Felgi 16" vs 17" różnica w komforcie i spalaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wp74
    Classic
    • 2011
    • 17

piramida, a fuj....
    :P
  • darek_wawa
    Drive
    • 2010
    • 75

Witam
    Jestem ciekaw opinii użytkowników felg 17" którzy jeździli wcześniej na 16". Czy felgi 17 calowe w zasadniczy sposób wpłynęły na pogorszenie komfortu jazdy, zużycie elementów zawieszenia i spalanie??
    Zastanawiam się czy dopłacić 800 zł do Skody i dokupić 17" calowe felgi czy pozostać przy standardowych Crateris 16"

Komentarz

• beaviso
      Elegance
      • 2010
      • 767
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Odpowiem nie wprost, ale w temacie. W O2 mam opony 195 na felgach 15". W drugim aucie (Vectra C) mam opony 225 na felgach 17". Vectra prowadzi się doskonale na dobrej nawierzchni, ale Octavii tak naprawdę w kwestii trakcji wcale nic nie brakuje. Gdy tylko nawierzchnia zmienia się w nierówną - koleiny - to prowadzenie auta na oponach 225 staje się niekomfortowe, kierownicy trzeba pilnować o wiele bardziej niż przy 195. Wcale nie jest tak pięknie, jak wygląda z zewnątrz. Reasumując, felgi 16" to chyba kompromisowy wybór w samochodzie średniej klasy. A na nich opony 205.

M.
      666 4U

Komentarz

Zamieszczone przez beaviso
        Odpowiem nie wprost, ale w temacie. W O2 mam opony 195 na felgach 15". W drugim aucie (Vectra C) mam opony 225 na felgach 17". Vectra prowadzi się doskonale na dobrej nawierzchni, ale Octavii tak naprawdę w kwestii trakcji wcale nic nie brakuje. Gdy tylko nawierzchnia zmienia się w nierówną - koleiny - to prowadzenie auta na oponach 225 staje się niekomfortowe, kierownicy trzeba pilnować o wiele bardziej niż przy 195. Wcale nie jest tak pięknie, jak wygląda z zewnątrz. Reasumując, felgi 16" to chyba kompromisowy wybór w samochodzie średniej klasy. A na nich opony 205.

M.
        W pełni się zgadzam z wypowiedzią kolegi
        Co do spalania to teraz po mieście ( auto rozgrzane, droga 30km, wieczór/nic) spalanie na oponach 15' 195 to max 11l latem przy identycznych warunkach + klima i opony 17' 225 spalanie ok.13l

Komentarz

• Mickul
          RS
          • 2010
          • 2847

Jak auto ma wyglądać i trzymać się zakrętów przy dużych prędkościach to 17'', a jak ma wyglądać i jeździć komfortowo to 16''.

Komentarz

• JOY
            Rider
            • 2008
            • 641

Jako naczelna maruda zawieszeniowa powiem:

Skoda to nie Insygnia - komfortu zawiecha brak (ale ma inne zalety)

Jak dla mnie na 15 auto się nie prowadzi, na 17 czuć namalowane na asfalcie linie więc jedyny słuszny wybór to 16. Poza tym zaoszczędzisz w przyszłości na oponach.

pozdrawiam

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

to zalezy jak kto jezdzi, dla mnie optymalna szerokosc opony to 225 obojętnie czy 17 czy 18, 16 jest ok jak sie jezdzi spokojnie, przy szybkiej jezdzie preferuje szerszą gumę obnizony i utwardzony zawias
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• goryl3
                Ambiente
                • 2010
                • 126

15' - tanie opony, dobre prowadzenie w koleinach, komfort,
                16' - umiarkowany koszt opon, kompromis między komfortem a precyzja
                17' - droższe opony, niski komfort kosztem precyzji na równych nawierzchniach, zakręty bajka :twisted: , w koleinach trzeba walczyć z autem

Na zimę mam 15, na lato 205/50R17.

Mi się dobrze jeździ na 17', ale do normalnej jazdy zdecydowanie polecam 16'.
                www.jem-zdrowo.com.pl

Komentarz

• RABIN
                  Rider
                  • 2009
                  • 450
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak dla mnie tylko 16 z oponką 205 przy 17 z oponą 225 komfortu BRAK co do spalania to wielkiej różnicy nie widziałem co do przyspieszania to w przypadku 1,9tdi było to odczuwalne.

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

darek_wawa, różnicy w komforcie pomiędzy 16 a 17 nie ma prawie żadnej

zależy jak jeździsz i ile chcesz zaoszczędzić- to twój wybór
                    nie zauwazyłem jakiejś róznicy pomiędzy 16 a 17 w jeździe(oczywiście 17 lepsza w prowadzeniu na zakretach)
                    ale jest ogromna róznica pomiędzy 15 a 17 :!:

spalanie 16/17 jest analogiczne, najmniejsze na 15

Zamieszczone przez kross12
                    latem przy identycznych warunkach
                    kross12, weź pod uwagę temperaturę powietrza która nie jest identyczna i klime która działa :wink:
                    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Skfarek
                      RS
                      • 2010
                      • 4795
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez JOY
                      Jak dla mnie na 15 auto się nie prowadzi,
                      i tu się w 100% z kolegą zgodzę, na 15kach buja się jak na łodzi, choroby morskiej można się nabawić, zaletę mają taką że są tanie :diabelski_usmiech

darek_wawa, ja proponuję co innego - podjedź na spota i przejedź się z którymś z kolegów który ma 16 i z takim co ma 17 i wtedy podejmij wybór, bo tak to standardowo ilu jest użytkowników tyle jest opinii, a każdy chwali swoje
                      Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                      6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                      Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• beaviso
                        Elegance
                        • 2010
                        • 767
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co do kosztu opon - możesz przyjąć że w ramach jednego modelu opony wzrost ceny jest następujący:
                        - pomiędzy 205/55 R16 a 225/45 R17 około +50% (popularny rozmiar 17")
                        - pomiędzy 205/55 R16 a 215/50 R17 już +100% (dopuszczalny zamiennik dla powyższego, ale mniej popularny rozmiar i dlatego droższy)

M.
                        666 4U

Komentarz

• Mihau
                          RS
                          • 2009
                          • 7460
                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

darek_wawa, ja na lato mam 17" Pegasus, a na zimę 16" stalówki i co do komfortu to jakiś strasznych różnic nie czuje (może lekko mniej można na studzienki uważać na 16") ale i tak prowadzenie na 17" jest dużo lepsze, lepiej po zakrętach się jeździ.
                          Co do spalania to ja nie zauważyłem żadnej różnicy w lato i w zime pali mi praktycznie tyle samo. Wiadomo, że lekko będzie "zamulony" na szerszej oponie ale nie będziesz przy każdym starcie ze świateł killował wszystkich, żeby czuć jakiś dyskomfort w związku z szerszą oponą.

Ja uważam, że opłaca dorzucić 17" ale to tylko moje zdanie.
                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Zamieszczone przez darek_wawa
                            Zastanawiam się czy dopłacić 800 zł do Skody i dokupić 17" calowe felgi czy pozostać przy standardowych Crateris 16"
                            a jaki silnik będzie w skodzie :?:
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• darek_wawa
                              Drive
                              • 2010
                              • 75

1.4 TSI - według mnie najlepszy kompromis pomiędzy osiągami i akceptowalnym spalaniem

Komentarz

• Ayu
                                RS
                                • 2009
                                • 4154

darek_wawa, "mułowatym" BXE jeździłem na 225/45/17 i w zimę jeżdżę teraz na 16" 205/55 i... nie mogę się doczekać wiosny :diabelski_usmiech
                                IMO różnica w komforcie niewielka a na 17" jeździ się fajniej i auto się lepiej prezenci!

Komentarz

• rlapinski
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 138

Zamieszczone przez darek_wawa
                                  1.4 TSI - według mnie najlepszy kompromis pomiędzy osiągami i akceptowalnym spalaniem
                                  205/55R16 według mnie są optymalne. 15' mam na zimę i auto w stosunku do 16' zachowuje się zdecydowanie mniej pewnie. Na 225/45R17 pewnie będzie szedł w zakrętach jak po szynach, ale jazda po większych dziurach może powodować wypadanie plomb Do tego może być problem w koleinach wypełnionych wodą.

Komentarz

• Ayu
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4154

Zamieszczone przez rlapinski
                                    Na 225/45R17 pewnie będzie szedł w zakrętach jak po szynach, ale jazda po większych dziurach może powodować wypadanie plomb
                                    Nie no proszę Cię, dziury się omija a nie po nich jeździ i chyba nie jeździłeś autem na kołach większych niż 17" żeby mówić o wypadaniu plomb przy 17" trzeba nie mieć zawieszenia albo coś w stylu B12.

Komentarz

• Skfarek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 4795
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

hotrain, dokładnie, niektórzy strasznie demonizują ten rozmiar a to przecież popularna seria teraz jest.
                                      rlapinski, jak 225/45/17 i seria zawias wywala plomby to co byś powiedział na setup w stylu 195/45/16, twardsze amorki i -35 zawias :?: Albo podobny 195/45/14 do tego cały kit (amorki o skróconym skoku) -35 mm, sztywna buda (obspawana + cztery rozpórki) :?: Przejeździłem takimi kilkanaście tysięcy km, plomby dalej mam całe i nawet mi głowa nie odpadła :zlosnik1:
                                      Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                      6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                      Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

Zamieszczone przez Skfarek
                                        w stylu 195/45/16, twardsze amorki i -35 zawias :?: Albo podobny 195/45/14 do tego cały kit (amorki o skróconym skoku) -35 mm, sztywna buda (obspawana + cztery rozpórki) :?: Przejeździłem takimi kilkanaście tysięcy km, plomby dalej mam całe i nawet mi głowa nie odpadła :zlosnik1:
                                        a i komfort miałeś pewnie doskonały...
                                        do silnika 1.4 205 w 16 będzie dość , a kolega dostanie 225 i to będzie mu dokuczało zapewne. chyba że dla lansu.. :szeroki_usmiech
                                        największa różnica w komforcie między 16 a 17 jest na niewielkich uskokach , wypiętrzeniach nawierzchni , opona 16 jeszcze by amortyzowała a 17 już wali w karoserię , na dużych dołkach/dziurach już niema takich różnic.
                                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• TO_MEK
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 74

z doświadczenia wiem że 17 na 225/45 na drogach wiecej niż gruntowych dają rade. dziury czujesz ale musi być taka dziura bardzo szeroka abyś tym laczkiem niezamortyzował jej. na pewno kupuj run flaty co zaoszczędzi ci felgi. ja osobiscie jednak bede zmieniał na 225/50 17 tak jak w scoucie bo czasami zjeżdzam z dróg na off rouda .
                                          wiadomo że 16 bedą bardziej amortyzowały dziury ze względu na swoją wysokość ale o wiele gorzej wygladają ale to ponoć rzecz gustu.

co jest równie ważne 17 są o duzo droższe od 16 :cry:

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

Zamieszczone przez TO_MEK
                                            17 są o duzo droższe od 16
                                            serio?
                                            ja za komplet Continentali SportContactów 3 225/45/17 zapłaciłem 2000 z założeniem i wyważeniem i kupowałem w normalnym zakładzie a nie online :wink:

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• TO_MEK
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 74

mówiąc droższe miałem na myśli ze ta sama guma w nowych wydaniach. wiadomo że można kupić okazyjnie nawet nie używane ale to zabiera czas

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen

można kupić okazyjnie nawet nie używane

TO_MEK, tylko że ja kupiłem nowe
                                                i to wtedy gdy to byla nowość

opowieści o róznicach cenowych mnie rozbrajają :wink:
                                                albo cię na cos stać albo ... trzeba szukać innego rozwiązania

225/50 17 tak jak w scoucie
                                                ten rozmiar będzie bardziej kosztowny i cię bardziej zaboli niż standartowe 225/45/17

Komentarz

• rlapinski
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 138

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                                  opowieści o róznicach cenowych mnie rozbrajają :wink:
                                                  albo cię na cos stać albo ... trzeba szukać innego rozwiązania
                                                  a mnie rozbrajają takie teksty. tak z ciekawości sprawdziłem sobie różnicę w cenie w pierwszym lepszym sklepie internetowym:
                                                  - komplet najtanszych conti sport contactów 205/16R55 to wydatek 1 248 zł
                                                  - komplet najtanszych conti sport contactów 225/45R17 to wydatek 1 724 zł
                                                  Moim zdaniem to znacząca różnica.
                                                  Człowieka może być stać na szersze opony, tylko pytanie czy warto?

Za 225/45R17 w stosunku do 205/16R55:
                                                  + lepszy wygląd (+ 5 punktów do lansu
                                                  + lepsza trakcja

Przeciw 225/45R17 w stosunku do 205/16R55:
                                                  - większe opory toczenia (odczuwalnie gorsze przyspieszenia - mówimy o silniku 1.4TSI)
                                                  - większe szumy
                                                  - znaczna różnica w cenie
                                                  - jakaś tam utrata komfortu (subiektywna - jednemu przeszkadza bardziej drugiemu mniej)

Jak o czymś zapomniałem to uzupełnijcie, a kolega niech to sobie rozważy - zadecydować i tak będzie musiał sam

Komentarz

Pracuję...