jest potrzebne wiedzieć gdzie jest zainstalowana centralka od alarmu 8) (chociaż akurat sam ją zanalazłem) tylko czemu pilot działa dopiero jak przyłożę go prawie do szyby, bo IMO centralka od alarmu to jedno a nadajnik do fabrycznego kluczyka to drugie, w wersji Elegance centralny alarm jest fabryczny i do niego jest pilot - a dopiero dokładany alarm jest "spiety" z centralnym i po zamknieciu auta uruchamiany - chyba że sie myle, to niech ktoś mnie poprawi w mojej teorii

Chyba, że ktoś wie gdzie jest odbiornik, który wyłapuje fale ze "scyzoryka"?

Komentarz

• chester121
                            L&K
                            • 2005
                            • 1053

wlasnie o tym odbiorniku mowimy ja go tylko przyrownalem do alarmu
                            ale ciagle mowimy o odbiorniku centarlnego zamka

mam pomysl
                            obejdz auto z kazdej strony i sprawdz gdzie dziala najlepiej alarm (bedziesz wiedzial przynajmniej w jakich okolicach jest

cos mi sie wydaje ze odbiornik moze bc zintegrowany w modul komfortu
                            wiec sprawdz czy kolo drzwi kierowcy nie dziala lepiej
                            pzdr

Komentarz

• lyzy 110
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 237

naprawie alarm dziala mi jak kiedys czyli z 20m bez problemu
                              mojemu kumplowi fenomenalny alarm w poldku działał prawie z 500 m jeżeli nic nie bytło na drodze pomiędzy :szeroki_usmiech

ale to tylko taka dygresja
                              była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• arci9
                                RS
                                • 2004
                                • 2007

mam pomysl
                                obejdz auto z kazdej strony i sprawdz gdzie dziala najlepiej alarm (bedziesz wiedzial przynajmniej w jakich okolicach jest

cos mi sie wydaje ze odbiornik moze bc zintegrowany w modul komfortu
                                wiec sprawdz czy kolo drzwi kierowcy nie dziala lepiej
                                pzdr
                                Tu możesz mieć rację, ponieważ od strony bagażnika nie działa wogóle :cry: a od strony pasażera to ja raczej nie wsiadam :P

W takim razie zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, po zimie zasyfił mi się zamek od strony kierowcy i nie mogę włożyć kluczyka, żeby naprzykład opuścić szybki.Żeby to poprawić, mechanior coś mi tam napsikał, może to zaszkodziło modułowi jeśli on jest zlokalizowany gdzieś blisko zamka :?:

Komentarz

• chester121
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1053

hmm
                                  tego niestety nie wiem, moze trzeba popytac ludzi z etkami tam pewno
                                  bedzie wszystko napisane

Komentarz

• jurrek1008
                                    Classic
                                    • 2004
                                    • 36

Mam wrażenie, że problem leży jednak w kluczyku (pilocie), jakieś 3 tygodnie temu jeden z kluczyków zaczął działać z maksymalnie 1 metra, wymiana baterii itp, oczywiście nic nie dała, miałem wybrać się do ASO, ale chwilowo wziąłem drugi kluczyk i działał super, tyle że przez raptem 2,5 tygodnia. Jeśli byłaby to wina odbiornika, to nie działałby żaden pilot. Fakt, że padają dwa piloty w krótkim czasie (z tego jeden pracujący na codzień przez ponad rok a drugi jak mówię przez dwa tygodnie) kojarzy mi się wyłacznie z okresowym wyczerpywaniem (wadą fabryczną ???) jakiegoś elementu. Coś ma działać rok i działa tyle, niezależnie od tego czy się tego używa czy nie. Trochę to dziwne. Ciekawe co powiedzą w ASO. Jest to o tyle upierdliwe, że czasem trezba obejść samochód wokół żeby go otworzyć lub zamknąć. Niby najlepiej działa w okolicy dachu ale też nie zawsze.
                                    Do ASO wybieram się w przyszłym tygodniu o efektach dam znać.
                                    Pozdr.

Komentarz

• jarek_wt
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 154

Zamieszczone przez lyzy 110
                                      naprawie alarm dziala mi jak kiedys czyli z 20m bez problemu
                                      mojemu kumplowi fenomenalny alarm w poldku działał prawie z 500 m jeżeli nic nie bytło na drodze pomiędzy :szeroki_usmiech

ale to tylko taka dygresja
                                      U mnie w analogicznej sytuacji standartowy kluczyk otwiera/zamyka autko z odległości ok 300 metrów, i to po roku użytkowania.

pozdrawiam
                                      Jarecki
                                      Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• arci9
                                        RS
                                        • 2004
                                        • 2007

Zamieszczone przez jurrek1008
                                        Mam wrażenie, że problem leży jednak w kluczyku (pilocie), jakieś 3 tygodnie temu jeden z kluczyków zaczął działać z maksymalnie 1 metra, wymiana baterii itp, oczywiście nic nie dała, miałem wybrać się do ASO, ale chwilowo wziąłem drugi kluczyk i działał super, tyle że przez raptem 2,5 tygodnia. Jeśli byłaby to wina odbiornika, to nie działałby żaden pilot. Fakt, że padają dwa piloty w krótkim czasie (z tego jeden pracujący na codzień przez ponad rok a drugi jak mówię przez dwa tygodnie) kojarzy mi się wyłacznie z okresowym wyczerpywaniem (wadą fabryczną ???) jakiegoś elementu. Coś ma działać rok i działa tyle, niezależnie od tego czy się tego używa czy nie. Trochę to dziwne. Ciekawe co powiedzą w ASO. Jest to o tyle upierdliwe, że czasem trezba obejść samochód wokół żeby go otworzyć lub zamknąć. Niby najlepiej działa w okolicy dachu ale też nie zawsze.
                                        Do ASO wybieram się w przyszłym tygodniu o efektach dam znać.
                                        Pozdr.
                                        hmmm, widzę pewną analogię....
                                        U mnie było podobnie, przestał działać pilot użytkowany ponad dwa lata, z lenistwa wziąłem zapasowego i tamtego do szuflady, po jakimś krótkim okresie (nie wiem może góra 1 miech), przestał działać drugi - pomyślałem o bateriach i kupiłem łącznie 3 sztuki, ale nadal klapa.

W tym wszystkim jeszcze jedna rzecz jest u mnie, czasami pilot, którego obecnie używam działa w miarę normalnie, tzn. działa nawet z kilku metrów, a czasami muszę stać blisko auta, przy samej szybie, ale nie że np. potrzebuje 10 cm, poprostu muszę być blisko auta :roll:

Komentarz

Pracuję...