Diamondbrite ochrona lakieru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nexus6
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4847
    • Volkswagen

szkoda, dokładnie, to z utrzymaniem ciemnych lakierów jest problem,
    są bardziej podatne na wyblaknięcie, szczególnie te oszczędnie kładzione - jak np w Skodzie
    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• BOODZISZ
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2007
      • 235

WITAM. Panowie mam pewien dylemat z lakierem. Otoz mam przed blokiem parking na 30 samochodow na ktorym ludzie stawiaja okolo 60 samochodow . Mozecie sobie to wyobrazic. Wszedzie, jeden na drugim i trzecim pogania. Stawiaja gdzie moga , pod smietnikiem w poprzek itp. Juz nawet na tylnym blotniku mam slad ciasnoty na parkigu blokowym ( ktos sobie nie poradzil z wyjazdem) uprzedzam , ja nigdy nie zastawiam.Nie mam pretensji do ludzi tylko do administracji. Ale pominmy to.
      Wokol parkingu sa drzewa i ktos "jakis mysliciel" wiele lat temu , chyba po zlosci zasadzil te drzewa ktore wydzielaja taki jakby sok, lepik, ktory przykleja sie oczywiscie wszedzie. Karoseria, szyba, felgi. Wystarczy ze auto postoi 1 dzien i jest juz cale pokryte tym gownem.

Apropos gówna, tak sie niestety nieszczesliwie sklada ze na ww. drzewach siadaja sobie ptaszki ktore chyba tylko obserwuja gdzie zaparkuje samochod i wtedy przystepuja do dzialania. Poprostu nie da sie czasami wejsc do samochodu . Ostatnio nawet klamce sie dostalo. Oczywiscie przednia szyba cala osr.....

Psotanowielem nie czekac az wiosenno-letnie sloneczko zrobi swoje i wkrotce bede mial samochod w kropki tylko jakos sie przed tym zabezpieczyc.

Moje pytanie brzmi :
      Czy jestem w stanie sie przed tym zabezpieczyc? mowie o ptaszkach i soczku z drzew. Bo przed sasiadami nie da rady.
      Znalazlem na Allegro takie cus.

Czy ten preparat bedzie odpowiedni??
      Zalezy mi bardziej na ochronie niz na wygladzie.
      Czy taki zabieg przy samodzielnej robocie zda egzamin?

Komentarz

• KolinWawa
        Rider
        • 2009
        • 278
        • Octavia I (1U2)
        • APK 2.0 MPI 115 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Temat dosyć wiekowy, ale czy ktoś u nich był w końcu ? Może ja się wybiorę, interesuje mnie "Odświeżenie lakieru pozwala na usunięcie z lakieru oksydacji, zmatowień, małych rysek (40%) oraz jego ożywienie" Według cennika 350 zł. Spróbuję również wynegocjować jakiś rabat dla ocp ale nie mogę obiecać kiedy i ile.

pzdr

Komentarz

• phrix
          L&K
          • 2007
          • 1000
          • Audi
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sporo jest napisane na forum dotyczącym autokosmetyków na temat tej metody (opinie są różne). Tak jak koledzy wspomnieli "warstwę" należy dosyć często odnawiać. Zainteresowanych odsyłam do dokładnego przeczytania umowy i warunków ogólnych.
          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez phrix
            Zainteresowanych odsyłam do dokładnego przeczytania umowy i warunków ogólnych.
            Dokładnie tak !!
            Jesli miałbym powiedzieć krótko to jest to jedna wielka ściema !! Za nic nie pchałbym sie w diamondbride !!
            Jesli chesz w profesjonalny sposób odświerzyc lakier i wnętrze swojego auta to jedz do Car-Spa na Bodycha 41c.
            Czarny Elegance

Komentarz

• daszek
              Ambiente
              • 2009
              • 239
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jesli chesz w profesjonalny sposób odświerzyc lakier i wnętrze swojego auta to jedz do Car-Spa na Bodycha 41c.
              albo po prostu zainwestuj w glinkę, mleczko polerskie i w wosk. Koszt ok. 100-200zł a satysfakcja bezcenna.
              Do car-spa też można jechać, ale po trafieniu 6 w totolotka.
              zdroofko
              daszek
              http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez daszek
                albo po prostu zainwestuj w glinkę, mleczko polerskie i w wosk. Koszt ok. 100-200zł a satysfakcja bezcenna
                Oczywiście samemu też mozna,jesli ktos czuje tego blusa, tylko że startowy komplet porzadnych kosmetyków do tetailingu to nie 200, a 800-900 zł
                Do car-spa też można jechać, ale po trafieniu 6 w totolotka.
                Nie przesadzaj az tak kosmicznych cen to oni tam nie mają, zwłaszcza jesli wziąc pod uwage kosmetyki prze znich używane.
                Czarny Elegance

Komentarz

• daszek
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 239
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Oczywiście samemu też mozna,jesli ktos czuje tego blusa, tylko że startowy komplet porzadnych kosmetyków do tetailingu to nie 200, a 800-900 zł
                  Ta, wszystko zależy od punktu siedzenia. Jedni kupią za 900, a inni za 200zł.

Zamieszczone przez Big
                  Nie przesadzaj az tak kosmicznych cen to oni tam nie mają, zwłaszcza jesli wziąc pod uwage kosmetyki prze znich używane.
                  Jak dla mnie są oderwane od rzeczywistości. Ale w dla członków klubu snobów z trzema carreami w garażu to po prostu śmieszne grosze. Ot, np. taki wosk za 40tyś.
                  zdroofko
                  daszek
                  http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Ta, wszystko zależy od punktu siedzenia. Jedni kupią za 900, a inni za 200zł.
                    Za 200 zl to ty kupisz sama glinkę z lubryfikantem + szampon i .... tyle
                    Ale w dla członków klubu snobów z trzema carreami w garażu to po prostu śmieszne grosze
                    wiesz znam duzo jak ty to nazywasz "snobów" choć ja bym nie odwazył sie tak mówic o ludziach których nie znam, którzy maja zwykłe auta np. Mazda 6 i używają kosmetyków Zymola czy Swissa
                    A waracjąc do bardziej przyzimnych kosmetyków - aby zakupić startowy zestaw z Megsa, Dodo czy Auto Glym lub Cheimical Guys trzeba miec w kieszeni ok. 600-700 zł. Za 200 zł to kupisz niezłej klasy wosk a nie cały komplet kosmetyków.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• zpluta
                      L&K
                      • 2008
                      • 1194

Zamieszczone przez Big
                      Aby zakupić startowy zestaw z Megsa, Dodo czy Auto Glym lub Cheimical Guys trzeba miec w kieszeni ok. 600-700 zł. Za 200 zł to kupisz niezłej klasy wosk a nie cały komplet kosmetyków.
                      E no... - może nie dołujmy kolegi. Ja na pierwszy zakup u Megsa wydałem ok. 350 zł:

1. Deep Crystal Step 1 Paint Cleaner 59,99 zł
                      2. NXT Generation Tech Wax 2.0 114,99 zł
                      3. Smooth Surface Clay Kit 159,99 zł
                      4. Soft Buff Terry Towel (bulk) 22,99 zł
                      5. Soft Foam Applicator Pad (2-pack bulk) 19,99 zł

Do zrobienia lakieru na pierwszy raz chyba obleci. Przy czym prawie wszystkie te rzeczy jeszcze mam (jedynie Quick Detailer z poz. 3 już kupowałem kolejny) a od wiosny kilka razy cackałem dwa swoje auta plus czasem demonstrowałem działanie na paru innych samochodach. Więc powiem, że warto na początek zainwestować i skompletować sobie zestaw, potem dokupuje się to, co się skończy". Oczywiście mój aktualny zestaw jest już bogatszy ale to już inna bajka.
                      :

Komentarz

• daszek
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 239
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                        wiesz znam duzo jak ty to nazywasz "snobów" choć ja bym nie odwazył sie tak mówic o ludziach których nie znam, którzy maja zwykłe auta np. Mazda 6 i używają kosmetyków Zymola czy Swissa
                        ee, nic nie zrozumiałeś.
                        Nie ma zamiaru się z tobą spierać. Optujesz za kwotą 900zł - proszę bardzo.
                        Ja twierdzę, że dam radę za 200zł. Nie muszę nacierać lakieru wyciągiem z dupy karakuła, wystarczy mi taki np. zestaw Sonaxa:
                        CLAY LACKPEELING glinka, Xtreme Szampon, Xtreme Polishing&Wax mleczko, Xtreme Wax 1 full protect wosk.

Oczywiście, jak by mnie było stać na 3 carrery, albo chociaż na jedną, to wydałbym proporcjonalnie więcej.
                        zdroofko
                        daszek

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

zpluta, no tak jeśli chodzi o sam lakier to taki zestawik z megsa byłby prawie kompletny. Prawie, bo trzeba doliczyć jeszcze 40 zł za szmpon i juz robi sie 400 zl.
                          A pozostaje jeszcze wnetrze, koła, szyby. dlatego pisałem o 600-700 zł.
                          Fakt z enie trzeba kupowac wszystkiego na raz. Tym nie mniej trzeba się liczyc z większymi wydatkami na przestrzeni dośc któttkiego czasu.
                          Faktem jest również to że te kosmetyki są baaaardzo wydajne i starczają na baaaardzo długo. al enie zmienia to faktu że na poczatek trzeba zainwestować, a 200 zł to zdecydowanie zbyt mało.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• daszek
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 239
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                            A pozostaje jeszcze wnetrze, koła, szyby. dlatego pisałem o 600-700 zł.
                            Ok, ja miałem na myśli tylko lakier. Jeżeli liczyć, osobno specyfiki, dla, kół, zderzaków, szyb, siedzeń, deski, dywaników itp, to oczywiście kwota rośnie.
                            zdroofko
                            daszek

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Ja twierdzę, że dam radę za 200zł.
                              wiesz to ja dam rade za .... 80 zl - powaznie !!! Pytanie tylko czy chcesz robić coś po łebkach czy porzadnie
                              np. zestaw Sonaxa:
                              CLAY LACKPEELING glinka
                              życze szczęścia z tą glinką. Jest twarda i po porstu baaardzo ciężko sie nia pracuje. Ma fatalne oponie. Nie ma najmniejszego sensu inwestowac kasy w coś co się nie sprawdzi.
                              Xtreme Polishing&Wax mleczko
                              Co chcesz tym osiągnąć??
                              Xtreme Wax 1 full protect wosk
                              Wybacz ale ten wosk nie dośc ze nie da porządanego efektu to jescze jest bardzo nietrwały.
                              Więc jesli sądzisz, że
                              Nie ma zamiaru się z tobą spierać
                              to masz rację, bo dla mnie datailing to filozofia ktora nie uznaje półsrodków. Liczy się efekt i jakość a kosmetykami z marketu tego nie uzyskasz !!
                              Można oczywiscie kupić "górala" z marketu za 300 zł i pojechać na Skoda MTB Racing ale szanse na takim sprzecie, pomimo chęci i krzepy byłyby mizerne.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• daszek
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 239
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                Liczy się efekt i jakość a kosmetykami z marketu tego nie uzyskasz !!
                                Słusznie, bo jak by się dało, to producenci tych droższych kosmetyków by zbankrutowali. Uważam jednak, że dla Octavii wystarczy,jak już, co najwyżej zestaw, jaki wymienił kolega zpluta.
                                zdroofko
                                daszek

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Uważam jednak, że dla Octavii wystarczy,jak już, co najwyżej zestaw, jaki wymienił kolega zpluta.
                                  Wiesz oczywiście masz prawo do takiego, a nie innego zdania. Jednak w przypadku car-detailingu marka samochodu i jego wiek nie ma najmniejszego znaczenia. Nie ważne czy to Skoda czy Fiat czy może BMW, Renault czy Maybach. Ludzie zakochani w car-detailingu i rozumiejący tę filozofię bedą dążyli do perfekcji, za pomocą najlepszych dostępnych środków.
                                  Takze nie da się powiedzieć, ze dla Skody wystarczy Megs, a dla Porsche to już tylko Zymol.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• Marx
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 865

a kto powiedzial ze w tym watku pisza tylko car-detailerzy? Normalni tez czasem sami myja auta, i nie widza koniecznosci wywalania kupy kasy. Nie kazdy potrzebuje "gleboki odcien lakieru", nie kazdy musi chciec czyscic szczoteczka do zebow szczeliny pod zderzakiem, nie kazdy nie spi pol nocy jak zobaczy odpryski na lakierze. Wiekszosci wystarczy ze auto wyglada na czyste, czyli efekt po automatycznej myjce z woskiem za 20zl. I to jest ta druga skrajnosc.
                                    Pomiedzy myjka automatyczna a car detailigiem jest chyba cos posrodku...?

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Marx, kolego, spójrz proszę na tytuł tego wątku Myslę, że ktoś kto
                                      Zamieszczone przez Marx
                                      nie widza koniecznosci wywalania kupy kasy. Nie kazdy potrzebuje "gleboki odcien lakieru",
                                      nie zajrzy do tego wątku
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• Marx
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 865

moze i masz racje...

Komentarz

• Maru 123
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4660

temat rozkręcił się na dobre jak widzę ja tylko dorzucę od siebie że lat temu 3-4 mój brat oddawał do nich swoją toyotę landcriuser na pełen komplet.... owszem auto ladnie umyte i lakier spolerowany ALE, nie za taką kasę. stopień dokładności umycia auta nie odbiegał od zwykłych myjni ręcznych, a i po jakimś tygodniu zobaczyliśmy że w jednym miejscu podczas polerowania auta udało im się dobrać do podkładu :P ogólnie jak dla mnie to mogli by się reklamować jako dobra myjnia samochodowa a nie jako car-spa :? :wink:
                                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

Big, a jaki środek do szyb am megirajs? czasami mnie wkurzają mazy..
                                            może mają coś co nie zostawia smug..
                                            polecam dokładne docieranie szyb leciutko wilgotną bawełną , bez żadnych płynów /jak nie są tłuste/
                                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maru 123
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 4660

Zamieszczone przez leszekmw
                                              aki środek do szyb am megirajs?
                                              taki http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=312
                                              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• zpluta
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1194

Zamieszczone przez Maru 123
                                                Zamieszczone przez leszekmw
                                                aki środek do szyb am megirajs?
                                                taki http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=312
                                                Nie wiem czy wart jest on ceny, jaką za niego chcą, ale faktem jest, że czyści dobrze, a szyba po kilkukrotnym użyciu robi się jakaś taka bardziej gładka i dobrze odpycha wodę. Zauważyłem to po tym, jak mi się ściąga wodę gumą z rana lub po deszczu. Nie wiem jeszcze jak to się będzie spisywało w zimie (śnieg i mróz).
                                                :

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

i nie zostawia smug? pod żadnym kątem patrzenia i w każdym oświetleniu :?:
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• winni77
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2183
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez zpluta
                                                    Oczywiście mój aktualny zestaw jest już bogatszy ale to już inna bajka.
                                                    A co konkretnie teraz używasz? Zastanawiam się na skompletowaniem czegoś do mojego auta...
                                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...