Mi to przypomina poprzedniego Hyundaia Coupe. Silniki jak w Hyundaiu Accent'cie. Czekamy na luksusową limuzynę o wyglądzie mazdy xedos 6 i silnikach 1.4 i 1.6 oraz diesla 1.8 bez doładowania.
Woda w aucie
Zwiń
X
-
Woda w aucie
sporo tu czytałem o wodzie w aucie. mój problem polega na tym, że po ostrym deszczu to mogłem akwarium założyć. woda przelewała się z przodu na tył i z powrotem. na początku okazało się, że odpadła rynienka nad filtrem przeciwpyłkowym - widać poprzedni właściciel kombinował. wszystko Wam jasne - woda w wentylacji. rynienka jest przyklejona klejem na gorąco typu patex. na razie trzyma ale chyba długo to nie pociągnie. najlepiej byłoby to zgrzać ale nie mam jak. jaki klej stosować? epoksydowy czy jakiś inny? poza tym problem pozostał, ale tylko z lewej strony. wentylacja nie cieknie, filtr jest suchy. zgodnie z radami wyczysciłem dokładnie odpływy, wszystko wokół nadkoli etc. ponoć woda zbiera się pod szybą i ścieka, ale czy są jeszcze inne miejsca, przez które woda może wpłynąć? myślę, że cieknie pod miejscem na lewą nogę (jak-to-się-tam-nazywa-o-ile-się-nazywa...) i zatrzymuje się pod spodem. pod autem są też te gumeczki. tam woda wycieka lecz stanowczo za wolno. teraz już nie mam potopu tylko sporo wilgoci. jak mi zacznie smierdzieć... co robić?
i pytanie dodatkowe - jak ściągnać wycieraczki? jestem zielony więc boję sie je wybijać a o tym wszyscy piszą (dokładnie to nie wiem co dokładnie trzeba wybić i jak - może ktoś ma jakieś zdjęcie?)Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
-
-
Zamieszczone przez Porterjak ściągnać wycieraczki
Zamieszczone przez Portertylko sporo wilgociZamieszczone przez Porterco robić?
Jak masz wilgoć to możesz mieć jeszcze uszkodzone folie w drzwiach (jedna w ASO ok. 100zł) ale to widać strużkę na progu po deszczu możesz mieć zatkane odpływy w drzwiach otwory na dolnej krawędzi czasami przy konserwacji zachlapią
i wreszcie na podszybiu, pod plastikiem po stronie kierowcy są bezpieczniki, jak wymieniałem szybę to goście niechcący zsunęli jeden zaczep i przy pierwszym deszczu też miałem powódź. TO jest akurat nad lewą nogą.
Zamieszczone przez Portertam woda wycieka lecz stanowczo za wolno
Komentarz
-
-
Lub do zdjecia ramion wycieraczek uzyc sciagacza do lozysk, jak ja zrobilem, bo polewanie WD moze i bylo dobre, ale dzwiek jaki wydaly w czasie zdejmowania wskazal na to, ze musialbym czekac chyba z tydzien 8)
Jakby te gumeczki byly nie potrzebne, to mozna by bylo je zaspawac, a tak nie jest :idea: Proponuje w momencie przyplywu wolnego czasu wyjac tapicerke podlogi z auta i wususzyc, bo jesli wody bylo juz naprawde duzo to za jakis czas bedzie skodzianka z dziurami w podlodze jak Syrena :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Maicroft - rozumiem, że przez gumeczki może ciec woda - czy dobrze zrozumiałem? mnie by się tak wydawało, bo jeżeli nie może przez nie nic wyciekać to po co one tam są? i to jeszcze mają dziurkę. w dodatku u mnie ta dziura wyglada w ten sposób, iż jestem prawie przekonany, że woda może przez nią jedynie wyciec, a nie wciec. dwie gumki mam prawie odsłonięte a reszta jest dodatkowo zabezpieczona, ale i tak są dziury. więc po co by one były?
tapicerkę oczywiście ściągnę przy pierwszej okazji. juz to robiłem, ale nie mogłem suszyć za długo, a i tak wyszło, że znów mi napadało.
dzięki Wam za rady - będę próbowałEvery man dies. Not every man really lives.
Komentarz
-
-
One sa tak pomyslane, ze woda jak juz wcieknie z butow parasoli itd to ma wycieknac tamtedy. Inaczej bylby to termos i dopuki nie przelaloby przez progi to by woda nie zeszla
A tyle wody co wcienie od spodu jakby ktos myl myjka cisnieniowa to jest pikus.
Trzeba rozebrac wszystkie drzwi i szukac czy przez nie gdzies sie nie wlewa tzn czy ta pianka jest cala. Potem jesli to nie to, mozliwe ze wlewa sie dalej przy tym filtrze, trzeba odkrecic podstawe i tam jest taka uszczelka, moze cos jest dalej nie tak, w ostatecznosci mozna to jeszcze na silikonie poprawic. Inna opcja jest, ze woda ktora zbiera sie tym korytku pod przednia szyba dostaje sie po jakies wiazce elektrycznej do sroka - ja juz rozne dziwne rzeczy widzialem, wiec kto wie
Komentarz
-
-
dziś nie miałem czasu, ale wkrótce zacznę grzebać. ostatnio nie pada więc jest ok. w dodatku więcej nie mam takiego potopu tylko wilgoć. będę suszył i zaglądał wszędzie.
pójdę po kolei. wielkie dzieki za rady co do wycieraczek! gdy coś wywęszę to chyba mogę go polewac wodą w dużych ilościach. choć to nie będzie deszcz to chyba jedyna forma sprawdzenia.
Zamieszczone przez rezonW mojej O1 też były ale na pewno nie miały dziurek
[ Dodano: Pon 15 Maj, 06 13:49 ]
niestety WD40 nie pomogło, a żadnych specjalnych kluczyków nie miałem. mimo to, tu od kilku dni leje trzy razy na dzień, a w aucie sucho (właściwie to nie wlewa się więcej wody). chyba pomogło bardzo dokładne przeczyszczenie odpływów, i podszybia (choć to musiałem robić bez ściągania plastiku, a jedynie go odginając...). mimo wszystko postaram się go ściągnąć jak będę miał narzędzia. poza tym wywaliłem dziś dywaniki (nie myślę tu o tych gumach) i wysuszyłem co się dało. zobaczymy.
dziękuję bardzo i pozdrawiam.Every man dies. Not every man really lives.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jacmroU mnie woda wlewala sie przez zle przyklejona okleine drzwi. Zawsze po deszczu widzialem struzke od progu i sporo wody na chodniczku gumowym.
Jak sobie z tym poradzić?Urko
Komentarz
-
-
Mam to samo w tylnych drzwiach - woda zwiera sie na progu tylnych dzwi (ale na szczscie nie wlewa sie do srodka). Jak otworze drzwi to skapuje jeszcze troche z nich na ziemie, jest tak jak by sie woda zbierala pomiedzy spodem drzwi a uszczelka na progu.
Jako folie masz na mysli? bo pewnie u mnie jest ta sama przyczynaOctavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF
Komentarz
-
-
Jako folie masz na mysli? bo pewnie u mnie jest ta sama przyczyna90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?
Komentarz
-
-
Ok. Dzieki za wyjasnienie.
Powiedziales ze po zdjeciu tapicerki jest (boczku drzwi) naszym oczom ukaze sie folia, ktora ma chronic przed wlewaniem sie wody.
Zastanawiam mnie tylko, skad sie bierze woda w srodku drzwi ? (ktora to wode folia ma zatrzymywac)Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF
Komentarz
-
-
Aha, no tak.
Ale gdy wszystko jest prawidlowo i folia jest przyklejona jak nalezy (u mnie pewnie tak nie jest) to gdzie jest ta woda odprowadzana ?
Zawsze wydawalo mi sie ze po to jest uszczelka (zewnetrzna) przy szybie zeby woda nie wciekala do srodka drzwi. Bo jak jest tam wciekanie to jest nie ma jak wyplynac...Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF
Komentarz
-
-
dobrze, że natrafiłem na ten temat, też "wożę się" z tym problemem - lewe tylne drzwi - po obfitych opadach na uszczelce stoi woda, byłem u kilku "fachmanów" i kazali wymienic mi uszczelke drzwi na nową. Już miałem to zrobić, bo teraz w okresie jesiennym, gdy czesto pada to woda stoi prawie codziennnie (a drzwi faktycznie w lato były rozbierane, bo niełączyła wiążka przewodów w gnieździe - zaśniedziały styki, i widać mechanik niedokładnie przykleil te folie. Dzieki za radę, biorę sie za zdejmowanie tapicerki....
11.12.2007r
Pomogło. Wymieniłem folię na nową (cena folii - 16,5 zeta w serwisie), pomogło.... Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jedras_GWW mojej O1 z kolei cieknie na styku uszczelki (tej wokół szyby tylnych drzwi) i słupka oddzielającego małą szybkę od dużej szyby. Składałem już na wszelkie możliwe sposoby, woda jeśli leję wężem prostopadle do szyby dalej kapie :|Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
Komentarz