Frontline
GSM Tracker alarm, powiadomienie, czy warto?
Zwiń
X
-
GSM Tracker alarm, powiadomienie, czy warto?
Witam, widziałem na allegro taki sytem lokalizacji GSM Tracker
czy ktoś z kolegów nad tym myślał lub stosuje? Jak to się sprawdza jeśli chodzi o opłaty oraz późniejszą lokalizację samochodu? Jaką kartę zakupic?Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
-
-
To ustojstwo nie ma wyjścia na zewnętrzną antenę GSM, GPS. Jak schowasz go pod deskę ograniczysz zasięg GSM i raczej stracisz zasięg GPS.
Powinno mieć też wejście na zasilanie główne z instalacji pokładowej 12V oraz rezerwowe - najlepiej też 12V, wtedy można podłączyć mały aku żelowy. Teoretycznie można by zrobić konwersję z 12 na 5V ale to nie rozwiąże problemu. Będzie większy pobór prądu z głównego akumulatora a ciągle doładowywane wewnętrzne aku szybko zakończą żywot,
Nie wiadomo też czy ma wejście na zewnętrzny mikrofon.
Z opisu widzę, że takie urządzenie będzie ciężko podłączyć do alarmu, aby generował komunikat na tel. o jego wyzwoleniu.
Kolejna wada - nie współpracuje z kartami na których nie da się wyłączyć PINa (wszystkie Postpaidy)
Moja rekomendacja - poszukać coś innego, bardziej dedykowanego do zastosowania motoryzacyjnych, np. coś z oferty Albatrossa.
Komentarz
-
-
rogoz - testowałeś coś takiego że się wypowiadasz???
Więc po kolei.
Użytkuję coś takiego (dokładnie nawet od tego samego sprzedawcy, polecam paczka ok, nadana z China - trzymam opakowanie bo mnie śmieszą te krzaczki, szła niecałe 2 tyg.)
Zamieszczone przez rogozTo ustojstwo nie ma wyjścia na zewnętrzną antenę GSM, GPS. Jak schowasz go pod deskę ograniczysz zasięg GSM i raczej stracisz zasięg GPS.
Zamieszczone przez rogozPowinno mieć też wejście na zasilanie główne z instalacji pokładowej 12V oraz rezerwowe - najlepiej też 12V, wtedy można podłączyć mały aku żelowy. Teoretycznie można by zrobić konwersję z 12 na 5V ale to nie rozwiąże problemu. Będzie większy pobór prądu z głównego akumulatora a ciągle doładowywane wewnętrzne aku szybko zakończą żywot,
Zamieszczone przez rogozNie wiadomo też czy ma wejście na zewnętrzny mikrofon.
Z opisu widzę, że takie urządzenie będzie ciężko podłączyć do alarmu, aby generował komunikat na tel. o jego wyzwoleniu.
Raczej nie da się podłączyć pod alarm. Ale aby sprawdzić czy auto nie przykleiło się komuś do łapek wystarczy porównać fixy jakimi odpowie
Zamieszczone przez rogozKolejna wada - nie współpracuje z kartami na których nie da się wyłączyć PINa (wszystkie Postpaidy)
Wracając do pytań matompra - stosuję od prawie roku dokładnie coś takiego, spełnia swoje zadanie prawidłowo. Siedzi mi w nim Play Fresh - 5PLN(starter) i tyle samo doładowania i masz odpowiedzi ważne przez rok. Lokalizujesz na dwa sposoby. Konfigurując urządzenie aby nadawało pozycję przez GPRSa - ciągły transfer danych - czyli spore koszta, lub jak w moim przypadku, dzwonisz na numer karty SIM, on zrywa połączenie i odpowiada na twój numer SMSem z linkiem do Google Maps, w ciągu linka masz podaną pozycję więc możesz ją tylko wyłuskać bez potrzeby posiadania map itp. Żona przepisuje sobie same współrzędne, ja mam smartfona więc sobie od razu linkuję odpowiedź i wiem gdzie stoi auto jak nie zapamiętałem dokładnie gdzie stawałem ;p.
A że SMSy we Freszu są po 0,09 PLN to trochę odpowiedzi będzie za te 5PLN doładowania.
Na Play Online mam konto i sobie sprawdzam ile mam ważności konta i ile środków. W razie konieczności doładowanie przez stronę internetową za kolejne 5PLN.
Uważam że taniej lokalizacji auta nie da się zrealizować.
Do tego sam możesz sobie zamontować więc nikt nie będzie wiedział że coś takiego masz. Ani gdzie to jest.
Tak wiem - można zakłócić i GSM i GPS. Ale lepsze to niż nic.
Osobiście - polecam coś takiego. Tylko koniecznie zasilacz do auta trzeba dokupić. Na samej baterii ciągnie ok 48h.
Komentarz
-
-
soszek- dzieki za odpowiedź, o taką mi chodziło, super wszystko jasne, tylko że ja jestem na bakier z nowościami jesli chodzi o telefony komórkowe, dlatego pozwól że dopytam: ty masz kartę w PLAYu a ja mam w Plusie, muszę dopytać u dostawny jakie oferują. Co do tej karty, kupiłeś za 5 zł i ci wystarczy na cały rok? Czy musisz doładowywać co kilka miesięcy jakąś kwotą? Pytam, bo nie chciałbym ponosić potem kosztów że muszę przedłużać aktywację numeru co 3 miesiące po 50zł? Acha, a jaki ten zasilacz dokupiłeś i pod co go podłączyłeś? Jakie gniazdo? Może podaj linka do przykładowej aukcji.Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez soszek81Totalna BZDURA. W każdej karcie SIM da się wyłączyć żądanie PINu - najpierw wkładasz kartę w telefon, zdejmujesz żądanie PINu i przekładasz ją do tego Trackera.
Mam karte Orange gdzie PINu nie da sie wylaczyc, a mam kilka kart z Ery i na wszystkich moge wylaczyc nie ma znaczenia czy to pre-paid czy postpaid.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez soszek81rogoz - testowałeś coś takiego że się wypowiadasz???
Mam więc porównanie funkcjonalności omawianego egzemplarza z urządzeniem dedykowanym do montażu w samochodzie.
Zamieszczone przez soszek81BZDURA. W O1 mam tak schowane że w zasadzie nie powinno działać, a nawet w garażu podziemnym mam z tym sygnał GSM. Oczywiście GPSa nie łapie pod ziemią, ale wystarczy kawałek nieba aby odpowiedziała fixem, mimo że schowane konkretnie we wnętrzu auta. Do tego podaje w odpowiedzi aktualną prędkość urządzenia.
Ja też trzymam samochód w garażu podziemnym. ale mam antenę GSM na podszybiu. Poziom sygnału jest taki, że kilka modeli telefonów nie może złapać zasięgu, a powiadomienie zasięg trzyma.
Totalna BZDURA. W każdej karcie SIM da się wyłączyć żądanie PINu - najpierw wkładasz kartę w telefon, zdejmujesz żądanie PINu i przekładasz ją do tego Trackera.
Zamieszczone przez soszek81Zakupiłem też na Allegro zasilacz samochodowy do tego (40 PLN), podpinasz pod wejście w urządzeniu i nic cię nie interere. Auto potrafi postać po 3-4 dni bez ruszania, i mimo to przy poniżej -10st obecnej zimy nawet razu nie zaprotestował aku przy odpalaniu.
Podsumowując:
Decydując się na montaż modułu powiadomienia wolałem dopłacić i mieć sprzęt dedykowany do montażu w samochodzie i posiadający następujące funkcjonalności:
- certyfikaty niezbędne do uznania zabezpieczenia przez ubezpieczyciela
- wbudowany przemysłowy modem GSM
- powiadomienie SMS + Voice o aktywacji alarmu - na każdy ze zdefiniowanych telefonów
- odsłuch kabiny przez zewnętrzny mikrofon
- kanały zwrotne m.in. do włączania ogrzewania postojowego czy blokady zapłonu.
- zewnętrzna antena GSM - mniejsze problemy z brakiem zasięgu w garażu podziemnym
- współpraca z rezerwowym akumulatorem
Koszt takiego zabezpieczenia i tak stanowi ułamek ceny samochodu, nie warto więc na nim oszczędzać. A dodatkowe funkcjonalności czasami potrafią się przydać.
Komentarz
-
-
rogoz, to podrzuć jakiegoś linka do urządzenia, którego Ty używasz, albo które polecasz, no i jakie to są koszty? Ułamek ceny samochodu to pojęcie względne. Dobrze chyba by było, jakby kolega matompra miał możliwość wyboru. Sam też bym się nad tym zastanowił, a i byłby zapis dla potomnych. Takich urządzeń na rynku jest zapewne multum, także fajnie, że Ty i soszek81 wskazujecie aspekty, na które należy zwrócić uwagę. Ale jaki jest Twój typ, co polecasz?
Komentarz
-
-
Ja instalowałem Albatrosa S1, obecnie dostępne są "mutacje": S1-I, ABO, AP. Po więcej informacji odsyłam do strony producenta: http://www.albatross.com.pl/kategori...gsm-alarmy-can.
Sprzętu innych producentów nie testowałem, więc nie mam porównania. Zapewne zakres funkcjonalności jest podobny.
Zakres cenowy tych urządzeń to w zależności od miejsca zakupu 400-600zł brutto, do tego trzeba opcjonalnie doliczyć antenę GPS i konwerter CAN.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, ze ten koszt znacznie przewyższa urządzenie opisane w pierwszym poście. Za tą cenę otrzymujemy jednak dużo większą funkcjonalność - dodatkowe zalety wymieniłem w moim poprzednim poście.
Komentarz
-
-
witam, funkcjonalność fakt wieksza i z tym związana cena, ale po pierwsze mam auto na gwarancji więc samo ingerowanie w CAN jest dla mnie związane z wizytą w warsztacie a to dodatkowe koszty. To opisywane urządzenie mogę sam zainstalować, a poza tym nikt o tym nie będzie wiedziął gdzie co założone jest. Pytałem sie w PLayu i fakt to jedyny dostarczyciel aktywacji za taką cenę na tak długi okres wiec nie ma co szukać gdzie indziej. Swoją funkcjęspełni doskonale i o to mi chodzi. Dzieki za wszelkie informacje i czekamy na dalsze wypowiedzi. Pozdr.Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez soszek81Wewnętrzna bateria to standard Nokii BL-5B - jak padnie to za 3 PLN zamiennik. Póki co nie sprawdzałem czy działa jeszcze na własnej baterii. Zakupiłem też na Allegro zasilacz samochodowy do tego (40 PLN), podpinasz pod wejście w urządzeniu i nic cię nie interere. Auto potrafi postać po 3-4 dni bez ruszania, i mimo to przy poniżej -10st obecnej zimy nawet razu nie zaprotestował aku przy odpalaniu.
Osobiście - polecam coś takiego. Tylko koniecznie zasilacz do auta trzeba dokupić. Na samej baterii ciągnie ok 48h.
Mają zdecydowanie więcej funkcji, ciągną ułamek prądu tego chińskiego urządzenia i wysyłają sms jak uaktywni się alarm (jak się podepnie pod syrenkę).
Komentarz
-
-
a ja mam cosik takowego http://www.elmes.pl/index.php?p=prod...odpok&prod=117 full opcji cztery kanały
Komentarz
-
-
Witam, chciał bym odświeżyć trochę temat. Zastanawiam się nad podobnym ustrojstwem które działało by na takiej zasadzie:
- Zamykam samochód z pilota (aktywuje się alarm oryginalny)
W tym samym momencie aktywuje się urządzenie do monitorowania samochodu które po np. uruchomieniu alarmu wysyła powiadomienie SMS na wskazany numer telefonu.
- Posiada wbudowany moduł GPS oraz jak wiadomo GSM
Moduł tworzy sobie mapę GPS (z zapamiętaniem dwóch poprzednich tras np. na jakiejś karcie microSD) oraz aktualnym położeniem w momencie wysłania SMS na urządzenie otrzymujemy odpowiedz zwrotną z w/w danymi (z linkiem do google maps)
- Nie musi posiadać żadnego mikrofonu no bo i po co.
- Wymienny akumulator który starczy na min. 40h pracy
Akumulator będzie ładowany po uruchomieniu zapłonu
I najważniejsze to aby zrobić coś samemu jak najmniejszym nakładem pieniężnym np nie przekraczającym kwoty 100 zł
Może być to nawet jakieś ustrojstwo od naszych kolegów z "aliexpress"
Czy macie jakieś pomysły jak to uczynić i gdzie się podpiąć ?
Zapewne było by trzeba wpiąć się w alarm jako źródło aktywowania powiadomienia SMS (tutaj jestem zielony i pytał bym się na forum jak to uczynić)
A najlepiej aby wyglądało to tak:
- idą dwa kable do urządzenia, jeden od syreny a drugi to zasilanie a urządzenie niewielkich rozmiarów gdzieś schowane
Dziękuję wszystkim za propozycje.
btw. wydaje mi się że taki temat powinien być umieszczony gdzieś ogólnie a nie w O1 (trochę człowieka może zmylić) ale to tylko takie moje odczucie.
Komentarz
-
Komentarz