OLEJE Z ALLEGRO...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez progressowy
    shok napisał/a:
    progressowy napisał/a:
    Kupiłem od kolegi z forum olej a po wymianie ok 3tys km sypnely sie szklanki w octavi.. Mysle ,ze to nie wina tego oleju a poprostu od wydłuzonego okresu long life.
    Teraz mam dylemat gdzie kupować oleje. Ciezko mi zaufac.

Smiem twierdzic ,że ten olej mało co miał wpływ na twoje szklanki.Auto pewnie kupiłes od 1go własciciela z zachodu z ksiazka.I miało byc fajnie.Niestety ale auta firmowe czesto na zachodzie sa serwisowane w ASO na czas gwarancji. Potem już nie w ASO a w warsztatach gdzie leje sie oleje dobre jednak nie spełniajace norm VW ze wzgledu na bardzo obciążone szklanki.Wiem co pisze.Kolega wymieniał olej zalali mu ojej wpisali nastepna wymiana 30tys . Pokazali mu nawet banke z olejem jaką mu wlali ,ale normy VW nie spełniał.Na pytanie olej nie spełnia normy, odpowiedz brzmiała wcale nie musi to dobry olej zawsze taki lejemy. Podobnie przeglądy czesto są po 35-40 tyś zamiast do 30tyś. Nawet nie będe pytał ile auto miało na liczniku jak go kupowałeś a ile w ksiązce.Czesto auto ma w ksiazce ostatni przegląd wbity a na liczniku tylko 10-15 tys wiecej.A przewaznie jest ,ze auto schodzi z firmy a od ostatniego przeglądu ma juz najechane 50 tys. bo juz nie jedzie się na przegląd bo auto i tak idzie na sprzedaż a czasu nie ma na przeglad...
    Poprostu miales dojechane auto a nie ,ze zalałes olej i po parunastu tysiacach km. padły szklanki.

To jest twoja teoria i domysł. Niezle sobie pukladałes. Jak bys zobaczyl tą octavie i sprawdził po vin w aso co dokładnie i co ile km było wymieniane to bys mówil inaczej.
    Poprostu pech chciał i sie sypneły popychacze.
    Ja tego nie poukładałem ale niestety tak się dzieje.Jezeli sam sobie go ściągłeś i jestes pewien auta to poprostu miałes pecha.Jezeli nie to wierzyc mi nie musisz ,ale tak jest.Zaden handlarz nie sciaga auta od osób prywatnych bo one są za drogie lub sciaga od takich gdzie w ogłoszeniu pisze ... export.np. diesla z niemiec za h.ja pana bym nie chciał.Oni tam naginaja jak benzyniakami.Czyli obroty pod czerwone pole non stop na autobanie przez pare godzin.

[ Dodano: Sob 15 Sty, 11 20:58 ]
    Po 3 tyś żeby sypneły się szklanki to musiałby byc naprawde dziwny olej...To musiało dziac się wcześniej

Komentarz

• EFENDI
      Drive
      • 2010
      • 97

POLSKA to dziki kraj,
      nie ma reguły mysle na podróbki. Przeceiż nikt niepodrabia olejów w szopie u cioci na działce!! To są z reguły już dobrze zorganizowane grupy działajace na duża skale albo swiadome "pomyłki" na rafineriach.
      Przykład- co było z opałem????Podjezdzała cysterka z "ON" odbarwionym, spuściała w zbiorniki i wystrczy ze co druga dostawa była lewa, komu po jednym baku padnie auto??A zysk na takim procederze neizł i handlarz detaliczny moze zejsc z ceną wtedy. Podobnie z olejami uwazam. Wystrczy ze 25% jest "okazyjna" np z zagranicy wtedy ceny pozostałych oryginalnie prawdziwych moga iśc na małych marżach. Ile oósb przyjdzie z reklamacją ze olej nietaki jak ostatnio, bo co??? radio traci zasieg? Bo olej po tygodniu zrobił sie czarny już??? Tu jest cały łańcuch od dystrybutora , logistykę po detal. Jak jest z produktami dużych globalnych firm produkujących choy chemie w Polsce?? Jest produkt klasy A i produkt B tego samego wyrobu, w zalezności gdzie kierowany czy Niemcy czy Holandia a moze PL taki jest ładowany!! W jednej z rozmów około 3 lat temu usłyszalem ze tytlko ELF Full Synetyk w Polsce nie jest rozlewany. wiadomo, kazdy olej składa sie z bazy, dodatków itp, niektóre z komponentóww gotowego oleju sa droższe inne tansze.
      Wiec co zrobić? Odpowiedz cieżka bo nawet zakup z dużych sieciówek moze być obciązony, ale na pewno unikać nadwyraz okazji.
      W jednym ze sklepów detal. wiądącej marki na rynku odziezowym okazłao sie ze juz w dostawie wrzucono dobrze podrobiony towar. Krój, jakość w dotyku bez róznicy, przy swietle sztucznym jaki jest w sklpie wszystkie towary TAKIE SAME ale kiedy nawet pracownicy sklepu kupili i po pierwszym praniu pojawły sie jaja, klienci zaczeli znosić zrobiło sie hallo. Zakazano definiywniee rozpatrywania na korzyść kleintów wniosków. Gdyby wyszło to wwyzej, nabrało by rozpedu łącznie z prokuraturą, po prostu juz u nas ktoś do kilkunastu kontenerów ciuchów dostawił kilka i tak wyszło. Uwazam ze z olejami podobnie, nie ma reguły chyba a na nast dzień silnik nie padnie od złego oleju i cieżko jest udowodnić proceder.
      Moge takze potwierdzić ową "niemiecką kulturę" utrzymania samochodu, kiedy auto kupione wprzysalonowym komisie chyba OPLA w jak na niemickie warunki dobrej cenie przywiezione do kraju po niemieckim przeglądzie w ASO itp zakładano gaz, mechanik-gazownik stwierdził ze silnik wg niego nieodpowiada jednak deklarowanemu przebiegowi, a na pewno ma watpliwosci co do oleju, ze jest na poziomie oleju z Biedronki klient braził sie. Po roku gdy klient przyjechał na przeglad instalki itp i potwierdził ze nawet przysalonowy komis go orznął bo ddobijał czynnik do klimy i jakies rzeczy u innych mechaników i kolejni twierdzili ze.. ze ma w rzeczywistości wiecej, wiec nie ma skrupułow w temacie handlu autami- maja sie sprzedawać, dzialać na oczy, ma być czysty, wymyty, wypachniony odświeżony, podobnie i tapicerka a jeleń sie znajdzie.
      OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• xplo
        Ambiente
        • 2010
        • 221

Czy ktos z Was kupował u tego sprzedawcy? http://moto.allegro.pl/castrol-slx-v...395731885.html
        Ja u niego kupowałem, ale olej zamawiam co róż od innej osoby, zrobiłem już na oleju z allegro 70 tyś, brat około 60 tyś, ten z linku zamawiałem do siebie tylko inny Castrol + do Mastera też Castrola.

Komentarz

• PieTrzaK
          L&K
          • 2009
          • 1323
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Od kolegaberlin zamawiało kilku znajomych, żaden nie narzekał. Sam się przymierzałem, ale kupiłem jednak u siebie na miejscu.

Komentarz

• zbigniew147
            Rider
            • 2008
            • 482

mi się wydaje, że z olejami renomowanych producentów w butelkach o pojemności 5 ltr (przywiezionych z Niemiec i nierozlewanych w Polsce) może być jak z proszkami z Niemiec - niby takie same jak nasze krajowe a jednak lepiej piorą i na więcej prań starcza.

Komentarz

• sebu
              L&K
              • 2008
              • 1304
              • Octavia II (1Z3)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez zbigniew147
              mi się wydaje, że z olejami renomowanych producentów w butelkach o pojemności 5 ltr (przywiezionych z Niemiec i nierozlewanych w Polsce) może być jak z proszkami z Niemiec - niby takie same jak nasze krajowe a jednak lepiej piorą i na więcej prań starcza.
              Oby nie było z tymi olejami tak jak z proszkami co znaleźli ich produkcję w Polsce,a niby pochodziły z Niemiec :szeroki_usmiech
              Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
              jak pomogłem to daj punkcik
              sprzęgło od G 60

Komentarz

• g_jetson
                Classic
                • 2011
                • 32

Nie mam nic przeciwko olejom z Niemiec i ich jakości, ale warto wiedzieć, że np. Castrol z allegro Magnatec 5w40 nie jest syntetykiem tylko półsyntetykiem hydrokrakowanym (HC) norma API SL. U nas ten sam olej, ale od polskiego dystrybutora jest 100% syntetykiem z wyższą normą API SM. Podobnie ma się sprawa z innymi markami. Cenowo razem z przesyłką te oliwy również wypadają blado, bo za tą kwote kupimy 5 litrów tego Castrola w pierwszym lepszym sklepie.

Komentarz

• Octan
                  Rider
                  • 2006
                  • 653

Byleby elektrolit nie był brudny, bo wtedy nie ma szans.
                  bobolino, dzięki za radę. A więc szanse są bo elektrolit jest czysty jak Cisowianka

Komentarz

• wojtek323
                    Classic
                    • 2008
                    • 22

A ja znam warsztat, do którego co kilka tygodni wpada koleś i skupuje puste opakowania po Castrolu, Mobilu i Motulu. Płaci 1-2 zł za bańkę.
                    Ciekawe po co mu to? Chyba nie na kompot...

Wlewa potem coś najtańszego, aby czyste było a potem jest na allegro za pół ceny "porządny" olej....

Oczywiście nie mówię, że to reguła. Ale tacy też są. Po prostu trzeba brać ze sprawdzonego źródła....nie ważne czy z allegro czy nie.
                    Ale jak ktoś mysli ze kupi produkt za 40% ceny to jest mało prawdopodobne ze wszystko z tym olejem jest ok...
                    CFHC

Komentarz

• progressowy
                      Rider
                      • 2008
                      • 453

To ile ma kosztować wkońcu ten prawdziwy olej? Np castrol edg sport 0w40 lub egd 5w30 lub 5w40?
                      Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• awram
                        Drive
                        • 2009
                        • 44

od paru lat kupuję na allegro olej z tej samej hurtowni (wcześniej Elf'a do Cliowki, teraz Castrol), i jeszcze ani raz się nie zawiodłem.

Właśnie dzisiaj odebrałem Castrola Edge 5w30. Wyszedł mnie 158zł. Nie wiem czy to tanio, czy drogo, ale wygodnie .

Komentarz

• adym
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 179

Podrobki pewnie sie zdarzają ale nie sądze, żeby to było częste zjawisko. Trzeba mieć naprawdę dobre maszyny by wytworzyć opakowania, etykiety, zakrętki, które zwykle mają chytre zabezpieczenia bo jest to w interesie producenta aby się zabezpieczać.
                          Tanie oleje na allegro to jak z innymi towarami - minimalne marże i tyle.
                          Jeśli już szukać lewizny... to raczej wygląda to tak, ze stacje obslugi wpisują litraż wyżej niż leją. Na dwoch pacjentach można litr wynieść. Mam kolege, ktory robi w ASO forda na dziale części i ciekawe historie opowiada.

Komentarz

• Orbit
                            Rider
                            • 2010
                            • 486

witam
                            dzisiaj byłem w sklepie T.Bike na warszawskim Ursynowie , sprzedawane są tam głównie produkty Liqui Moly , porozmawiałem sobie z właścicielem .. twierdzi iż na podróbe łatwiej trafić niż wam sie wydaje . okazuje sie iż najbardziej podrabianym Olejem jest
                            1) Mobil
                            2) Castrol
                            3) Motul
                            nawet do 30 % sprzedawanych Olei to podróby ...i niema znaczenia czy to Allegro czy mały sklep który sie zaopatruje na Allegro . Właściciel sklepu chciał wejść w Motula ., ale ceny hurtowe najbardziej popularnych produktów Motul kupione bezpośrednio u polskiego importera, sa wyższe niz na Allegro , chciał wiec sprowadzać Motul bezpośrednio z Francji czy tez Niemiec . wtedy obliczył iz litr oleju będzie kosztował 250 - 300 zł a to już przesada .. w takiej sytuacji odpuścił sobie produkty Motul . Ja sie raz naciąłem na Castrol w ostatnie lato , Kupiłem Edge 5w-30 niby u dystrybutora TUTAJ ... sam olej był oryginalny , ale gdy przyjrzałem sie bańce po jakimś czasie okazało sie iz olej był z 2008 roku z inną specyfikacją .. wycofany z Niemiec , gdy pojechałem do tej Hurtowni drugi raz kupic juz inny Olej zapytałem sie dlaczego sprzedają Castrol ze stara data ... odpowiedzieli iz przydatnośc oleju to 3 lata . a gdy sie zapytałem dlaczego sprzedawany przez nich 5w-30 ma inna specyfikacje niz na Interneciem odpowiedzili iż pewnie nie było miejsca aby wydrukowąc cała specyfikacje ...
                            ZENADA ... A tutaj ciekawostka z przezd 2 lat
                            1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                            Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• keraj998
                              Rider
                              • 2008
                              • 359
                              • Volkswagen

do dnia dzisiejszego kupowałem olej na allegro od dwóch sprzedawców: kolegaberlin i Filtry_Gdańsk i jak na razie się nie zawiodłem, nadmieniam, że nie były to zakupy incydentalne
                              "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8030
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

keraj998, teraz też zrobiłem zakupy u kolegi ICE tzn Filtry_Gdańsk
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Orbit
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 486

Zamieszczone przez AdamB
                                  keraj998, teraz też zrobiłem zakupy u kolegi ICE tzn Filtry_Gdańsk
                                  czy Ice Filtry_Gdańsk sprzedaje na Allegro ?
                                  Adam... ? czy ty swojego Castrola kupowałes w 5 czy 4 litrowej bańce ?

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8030
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Orbit, teraz kupiłem 4L bo mi został 0.7L po poprzedniej wymianie. A do BXE wchodzi 4.3 więc nie była mi potrzebna piątka.

czy Ice Filtry_Gdańsk sprzedaje na Allegro ?
                                    Tak, ale napisz do niego na GG lub maila to zrobi fajną cenę na olej i filtry.
                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Orbit
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 486

TUTAJ CIEKAWY LINK

Fabrykę podrabianego oleju silnikowego znanej marki Mobil One zlikwidowali policjanci z Centralnego Biura Śledczego. "Olej trafiał do hurtowni w całym kraju. Mieszanka jest niebezpieczna dla silników" - ostrzegają policjanci.
                                      Policyjna operacja zakończyła się zatrzymaniem czterech osób i zabezpieczeniem 25 tysięcy litrów podrobionego oleju. ”To była prawdziwa fabryka. Mieściła się w halach w jednej z podkrakowskich miejscowości” – mówi DZIENNIKOWI oficer CBŚ.
                                      Przestępcy zajmowali się także rozprowadzaniem podrobionych papierosów - na eksport do krajów zachodniej Europy czekało gotowych 450 tys. sztuk. Zatrzymani usłyszeli już zarzuty podrabiania znaków towarowych i obrotu fałszywymi papierosami. Teraz o ich dalszym losie zdecyduje sąd, który prawdopodobnie zastosuje wobec nich trzymiesięczny areszt.

Policjanci z CBŚ zapowiadają kolejne zatrzymania.

Komentarz

• jezalb
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 20
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Witam, nie doszukałem się informacji na ten temat na forum, także jeśli było to dajcie znać...

Info z forum A4, kolega endriuu skonfrontował olej Motul z allegro z olejem z pewnego źródła, przestrzegając przed zakupem 8100 x-cess niewiadomego pochodzenia. Zakupiony na allegro był ciemniejszy od oryginału i śmierdział (kto wie co tam wlali i z którego Mcdonalda). Linki do zdjęć:

Pozdrawiam

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14885
                                          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Orbit
                                          Ja sie zaopatruje TUTAJ odbieram osobiscie gdyz to niedaleko mnie ... widziałem sklep maja DUUUUUZO TOWARU !
                                          ja też kupuję w Alcor bergen (chyba taka jest pełna nazwa). Przynajmniej jest to profesjonalna hurtownia zaopatrująca serwisy, więc może nie mają na allegro najtaniej. Ale lepsze to niż jakiś ludek, sprzedający 5 litrów oleju, nie wiadomo kto i skąd.

Na pewno zdarzają się podróbki - ale im bardziej znana firma, tym chyba ryzyko mniejsze.

A w ASO np. mamy pewność co nam wlano? Chyba na forum ( o ile dobrze kojarzę) kiedyś ktoś pisał, że dał do ASo bańkę oleju (zaznaczył ją) i oddał autko na przegląd. Potem swoją bańkę z olejem znalazł w kiblu skitraną (oczywiście pełną), a w autku? kto to wie.
                                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Walt
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1065
                                            • Seat

Zamieszczone przez ruwado
                                            ..im bardziej znana firma, tym chyba ryzyko mniejsze.
                                            Wydaje mi się, że jest właśnie odwrotnie. Towar znanej firmy jest bardziej zbywalny, i przebitka cenowa jest dużo wyższa.
                                            SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

Pracuję...