[O1] stukanie na tylnej osi przy dużych mrozach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul
    Classic
    • 2009
    • 14

kowal 2002, ok to mnie uspokoiłeś.

Jednak nie mogę się do końca z Tobą zgodzić. Instrukcja do O2FL mówi, że poduszki boczne są zawsze uruchomiane wraz z kurtynami. Tak więc wnioskuje, że powinien obsługiwać je ten sam sterownik z czujnikiem ciśnienia umieszczony w przednich drzwiach.
  • Rafał 82
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 150
    • Superb II (3T4)

Szukałem na forum, ale się nie doszukałem. Mam następującą zagwozdkę: podczas przejeżdżania przez np. próg zwalniający z tyłu samochodu słyszę pojedyncze dosyć mocne stukniecie kiedy koła tylnej osi przetaczają się przez próg. Dzieje się tak podczas dużych mrozów kiedy jest cieplej nic takiego nie występuje. Byłem niedawno na przeglądzie i wszystko w zawieszeniu jest ok. Miał może ktoś coś takiego lub wie co to może być?

Komentarz

• romman
      Ambiente
      • 2009
      • 201

Re: stukanie na tylnej osi przy dużych mrozach

Zamieszczone przez Rafał 82
      Szukałem na forum, ale się nie doszukałem. Mam następującą zagwozdkę: podczas przejeżdżania przez np. próg zwalniający z tyłu samochodu słyszę pojedyncze dosyć mocne stukniecie kiedy koła tylnej osi przetaczają się przez próg. Dzieje się tak podczas dużych mrozów kiedy jest cieplej nic takiego nie występuje. Byłem niedawno na przeglądzie i wszystko w zawieszeniu jest ok. Miał może ktoś coś takiego lub wie co to może być?
      Zabrzmi to prozaicznie, ale czy sprawdziłeś, czy śnieg nie zalega w nadkolu? U mnie wali i przednia i tylna oś, bo śniegu mam tam z 50 kg. Czekam na odwilż, bo tak toto przymarło, że musiałbym przecinaka i młotka użyć do zdjęcia.

Komentarz

• Rafał 82
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 150
        • Superb II (3T4)

Generalnie w nadkolu śniegu nie ma. Patrzyłem pod samochód i sprężyny były ośnieżone, ale nie tak żeby mocno waliło. Choć mam nadzieję, że to właśnie ten śnieg coś blokuje i stąd to walenie. Też jeżeli siądzie ktoś z tyłu na kanapie to przy większym obciążeniu wali jeszcze głośniej.

Komentarz

• lesiu
          Ambiente
          • 2007
          • 149

Oby napewno wszystko jest ok z elementami zawieszenia. Wygląda na tuleje tylnej belki ewentualnie na amortyzatory. Chyba że masz coś niedokręconego.
          lesiu

Komentarz

• pawulon1971
            Ambiente
            • 2010
            • 196

ja bym obstawiał amorki właśnie to przerabiam,i są dwie opcje albo się skończyły albo zamarzły
            Paweł

Komentarz

• delanopl
              Elegance
              • 2009
              • 831

jak stuka to tuleje belkie tak jak podpowiada lesiu, ale na mrozie to wiesz może stukać wszystko :wink:

Komentarz

• Krzycho-63
                Rider
                • 2007
                • 628
                • Superb II (3T4)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Rafał 82
                Mam następującą zagwozdkę: podczas przejeżdżania przez np. próg zwalniający z tyłu samochodu słyszę pojedyncze dosyć mocne stukniecie kiedy koła tylnej osi przetaczają się przez próg.
                Jeżeli w zawieszeniu brak luzów,to stukają osłony amortyzatorów.Jeżeli są fabryczne to są wykonane z plastiku i to on uderza wydając takie odgłosy.Najprościej sprawdź dotykając ręką.
                Skoda Superb II Ambition
                2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• Rafał 82
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 150
                  • Superb II (3T4)

Krzycho-63, miałem wymieniane odboje amortyzatorów. Rozumiem, że muszę ręką nad kołem złapać tą osłonę i poruszać. Powiem wam, że jak teraz mrów zelżał to stukania zniknęły.
                  Czy możliwe jest żeby amortyzatory zamarzały? Dlaczego w takim układzie przód nie zamarza?

Kurcze zgłębiłem wątek zamarzających amortyzatorów i trafiłem na to:

Wypisz wymaluj moja sytuacja, spróbuję pójść w tym kierunku. Ciekawe czy się skończy na wymianie amortyzatorów...

Dziękuję za podpowiedzi w życiu bym na to sam nie wpadł

Komentarz

Pracuję...