Zamieszczone przez sesik
[O2] Zakup, duży przebieg, fakty i mity
Zwiń
X
-
[O2] Zakup, duży przebieg, fakty i mity
Witajcie,
Nakręciłem się na O2. Autko stoi w ASO Skody, jako uzywane (2005 / 1.9TDI - 105KM / 235kkm przebiegu / 33 600 PLN). Trochę drogo (nie jest sprowadzane, dają jakąś gwarancję, rynkowo warta pewnie z 26 - 27 tys).
Przebieg ten, jak czytałem, to właściwy moment na wymianę rozrządu, sprzęgło + dwumasa, przepływomierz. W autku została wymieniona turbina (zakładam, że nówka - do weryfikacji). Teoretycznie sprzęgło/dwumasa/przepływomierz/pompowtryskiwacze mogły już być niedawno (tj. z kilkadziesiąt tysięcy km temu) wymienione.
Trochę gubię się już w tych silnikach 1.9TDI - rozumiem, że silniki te z reguły "oparte są" na pompowtryskiwaczach? (niestety jeszcze nie znam oznaczenia silnika z tego autka, dowiem się w czwartek, więc trochę po omacku się poruszam).
Wychodząc z założenia, że lepszy potwierdzony duży przebieg, niż niski i nie wiadomo ile razy cofany (wiem, można zawsze zostać oszukanym, nawet kupując przez ASO - sposobów jest sporo) chciałbym Was zapytać o Wasze doświadczenia z Octavia 1.9TDI.
Czy mam się "bać" tych pompowtryskiwaczy (to mój pierwszy diesel)?
Czy ten przebieg Waszym zdaniem to sporo? Autko wygląda w środku bardzo ładnie (niejedno auto z rzekomym oryginalnym przebiegiem 120kkm jest w gorszym stanie).
Autko było własnością firmy (oczywiście sprawdzę ewentualne zobowiązania "kredytowe", które mogą na autku "ciążyć") i to małe zużycie ... wnętrza mnie trochę niepokoi. Wyposażenie jest dość bogate (czujniki parkowania chyba nie były w standardzie?)
Sporo pieniędzy można utopić. Trochę mało danych podałem, ale mimo wszystko - chciałbym zapytać Was (zwłaszcza posiadaczy diesla) o zdanie. Co o tym sądzicie?
Czytałem sporo o dieslach i jak wiadomo, wiele zależy od stylu jazdy. Jakie testy powinienem wykonać na autku (chodzi mi o np. "próbę przelewową", pomiar kompresji itd).
Wiem, że może trochę przesadzam. Czytam mnóstwo artykułów, postów ale im więcej wiem, tym większe mam obawy co do tego autka. A naprawdę mi się podoba. Nawet zdecydowałem się wziąć trochę PLN na kredyt, aby je kupić.
-
-
Wydaje mi się że podstawa to komplet dokumentów z serwisui oględziny jakiegoś znajomego mechanika. Dzięki temu możesz sprawdzić co i kiedy było już zrobione. Ja kupiłem właśnie takie auto ( Focus 1.6 CRdi) z przebiegiem 201.000 i właśnie jestem na etapie weryfikacji co było zrobione , a co mnie czeka.Jeśli było prawidłowo serwisowane to na pewno lepsza opcja jak "igiełka" z allegro spawana z ćwiartek.
Komentarz
-
-
Pamiętaj, że oprócz kwestii "okołonapędowych" w samochodzie należy zweryfikować stan hamulców i elementów zawieszenia wraz z amortyzatorami, a także stan tłumika. Być może te elementy wołają już teraz, lub zawołają niebawem, o wymianę. Opony to następny zakup. Jeśli auto stoi z jednym kompletem zjechanych gum, to dolicz sobie przynajmniej 2500-3000 zł na zakup letnich i zimowych piętnastek z porządnym rodowodem.
Trochę dużo to auto kosztuje. Ja za swoją Octavię z września 2008 roku, 1.9 TDI Ambiente+Climatronic, z dodatkowym kompletem zimówek na felgach, przebieg tylko 55 kkm, jeżdżona wyłącznie przeze mnie, po przeglądzie, dałem mojej firmie jak z niej odchodziłem we wrześniu 2010 niecałe 44k PLN, a nie dano mi żadnych bonusów, zapłaciłem 100% wartości księgowej. Od Ciebie dealer chce 10k PLN mniej za auto z górą 5-letnie i z 4x większym przebiegiem od mojego. Może zatem warto poszukać lepszej okazji za te pieniądze? I to krajowej? Wiem że nie jest łatwo, ale auto dla żony kupiliśmy także bezpośrednio od jakiejś firmy, bez pośredników.
Podstawowa zasada przy zakupie auta - nie napalać się.
M.666 4U
Komentarz
-
-
co do autka najlepszy to motor 1.9 tdi co do przebiegu lepiej mieć 250 tysięcy i dokumenty potwierdzające wszystkie te przebiegi i serwisy niż 150 tysięcy bez dokumentów. Jeśli kupować to z POlski najlepiej po leasingu bo musi wtedy firma serwisować w ASO a nie u pseudo serwisie. Przeważnie sprzedają wtedy gdy już mija okres leasingu a firma posiada wszystkie faktury. Co do ceny to trochę dużo i tak jak koledzy mówią lepiej szukać długo a pewnie i najlepiej w odległości do 50 km w miejscu twego zamieszkania ja zjeździłem trochę po auto i nie warto a tak nie podoba się to jedziesz do domu.
Komentarz
-
-
Re: Zakup, duży przebieg, fakty i mity
1.9 w kazdej wersji to dobry silnik, dobrze reagujacy na chip tuning co oprocz solidnej konstrukcji jest jego glowna zaleta. Samochod trzeba kupowac na zimno bez emocji - sprzedawca od razu wyczuje takie nastawienie. Trzeba dokladnie sprawdzic wszystkie dokumenty jak i stan techniczny. Warto sciagnac kogos kumatego z VAG-iem, bo leniwym sprzedawcom czesto nie chce sie zmieniac przebiegu wszedzie, gdzie jest on zapisany i mozna w ten sposob wykryc przekrecony licznik. Jesli samochod robil duzo dlugich tras, to wnetrze moze byc malo zuzyte - tapicerka niszczy sie i brudzi glownie przy wsiadaniu i wysiadaniu.
Komentarz
-
-
dethar, daj jakieś zdjęcia, dokładne wyposażenie,silnik jaki dokładnie, bo teraz to takie pisanie po omacku
PDC z tyłu było w standardzie chyba we wszystkich wersjach
jeżeli to jest golas to cena troszku za wysoka :roll:
silnik teoretycznie i praktycznie porządny, choć były i buble też
jak się trafi :P
Komentarz
-
-
Cześć
Dzięki Wszystkim za kubełek zimnej wody.
http://salonmargo.otomoto.pl/skoda-o...C16744374.html to autko o którym pisałem - dopiero dziś się pojawiła na stronie dealera. To i tak za mało (jakość/ilość zdjęć). Postaram się zrobić parę lepszych zdjęć (no, chyba że sobie odpuszczę), jednak dociera do mnie powoli, że takie autka chodzą w cenie około 27k. Gdybym miał w tej cenie jakąś prawdziwą gwarancję (tj. nie wyłączającą x y z)... ale nawet wówczas to nie tłumaczy zawyżonej o prawie 6k PLN ceny. Nawet jak wymienili turbinę wartą w ASO 8k, to i tak "średnie" uzasadnienie. Po blacharce widać, że jest w stanie idealnym. Tak samo wnętrze. Czyste i zadbane. Jak na 230kkm za bardzo.
Dziś znajomy mnie uświadomił (handlarz), że dobra chemia i auto lśni nowością wewnątrz. Pewnie dobra chemia + polerowanie i z zewnątrz auto też niczego sobie.
Staram się nie napalać, jednak ze względu na to, że mogę stare Clio oddać w rozliczeniu, to trochę mnie ta opcja kręci. BTW Clio ma oryginalne 140kkm (2004 + LPG) i nie potrafię go sprzedać. Wczoraj przejrzałem Allegro - tzw. "polski VAG" i "korekta" licznika w większości aut jest dla mnie sprawą oczywistą :/. Nie wiem jak długo będę auto kupował - pewnie potrwa to do 2-3 miesięcy. Im więcej czytam i zaczynam widzieć (komisy/dealerzy etc) to tym bardziej boję się kupić "nowe" auto :|.
Komentarz
-
-
Napisz do kolezanki baca10, ona ma tam jakies wejscie do Margo w Rybniku, moze cos wiecej sie doiesz o stanie tego auta.http://www.wimeb.markomp.net
Już nie moja Skodzina
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952
Komentarz
-
-
Witam, wg mnie dużo kasy, mnie wpadła w oko taka skoda http://www.auto-sliwka.pl/pl/komis/show/205.html cena o 10tys. większa ale samochód 2008 i bardzo mały przebieg, z Jastrzębia do Katowic też nie jest daleko. Pz
Komentarz
-
-
Jakie są koszty (przybliżone - ASO)?
- rozrząd
- pompa wody
- sprzęgło + dwumasa
Na Allegro widzę rozrząd w cenie około 600 - 800 PLN, sprzęgło z dwumasą około 1000 PLN. Oczywiście są opcje tańsze (powiedzmy, że ich nie odrzucam na starcie).
Ile biorą za taką usługę w ASO?
Zakładam, że jeśli zdecyduję się na autko, to tylko jeśli rozrząd i pompa wody po wymianie... albo obniżka ceny auta o równowartość.
Wg manuala 240kkm to czas na rozrząd (i pompę wody przy okazji). Sprzęgło się zobaczy.
PS. Ja tak szacuję, że z 3k trzeba poświęcić na wszystko wyżej wymienione?
Komentarz
-
-
co do tego autka z margo to tak mi się trochę nie podoba poduszka a raczej ten plastik w miejscu sygnału dźwiękowego tak na zdjęciu rzuca się inny kolor w stosunku do kierownicy może tak mają te auta ale kierownica powinna równo wycierać się z całością a tu pachnie nówką no i w tej cenie masz zwykłą klimę porażka do tego nieoryginalny wydech lub końcówka może szczegół ale wszystko bierze się pod uwagę.
Cena lekko duża tu masz inne linki jeśli chodzi o ten typ i rodzaj zasilania auta
tu masz lepszy rok przebieg i wyposażenie gdzie i tak musisz sprawdzić w serwisie ale można zobaczyć co możesz mieć za podobne pieniądze http://otomoto.pl/skoda-octavia-1-9-tdi-C16609376.html
a tu rocznik lepszy salon polska no i kolor ładny a tak wogole opisywali koledzy że kolor czarny w octavii to tak różnie bywa z jego jakością
tu masz drugi link do octavii ja gdybym robił większe przebiegi to bym na taką poszedł
pozdrawiam
ps oczywiście rozsądek wskazany a zaraz 2011 rok i autka rocznikowo stanieją jeszcze niżej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBraczej sporo i kwota 3000zł za części i robociznę jest mocno zaniżona.
Zamieszczone przez AdamBZa wymianę dwu masy i rozrządu z pompą wody poza ASO powinieneś się zmieścić w 2500zł.
Zamieszczone przez krisoctavco do tego autka z margo to tak mi się trochę nie podoba poduszka a raczej ten plastik w miejscu sygnału dźwiękowego tak na zdjęciu rzuca się inny kolor w stosunku do kierownicy może tak mają te auta ale kierownica powinna równo wycierać się z całością a tu pachnie nówkąZamieszczone przez krisoctavno i w tej cenie masz zwykłą klimę porażka do tego nieoryginalny wydech lub końcówka może szczegół ale wszystko bierze się pod uwagę.
Zamieszczone przez krisoctavCena lekko duża [...].
Zamieszczone przez krisoctavtu masz inne linki jeśli chodzi o ten typ i rodzaj zasilania auta [...]
Zamieszczone przez krisoctavps oczywiście rozsądek wskazany a zaraz 2011 rok i autka rocznikowo stanieją jeszcze niżej
Komentarz
-
-
krisoctav, te co podałeś to są auta z dolnej półki cenowej z rocznika 2007. Drugie auto na szybie ma sporo nalepek od winiet. Trzeba mu się przyjrzeć czy przypadkiem nie robił co drugiego przeglądu w ASO.
Pierwsze też trochę tanio. Dla porównania moja OII Ambiente przy ubezpieczeniu w sierpniu z przebiegiem 80kkm jako 3 letnia (rocznik 2007) była wyceniona na 41tyś zł. Więc te ceny są dość niskie. Osobiście swojej za pieniądze rzędu 32-33tyż zł nawet bym nie pomyślał aby ją sprzedać.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
ja tylko podaje co można mieć a i tak ocena należy do kupującego jak dobra cena i serwis aso da się sprawdzić to jeśli chce się kupić to i za takie pieniądze warto na 1 godz do 2 poświęcić jeśli sprzedający ma coś na sumieniu będzie kombinował a jak uczciwy choć z tym trudno znaleźć to nawet kawę zrobi dziś trudno znaleźć coś dobrego a na szybko tylko można kupić złom a diesel to trza bardzo dobrze sprawdzić no podstawowa sprawa najlepiej w kupować w swoim mieście zawsze mniej boli jak się nie spodoba i blisko do domu a nie ma strat bo za daleko itp
Komentarz
-
-
Co do poduchy w kierownicy - zauważyłem, że bardzo wiele używanych O2 na fotkach ma inny kolor kierownicy (nie skórzanej) i "boczków", a inny kolor obudowy airbagu. To bardzo częste zjawisko. Nawet w egzemplarzach z bardzo małym przebiegiem (demówkach). We własnym egzemplarzu w realu jakoś tego nie widzę. Może na fotkach tak to wychodzi, niekoniecznie trzeba od razu z definicji podejrzewać wymianę poduchy?
Wymienione reflektory - może to być skutek np. wypalenia odbłyśników wskutek stosowania allegrowych żarówek "z dopalaniem", albo zniszczenia kloszy jakąś chemią.
Anyway, i tak nie szedłbym w ten egzemplarz, tylko szukał dalej.
Co do nowego roku i spadku cen - nie tak od razu. Rok temu szukaliśmy auta dla żony i do lutego ceny się nie zmieniły! Np. auta z 2006 kosztowały tyle samo w grudniu 2009 co w lutym 2010
M.666 4U
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez beavisoPamiętaj, że oprócz kwestii "okołonapędowych" w samochodzie należy zweryfikować stan hamulców i elementów zawieszenia wraz z amortyzatorami, a także stan tłumika. Być może te elementy wołają już teraz, lub zawołają niebawem, o wymianę. Opony to następny zakup. Jeśli auto stoi z jednym kompletem zjechanych gum, to dolicz sobie przynajmniej 2500-3000 zł na zakup letnich i zimowych piętnastek z porządnym rodowodem.
Trochę dużo to auto kosztuje. Ja za swoją Octavię z września 2008 roku, 1.9 TDI Ambiente+Climatronic, z dodatkowym kompletem zimówek na felgach, przebieg tylko 55 kkm, jeżdżona wyłącznie przeze mnie, po przeglądzie, dałem mojej firmie jak z niej odchodziłem we wrześniu 2010 niecałe 44k PLN, a nie dano mi żadnych bonusów, zapłaciłem 100% wartości księgowej. Od Ciebie dealer chce 10k PLN mniej za auto z górą 5-letnie i z 4x większym przebiegiem od mojego. Może zatem warto poszukać lepszej okazji za te pieniądze? I to krajowej? Wiem że nie jest łatwo, ale auto dla żony kupiliśmy także bezpośrednio od jakiejś firmy, bez pośredników.
Podstawowa zasada przy zakupie auta - nie napalać się.
M.
Komentarz
-
Komentarz