Grzechot, dzwonienie na nierownosciach.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom
    Classic
    • 2004
    • 11

Tak, kazdy normalny tuner wgra serie, tylko w takim ukladzie najpierw jechalbym do ASO i powiedzial, zeby to gowno sobie skasowali.

Nie wiem czy pan Ch. nie zdaje sobie sprawy, z tego ze ta hamownia inercyjna jest tak rozkalibrowana czy jak. 450N to na obciazeniowce powinno zaczac slizgac w czasie pomiaru :diabelski_usmiech
  • maranko
    Drive
    • 2004
    • 47

Od pewnego czasu zaczely dochodzic mnie niepokojace odglosy z tylu /spodu/ auta.
    Na wszelkich nierownosciach daje sie slyszec cos w rozdzaju - dzwonienia, grzechotania - zdarza sie to czasami, ale w duzo mniejszym stopniu podczas gwaltownego przyspieszania.
    Coz to moze byc? poluzowany wydech?

W przyszlym tygodniu wybieram sie do ASO jednak chcialbym zasiegnac rady co by mnie w ASO nie zrobili w balona i nie zdarli za... "bardzo powazna usterke".
    byla: Octavia
    jest: Inny

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

ja miałem tak kiedy wydech miął zerwany zaczep na środku goscu mi go zaspawał i było ok poprostu obijał sie o belke dzwięk niemiły dla ucha szczegulnie jak przyspieszałem
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• maranko
        Drive
        • 2004
        • 47

Dzieki za info. Miam nadzieje, ze to tylko to.

Komentarz

• Cobra83
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2005
          • 167

I ja miałem taki problem w mojej skodzinie Po ok. 2,5 roku zaczęło mi dzwonić właśnie z tyłu. Dzwoniło podczas przyspieszania i podczas ruszania z miejsca. Zgłosiłem to na ostatnim przeglądzie i po jeździe próbnej kompetentny kierownik serwisu powiedział, że wie o co chodzi. Stwierdził, że skoda w środkowej części wydechu montuje jakieś 2 objemki z tworzywa i jak wydech sie nagrzewa to one lubia się przepalić. Założyli mi opaske metalową 50-70 za 1,43 zeta - 15% rabatu dla OCP (hahaha 1,17 zeta) i po problemie. Kierownik serwisu powiedział, że teraz juz nie będzie się tłukło i rzeczywiście jak ręką odjął Pozdro
          Nieustanny banan na twarzy...

Komentarz

mi cos rezonansuje czasami jak wjade na kocie łby itp. Nie mam pojecia co to jest. Kiedys mialem tak z zamkiem w tylnch drzwiach ze walil o zaczep. A teraz mam taki dzwiek jakby jakis metalowy pret dzwonil o inna metalowa czesc ( doslownie jak w budziku), dzieje sie tak niregularnie i nie wiem nawet gdzie zaczac szukac :P

Komentarz

• maranko
              Drive
              • 2004
              • 47

Zamieszczone przez lec
              dzieje sie tak niregularnie i nie wiem nawet gdzie zaczac szukac
              u mnie na poczatku tez bylo nieregularnie, teraz niestety prawie caly czas...

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

panowie tak na 90 % to wydech zaglądnąć pod spód i najczęściej na środku auta jest taka belka nad którą przechodzi wydech naniej zamontowana jest taka obejma w kształcie litery v i wnej przyspawany jest wydech i pewnie tam się oderwało wam popropstu czas to znowu przyspawać miałem to w mojej oktawi po 80 tysiącach i teraz w drugiej po 129 tys mam to samo. fachowo nazywa się uchwyt na poprzecznicy podłogi zdjęcie poniżej: zaznaczam na czerwono co się oderwało od wydechu i trzeba to spowrotem przyspawać
                Załączone pliki

Komentarz

• maranko
                  Drive
                  • 2004
                  • 47

dzieki za pomoc i fotke

Komentarz

• RomanS
                    Elegance
                    • 2004
                    • 804

daneczek76, mogę potwierdzic, miałem to po ok. 90 kkm, ponoć typowe w Octaviach. Po spawaniu było OK. Teraz po 120 kkm znów coś słyszę, czyżby znowu :diabelski_usmiech
                    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• less1
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 101

u mnie dzwonila rejestracja z tylu, przy ruszaniu przy jakistam obrotach wpadala w rezonans. skodzina poszla na wersje eco, i nie dala podkladki pod tablice... tasma dwustronna zalatwila sprawe

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

może tak czemu nia mysle że to wina też polskich dróg ponieważ cały wtdech lata na tych dołach i tak się odrywa co jakiś czas za drugim razem umnie rura przy końcowym tłumiku się złamał i tylni tłumik do wymiany

Komentarz

• schamann
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 105

mnie sie tez ten wydech rozlatal w tym miejscu ale po 200kkm
                          Były Właściciel OI 1.6 AEE 75KM ,1998r teraz Laguna 3 2.0 dci 150KM

Komentarz

• maranko
                            Drive
                            • 2004
                            • 47

Zrobione - okazalo sie /dzieki wam koledzy/, ze to byl srodkowy zaczep wydechu.
                            Chcialem to zrobic w ASO w Warszawie, ale jakiez bylo moje zdumienie kiedy sie dowiedzialem od uprzejmego pana w serwisie ze... nie maja spawarki i jesli sie okaze, ze trzeba spawac to mnie odesla gdzie indziej /poza ASO/. Wiec pytam pana grzecznie co w takim razie gdybym mial samochod na gwarancji (rok temu sie skonczyla). Odpowiedz byla prosta- "ale przeciez nie jest powiedziane ze wszystkie elementy podlegaja gwarancji" Wiecej pytan nie mialem odlozylem grzecznie sluchawke.
                            Zrobilem to w serwisie Skody poza ASO w ekspresowym tempie. Stwierdzili tylko ze musza odpiac /i zresetowac/komputer bo masa ze spawarki moze go uszkodzic . W zwiazku z tym doliczyli mi za diagnoze VAGiem czy slusznie nie wiem... przeciez sa spawarki gazowe, ale moze sie myle.

dzieki za pomoc

Komentarz

• daneczek76
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3642
                              • Toyota

mysle że przesadzili z tą diagnozą ja u siebie też spawałem to sam odłączyłem akumulator i jazda i nic sie nie stało. Ale może cos takiego im się zdarzyło :shock: .
                              Cieszę się że ci pomogłem i pozdrawiam.
                              P.S. Kolega miał to samo na gwarancji i też mu spawali.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Slabo wyposazeni. Sa takie urzadzenia, ktore montuje sie na na klemy i mozna spawac do woli migomatem

Czyli rozumie, ze zaczap sie ulamal i to w sumie dosc szybko, bo wieszaki potem i tak wiesza sie na tych gumach i siedzi sobie spokojnie.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• maranko
                                  Drive
                                  • 2004
                                  • 47

Niestety dosc szybko zaczep sie urwal, ale to wina naszych polskich drog :evil: . Kto jechal droga 802 do Pulaw / Kazimierza n/Wisla ten wie dziura na dziurze + betonka, a ja w tamte strony dosyc czesto...
                                  i mysle ze to mi zalatwilo

[ Dodano: Sro 31 Maj, 06 11:07 ]
                                  OK. Koniec tematu

Komentarz

Pracuję...