Climatic (raczej jego brak!) w nowej Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zibizw
    Classic
    • 2012
    • 2

he he
    tam też skierowałem ale myślałem że jako forum skody (fakt faktem że nie fabii) to ktoś się tak mniej więcej będzie orientował
  • alukow
    Classic
    • 2011
    • 13

Witam!
    To mój pierwszy post na tym forum, ponieważ moją Skodę mam od wtorku i chciałem opisać moje rozczarowanie jakie mnie spotkało w związku z jej nabyciem, a chodzi o nieszczęsny Climatic, który od miesiąca nie jest już klimatyzacją półautomatyczną tylko zwykłym manualem!!! Moją Skode zamawiałem w sierpniu i jak byk było napisane, że w wersji Ambiente dostanę w standardzie półautomatyczna klimatyzację Climatic i chłodzony przedni schowek. Od 45 tyg. 2010 roku skoda wycofała się z produkcji klimatyzacji półautomatycznych o czym poinformowała dealerów 2 miesiące temu, ale dealerzy klientów już nie. Odebrałem samochód, pojechałem zatankować i na stacji kapnąłem się, że jest coś nie tegez, zamiast cyferek z temp na pokrętle, jest tylko piktogram termometru. Wróciłem do dealera, ale zlali mnie totalnie, powiedzieli, że to żadna różnica, bo te półautomatyczne działały tak jak manualne i oni nie widza problemu, schowek klimatyzowany też się rzadko przydaje. Gdyby mnie powiadomili, dopłaciłbym do Climatronika, a tak mam gówno, zamiast cieszyć się z nowego samochodu, to patrzę na nią i mnie złość w żołądku ściska. Powiedzcie mi, czy mam prawo czuć się oszukany? Zapowiedziałem, że tak tego nie zostawię. Poinformowałem już Auto Świat i w poniedziałek mam spotkanie z prawnikiem i idę do sądu. Moim zdaniem dostałem samochód nie zgodny z zamówieniem. Jakie jest Wasze zdanie?

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

alukow, w którym salonie kupowałeś?
      Czarny Elegance

Komentarz

• alukow
        Classic
        • 2011
        • 13

W jednym na wielkopolsce - tam mam siedzibę firmy.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

alukow, jeśli cię nikt o fakcie zmiany specyfikacji wyposazenia niepoinformował (a powinien to zrobić) to masz prawo odstąpić od umowy po wczesniejszym wykazaniu ze zakupiony towar jest niezgodny z umową (czyli tym co pierwotnie zamówiłeś i ustaliłeś z dealerem). Możesz także, z tego samego powodu, żadac obniżenia ceny towaru. Takze jak najbardziej możesz walczyć i myslę że powinienieś bez problemu wygrać. Ale tylko pod warunkiem że nie zostałeś wczęsniej poinformowany przez sprzedawcę o zmianach w spceyfikacji zamówieonego juz auta.
          Czarny Elegance

Komentarz

• Psycho Dad
            Rider
            • 2009
            • 629

Podpisałeś pewnie papier przy odbiorze ze się zapoznałeś itp.
            Teraz zostaje ci dealer który ma cie już w d...
            Skoda auto poland która cie wyśle do dealera.
            Sąd.

A sprawa w sądzie będzie trwała rok dwa. nawet jak ją wygrasz nie dostaniesz nowego auta bo twoje już będzie "roczne dwuletnie"

Jedynie co możesz zrobić postrasz dealera sądem i może wyrwiesz gratis opony felgi ubezpieczenie ( przedłużenie gwarancji) itp
            Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez Psycho Dad
              Podpisałeś pewnie papier przy odbiorze ze się zapoznałeś itp.
              To się da podważyć

Zamieszczone przez Psycho Dad
              A sprawa w sądzie będzie trwała rok dwa. nawet jak ją wygrasz nie dostaniesz nowego auta bo twoje już będzie "roczne dwuletnie"
              A to jest niestety prawda. Ale zawsze pozostanie satysfakcja i zapewne konkretne piniądze jakie wyrwiesz od dealera
              Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

O zmianie climatica na manual, slyszalem juz we wrzesniu, tak samo jak o wycofaniu silnika 1.9TDI.

Generalnie mając teraz manual, a miec zamiast niego climatic wiele nie straciłeś. Masz sterowanie na linkach, a tak byloby "elektronicznie sterowane".

Jedyne co to, to o sam schowek można się kłócić
                Spritmonitor.de

Komentarz

• alukow
                  Classic
                  • 2011
                  • 13

Że sprawa się będzie ciągnęła to wiem, ale im nie odpuszczę. Kwity przy odbiorze podpisałem, ale kapnąłem się dopiero na stacji. Gdybym nie miał do czynienia ze skodą to może do tej pory bym nie wiedział, że mam manual. Z tego co się już zorientowałem, to nie jestem jedyny, którego oszukano.

Komentarz

• matwrc
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 235

Zamieszczone przez Maicroft
                    Masz sterowanie na linkach, a tak byloby "elektronicznie sterowane".
                    Chyba nie masz racji. Sterowanie pozostało elektroniczne, nie ma cięgien/linek. Sam tak myślałem, ale widziałem na żywo nową klimę. IMO zmieniło się to, że schowek nie jest chłodzony i klima sama nie utrzymuje zadanej temperatury. 3 pokrętła pozostały jednak elektroniczne.

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No ale jak się dealer uprze to chyba jest w stanie zrobić chłodzony schowek? Przecież to tylko dodatkowa rurka do schowka. Ja tak dorobiłem teściowi chłodzony schowek w Astrze III. Rurka dochodziła nawet do schowka tylko była zaraz przed nim zaślepiona. Wystarczyło ją odetkać i założyć pokrętło regulacji nawiewu kupione w ASO za 15PLN.
                      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• beaviso
                        Elegance
                        • 2010
                        • 767
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Proponuję, o ile masz siły i czas, walczyć ze Skoda Auto Polska o należny Ci towar, jeśli oczywiście jesteś pewien, że nigdzie "po drodze" nie podpisałeś jakiegoś cyrografu.

A poza tym - naprawdę, zacznij cieszyć się nowym samochodem Patrz na nią z miłością i radością, a na drobne niedostatki przymknij oko.

Ja mam Climatronic i ten chłodzony schowek nie przydał mi się nigdy - po pierwsze, cały mam zawalony jakimiś przedmiotami, a po drugie - wydajność chłodzenia jest symboliczna. Wprawdzie niezależnie od nastawy klimy leci do schowka maksymalnie zimne powietrze, ale z pewnością nie jest to żaden równoważnik lodówki. Piwa jasnego do właściwej mu temperatury spożycia się nie schłodzi, a co najwyżej można utrzymać portera w temperaturze około +18 C :lol: Pełny automat to też żadne cudo - jeżdżę już trzecią zimę i znowu marzną mi stopy. Rozdział pionowy na dwie strefy to za mało. Czekam na propozycję rozdziału poziomego - czyli +19 st. C na twarz i + 26 st. C na stopy, to byłoby coś dla mnie. Ciesz się tym co masz, najważniejsze że jest chłodzenie, a reszta to zwykłe gadżety.

M.
                        666 4U

Komentarz

• Langusta
                          RS
                          • 2010
                          • 1864
                          • Seat

klima półautomatyczna

Gdy odbierałem swojego Minta w Czerwcu to Dealer poinformował mnie w rozmowie o klimie że w fabryce już niebawem kończom montaż klimy półautomatycznej i że się załapałem jeszcze + chłodzony schowek. Życze pomyślno załatwienia sprawy.
                          Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• gebek
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1214

Walcz ile sie da. Climatic polautomatyczny,to jest rewelacja...moim skromnym zdaniem.
                            Utrzymuje stala temperature jak climatronic i to jest podstawowy plus.
                            Przy manualu bedziesz non stop regulowal...zimno-cieplo.
                            Tak naprawde to teraz mam pelny dwustrefowy automat...i nie widze potrzeby jego posiadania.
                            Climatic byl super :szeroki_usmiech
                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• alukow
                              Classic
                              • 2011
                              • 13

Zamieszczone przez Maicroft
                              O zmianie climatica na manual, slyszalem juz we wrzesniu, tak samo jak o wycofaniu silnika 1.9TDI.
                              Maicroft, gdzie o tym słyszałeś? Potrzebuję jak najwięcej informacji, które mogę potwierdzić, że dealer wiedział wcześniej o wycofaniu klimy półautomatycznej, żeby udowodnić, że kłamią.

Langusta, czyli w Poznaniu wiedzieli już o tym w czerwcu? W którym salonie?

gebek, o wyższości półautomatycznej nad manualną nie musisz mnie przekonywać Też nie widziałem sensu dopłacać do Climatronica, dlatego zostawiłem Climatic, ale gdybym wiedział to 1800 zł bym odżałował bez zastanowienia, dlatego jestem taki zły, że mnie nie poinformowali, na dodatek dobijają mnie tekstami, że "powinienem się cieszyć, że i taką dostałem" bo taki jest zbyt. Chyba był, bo kraty się skończyły i znowu będzie trzeba latać za klientem.

Komentarz

• Jaroslav92525
                                Rider
                                • 2009
                                • 365
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

A ja jestem ciekaw dlaczego Skoda zdecydowała się na taki krok ? Oczywiście pojawia się podejrzenie o chęć zmniejszenia kosztów produkcji ale z drugiej strony być może takie ręczne regulowanie temperatury nie jest aż tak bardzo uciążliwe jak się wydaje ? Przecież to człowiek jest najlepszym komputerem :-) a kierowca wie najlepiej kiedy uruchomić klimę...
                                Pozdrawiam,
                                Jaroslav92525

-----------------------
                                VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

To co możesz wywalczyć to kasę jaka jest potrzebna do założenia climatica w ASO .... (pewnie jakis biegły uzna, że się da i wyliczy ile to kosztuje).

Żaden sąd nie uzna w takiej sytuacji odstąpienia od umowy i nie nakaże zwrotu kasy.

Komentarz

• zwolin
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 656

Niestety pod specyfikacją na bank miałeś napisanie, że nie stanowi ofert w rozumieniu itp, itd........ . Jeśli nie miałeś tego dodatkowo wyszczególnionego w zamówieniu, to powiedzą Ci, że to błąd człowieka i spuszczą na drzewo. Jeśli samochód kupiłeś na firmę, to d...a, bo Ci tylko sąd pozostaje. Nie wiem, czy nie lepiej byłoby zacząć od pisma do SAP, że jesteś zwiedziony (no dobra wiem, że wq..), że planowałeś zakup innych samochodów tej marki do firmy itp, itd i co oni na to. Jak Cię oleją, to przynajmniej będziesz miał ich oficjalne stanowisko na papierze, a to do sądu tak, czy inaczej się przyda.
                                    Na koniec jeszcze jedno, wiem, że to głupi argument, ale życiowy niestety - masz tyle czasu i chęci, żeby ciągać się z nimi latami po sadach ze świadomością, że na koniec możesz usłyszeć, że wynika to z nieustannego doskonalenia produktu :evil: ??
                                    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                    O II Tour Combi 1.6
                                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8033
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez alukow
                                      na dodatek dobijają mnie tekstami, że "powinienem się cieszyć, że i taką dostałem" bo taki jest zbyt.
                                      Trochę głupi tekst.
                                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• zwolin
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 656

Zamieszczone przez matwrc
                                        Chyba nie masz racji. Sterowanie pozostało elektroniczne, nie ma cięgien/linek. Sam tak myślałem, ale widziałem na żywo nową klimę. IMO zmieniło się to, że schowek nie jest chłodzony i klima sama nie utrzymuje zadanej temperatury. 3 pokrętła pozostały jednak elektroniczne.
                                        Potwierdzam. Pokrętło od nawiewów kreci się dookoła. Dodatkowo jak się poprzestawia nawiewy, to wyraźnie słychać jak silniczki jedne otwierają, a drugie zamykają ( w sensie, że odbywa sie to płynnie po chwili od wybrania pozycji). Ciekawe, czy dałoby się do tego dołożyć auto regulację obrotów wentylatora :?:
                                        O II Tour Combi 1.6
                                        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8162
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zwykla klima to byla juz xx lat temu - wiec placic za nowe auto kupe kasy i dostac taka sama klime jak w vw golf II z 1990 roku to juz cos nie tak.....
                                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kowal 2002
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 5161

Trzeba by się dobrze rozeznać w budowie tej ręcznej klimy, bo jeśli nie ma cięgien to klapka od regulacji temperatury ( mieszacza ) też jest sterowana serwomechanizmem. Jeśli tak jest to dorobienie układziku, który utrzymuje zadaną temperaturę poprzez sterowanie tą klapką mieszacza jest dosyć proste. Wystarczy jeden czujnik temperatury i prosty komparator. Zresztą gdzieś na forum był kiedyś link do jakiegoś gotowego układziku, który to realizował.
                                            Przydał by się schemat tej "nowej" klimy 2011, ale jeszcze nie widziałem tego na necie ( może ktoś ma? ).

BTW. Skoro rozdział powietrza też jest bezcięgnowy to znaczy, że są tam silniczki a to z kolei oznacza, że można rozbudować ten układzik, dołożyć 2, 3 czujniki temp. i uzyskać coś w rodzaju climatronica, który utrzymuje jednakową temp. w całym aucie poprzez regulację podziału kierunku nawiewu.

BTW2
                                            Trzeba by też sprawdzić jaka jest różnica w "panelach" Climatic-a z 2010 ( półautomat ) i 2011. Może wystarczy je podmienić i będzie śmigać.
                                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mrrudzin
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 403

Zamieszczone przez kowal 2002
                                              Przydał by się schemat tej "nowej" klimy 2011, ale jeszcze nie widziałem tego na necie ( może ktoś ma? ).
                                              A może kolega ma schemat "starego" climatica i climatronica?

Komentarz

• zwolin
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 656

Zamieszczone przez kowal 2002
                                                Wystarczy jeden czujnik temperatury i prosty komparator.
                                                To wiem (aqrat jestem elektronikiem ). Ale o wiele lepiej byłoby, jakby się okazało, że można jakieś bebechy podmienić na starszą wersję bez zabawy w płytki, płyteczki itp. Jakoś z doświadczenia mam mieszane uczucia podczas testowania prototypów na swoim aucie :cry:
                                                Wie ktoś, co jest "po drugiej stronie gałek" tzn: potencjometry (ew przełączane drabinki) , enkodery czy jeszcze jakieś inne ustrojstwo?
                                                O II Tour Combi 1.6
                                                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• shok
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2070
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                                  Zwykla klima to byla juz xx lat temu - wiec placic za nowe auto kupe kasy i dostac taka sama klime jak w vw golf II z 1990 roku to juz cos nie tak.....
                                                  Też tak uważam.
                                                  W ogóle to dziwi mnie wasze naskakiwanie na alukow.Gość obejrzał specyfikacje np .poł roku temu zamówił auto i czekał.Nikt go o zmianach nie informował.To skąd miał to wiedzieć.W TV reklamach tego nie mówili.Do salonu nie chodził -nie miał po co.A na forum nie zaglądał bo go to nie bawi.
                                                  Podobna sytuacja była jak ktoś sie tu zalił ,że nie ma poduszek bocznych bo auta(jakias inna marka) była dla jakiegos operatora komórkowego.Padały tu stwierdzenia w stylu trzeba było przy odbiorze policzyc znaczki lub poodrywac klapki i sprawdzac czy sa poduszki. Ludzie opanujmy sie.Kupujac auto za kupe siana to nie powinienem sprawdzac czy sa poduszki,climatic,itd. bo za jakis czas trza bedzie sprawdzac czy jest ocynk bo znajdzie sie jakis madry i powie trza bylo srubokretem wyskrobac lakier i zobaczyc czy jest.
                                                  Ja nie mam Skody ,ale czytam to forum i dla mnie ta wiadomosc nie jest nowoscia o koncu montazu Climatica.Ale nie dziwie się ,że aluków o tym nie wiedział no bo skąd on miał o tym wiedzieć.Dieler powinien mu to na pismie wysłac ,ze od dnia..... auta będa montowane bez climatica.I jeżeli pan xiksinski chciałby posiadac wygodna klimatyzacja radzilibysmy dołozyc klimatronik.O wiecej szczegółow prosze skontaktowac sie z dielerem lub zadzwonic pod numer .....
                                                  Proste i logiczne prawda :?:
                                                  A wy tu mu mówicie ,ze on to miał wiedziec i szkoda sie bawic w sady.I wlasnie dlatego ,ze wszyscy uwazaja za normalne rzczy nienormalne mamy taki syf w polityce i w zyciu codziennym.Był problem z uszczelkami które wycierały drzwi.I co ? jakies pojedyncze meile i zlewka.Po czym masowa wymiana na własny koszt.
                                                  A nie lepiej by było jak każdy drogą łancuszka posyłał do innego urzytkownika meila z trescią meila i zmieniał tylko swoje dane? Dostając tysiace takich widomosci napewno nie uznali by tego za spam a cos by z tym zrobili.Chociażby dali znizke na uszczelki i montaż gratis.Ale trzeba walczyc o swoje.
                                                  Ja bym tego nie odpuszcił.Napisał bym do wszystkich pism motoryzacyjnych jakie są w sprzedaży.Meile puszczałbym każdego dnia ,aż do znudzenia.Turbo kamera itd.A nawet do sądu bym poszedł.
                                                  Za jakis czas to bedziemy do dielera musieli umawiac sie jak do dentysty na termin ,by mógł nam przedstawic jakas oferte....oferte? Nie to nie bedzie oferta to bedzie w stylu bierz co jest albo spadaj.A rzad bedzie dopłacał do producentów samochodów z naszch podatków bo kryzys.

Komentarz

Pracuję...