Uchwyt na kwity parkingowe.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Jac_ek, no i to jest to o czym ja mówię, czyli TYLKO taśma która trzyma poduszkę na miejscu !! Sama poduszka kurtynowa jest w zasobniku ponad głowami kierowcy/pasazerów i podczas jej odpalenia rozwija sie z góry na dół opadając do wys. ramienia.
    Zobacz na mój link u góry
    Czarny Elegance

Komentarz

• Jac_ek
      RS
      • 2009
      • 1733

Big to co ja widziałem na własne oczy u siebie w słupku? część poduszki chowa się w słupku!
      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

Jac_ek, Jak z HotShotem, założyłeś już? Czekam na Twoje spostrzeżenia

Komentarz

• Jac_ek
          RS
          • 2009
          • 1733

Big, jeszcze masz tu filmik z superba (octavii nowej nie ma)
          od 1:00 do 1:03
          widać że na początku wypełnia się od góry poducha, a w dalszej fazie wyłazi ze słupka dalsza część
          [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LJNaGY_H60s&feature=related[/youtube]

kross12, nie jeszcze, brak czasu :cry:

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez Jac_ek
            a w dalszej fazie wyłazi ze słupka dalsza część
            Tak, bo w słupku jest tasma trzymajaca nadmuchaną i opadłą poduszkę i tyle.
            Na tym filmie wyraźnie widać, że poduszka opada z góry na dół, a nie wychodzi ze słupka.
            Zresztą na górze załaczyłem ci link do aukcji kurtynowych poduszek dla O II i wyraźnie widać tam, że cała poduszka mieści sie w zasobnikach nad głowami ludzi. W słupku A i C są tylko taśmy mocujące/trzymajace rozwinietą poduszkę tak aby była ona mozliwie mocno naprężona.
            Jac_ek, widziałem juz nie jeden samochód (w tym O II) z rozwiniętą kurtyną powietrzną i wyraźnie widać, ze jedyne co wychodzi ze slupków A i C to taśmy trzymające. Sama zaś poduszka opada z nad ram drzwiowych gdzie mieści sie w swoich zasobnikach.
            P.S.
            To oczym piszesz, a co widać na załaczonym filmie, to nadmuchana już poduszka kurtynowa która siła uderzenia zostaje przemieszczona do wnętrza auta i tym samym wydaje ci się, że pojawia się jej jakaś dodatkowa cześć. Tymczasem poduszka jest juz od paru milisekund napełniona w 100% swojej objetości. widać to dobrze z innego ujęcia : 1:25-1:28 s.
            Czarny Elegance

Komentarz

• Jac_ek
              RS
              • 2009
              • 1733

Big, golf V, również MA TAK JAK OCTAVIA :lol: część poduszki w słupku
              od 0:44 dobrze widać
              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JBgCuccFink[/youtube]

dla porównania - tak jak NIE JEST W OCTAVII golf VI
              od 0:57
              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Gix7ymymhTo&feature=related[/youtube]

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                Big, golf V, również MA TAK JAK OCTAVIA :lol: część poduszki w słupku
                od 0:44 dobrze widać
                Jak dla mnie to wyraźnie widać, że poduszka "wypada" z góry :roll:
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez winni77
                  Jak dla mnie to wyraźnie widać, że poduszka "wypada" z góry
                  Bo tak jest
                  Nie wiem dlaczego Jarkowi nie da sie wytłumaczyć, że w ze słupka nie wypada żadna poduszka.
                  Jarku nie musisz wklejać filmów, bo ja widzialem na własne oczy rozwinięta kurtynę w O II i na 300% nic ze słupka nie wychodzi poza taśmą trzymajacą tę kurtynę (tuż przed swietami widziałem natomaist Toledo III z rowinięta kutryną i też ze słupka nic nie wychodziło poza tasmą).

Oglądając te filmy może sie wydawać że częśc poduszki kutrynowej wypada ze słupka, bo dokładnie wypełnia otwór okienny tuż pod słupkiem A, ale w rzeczywistości tak nie jest. Poduszka wypada z góry ale jest tak ukształtowana że po napełnieniu ściśle wypełnia całe miejsce przedniej bocznej szyby, ściśle przylegając nawet do słupka drzwiowego a tam przytrzymuje ja na miejscu odpowiednia taśma.
                  Kurtyna po prostu opada z góry na dół, a jedyne co rozrywa słupek (i własnie dlatego jest tam znaczek Air Bag, ostrzegający o możliwości pojawienia się poduszki, a nie o samej poduszce) to taśma która przytrzymuje na miejscu opadajacą z dachu kurtynę.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Zamieszczone przez Big
                    Nie wiem dlaczego Jarkowi nie da sie wytłumaczyć, że w ze słupka nie wypada żadna poduszka.
                    Big, bo to nie jest kwestia przekonywania do którejkolwiek z opcji, to nie polityka, to jest działanie zero-jedynkowe, jest lub nie ma i w OII FL jest poduszka w słupku

Zamieszczone przez Big
                    i na 300% nic ze słupka nie wychodzi poza taśmą trzymajacą tę kurtynę
                    bez kozery powiem że na 302% nie ma taśm a jest poduszka

teraz wychodzę z dzieckiem do CN Kopernik, ale wieczorem wrzucę zdjęcia z których jasno wynika:
                    1. nie ma żadnych taśm do mocowania poduszki do słupka
                    2. do wysokości lusterka jest poduszka ładnie poskładana w harmonijkę i zapakowana

dodatkowo wrzucę opis jak zdejmować tą zaślepkę słupka/poduszki gdzie są zatrzaski itd tak żeby zostało już dla potomnych jak i co zdejmować.

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Jac_ek, ehhhhh no mi sie juz nie chce wiecej tłumaczyć. Niech ci bedzie - jest poduszka w słupku, a tę rozwiniętą kutrynę w O II która ja widziałem to mi sie przywidziało. Dobra koniec dyskusji.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Jac_ek
                        RS
                        • 2009
                        • 1733

no ale co tu tłumaczyć? przecież na 300% nie ma poduszek w przednich słupkach :lol:

dlatego zrobiłem zdjęcia żeby nie było, że gadamy o czym innym

najpierw mamy do podważenia i wyjęcia zaślepkę, która po wyjęciu wygląda tak

później musimy odkręcić śrubę T20 o ile dobrze pamiętam, tą osłonę trzeba wyciągnąć w stronę podsufitki, później przed ponownym założeniem trzeba wyjąć zaczepy które zostają w karoserii i wczepić je w ten boczek i normalnie się wkłada wciskając w miejscach zaczepów

no i teraz do rzeczy, dwa zdjęcia poduszki w przednim słupku, najpierw widok ogólny

i zbliżenie na mocowanie na dole - widać od razu że jest to poducha złożona w harmonijkę natomiast nie ma tam żadnych taśm

a żeby nie było offtopa zupełnego ;-), to na ostatnim zdjęciu, nad tym białym okrągłym uchwytem widać chyba też wycięcie i dziurkę w karoserii na mocowanie uchwytu do kwitów parkingowych dla wersji do ruchu lewostronnego

Komentarz

• alfee
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2583

Ja dzisiaj montowałem (wymieniałem połamane) uchwyty w dwóch octaviach 2. Jedna była przed FL, druga FL. I wszystko się zgadzało. Zamówiony element 1Z0867159 pasował do obu bez problemu. Ale w obydwu przypadkach było tak, że ułamały się w takim miejscu, że kawałek plastiku został w kleju między szybą a blachą. Trzeba było to wydłubać cienkim śrubokrętem z tego kleju, żeby wypustka nowego uchwytu weszła w to samo miejsce. Cała operacja wymiany uchwytu zajmuje około 5 minut i nie jest skomplikowana.
                          Alfee
                          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Robb49
                            Classic
                            • 2011
                            • 1

Dzisiaj wymieniałem ten uchwyt. O2 przed FL ale za to z poduszką w słupku i dlatego chcieli w ASO PLN 185 za wymianę tego kawałka plastiku (dezaktywacja poduszek, testowanie po zmontowaniu itp. Dla mnie wariactwo, część za PLN 5 a wymiana 185.
                            W każdym razie sporo kłopotu z wydłubaniem pozostałego kawałeczka ułamanego uchwytu. Pomógł cienki ale mocny śrubokręt i malutkie wąskie kleszczyki. Natomiast jest jeszcze inny aspekt. Jakkolwiek oryginalna i zamienna część mają ten sam numer katalogowy to oryginał był produkcji czeskiej, a część zapasowa jest produkcji słowackiej. nowy element jest z cieńszego plastiku ok 0,5 mm różnicy i dlatego nie przylega po zamontowaniu do szyby. Również ponwne osadzenie panelu w 3 zaczepach wymaga zręczności i czucia. Poza tym około 15 minut pracy.

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

To jak zdemontować ten słupek W O2 bez inwazyjnie, żeby nie zawitać w ASO? Mam plastyk z napisem "air bag".

Komentarz

natash, bez urazy ale dla mnie jesteś downem na maxa ...2 posty wyżej masz odpowiedź na swoje pytanie

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Zamieszczone przez kross12
                                  natash, bez urazy ale dla mnie jesteś downem na maxa ...2 posty wyżej masz odpowiedź na swoje pytanie
                                  Wybacz omnibusie, ale z dyskusji z tego tematu nie wynika jasno czy trzeba ponownie aktywować air bag czy nie i czy można to bez inwazyjnie zdjąć.

Komentarz

natash, wybaczam :szeroki_usmiech

Komentarz

• natash
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2599

Aby zniżyć się do twojego poziomu, musiałbym się położyć na ziemi... Nie rozumiem po co taki ktoś jak Ty się odzywa jak niema nic do powiedzenia.

Komentarz

• Jac_ek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1733

natash, ale czego nie rozumiesz? masz gdzieś napisane, że trzeba cokolwiek robić z poduszką? który fragment Ci wytłumaczyć?

Komentarz

• natash
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2599

W tym temacie ktoś zapytał czy trzeba coś robić z poduszką, tzn od nowa ją aktywować po zdjęciu obudowy słupka, nie padła żadna odpowiedź, instrukcje demontażu widzę, ale nie jest nic napisane po zdjęciu obudowy, poduszka się w słupku się dezaktywuje czy nie?

Komentarz

no ręce opadają....co ma Ci się aktywować jak poduszki nie odpinasz...

Komentarz

• natash
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2599

Nie każdy jest specem jak Ty, nie wiem na jakiej zasadzie działa aktywacji/dezaktywacji poduszki, myślałem, że może są czujniki jak coś się już stanie z obudową słupka.

Komentarz

• Jac_ek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1733

natash, jedna rada, jeśli nie rozumiesz tak prostego opisu to lepiej nie rób tego sam !!!, jeszcze naprawdę dezaktywujesz sobie poduszki i będzie problem - jedź do ASO to Ci to zrobią w 10 min.

Komentarz

• Borsuk2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1203

natash,
                                                  - odłącz akumulator,
                                                  - odczekaj i wypal papierosa,
                                                  - zdemontuj obudowę słupka (opis wcześniej),
                                                  - wymień ułamany uchwyt,
                                                  - zamontuj osłonę słupka,
                                                  - podłącz akumulator.
                                                  Jak nie czujesz się na siłach, to jak pisał Jac_ek, odpuść.
                                                  Fajna stronka

Komentarz

• natash
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2599

Okazało się ze uchwyt nie był złamany tylko źle zamocowany i luźny, próbowałem go poprawić i jedyne co udało mi się zrobić to mocniej go zamocować, ale przerwa do szyby jest 3mm, wydaje mi się chyba powinien ściśle przylegać do niej, jak to wygląda u was?

Komentarz

Pracuję...