Na pobór oleju wpływają m.in. takie parametry jak ilość zaworów, tłoków, dodatki w oleju zmniejszające zużycie, styl jazdy, warunki eksploatacji itp. Najmniejsze zużycie powinno być przy rozgrzanym motorze do temp. roboczej (odpowiednie wymiary części). Nie ma reguły. Niektóre silniki mają z góry przewidziane zużycie oleju. Na dotarciu zużycie zazwyczej jest większe. Jeżeli jeżdzisz tylko po mieście może warto przeginić gdzieś na trasie (raczej na PB), katalizator się oczyści. Należy lać porządny olej np. LM Top Tec 4100, na forum Golfa został liderem najmniejszej apetyczności silnika na olej, jest zalecany do LPG/CNG. Oszczędzanie na oleju jest tylko pozorne. Styl jazdy wiadomo na zimnym spokojnie a na ciepłym warto pogonić, najlepiej szybko przyspieszać i trzymać prędkość, długie spokojne rozpędzanie nie wpływa pozytywnie na zużycie, nie trzymać ani niskich ani wysokich obrotów, hamować silnikiem, poprostu normalnie. Osobiście jestem za zmianą oleju co 15 tys., nie dłużej, żadnych LL, tymbardziej po mieście i na LPG. Może być też problem z regulacją instalacji, na samym PB jest podobne?
Bierze olej!!!tak ma byc? 1.6mpi+gaz
Zwiń
X
-
Trochę duże to Twoje spalanie! Moje najwyższe spalanie LPG przy dużych mrozach i długim grzaniu na postojach wyniosło 11,5l. Także coś jest nie tak. Co do oleju to do pierwszego przeglądu dolałem ok. 1l. Teraz (20kkm) dolałem już 0,5l ale parę razy zdarzył się przelot po autostradzie a przy dużych prędkościach auto zawsze weźmie trochę oleju. Poza tym w instrukcji napisali że może brać 100ml na 1kkm. Z ASO powinieneś powalczyć żeby sprawdzili to spalanie jeszcze przed przeglądem. Chociażby dlatego że szkoda kasy na paliwo. Pewnie nie chce im się robić i próbują Cię zbyć!
Komentarz
-
Komentarz