ubytek oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SCzesław
    Classic
    • 2007
    • 21

ubytek oleju

Jabar1975, Remedium niema a garmakon jest na ostrogórskiej

[ Dodano: Nie 23 Lip, 06 22:24 ]
    sory Farmakon cały dzien na słoncu byłem i na efekty nietrzeba czekac długo :wink:
    Czesław
  • karmel
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1363

ubytek oleju

W środe stukneło mi 75k km akurat byłem w trasie nad morze i zaświeciła mi sie pomarańczowa kontrolka oleju (za niski stan) serwisy robie z dokładnościa do 100 kilometrów co 15k km a tu taki zonk musiałem dolac 1,250 litra ileju co może oznaczać taki objaw jade w poniadziałek na przeglad na 75k km i co powinienem im w ASO zasugerowac. bo w aucie 2,5 rocznym taki ubytek to coś nie tak?? prosze o pomoc
    Ten silnik to 1,6 BFQ!!!
    TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• maciek
      Ambiente
      • 2005
      • 172

Pierwsze co mi się nasuwa przy nagłych zmianach poziomu oleju to wyciek i głównie na to zwróciłbym uwagę mechanikom.
      Może już wcześniej na przeglądy jeździłeś z poziomem bliskim minimalnego lecz nie powodującym jeszcze zaświecenia kontrolki?
      Z tego co napisałeś wynika że poziom spadł do minimum tuż przed przeglądem, czyli po przejechaniu 15kkm. Zakładając nawet, że na poprzednim przeglądzie nalali oleju na max, to zużycie 1 litra na 15kkm nie jest jakieś nadzwyczaj duże.
      Niepotrzebnie IMHO dolewałeś aż do pełna tego oleju, mogłeś wlać z pół litra, bo na przeglądzie i tak go wyleją a przecież poziom oleju nie musi być stale na max :wink:
      pzdr
      OCTAVIA '01

Komentarz

Ubytki oleju mogą byćspowodowane przez kilka rzeczy:
        - wyciek (jak napisał kolega) W benzyniakach miedzy silnikiem a skrzynią, lub w okolicach misy olejowej lub np w okolicy odejscia oparów opleju na górze przy takim gumowym wężu przy korku wlewania oleju, ale zeby tamtedy tyle ucieklo to musialbys jezdzic z predkoscia wysoką caly czas :-)
        - twarde uszczelniacze zaworowe tzw gumki. Jak zrobia sie twarde to nie uszczelniaja i leci olej, a czasami nawet sie potrafią zsunąć z prowadnicy i wtedy to juz leci 0,5 l / 1000km nawet.
        - rzadziej spotykana rzecz, a mianowicie pierscienie na tłokach są zuzyte ( przy takim przebiegu raczej bym to odrzucil) ale to akurat idzie sprawdzic manometrem, wkrecajac go w otwor swiecy i mierzac cisinienie w cylindrze.
        To chyba tyle co mi na szybko przychodzi na mysl.
        pozdrawiam

Komentarz

• karmel
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1363

poziom oleju sprawdzam przed każdym dłuższya droga niz 100 km i w kraku było oki!!! wycieku nigdzie nie zauważyłem a specjalnie stawałem tak ze jak by co można by było latwo zauwarzyć w ASO w koszalinie powiedzieli ze ten olej mógł sie w filtrze odłorzyć ale to paczej nie możliwe
          TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

karmel, Moglo byc malo nalane przy poprzedniej wymianie. Teraz na przegladzie wlac na max i obserwowac.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• karmel
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1363

oki dzieki
              TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

Pracuję...