ooooo5o, Dobrze jest. Czerwień będzie ładnie kontrastować.
Kontrolka service
Zwiń
X
-
Kontrolka service
Jakiś czas temu przy przebiegu 60kkm kazałem przestawić tryb serwisowy z QG1 na QG2. Wszystko do tej pory było ok. Przeglądy co 15 tyś, a licznik po uruchomieniu zaczynał pokazywać już 1500 km wcześniej że zbliża się przegląd. Dwa miesiące temu byłem na przeglądzie przy 105 kkm. Było wcześniej przypomnienie, po przeglądzie zniknęło więc zakładam że licznik przeglądów został prawidłowo wyzerowany (zresztą widziałem jak mechanik podpina takie małe coś do złącza). Dzisiaj przy przebiegu 109 kkm (4 tyś od przegladu) po uruchomieniu silnika od razu zapala się napis "service". Bez przebiegu, od razu cały napis jakby trzeba było jechać od razu na przegląd.
Żadnych innych kontrolek, żadnych niepokojących objawów tylko ten napis.
No i teraz co to może być - do serwisu będę mogł podjechać najwcześniej w piatek więc wolałbym wiedzieć co i jak. Podejrzewałem na początku że na przegladzie nie wykasowali licznika przeglądów, ale to raczej mało prawdopodone. Wiec co?
Aha silnik 1,9 TDI AXR
-
-
Mozliwe że nie wykasowali licznika przeglądów. Poniżej wrzucam jak samemu kasować
Y przycisk lewy
X przycisk prawy
Inspekcja olejowa – OIL
1. Wcisnąć i przytrzymać przycisk X,
2. Włączyć zapłon,
3. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawią się litery "OIL",
4. Zwolnić przycisk X,
5. Obracać przycisk Y w prawo, aż w polu wyświetlacza pojawi się wskazanie "- - - - -",
6. Wyłączyć zapłon.
Inspekcja serwisowa – INSP
1. Wcisnąć i przytrzymać przycisk X,
2. Włączyć zapłon,
3. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawią się litery "OIL",
4. Zwolnić przycisk X,
5. Wcisnąć i zwolnić przycisk X,
6. W polu wyświetlacza licznika kilometrów pojawią się litery "INSP",
7. Obracać przycisk Y w prawo, aż w polu wyświetlacza pojawi się wskazanie "- - - - -",
8. W przeciwnym przypadku skasować wskazanie "OIL" jak opisano powyżej,
9. Wyłączyć zapłon.
Komentarz
-
-
ALFEE - dzięki, jesteś wielki. Sorka nawet z czystego lenistwa nie przewróciłem kartki ks. obsługi na wygląd liczników, a do samochodu nie chciało mi się iść. Brr zimno. Teraz wszystko jaaaaaaaaaaaaaaasneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Ale hola hola. teraz z ciekawości wziąłem instr. i z niej wynika, że nie mam przycisku lewego, czyli Y, mam tylko X
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej1962Kurna. Dla mnie jesteś wielki z największych. (I to się nadaje do prasy). Masz u mnie pkt.
andrzej1962, Hahahahaha nie przesadzaj. Wszystkie te informacje są dostępne na necie. Trzeba tylko chcieć poszukać
Jak chcesz , to ściągnij sobie TEN PLIK i tam masz wszystko na temat kasowania inspekcji nie tylko w octaviach
PozdrawiamAlfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
Komentarz