auto-alarm i c.zamek a domykanie szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spreader
    Classic
    • 2007
    • 14

Mam już 17" z oponami 225/45/17... a solidne hebelki nie są przeszkodą, tym bardziej jak mozna kupic używane w dobrej cenie.

Kwestia... kto mi to wszystko wsadzi, bo nie mam o tym bladego pojęcia.

Zaprzyjaźniona firma z która współpracuje zajmuje się ściąganiem części samochodowych z zachodu.
    Jak by sie trafił (a mieli takie coś już) silnik TT225.... w dobrej cenie i extra stanie technicznym to z chęcią bym go "przygarnął" :diabelski_usmiech do siebie po maskę....

Taki silnik z osprzętem powinien się zamkąć w cenie około 1000 euro
  • Porter
    Ambiente
    • 2006
    • 144

czy automatyczne domykanie szyb to funkcja auto-alarmu czy c.zamka?
    w Fabii miałem oryginalny alram montowany w ASO i miał tę super opcje, że w chwili zamykania auta z pilota domykał mi wszystkie okna. w Octavii też alarm z ASO, ale nie wiem dlaczego jakis FOX (to chiba włoszczyzna) i ten nic nie domyka... mnie osobiście wydaje się, że to kwestia a.alrmu, bo jak Fabię zamykałem kluczykiem to też zamykał mi wszystkie drzwi, ale okien nie (no chyba, że trzymałem kluczyk przez 3 sekundy).
    czy ktoś mógłby poradzić jak ten problem rozwiązać? czy da się tak podpiąć lub skonfigurowac a.alarm, bez wizyty w ASO, by domykał szyby?

p.s. poza tym mam generalne problemy z tym a.alarmem. jeśli ktoś go zna prosze dac mi znać - nie chcę zasmiecać Forum pisząc kolejny topic bez sensu...
    Every man dies. Not every man really lives.
    1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• axpol
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2006
      • 116

Witam
      Mam Foxa i jakos nie sprawia mi klopotu jakie masz problemy

Komentarz

• Porter
        Ambiente
        • 2006
        • 144

oprócz tego, że czasem się włącza z czystego spokoju, czasem pipczy 4 razy po zamknięciu, czasem nie (nie mam pojęcia co ten sygnał oznacza), czasem auto zamknie, a zaraz potem otworzy (po dwóch sekundach więc na szczęscie jestem w stanie to spostrzec i zamknąć ponownie), czasem pilot w ogóle nie działa (jakby miał zły dzień, bo po kilku godzinach znów działa)... to nie mam żadnych.
        po drugie, z takich kwestii bardziej komfortowych - chciałbym by nie dawał sygnałów dźwiekowych przy zamykaniu i otwieraniu (jak jestem u teściów to pół wsi tym budzę...) no i domykał szyby. znasz kogoś kto zna to dobrze zaprogramować? i czym sa te cztery sygnały? alarm to: F900 T\3 RND. mam do niego papiery, ale nie instrukcję i nie wiem jak to ugryźć.

Komentarz

• pwgajda
          Drive
          • 2005
          • 90

Porter => te 4 sygnaly oznaczają ze któryś czujnik krańcowy jest aktywny, a jeśli chcesz wylączyć sygnał dźwiękowy przy zamykaniu i otwieraniu to włóż kluczyk do stacyjki,włącz zapłon,wyłącz zapłon i tak 3 razy, sygnał będzie wyłączony, żeby włączyć zrób to samo. Instrukcję mam, jeśli ktoś chce, to mogę wklepać na komputer(dużo tego nie ma) i wysłać mu na prv

Pozdrawiam

Komentarz

• Porter
            Ambiente
            • 2006
            • 144

Zamieszczone przez pwgajda
            Instrukcję mam, jeśli ktoś chce...
            byłbym zachwycony nawet bardziej niż jestem teraz. jesli to naprwadę nie jest problem...
            wyjasniej mi tylko co z tym czujnikiem, bo nie kumam w jakim sensie jest aktywny? czy może przez coś zaktywowany? problem w tym, że czasem ten sygnał jest, a czasem nie, a zawsze auto zamknięte tak samo. nie wiem co może go aktywowac.

dzięki i pozdrowienia

[ Dodano: Pią 12 Maj, 06 23:16 ]
            od razu poleciałem sprawdzić co z tym dźwiękiem przy zamykaniu/otwieraniu. nie działa. tzn dźwięk działa. to chyba za prosta czynność bym mógł coś spartolić. może ten mój alarm jest tak zaprogramowany, że nic mu już nie pomoże poza serwisem

Komentarz

• pwgajda
              Drive
              • 2005
              • 90

Kolego Porter, mój błąd, właśnie przepisywałem instrukcję i dźwięk wyłącza się przekręcając stacyjkę 4 razy, a nie 3 jak napisałem.Przepraszam za pomyłke, ale już wysyłam Tobie instrukcję na prv. Jeśli chodzi o to kilkukrotne pipczenie, to mi się tak dzieje jak niedomknę któryś drzwi, ewentualnie wyelimiuję czujniki ultradźwiękowe, zresztą instrukcja powinna Tobie w tym też pomóc. Pozdrawiam

Komentarz

• Porter
                Ambiente
                • 2006
                • 144

Drodzy koledzy!
                wciąż nie mogę rozwiązac kwestii dosuwania szyb, ale za to zaprogramowałem alarm. niestety mimo wysiłku kolegi pwgajda, u mnie to nie działa (mamy inne modele). poza kwestią programowania instrukcja ta jest bardzo przydatna. podkreslam, że mam model: FOX F900 T\3 RND
                poniżej instrukcja programowania alarmu. pamiętajcie, że gdy wejdziecie w tryb programowania musicie go zaprogramowac do końca.

1. otwórz drzwi i przekręć stacyjkę w pozycję ON (nie uruchamiaj silnika). przyciśnij duży przycisk pilota [DPP](powinieneś mieć dwa, więc ten większy) - ALARM BIPNIE I ZAMRUGA. powtórz tę czynność 3 razy.

2.WCHODZISZ W FAZĘ PROGRAMOWANIA - ALARM TRZYKROTNIE, SZYBKO BIPNIE I ZAMRUGA
                teraz WAŻNE byś kluczyk w stacyjce umieścił w żądanej przez Ciebie pozycji, ZANIM naciśniesz DPP. czyli: kluczyk w żądanej pozycji i naciśnięcie DPP.
                poza punktami 2d i 2e idzie tak: stacyjka włączona - funkcja będzię włączona (ALARM POTWIERDZI 2-KROTNYM BIPNIĘCIEM I MRUGANIEM), stacyjka wyłączona - funkcja wyłączona (ALARM POTWIERDZI 1-KROTNYM BIPNIĘCIEM I MRUGANIEM). w punktach 2d i 2e włączeniem(1)/wyłączeniem(2) stacyjki zmieniamy opcje.
                każdy z poniższych punktów to kolejne, jednokrotne naciśnięcie DPP.

2a. potwierdzenie akustyczne włączania i wyłączania alarmu

2b. ponowne, automatyczne załączenie alarmu (jeżeli po wyłączeniu alarmu nie otworzysz drzwi, przez bodajże 30s, alarm załaczy się automatycznie). UWAGA: u mnie ta opcja nie działa i ponoć w ogóle nie działa w Octavii

2c. automatyczne ryglowanie drzwi (20s po uruchomieniu silnika wszystkie drzwi zostaną zaryglowane - tzw. ochrona przed wtargnięciem)

2d.czas oczekiwania na CHECK CONTROL (po włączeniu alarmu, alarm informuje, że jeden z czujników jest zaktywowany - niedomknięte drzwi etc)
                1. - 25s, 2. - 2s

2e. rodzaj sygnału dźwiekowego potwierdzenia akustycznego:
                1. - sygnał jednotonowy, 2. - sygnał wielotonowy

3. KONIEC FAZY PROGRAMOWANIA - DŁUGI JEDNOTOTONOWY DŹWIEK I ZAŁĄCZENIE MIGACZY

MAM NADZIEJĘ, że napisałem to wystarczająco przejrzyście...
                pozdrawiam

Komentarz

• pwgajda
                  Drive
                  • 2005
                  • 90

Zamieszczone przez Porter
                  2b. ponowne, automatyczne załączenie alarmu (jeżeli po wyłączeniu alarmu nie otworzysz drzwi, przez bodajże 30s, alarm załaczy się automatycznie). UWAGA: u mnie ta opcja nie działa i ponoć w ogóle nie działa w Octavii
                  U mnie akurat ta opcja działa...Pewnie ten model Twojego alarmu tego nie obsluguje, ale powinien...Montowalem kilka lat temu alarmy oraz centralne zamki kupowane na allegro(zamontowałem m.in.w jettcie,golf2,audi 80 coupe)gdzie alarm kosztował około 100zl albo i mniej i wszystkie miały tą opcję. Dziwne jest to, że w alarmie zamontowanym w takim samochodzie jak octavia cos takiego nie dziala...Pozdrawiam

Komentarz

• Porter
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 144

Zamieszczone przez pwgajda
                    Pewnie ten model Twojego alarmu tego nie obsluguje
                    dokładnie tak jest. gdzieś w moich papierach do mojego modealu jest napisana, że ta opcja (w tym konkretnym modelu) nie działa ze wszystkimi autami, a szukając wczoraj sposobu na programowanie znalazłem sporo wypowiedzi, że u Octy to nie idzie. zaprawdę dziwne. i szkoda.
                    ale, ale. wygląda na to, że naprawdę znasz sie na rzeczy. wiesz może coś na temat tego durnego domykania szyby przy zamykaniu auta alarmem?

Komentarz

• daniel0607
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 770

a nie wiecie może czy jest opcja domykania szyb w alarmie skorpion 2000A Z1M.Ten alarm mnie trochę kosztował i dziwne żeby nie było skoro w taniochach jest.A jak jest to jak go aktywować ktoś wie?

Komentarz

• BioBogon
                        Elegance
                        • 2005
                        • 921

Ludzie nie chwalcie się publicznie jakie macie alarmy :!: :?
                        Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• JaroSz
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 166

Też walczyłem z domykaniem szyb przy zamknięciu samochodu za pomocą alarmu. Wygląda to tak:

1. Jest to funkcja "sterownika komfortu" w samochodach od 2002 roku. Wystarczy podjechać do dowolnego ASO i włączają to GRATIS (przynajmniej w Trójmieście )

2. Domykanie szyb mozna również uzyskać wydłużając czas podawania sygnału na siłowniki z 1 sekundy do 3 sekund. Niestety nie ma możliwości zaprogramowania tego w większości alarmów, trzeba podjechać do zakładu montującego alarmy danego typu i powinni to zrobić. Napewno jest to możliwe w alarmach marki FOX poprzez przestawienie zworki w alarmie lub przelutowanie jednej ścieżki (zależy od rocznika produkcji alarmu).

W swoim samochodzie przerabiałem pkt 2

Jeżeli chodzi o ponowne ryglowanie zamka w przypadku wyłączenia alarmu i nieotwarcia drzwi, to faktycznie, w Octaviach bywa z tym problem. Polega on na tym, że sygnał otwarcia drzwi dla alarmu pobierany jest z lampki podsufitowej. W większości Octavii otwarcie central-zamka powoduje właczenie lampki podsufitowej. Jest to sygnał dla alarmu, że drzwi zostały otwarte.
                          Dzisiaj dowiedziałem się, że mozna to zrobić, jednak trzeba ciągnąć instalację od każdych drzwi osobno. Uprzedzając pytanie powiem, że nie da się wykorzystać kontrolki otwarcia drzwi przy zegarach autka (mowa cały czas o alarmach grupy FOX).
                          POWYŻSZYCH PROBLEMÓW NIE MA Z ALARMAMI ORYGINALNYMI.

Tyle z autopsji i z informacji zaczerpniętych od dwóch niezależnych monterów alarmów
                          JaroSz
                          Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)

Komentarz

• Jusek
                            Classic
                            • 2008
                            • 1

Mógłbyś mi przesłać instrukcje obsługi alarmu bo za ciny nie mogę znależć.Mój adres
                            [email protected]
                            Z góry dziękuje.

pwgajda,
                            Jusek

Komentarz

Pracuję...