Airbag pasażera

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LiStHoR
    Drive
    • 2006
    • 63

Airbag pasażera

Najlepiej samemu nauczyc sie zczytwac przebieg z ECU wsiadac wpiac sie i miec pewnosc lub chociaz wyszukac kogos kto bedzie mogl to zrobic a bedzie w miare blisko.
    Czyli kupic sobie na allegro kabel to podłaczenia laptopa i wszystko wyjdzie w programie?
    Programy wysylaja razem z kablami czy trzeba sie do kogos usmiechnac? :lol:
    LiStHoR
  • Castaway
    Ambiente
    • 2005
    • 125

Airbag pasażera

Sie zdarzyło w moim życiu COŚ co zmusza mnie do wożenia dzieciaka w foteliku zamontowanym na przednim fotelu. Pojechałem więc do ASO JK w BB i uprzejmie poprosiłem o 3 min. pracy z VAG-iem przy moim autku. No i ściana! Nie zrobią tego bez zgody Poznania :shock: Pan uprzejmie poinfirmował mnie, że musze złożyć wniosek/podanie z uzasadnieniem "dlaczego", który zostanie przesłany do Poznania, i dalej do fabryki gdzie podejmą decyzję czy ja mogę mieć w aucie wyłączoną poduszke. Później zgoda/bądź nie trafia do Poznania i stamtąd do ASO i oni mnie poinformują czy mi to zrobią za 100 zł czy nie. :shock:
    No comments w sprawie procedury, ale:
    - czy ktoś może mi powiedzieć gdzie i jak mogę wyłączyć poduchę(nie mam tej stacyjki)?
    - a może ktoś z Was byłby w stanie to zrobić ?
    - a może ktoś z Was byłby w stanie zamontować mi tą stacyjkę w schowku (choć to pewnie nie jest takie proste)?
    ASO olewam - już nie ze względu na koszty(które i tak są IMHO nieuzasadnione), ale ze względu na podejście do klienta.
    W końcu ...."to jest mój kotek i będę se go bzykał ile mi się chce"...czyli mam prawo decydować co chce, a czego nie chce mieć w samochodzie.
    Dzięki

Ps. to COŚ co sie stało spowodowało konieczność przewożenia (od 11 dni) drugiego najmniejszego fotelika z tyłu :wink:
    POzdro - Pit

Komentarz

• zefirstorm
      Ambiente
      • 2006
      • 152

witaj
      ja jak kupiłem swojego miałem wyłączoną czołową pasażera VAGiem - pytałem o to poprzedniego właściciela - wystarczyło napisać oświadczenie dla ASO że masz taką potrzebę i jesteś świadomy...
      i od ręki wyłączyli...
      teraz to chciałem włączyć i w bielsku też facet wyjechał że muszę jakieś świstki do poznania pisać - bzdury jakieś i wogóle, w welmie miejsca nie było więc do śliwki na kościuszki do katowic pojechałem i za 45zł bez problemu włączali....
      zadzwoń do nich i zapytaj...
      oświadczenie napiszesz i od ręki ci powinni to zrobić...
      ASV 147PS@307Nm

Komentarz

• idzik
        Classic
        • 2006
        • 14

Castaway ja już od miesiąca jeżdżę z malutkim fotelikiem Ale zawsze z żoną, żeby mogła się zajmować maluchem Też się mocno zdziwiłem jak nie znalazłem stacyjki do wyłączania poduszki. Stwierdziłem, że nie będę podejmował działań mających na celu wyłączenie poduszki pasażera, bo jezdzić, za każym razem żeby wyłączyli a potem włączyli...

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

idzik, Wszystko zalezy jak masz fotelik ustawiony. Jak masz tylem do kierunku jazdy, to ja bym tam wlasnego dziecka nie usadawial :idea: Jak przodem to IMO nie widze problemu, ale nie wiem jak pirotechniczne napinacze pasow podzialalby na w razie jakiegos dzwona.

BTW Ten wylacznik jakos da sie dorobic, tylko nie znam ceny.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• idzik
            Classic
            • 2006
            • 14

Maicroft wiem, wiem. Na każdym foteliku są wielkie znaczki żeby nie ustawiać fotelika jak jest poduszka. Jak szukałem fotelika to dla takich maluchów to w większości są to takie, które umieszcza się tyłem do kierunku jazdy.

Jeżeli chodzi o napinacze to może w przypadku wyłączenia poduszki one też są wyłączane?
            W przeciwnym wypadku nie za ciekawie to może wyglądać

Jeżeki chodzi o dorabianie wyłączników, to jakoś do mnie nie przemawiają takie przeróbki.
            Jakoś nie lubię przerabiać tego co fabryczne...

Komentarz

• Castaway
              Ambiente
              • 2005
              • 125

Fotelik mam ustawiony przodem do kierunku jazdy bo to ten tzw. "drugi" fotelik. Sęk w tym, że w instrukcij fotelika pisze, aby nie montować go na przednim siedzeniu gdy aktywna jest poduszka i to niezależnie od ustawienia przodem czy tyłem(nie wszedłby). Co do napinaczy to sie nie obawiam, bo trzymają one tylko fotelik, więc w razie gyby co nie daj Bóg to docisną tylko fotelik do fotela. Dziecko spięte jest 5-cio pkt. pasami fotelika.
              POzdro - Pit

Komentarz

• Zibi
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 491

Hello

W instrukcji do Skody co prawda nic takiego nie pisze, ale spotkalem sie w instrukcji do Mercedesa klasy A z informacja, ze foteliki klasy I i II mozna montowac normalnie przodem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu przy aktywnej poduszce. Wazne jest wtedy, zeby przedni fotel odsunac maksymalnie do tylu i maksymalnie do gory.
                Strona 76 ang instrukcji:
                2 If you are using a child restraint system without
                automatic child seat recognition, move the
                front-passenger seat to its rearmost position.
                3 Move the front-passenger seat to its highest
                position.
                Mam nadzieje, ze ta informacja ci pomoze

Pozdrawiam
                Zibi

Komentarz

• Castaway
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 125

Zamieszczone przez Zibi
                  ...ze foteliki klasy I i II mozna montowac normalnie przodem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu przy aktywnej poduszce. Wazne jest wtedy, zeby przedni fotel odsunac maksymalnie do tylu i maksymalnie do gory.....
                  Dzięki - Nie robi. Na tylnej kanapie montuje drugi fotelik/gondolke dla najmłodszego malucha. Za mną z kolei siedzi żonka łypiąca okiem na malucha. :wink:
                  POzdro - Pit

Komentarz

• Mery 1,9 TDI
                    Drive
                    • 2004
                    • 68

Podciągne.
                    Czy może znacie jakowyś przepis który zabranialby wozenia dziecka w foteliku II przodem do kierunku jazdy z załączoną poduchą?Nie chce sie zdziwić przy jakiejs kontroli drogowej ze nagle płacić trzeba.W końcu co nie jest zabronione jest dozwolone.
                    Poza tym rozmawialem z Markiem na DD i jest możliwość wyłączenia poduchy pasażera.I zaznaczył ze to nie chwilka.
                    Octa ASV 119/261(fabryka) 136/328(Masters)

Komentarz

• marcind
                      Rider
                      • 2005
                      • 438

Zamieszczone przez Mery 1,9 TDI
                      przepis który zabranialby wozenia dziecka w foteliku II przodem do kierunku jazdy z załączoną poduchą
                      z tego co wiem to nie ma tego w kodeksi, natomiast producent fotalika to okresla i nie wiem czy policja do tego nie mogla by sie przyczepic....
                      Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                      mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

Pracuję...