[O2] O2 FL 1.8 TSI - subiektywne wrażenia z użytkowania 160K

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez jakubd
    żeby kupić coś co nie będzie paliło więcej (żadna sztuka, Astra pali 9 do 11l/100), a przy tym będzie miało więcej mocy i dużo więcej komfortu. I właśnie 1,8TSI mi to zapewnia
    I co pali Ci mniej niż 11 :shock:

Komentarz

• mirek_p11
      RS
      • 2010
      • 6630
      • Volkswagen
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez jakubd
      A mi, jak kupowałem samochód kolejny po Astrze, zależało, żeby kupić coś co nie będzie paliło więcej (żadna sztuka, Astra pali 9 do 11l/100), a przy tym będzie miało więcej mocy i dużo więcej komfortu. I właśnie 1,8TSI mi to zapewnia, a Octavia z silnikiem 1,4TSI po prostu zachowywała się jak nowa i unowocześniona wersja Astry. 22KM różnicy było nieodczuwalne ze względu na nieco wyższą masę Octavii. No i żeby zdrowo przyspieszyć trzeba było wciągnąć silnik na takie obroty (choć w zasadzie względnie nieduże), że motorek było w środku już dobrze słychać (no może nie aż tak ostro jak w Astrze, ale jednak).
      Dopiero 1,8TSI zapewnił mi skok jakościowy, który uzasadniał inwestycję w nowy pojazd

Oczywiście gdybym był bardziej ograniczony budżetowo, to nie pogardziłbym i 1,4TSI, bo to skądinąd całkiem udany kawałek technologii.
      To podobnie było u mnie. Z roomstera 1.6 16v przesiadłem się do 1.8 TSI. W Roomsterku wszystko było ok. ale mocy brakowało i zmiana na 1.4 TSI byłaby bez sensu. Co do spalania to Roomster spalał średnio 8.5 l/100 km a tu mam prawie to samo (9,5-10 l/100 km)bez kręcenia i z osiągami godnymi małego GTI Na wiosnę chip i będzie optymalna moc do moich oczekiwań Bardzo się cieszę, że nie wybrałem Golfa 1.4 TSI 160KM, bo teraz miałbym prawdopodobnie niezłe przeboje z silnikiem.... a tak 1.8 TSI i ciągły banan na twarzy :diabelski_usmiech

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
      Fotki

Komentarz

• Ayu
        RS
        • 2009
        • 4154

kross12, spójrz na podpis jakubd, - jak widać się da, robiąc trasy, ja od dwóch dni "w trasie" i średnie wg komputera 7,8l.
        Ad rem: mam szczęście jeździć na co dzień 1.8 TSI, jak dal mnie fun-u i mocy (182,9KM) na dziś wystarczy co nie oznacza iż nie chciałbym by było tych KM więcej bo jeżdżę okazjonalnie mocniejszymi autami i jak wiadomo fun wtedy jest większy.

Komentarz

hotrain, w trasie 8l to na luzie ale w mieście przy włączonej klimie i oponach 225 wynik 11l to katorga

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

kross12, zobaczę latem, ja w mieście dobijam do 10l teraz, na 205/55/R16 :szeroki_usmiech

Komentarz

• granacik
              Ambiente
              • 2009
              • 249

Ja powiem tak. Zanim kupiłem 1.8 TSI poczytałem forum i byłem nastawiony, że kupuję "pocisk". Katalog też wskazuje 7,9s do 100 km/h więc zachęcająco. W rzeczywistości odczuwalne przyspieszenie jest sporo słabsze (brakuje mi kopa), nazwałbym je wystarczającym szczególnie jeśli mówimy o pierwszych 50 km/h tj. np. start ze świateł. W trasie przy wyprzedzaniu jest znacznie lepiej tj. auto żwawo i chętnie wyprzedza.

Co do spalania to jeśli ktoś pisze, że ten silnik pali mu po mieście 8 litrów to proponuję policzyć z kalkulatorem w ręku. Nie oszukujmy się to turbodoładowana benzyna! Mi latem po mieście pali 10-11 l, zimą 11-12. Robię często krótkie dystanse 10-13 km, wtedy spalanie latem sięga 12-13l a zimą 14l. Jazda spokojna, zmiana biegów ok 3,5-4,5 tys. rpm. W trasie zarówno latem jak i zimą jeśli nie przekraczam 140 km/h i zbyt często nie wyprzedzam spala ok 9l.

Dane podaję przeliczone po tankowaniu, nie z komputera, bo on w moim przypadku zaniża prawie o litr.

Przesiadłem się z Avensis II kombi 2.0 D4D 116 KM.

Komentarz

• Ayu
                RS
                • 2009
                • 4154

Zamieszczone przez granacik
                Co do spalania to jeśli ktoś pisze, że ten silnik pali mu po mieście 8 litrów to proponuję policzyć z kalkulatorem w ręku
                - chyba nie mamy tutaj aż takich "eco drajvers" :wink:

Komentarz

• tomekc
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 128

Czy ktos z Was(userów 1.8) holuje może przyczepę campingową?
                  Bo dumam nad zakupem i mam wybór - albo 1.6TDI albo 1.8 TSI...
                  uprzedzam pytanie- 2.0TDI jest za drogie a używka nie wchodzi w grę

Komentarz

latem po mieście pali 10-11 l, zimą 11-12. Robię często krótkie dystanse 10-13 km, wtedy spalanie latem sięga 12-13l a zimą 14l.
                    I to jest realne spalanie, chociaż zimą 14l jeszcze nie miałem ale to chyba zasługa opon, na 225 wynik do osiągnięcia

Komentarz

• SP9XWW
                      Rider
                      • 2009
                      • 579

latem po mieście pali 10-11 l, zimą 11-12. Robię często krótkie dystanse 10-13 km, wtedy spalanie latem sięga 12-13l a zimą 14l.
                      Szczęściarz... :diabelski_usmiech Ja u siebie teraz w zimie nie schodzę poniżej 14 l. Ale trasę mam mega-ujową* - na poprzedniej Fabii 1.2 nie schodziłem w zimie poniżej 9 l. :shock:

* - trasa mega-ujowa - 4.5 km w centrum Krakowa + Aleje + obecnie rozgrzebany ROK i korki, korki, korki... :szeroki_usmiech
                      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• voytek
                        Rider
                        • 2010
                        • 480
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Co spalania w mieście - oczywiście, w korkach spalanie 11-12 l zwłaszcza z włączoną klimą latem to jest norma. Ale jak nie ma korków i da się jechać płynnie, to ja osobiście jestem w stanie przejechać kilkunasto-kilometrowy odcinek po Warszawie ze spalaniem na poziomie 8 l, a czasem nawet poniżej (wg. komputera). Naprawdę się da i nie jest to kwestia jazdy wolnej, co płynnej. Jak widzę z oddali czerwone światło, to zdejmuję nogę z gazu i tak delikatnie zwalniając dojeżdżam do skrzyżowania "za darmo". Oczywiście, zdarzają się wtedy rajdowcy, którzy ostentacyjnie mnie wyprzedzają, po czym hamują i stają przed światłami, a ja spokojnie dotaczam się do skrzyżowania na biegu z odpuszczonym gazem i nie muszę się zatrzymywać (nie zużywam paliwa na niepotrzebne ruszanie). Jeśli nie przyśpieszam zbyt ostro, to biegi zmieniam przy około 2.5-2.8 tyś.obr/min. Jadąc w kolumnie innych aut kręcenie do 3.5 tysiąca nie ma IMO sensu. Po to mamy tak elastyczny silnik, żeby z tego korzystać (bez przesady oczywiście z tymi niskimi obrotami, ale od tych 2 tysięcy obr, gdy nie wciskamy zbyt mocno gazu, spokojnie można przyśpieszać bez szkody dla silnika).
                        A jak chce mi się trochę poszaleć to wtedy oczywiście pali na tej samej trasie 11l. Ale nie piszcie, że mniej się nie da.

Komentarz

• _tm_
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 2333
                          • Superb III (3V3)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Nie wiem o co chodzi z tym spalaniem, ale w lecie to standardowo pali mi ok. 12l/100km w mieście, a w zimie ok. 10l/100km . A u Was jest tendencja odwrotna. Jedyne wytłumaczenie to takie, że latem jeżdżę bardzo dynamicznie, a teraz zdecydowanie spokojniej, ponieważ jest ślisko i ze względu na ciągły brak trakcji nie ma sensu ostro przyspieszać. Opony zarówno letnie jak i zimowe to 225.

Jadąc spokojnie (bez szaleństw, ale bez uprawiania ecodrivingu) jestem w stanie osiągnąć wg komputera średnie spalanie 8,0l/100km na odcinku 15km w mieście (oczywiście przy założeniu, że nie trafię na jakiś mega korek), więc nie jest to niemożliwe. Inna sprawa, że latem, gdy jest sucho, nie ma szans na utrzymanie takiego spalania, bo nie jestem w stani się powstrzymać przed wciskaniem gazu do oporu :diabelski_usmiech.
                          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                          -------------------------------------------------------------------------
                          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• mirek_p11
                            RS
                            • 2010
                            • 6630
                            • Volkswagen
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez _tm_
                            Opony zarówno letnie jak i zimowe to 225.
                            Ja zmieniłem z 225/45/17 na 195/65/15 i zanotowałem znaczny spadek spalania średnio 1-1.5 l/100 km. Muszę dodać, że styl jazdy też się zmienił bo trakcja w zimie znacznie się pogorszyła.

Fotki
                            Fotki

Komentarz

• jakubd
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 165

Na prawdę nie wiem co w tym dziwnego z tym moim spalaniem 8,5l/100 w 1,8TSI. Tym silnikiem da się zrobić ten sam odcinek po mieście spalając 22/100, jak i 8/100. BA: znam ludzi, którzy robię rzeczy niemożliwe z moją Astrą: 1,6 16V normalnie powinna spalać zgodnie ze specs około 8 litrów. Ja w cyklu mieszanym spalam zwykle 9 latem, 10 zimą (a teraz około 10% więcej gazu), a w trasie zwykle koło 8. Kolega spalił mierząc tankowania pod korek około 6,2 litra, co mi się wydaje niemożliwe, zwłaszcza że miał 2 osoby na pokładzie i w cholerę bagażu.

Po mieście do stania w korkach wolę korzystać z Astry głównie z tego powodu, że nagrzanie oleju trwa dość długo i szkoda turbiny. Ale jak mam do przejechania wiele odległych punktów, albo po prostu ochotę na wygodne dupowożenie, to biorę Octavkę i jak jeżdżę załatwić normalne sprawy (nie dla jaj ze znajomymi) to jadę po prostu ekonomicznie: zasady wszyscy znamy (minimum hamulców, hamowanie silnikiem, planowanie z wyprzedzeniem, unikanie nadmiernie ostrych przyspieszeń, jak i nadmiernie długich - taka dość dynamiczna jazda i względnie szybkie osiąganie "przelotowej").

I właśnie to mi się podoba w tym silniku 1,8TSI: w odróżnieniu od starszego turbodoładowanego 1,8 da się spokojnie jeździć po cywilnemu, jak i poszaleć i w zależności od wybranego stylu różnice w spalaniu są bardzo widoczne i da się również jeździć ekonomicznie bez niszczenia silnika (W Astrze 1,6 16V jazda na niskich obrotach na długich odcinkach kończy się pokryciem nagarem świec i cylindrów, co prowadzi nawet do pustych przebiegów cylindrów - serwisowa porada zawsze jest jedna: PRZEGAZOWAĆ go na 4-5 tyś co najmniej przez kilkanaście minut po nagrzaniu i będzie problem z głowy.)
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• paweł2
                                L&K
                                • 2010
                                • 1405

Mi wlasnie taka Astra pali w trasie 6.5,jako ciekawostke powiem ze w papierach ma 101KM, a na hamowni wyszlo 105 czyli super bo kazdy mi mowil ze 95 to bedzie wszystko czyli niespodzianka
                                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

U mnie czy lato czy zima czy 225 opona czy 205 czy klima czy bez to od 10-12L wciąga (chyba mam jakiś popsuty samochód :P)
                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• jakubd
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 165

Jedź do serwisu i zgłoś awarię - spala zawsze tyle samo

Komentarz

• Karql
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1124

Zamieszczone przez SP9XWW
                                      * - trasa mega-ujowa - 4.5 km w centrum Krakowa + Aleje + obecnie rozgrzebany ROK i korki, korki, korki...
                                      Mogę powiedzieć tylko jedno współczuję
                                      Ja mam ciut lepiej, dębniki, most grunwaldzki, dietla, powstania warszawskiego, mogilska, jana pawła około 8km. Troszkę objeżdżam miodową i osiedlami tak, że nie stoję w korach, aż tak bardzo.
                                      Ale mimo tego dieslem mi jest ciężko zejść poniżej 10

http://www.youtube.com/watch?v=Y8ilm-KGrZA Tutaj jeden powrót w deszczu :evil:
                                      Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                                      Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• jakubd
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 165

No co jak co, ale korki w Krakowie przetrenowałem mieszkając tam 2 lata. Zwłaszcza pod Pocztą i na Alejach opanowałem stanie (a nie jazdę) w korkach do perfekcji. Tutaj to Start&Stop mógłby najwyżej coś uratować w kwestii spalania - najlepsza turbina ze zmienną geometrią niewiele pomoże na stanie w miejscu
                                        Za to piechotą całkiem przyjemnie się funkcjonowało, ale najważniejsze punkty miałem w zasięgu nogi (mieszkałem nomen omen na ulicy Smoleńsk).
                                        Ale podobnie wtedy jak i teraz do pracy dojeżdzam z łóżka do biurka, korki miewam głównie w okolicy łazienki A samochód mam dla czystej radości kręcenia kółkami, do załatwiania spraw innych i na wypadek wszelki. No i przede wszystkim na wyjazdy wszelakie. I właśnie po miastem TSI 1,8 daje tę radość z jazdy, której oczekiwałem.

Komentarz

• majkel123
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 570

U mnie jest tak, że przesiadłem sie z Cordoby 1.4 75km więc mam przepaść pomiędzy tymi silnikami. Generalnie z 1.8 jestem prze zadowolony.

Co do spalania w mieście to okolice 12L to norma, szczególnie przy ośmiokilometrowej "trasie" do i z roboty. Z takim spalaniem sie liczyłem, chodziło mi o to by kupić w końcu coś co jeździ a nie się tylko toczy zadanie wykonane :lol:

Ludzie przyzwyczajeni do jazdy ze mną i mojej Cordoby robią wszystko by tylko ze mną nie jechać, bo bardzo często dociskam gazik :diabelski_usmiech
                                          Nierzadko obserwuje zapieranie się pasażera na wszystkie możliwe sposoby, i nie ukrywam że mi sie to podoba :P

Polecam wszystkim kombinacje 1.8TSI + DSG jest warta swojej ceny i to nawet przed wirusikiem
                                          Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• caveman_
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 196

Zamieszczone przez mirek_p11
                                            Zamieszczone przez _tm_
                                            Opony zarówno letnie jak i zimowe to 225.
                                            Ja zmieniłem z 225/45/17 na 195/65/15 i zanotowałem znaczny spadek spalania średnio 1-1.5 l/100 km. Muszę dodać, że styl jazdy też się zmienił bo trakcja w zimie znacznie się pogorszyła.
                                            Mam dokładnie tak samo jak ty :diabelski_usmiech
                                            www.mikrowag.pl

Komentarz

• mirek_p11
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 6630
                                              • Volkswagen
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez caveman_
                                              Mam dokładnie tak samo jak ty
                                              ale w lecie zapewne podniesiemy średnią :diabelski_usmiech

Fotki
                                              Fotki

Komentarz

• Salt
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 178

Ja powiem tylko tyle na temat frajdy i możliwości 1,8 TSI: po przesiadce z 90-cio konnej jedynki, 24 punkty karne tylko za prędkość złapałem w okresie od stycznia do maja:-/ Nie wariuję na drodze w sensie wyprzedzania na ciągłej czy na trzeciego. Po prostu jeździłem zauważalnie szybciej, tam gdzie akurat stała policja:-) Na szkoleniu kasującym prowadzący wręcz stwierdził, że wcześniej jakbym nie istniał w ich rejestrach:-) Te 160 koni dla auta tej wielkości to ogrom mocy. I tak jak już ktoś wspomniał - najprzyjemniejsze dla mnie jest to, że jadąc 150 km/h to auto wciąż może od kopa przyspieszyć.
                                                andrzejwojnar.pl
                                                alchemiaswiatla.blogspot.com

Komentarz

• jakubd
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 165

No na policję to ja uważam: mnie (i jeszcze paru z nas na pewno też) każdy mandat fotoradarowy kosztuje nie tylko kasę i punkty, ale dodatkowy haracz od leasingodawcy Na razie Astra zarobiła jakieś 21 punktów przez 6 lat, a Octavka w pół roku bez punktów. Ale powoli czas na CB i wyjazd w trasy, to zobaczymy.

Komentarz

• SP9XWW
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 579

Opinie po zaliczonym wczoraj szkoleniu na torze w Miedzianej Górze. Mam jeszcze bardziej zaje...stego banana! :diabelski_usmiech
                                                    Kontrola trakcji miodzio, wręcz przeszkadzała w prawidłowym wykonywaniu ćwiczeń (trzyma niesamowicie auto w ryzach w sytuacjach ekstremalnych - mieliśmy w zasadzie sam lód na torze). Moc jest, powiedzmy sobie ....za mała Zaczynam rozumieć kolegów w benzynowych RS'kach. :!: :twisted: Lekkie naciśnięcie pedału gazu powoduje zerwanie przyczepności :lol: Bez przerwy zbierałem cięgi od instruktorów, żeby nie przesadzać z gazem.
                                                    Wyprzedzanie na pasach mijania to w zasadzie żaden problem (jak pisałem wcześniej trzeba się pilnować z reakcją DSG, potrzebuje około 1 sekundy po wciśnięciu pedału przyspieszenia. Buda niesamowicie zrywna, w zasadzie nie ma w niej rzeczy niemożliwych do wykonania na drodze :diabelski_usmiech
                                                    Jedno ale. Jak powiadają kierowcy sportowi, fizyki nie oszukasz. Trzeba się cholernie pilnować przed szarżowaniem i błyskami ułańskiej fantazji. Korci i to bardzo! 8)
                                                    Generalnie - jak najbardziej tak (w szczególności ze skrzynią DSG), ale dla kierowców z trochę większym doświadczeniem. Nie urażając nikogo, jakoś nie widzę za kierownicą tego monstrum dziewiętnastolatka, świeżo po kursie prawa jazdy...

PS: Dynamiczna jazda bez oszczędzania ale też bez przegięć, trochę ślęczenia za ciężarówkami, dystans 123 km przeleciałem w 1:45 (max speed z Garmina 141 km/h, średnia 75 km/h) - średnie zużycie paliwa komputer pokładowy oszacował na nieco poniżej 9 litrów.
                                                    Vy 73! de S!@w

Komentarz

Pracuję...