pytanko bo się nie znam a kolega kupił szkodnika
chodzi o domykanie szyb jak wsadzi kluczyk przekręci przytrzyma szyby się domykają i otwierają i odwrotnie czy jest możliwe by robiły to z pilota przy przytrzymaniu przycisku jak mam ja u siebie nie ma jakiegoś sprytnego alarmu z funkcją domykania
czy da rade np vagiem przestawić tak że będzie domykało z pilota ?
auto octavia I z 2004r
Tak da radę. Trzeba jednak pozmieniać pewne wpisy w module komfortu. Potrzebujesz też stary VAG z wejściem poprzez port com w kompie. Sciagasz z netu program VDS_PRO i obraz płyty wypalasz na dysku. Uruchamiasz kompa z opcją startu z płyty (z tego co pamiętam program chodzi pod DOS'em)
Poniżej link do instrukcji ze zdjęciami oraz ze skrótami gdzie można ściągnąć programik:
W fabrycznych alarmach passata na przestrzeni lat 1996-2004 - było jednak sporo zmian - różnice polegają na zastosowaniu coraz to nowszej elektroniki w pojazdach np: (moduł komfortu - komputer sterujący - wersja - opcje dodatkowe - itp.) Większość pojazdów opuszczających fabrykę były ustawiane od...
Dodatkowo wklejam "słowną" instrukcję, którą sobie zapisałem. Z góry przepraszam autora że nie podaję źródła:
Potrzebujesz
1. Komputer z portem COM
2. Kabelek VAG na port COM
3. Oprogramowanie VDS_PRO (VDC_PRO)
Ponieważ laptop który pożyczyłem (w swoim nie mam portu szeregowego) miał padnięty system wykorzystałem znaleziony w sieci obraz płyty startowej z odpowiednim oprogramowaniem. Obraz ten (niewielki) wrzuciłem tutaj.
Dalej:
1. Podłączamy kabel do złącza diagnostycznego i komputera
2. Odpalamy komputer z płyty
3. Włączamy zapłon
4. Uruchamiamy program vdc_e.exe
Ustawienia programu (zapisane w obrazie płyty) były poprawne dla mojego sprzętu (nr. portu itd) i nie miałem problemów z połączeniem. Jeśli takie by wystąpiły trzeba zmienić ustawienia połączenia w programie (o ile dobrze pamiętam - bo pożyczoengo laptopa już nie mam i nie mogę sprawdzić - ALT-C)
5. Wybieramy "Central Comfort" czyli z klawiatury 46
6. Wybieramy "Login" czyli z klawiatury 11
7. Wpisujemy kod: 19283
8. WAŻNE! Odczytujemy i znotujemy aktualne wartości EEPROM z odpowiednich adresów.
Dla modułu 1C0 959 799 A interesują nas adresy: 04361, 04362 i 04363.
Wybieramy "EEPROM serial read" - z klawiatury 26. Po wpisaniu adresu program wyświetla 10 wartości, pierwsza oznaczona "0" to wartość z podanego adresu, kolejna ("1") to wartość z kolejnego adresu itd.
W moim przypadku wartości z interesujących mnie adresów wynosiły 10.
9. Wpisujemy nowe wartości - "EEPROM serial write" - z klawiatury 27. Ja stare wartości pomniejszyłem o 8 czyli wpisałem 2. Dlaczego? Dlatego, że w opisach które wyszperałem w necie (w większości dotyczyły paska) nie było starych wartości 10 ale stwierdziłem, że nowe wartości (przynajmniej w przypadku tego modułu) są mniejsze o 8 od starych.
Przy zapisie nowych wartości trzeba uważać, żeby nie wpisać czegoś gdzieś "nie wiadomo gdzie" w przypadku podania błędnego adresu.
10. Upewniamy się że nowe wartości zostały zapisane - czyli odczytujemy odpowiednie adresy
11. "End Output" - z klawitury 06
12. Testujemy działanie i cieszymy się lub .... jak nie działa to najlepiej będzie wpisć oryginalne wartości
program robi kilka rzeczy w module komfortu (domykanie szyb, mruganie kierunkami, pipanie syrenką, zamykanie przy 15km/h itp) jest po czesku ale jak odpalisz to będziesz wiedział co i jak.
Acha program trzeba zarejestrować, ale za darmola.
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
A których z tych rzeczy nie dam rady zrobić VCDS-em ? Na pewno blokowanie zamków po 15km/h zrobię - sprawdzone/ Interesuje mnie właśnie domykanie szyb najbardziej.
jest taka opcja w VCDS ?
Wysyłam nr. i emil na który powinien przyjść kod niestety tego kodu nie otrzymuję.
Bardzo proszę o info krok po kroku jak otrzymać ten kod aktywacyjny.
VCDSem nie zrobi sie domykania szyb.
Czeski prgram nie obsluguje wszytskich modulow komfortu - to samo jest z tym pod DOSa.
Ten pod DOSa robi modul z koncowka AH a ten czeski go nie rusza.
Jezeli komus nie przychodzi kod aktywacyjny od Czechow to trzeba jeszcze raz napisac i podac innego maila.
niestety nie posiadam kabli a co wazniejsze kompy nie są moim konikiem :roll: kurcze chciałbym uruchomić w swojej octavce domykanie i otwieranie szyb z pilota czy jeżeli zlecę to elektrykowi samochodowemu to mi to zrobi??? ops: ops:
BADYL, Jak elektryk ma kompa z Vagiem ze starym kablem na port com i nie straszne mu uruchamienie programów pod DOS'em oraz "siedzi" na forum skody to da radę
Dzieki za pamiec ale juz mam tylko jest problem bo albo laptop albo kabel niechce sie polaczyc z modulem i lipa nie wiem co teraz chyba ze podeslal bym komus moj moduł
BADYL, Jak elektryk ma kompa z Vagiem ze starym kablem na port com i nie straszne mu uruchamienie programów pod DOS'em oraz "siedzi" na forum skody to da radę
coś dużo tych jeśli gdyby jeżeli hihihi :diabelski_usmiech
[ Dodano: Sro 01 Cze, 11 07:39 ]
Czy ktos z wielkopolski może mi pomóc z tymi szybkami? :drive:
Komentarz