co chcecie w tej ankiecie?
Przepływka - pytanie do ekspertów "etkowców"
Zwiń
X
-
Przepływka - pytanie do ekspertów "etkowców"
no właśnie, wzięła i padła
Autko to AGR z wirusem => 115 KM. Żadnych modyfikacji mechanicznych, typu: zmiana turbiny czy tym podobne. W tej chwili autko jeździ z przepływką (mowa o samym wkładzie) o nr F 00C 2G2 056. Inny numer wybity, to 189 05 3B. Pewien mechanik powiedział mi, że to nie jest optymalny wkład do tego silnika po takich modyfikacjach. Nie mam jak/gdzie sprawdzić, czy ten nr to default dla tego silnika, a tym bardziej, czy mechanior ma rację. Czy ktoś mógłby mi pomóc o oświecić mnie w tej materii?
I jeszcze jedno: kiedyś, jak czytałem archiwum, było tak, że można było za mniejsze pieniądze wymienić w ASO swoją padlinkę na regenerowaną. Czy dalej jest to możliwe i może ktoś wie z jaką kwotą należy się liczyć?
dzięki z góry i pzdr, salvado
-
-
Sorki, że podczepię się pod temat ale o przepływce było już z kilkanaście tematów...
Otóż tak:
Padła przepływka, skuszony niską ceną zakupiłem tutaj:
Po wykonaniu montażu wspomnianej przepływki przez fachowca tzn Aligatora okazało się że jej wskazania oraz odczucia z jazdy sa gorsze niż na mojej poprzedniej :twisted:
Zdenerwowany na drugi dzień udałem się do sprzedawcy i zarządałem zwrotu gotówki za tą padlinkę. Ha i tuataj zaczęly się schody ,osoba która bardzo szybko sprzedawała mi przepływkę już nie tak szybko kwapiła się do realizacji gwarancji. Powiedziano mi że reklamacje osobiście uwzględnia "boss" który aktualnie znajduje się w Niemczech, termin powrotu do kraju nie jest określony, może poniedziałek albow piątek itd. :twisted:
W kazdym bądz razie jednym z warunków udzielonej gwarancji był montaż przepływki przez autoryzowany serwis (taaa czynność odkręcenia dwóch śrub oraz zdjęcia obejmy wymaga wiedzy specjalistycznej) wiec przy reklamacji przedłożyłem fakturę za montaz przepływomierza przez Wojtka. I tak zostawiłem przepływkę do reklamacji i czekałem do dziś...
W końcu po kolejnej interwencji jeden z pracowników w/w firmy tj. MOTOMAXIUMUS podał mi numer telefonu do Bossa i na mo koszt zadzwoniłem. W trakcie rozmowy ustaliłem , że diagnosta który montował przepływkę jest niewykwalifikowany i na pewno jego przepływka jest dobra. Kiedy dany Boss przyjedzie z zagranicy prawdopodobnie w najbliższy czwartek osobiście sprawdzi sobie ta przepływkę i wyda wyrok. Wspomniał tylko, że zwrot gotówki nie wchodzi w grę ewentualnie wymiana.
Między czasie zdegustowany zakupem przepływki (podróbki) zakupiłem oryginał Boscha, który działa prawidłowo i autko działa w pełnym zakresie obrotów.
Na koniec sprawdziłem jeden z komentarzy tego użytkownika oto on:
Prosze zobaczyc pierwszy z góry...
Odnieście się forumowicze do tej sytuacji....
PS: Czy ktoś dysponuje właściwymi parametrami oryginalnej przepływki Boscha najlepiej poparte jkąś dokumentacją techniczną?
To tak dla mojej wiedzy żebym wiedział jakie konkretne parametry winna posiadać, a Boss mnie nie zaskoczył :evil:
Mam na mysli przepływkę o numerze 0 280 217 121Spoko loko lusi sponton
Komentarz
-
-
lukas_78, masz oczywiście rację, że o przepływkach było już wiele razy na forum. Ale po przeczesaniu archiwum nie znalazłem odpowiedzi na pytania, które zadałem w topicu. Chcę tylko się dowiedzieć, czy podane przeze mnie n-ry wkładu są optymalne dla mego silnika. I tylko tyle. Oczywiście, mogę pojechac do ASO czy innego znawcy, ale od czegóż "usłużne i doświadczone ludki" na forumie ? :roll:
Komentarz
-
-
microft na przepływce nazwa producenta to ESP
salvado oryginał przepływki Boscha będzie miał oznaczenia: VAG 06A 906 461, BOSCH 0 280 217 121 lub 0 986 280 202
leszekmw tak juz ktos kupil u niego przepływomierz i nie działa tzn auto przerywa
Powtórze pytanie?
Czy ktoś dysponuje wartościami jakie winien generowac nowy przepływomierz 0 280 217 121?
oczywiście chodzi mi o parametr który generuje VAG - Com (mg/l ?)Spoko loko lusi sponton
Komentarz
-
-
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftCos slyszalem, ze ma byc 1200mg/h ale to w ASZ, tylko nie wiem czy dobrze jednostke podalem :roll:Załączone plikiByła: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Jeśli kupiłeś przez internet to masz prawo towar zwrócić w czasie 10 dni bez podania przyczyny i otrzymać zwrot kasy. Wyślij im pismo z potwierdzeniem odbioru.
Będziesz miał podkładkę na to w jakim terminie oddałeś towar.
Zwodzą Cię celowo na czas aby minął ustawowy termin zwrotu towaru.
Polecam stronę www.federacja-konsumentow.org.pl
Poczytaj, zadzwoń. Działaj szybko, czas pracuje na twoją niekorzyść!
Komentarz
-
-
Piasecznik
prośba nie znalażlem podstawy prawnej o tym co piszesz powyżej...
BTW. Przepływomierz oddałem do reklamacji na drugi dzień po zakupie...
Jeszcze jedno: dzwoniłem do rzecznika praw konsumenta który powiedział , że moge ubiegać siętylko o wymianę przepływki...Spoko loko lusi sponton
Komentarz
-
-
Proszę - http://www.federacja-konsumentow.org....php?story=393
To jest poradnik, nie wiem gdzie dokładnie to jest napisane w kodeksie cywilnym. Wiem tylko że przez ostatnie 3 lata wiele się w tym temacie zmieniło. Kiedyś było 30 dni na zakupy przez internet.
Zadzwoń do tej federacji to Ci powiedzą.
[ Dodano: Pią 19 Maj, 06 09:53 ]
Dobra, sprawdziłem sam, na stronie www.uokik.gov.pl
Otóż przepisy dotyczące zawierania umów sprzedaży to Ustawa z 2 marca 2000r. Dz.U nr 22, poz 271
O odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem sprzedawcy mówi Art 2.
Komentarz
-
Komentarz