zamarzanie mechanizmu szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alcore
    Classic
    • 2010
    • 26

panowie bawiłem sie i zrobiłem zwarcie, teraz włacznik swiateł wogóle nie reaguje na przekręcanie i swiatła są włączone w kazdej pozycji nawet w pozycji wyłączone, sprawdziłem bezpiecznik,i i wszystkie są dobre wiec co poszło ?
  • noswer
    Ambiente
    • 2008
    • 232

witam chciałem zapytać jak radzicie sobie z zamarzaniem szyb (opuszczanie/podnoszenie szyby) - bo ostatnio dość często mi się ta przypadłość zdarza pomimo trzymania auta w garażu - jest jakiś środek którym można przesmarować uszczelki przy szybie?

na chwile obecna szyby odpuszczają dopiero po 8-10 minutach jazdy - domyślam sie że pod 13 letnimi uszczelkami zamarza woda...

Pozdrawiam

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

skoro jest woda pod uszczelkami jak sugerujesz to najlepiej będzie jak je osuszysz np farelka, suszarka do włosów itp.

Komentarz

• noswer
        Ambiente
        • 2008
        • 232

po osuszeniu woda szybko wchodzi spowrotem - myślałem nad silikonem w sprayu ale zabruszenie szyb mi nie w smak...

Komentarz

• tom2212
          RS
          • 2008
          • 3892

praktycznie kazdy srodek do smarowania uszczelek bedzie brudził szybę

Komentarz

• Adam204
            Rider
            • 2008
            • 454

Zamieszczone przez noswer
            myślałem nad silikonem w sprayu
            nie jest za specjalny jak już to lepiej użyć wazeliny technicznej a prawda taka jest że
            Zamieszczone przez tom2212
            praktycznie kazdy srodek do smarowania uszczelek bedzie brudził szybę

Komentarz

• bobolino
              Rider
              • 2010
              • 392

Re: zamarzanie mechanizmu szyb

Zamieszczone przez noswer

na chwile obecna szyby odpuszczają dopiero po 8-10 minutach jazdy - domyślam sie że pod 13 letnimi uszczelkami zamarza woda...
              Jeżeli uszczelki się odkształciły i przepuszczają wodę, to raczej nic nie pomoże, oprócz wymiany tychże uszczelek.
              Może zdejmij boczek i zobacz, czy uszczelka jest prawidłowo osadzona, bo być może kiedys szarpnąłes zamarznietą szybą i się na mocowaniu odgięła :?:

Komentarz

• roLLo
                L&K
                • 2008
                • 1063
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja w momencie gdy w dzień pada deszczyk ze śniegiem i w nocy mrozek łapie to rano szyb nie moge otworzyć to albo nie próbuje pzrez kilka minut jazdy i czekam az sie nagrzeje powietrze i ono od srodka nagrzewa i szyby puszczają albo jeżeli jest potrzeba to delikatnie i z dużym wyczuciem dłonią od zewnątrz pukam w szybę przy samej uszzcelce na całej jej długości. <---- Zawsze pomaga choć ten sposób z pukanie w szybę nie jest taki profesjonalny. :diabelski_usmiech

Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI

Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
                Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
                Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016

Komentarz

• laurin
                  Rider
                  • 2009
                  • 727

Mi jedna zamarzła i skończyło się pęknięta linką.
                  Mam już dorobione linki - tylko poskładać i mam nadzieje ze będzie OK.

Komentarz

• noswer
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 232

dzięki wszystkim za sugestie - narazie czekam jak ogrzewanie je troche ruszy ale będę musiał rozkręcić boczek jak zrobi się trochę cieplej...

Komentarz

Pracuję...