Po przegladzie po 15k km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roblez
    Classic
    • 2005
    • 7

Po przegladzie po 15k km

Zamieszczone przez bezduszny
    Mikrus... to dotyczyło sytuacji, gdzie oni również sprzedają Statoil'a do firm czy serwisów w których nie ma tego produktu w ofercie.
    A ja to niby o czym pisze?

Taka sytuacja moze dotyczyc kazdego serwisu, a nie tylko serwisow Mobilowych. Moze byc np. na drzwiach jakiegos serwisu napisane, ze "tu lejemy sprawdzony Statoil czy Castrol albo Motul", a w rzeczywistosci bedzie to przepracowany olej do kosiarek, bo ktos chce wydymac klienta.

Przekrety sa wszedzie, trzeba sie pilnowac. Nie oznacza to jednak, ze mozna w ten sposob stwierdzic, ze ta marka jest be a inna cacy.

A co do naklejek i butelek, to prosze Cie. Ty moze masz dostep do naklejek Mobila, a ktos inny do naklejek Statoila i co wtedy?
    Robert
    Skoda Octavia 1.9 TDI
  • lawnik
    Classic
    S_OCP Member
    • 2005
    • 16

Po przegladzie po 15k km

Witam wszystkich!!
    Wczoraj byłem na przeglądzie moją O2 1.9TDI BJB po 15 kkm. Podczas oględzin pod samochodem zauważyłem zawilgotniały przewód powietrza łczący wylot turbosprężarki z wlotem do intercoolera. Mechanik powiedział że w tych silnikach często się to zdarza.
    Poniżej zamieszczam zdjęcia:

Czy możecie mi odpowiedzieć, czy takie wycieki można zignorować, i czy czasem nie jest to usterka turbosprężarki?
    Pozdrawiam !

LAWNIK

Komentarz

• jacq
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2004
      • 195

Niedawno zdejmowałem osłone rozrządu i w związku z tym demontowałem przewody dolotowe i również stwierdziłem ślady oleju przy nieco mniejszym przebiegu. IMHO jest to niewielki wyciek bowiem przy przejechaniu 9 kkm nie musiałem do dnia dzisiejszego uzupełniać, a poziom stale kontroluje. Ja to olałem, ale kontroluje.

Znawcy tematu twierdzą, że silniki PD (BJB) potrafią zjeść nawet 1 litr na 1 kkm. Jeżeli nie wycieka to musi gdzieś ubyć!

Napisz prosze, czy wymieniałeś oliwe po 3 kkm i ile musiałeś dolać oleju przed serwisem.

pzdr
      OII ambientna sztuka

Komentarz

• lyzy 110
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2004
        • 237

Zamieszczone przez jacq
        Znawcy tematu twierdzą, że silniki PD (BJB) potrafią zjeść nawet 1 litr na 1 kkm. Jeżeli nie wycieka to musi gdzieś ubyć!
        kolega jest posiadaczem paska 140 kucy i połyka mu około 1,5 - 2 litrów co 10 kkm

a przebieg ma 50 kkm w serwisie mówią nie przejmować się ale czy napewno :szeroki_usmiech po takim przebiegu powinno się chyba trochę zmiejszyć :roll:
        była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• less1
          Ambiente
          • 2006
          • 101

mi po przebiegu 10k zapalilo sie ze ma b. malo, musiala byc dolewka :/ wkurzajace bo akurat bylem za granica szukanie serwisu itd...
          od tego czasu juz jezdze z literkiem w bagazniku na wszelki wypadek... po 15k byl przeglad, wiec zobaczymy ile zniknie na 20k...

Komentarz

• jacq
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2004
            • 195

Zamieszczone przez less1
            mi po przebiegu 10k zapalilo sie ze ma b. malo, musiala byc dolewka :/ wkurzajace bo akurat bylem za granica szukanie serwisu itd...
            Podobno otworzenie pokrywy silnika kasuje kontrolkę poziomu oleju i po problemie.
            Tylko zakupić olej i samodzielnie dolać.
            OII ambientna sztuka

Komentarz

• greszczyn
              Elegance
              • 2005
              • 893
              • Nissan

Zamieszczone przez lawnik
              Mechanik powiedział że w tych silnikach często się to zdarza.
              Mam 2,0 BKD i u mnie powiedział to samo :? TTTM ...sami znawcy w tych serwisach i to w dodatku... z jednej szkoły :wink:
              Co do zużycia oleju , to mi pije jakieś 1 - 1,5 litra na 15 tyś . Przebieg prawie 45 tyś .
              Zalewam Motulem i po przeglądzie zostaje mi w bańce( 5 L) tak ... około 1,5 litra oleju na dolewki .

Komentarz

• lawnik
                Classic
                S_OCP Member
                • 2005
                • 16

[quote="jacq"]

Napisz prosze, czy wymieniałeś oliwe po 3 kkm i ile musiałeś dolać oleju przed serwisem.

Wita serdecznie!!

Olej fabryczny wymieniłem po 1800km. Po przejechaniu około 3000 km po wymianie oleju zaświeciła się kontrolka niskiego stanu oleju. Dolałem wtedy 0,75 litra i od tego momentu nic nie dolewałem. Fakt, że przy przeglądzie oleju było minimum na bagnecie, ale nie chciałem już dolewać przed przeglądem. Rajdowcem nie jestem ale też nie jeżdżę jak emeryt.
                Pozdrawiam !

LAWNIK

Komentarz

Pracuję...