[O2] Dogrzewacz - jak sprawdzic czy jest w moim samochodzie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek8410
    Classic
    • 2011
    • 18

Dobra nie ma co ciągnąć tego off topicu (Zaznaczcie cały mój ostatni post na 406 stronie i skopiujcie do jakiegoś edytora tekstu, żeby nie było... )

Zadanie jest poprawne. W tym zadaniu chodzi o to, że wprowadza się delikatny błąd w rozumowaniu. Bo całe rozumowanie było poprawne.

1/3 = 0.33333...

I same 3 pomnożone przez 3 da same 9

Czyli np. 0.3333 * 3 = 0.9999 i to jest poprawne. Jednak tutaj mamy do czynienia z nieskończonością, bo te 3 nigdy się nie kończą, a przy nieskończoności dzieją się różne dziwne rzeczy

To jest coś w stylu Paradoksu Achillesa i Żółwia

Zamieszczone przez Ciocia Wiki
    Achilles i żółw stają na linii startu wyścigu na dowolny, skończony dystans. Achilles potrafi biegać 2 razy szybciej od żółwia i dlatego na starcie pozwala oddalić się żółwiowi o 1/2 całego dystansu. Achilles, jako biegnący 2 razy szybciej od żółwia, dobiegnie do 1/2 dystansu w momencie, gdy żółw dobiegnie do 3/4 dystansu. W momencie gdy Achilles przebiegnie 3/4 dystansu, żółw znowu mu "ucieknie" pokonując 7/8 dystansu. Gdy Achilles dotrze w to miejsce, żółw znowu będzie od niego o 1/16 dystansu dalej, i tak dalej w nieskończoność. Wniosek: Achilles nigdy nie dogoni żółwia, mimo że biegnie od niego dwa razy szybciej, gdyż zawsze będzie dzieliła ich zmniejszająca się odległość.
    0.999... = 1 można udowodnić np. tak:

x = 0.999...
    10x = 9.999...
    10x - x = 9.999... - 0.999...
    9x = 9
    x = 9/9
    x = 1

Jak chodzi o błąd w rozumowaniu to tutaj jest podobnie:

Trzech gości w hotelu zadzwoniło po room servis i zamówiło dwie duże Pizze. Delivery boy wkrótce je dostarczył razem z rachunkiem na $30,00. Każdy z gości dał mu banknot $10,00 i chłopak wyszedł. Na razie wszystko jasne. Kiedy delivery boy daje kasjerowi te $30,00 ten mówi mu, że zaszła pomyłka. Rachunek powinien być tylko na $25,00, a nie na $30,00. Kasjer daje chłopakowi pięć banknotów $1,00 i mówi mu żeby zaniósł je z powrotem trzem gościom, którzy zamówili pizze. Na razie wszystko OK. W drodze do ich pokoju chłopak wpada na pewną myśl. Przecież oni nie dali mu napiwku, więc kalkulując iż i tak nie da się podzielić tych $5,00 na trzy równe części, on zatrzyma sobie $2,00 jako napiwek, a im zwróci $3,00 . Jak dotąd wszystko all right. Chłopak puka w drzwi i jeden z gości otwiera. Chłopak wytłumaczył jaka zaszła pomyłka i daje mu $3,00 po czym odchodzi ze swoimi $2,00 napiwku w kieszeni.

Każdy z trójki gości dał początkowo $10,00.
    Każdy dostał z powrotem $1,00 reszty. To oznacza, że każdy zaplacił $9,00 co pomnożone przez 3 daje $27,00.
    Delivery boy (czyli "chlopak") zatrzymał sobie $2,00 napiwku. $27,00 plus $2,00 równa się $29,00.

Gdzie do jasnej jest jeszcze jeden dolar?
  • mecenasik
    Ambiente
    • 2010
    • 105

Witam.
    Przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Nie jestem pewny czy mam w swoim samochodzie dogrzewacz silnika czy nie. Pytam, bo kilka tygodni temu był zimny poranek. Temperatura była bliska zeru i o dziwo na odcinku 5 km silnik osiągnął temperaturę 90 stopni. Byłem tym faktem bardzo zdziwiony. Kolega stwierdził, że prawdopodobnie mam dogrzewacz i on pomógł dogrzać płyn. Przypomniało mi się wówczas, że kilka miesięcy temu byłem u znajomego który ma VCDSa i coś mówił, że mam webasto i, że można je bardzo łatwo przerobić na ogrzewanie postojowe. A, że niechętnie coś przerabiam, to za bardzo go nie słuchałem. Teraz gdy są mrozy silnik na takim krótkim odcinku nie osiąga 90 stopni, co mnie teraz też dziwi, bo skoro wtedy mu się to udało, to dlaczego teraz nie. No i teraz sam już nie wiem czy mam to webasto czy nie, a jeśli mam to jak to sprawdzić. Kolega od VCDSa jest za granicą i wróci dopiero na święta. Czy jest jakaś inna metoda na sprawdzenie? Może ktoś wie w którym miejscu w komorze silnika jest to montowane i jak to wygląda?
    Pozdrawiam.
    Błażej

Skodzinka z wyciętym DPF

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mecenasik,
      poszukaj tu : http://www.espar.com/tech_manuals/Ve...installations/ instrukcji instalacji a potem główka pod maskę i szukanie gratów.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• mecenasik
        Ambiente
        • 2010
        • 105

Dzięki za szybką odpowiedź. Ale czy to nie jest schemat samodzielnego montażu webasto? Czy fabryczne montowane jest dokładnie w tym samym miejscu?
        Pozdrawiam.
        Błażej

Skodzinka z wyciętym DPF

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mecenasik
          Ale czy to nie jest schemat samodzielnego montażu webasto?
          Hydronic
          Zamieszczone przez mecenasik
          Czy fabryczne montowane jest dokładnie w tym samym miejscu?
          tam nie bardzo jest gdzie indziej to zamontować

Komentarz

• mecenasik
            Ambiente
            • 2010
            • 105

Ok. Dzięki. Sprawdzę pod maską.
            Pozdrawiam.
            Błażej

Skodzinka z wyciętym DPF

Komentarz

• loru
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4286
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A masz MAXI-DOT-a ? bo fabryczne dogrzewanie jest "programowalne" właśnie przez niego.

Komentarz

• mecenasik
                Ambiente
                • 2010
                • 105

Mam, ale w nim już grzebałem i nic nie znalazłem.
                Pozdrawiam.
                Błażej

Skodzinka z wyciętym DPF

Komentarz

Pracuję...