Felgi 16" vs 17" różnica w komforcie i spalaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_gdy
    RS
    • 2008
    • 7723
    • Volkswagen
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

rlapinski, jedyna rzecz jaką trzeba rozważyć to czy stawiamy na komfort czy lepszą trakcję i dopasować to do mozliwości swojego auta co słusznie zauwazyłeś

Zamieszczone przez rlapinski
    większe szumy
    a skąd to wziąłes :?:
    akurat to zalezy od rodzaju bieżnika(i uzytych materiałów) a nie szerokości opony :wink:

Moim zdaniem to znacząca różnica
    a moim nie
    i całe szczęście nie musimy się w każdym wzgledzie zgadzać
    ja wolę mieć poczucie, że może moja droga hamowania bedzie o te kilka centymetrów krótsza a auto bedzie lepiej trzymac się w zakretach
    no ale ja mam ciut mocniejszy silnik i inne zawieszenie :wink:
    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Troche nie w temat ale ktos przeskakiwal z 15-stek na 16-stki w silniku 1.6 ? Zastanawiam sie czy czuc spadek mocy i spalanie bo za mocny ten motor nie jest
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• rlapinski
        Ambiente
        • 2010
        • 138

Zamieszczone przez piotrek_gdy
        rlapinski napisał/a:
        większe szumy

a skąd to wziąłes :?:
        akurat to zalezy od rodzaju bieżnika(i uzytych materiałów) a nie szerokości opony :wink:
        z autopsji - w moim poprzednim aucie. Jeśli bierzemy pod uwagę dwie opony tego samego typu i producenta ale o różnej szerokości, to szersza będzie głośniejsza. Między rozmiarem 205 a 225 nie będzie wielkiej różnicy ale komuś może to przeszkadzać.

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen

Jeśli bierzemy pod uwagę dwie opony tego samego typu i producenta ale o różnej szerokości, to szersza będzie głośniejsza
          mnie słoń na ucho nadepnął w takim razie :wink:
          ja bym wolał żeby się fachowiec wypowiedział w tej kwestii

leszekmw :?:

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

mnie słoń na ucho nadepnął w takim razie :wink:
            mi również, bo ja jakoś większych szumów nie słyszę na letnich 225 w stosunku do zimowych 205
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Skfarek
              RS
              • 2010
              • 4795
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez leszekmw
              a i komfort miałeś pewnie doskonały...
              tego nie napisałem ani nie napiszę, bo takie rzeczy to tylko w erze :wink:

- komplet najtanszych conti sport contactów 205/16R55 to wydatek 1 248 zł
              - komplet najtanszych conti sport contactów 225/45R17 to wydatek 1 724 zł
              Jak się poszuka to jeden i drugi rozmiar można taniej wyrwać (także inną dobrą oponę niekoniecznie Conti) np. na wyprzedaży, co nie zmienia faktu że 17ki droższe są.
              Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
              6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
              Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• rlapinski
                Ambiente
                • 2010
                • 138

rlapinski napisał/a:
                Moim zdaniem to znacząca różnica

a moim nie
                i całe szczęście nie musimy się w każdym wzgledzie zgadzać
                ja wolę mieć poczucie, że może moja droga hamowania bedzie o te kilka centymetrów krótsza a auto bedzie lepiej trzymac się w zakretach
                no ale ja mam ciut mocniejszy silnik i inne zawieszenie :wink:
                Różnica w cenie to w tym przypadku ponad 40% - obiektywnie jest to sporo, a czy takie kwoty robią na kimś wrażenie czy nie, to już każdy ocenia wg swojego portfela.

Moim zdaniem przy silniku 1.4tsi na prawdę trzeba się mocno zastanowić nad 225.

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

co do szumów/głosności to musi być większa ze względów na większa powierzchnię styku opony z nawierzchnią , pytanie o ile większa jest ta głośność w danym auce. według mnie octavia jest tak słabo wygłuszona że może to być dla jednych słyszalne bardziej dla innych mniej ,zależy jak kto jest wyczulony. według mnie , po wyklejeniu bagażnika matami zrobiło sie o wiele ciszej , oczywiście przez pierwsze 2 tys km a potem było i jest do tej pory znowu głośno . jestem przekonany że ja bym usłyszał różnice ponieważ jestem zboczony , a ktoś inny może powiedzieć że jest ok. to tak samo jak z tym komfortem na 16 i 17 . kupił kolega na 17 to spróbuje w lecie . za to na pewno 225/17 będzie bardziej podatna na wybicie , nawet conti , a wtedy naprawdę zrobi się głośno.
                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Karql
                    L&K
                    • 2010
                    • 1124

W tym rozmiarze koła jeździłem na 15, 16, 17, 18.

15/195 - duża amortyzacja, ale trzeba uważać przy jeździe, bo auto strasznie pływa. Nie ma mowy o szybkim przechodzeniu z zakrętu w zakręt. Tak samo przy wychodzeniu z zakrętu trzeba to robić płynie, jakby się za szybko wyprostowało kierownicę to auto zaczyna gonić po drodze. Jak się już jest w zakręcie to przyczepność mają dobrą, zrobiłem na takich zimówka na dwupasmówce po zakrętach leona 2 na letnich 18 :twisted: Słaba trakcja przy ruszaniu z miejsca. Jak dla mnie porażka, jakbym nie dostał takich zimówek przy kupnie auta nie zdecydowałbym się na coś takiego.

16/205 - do takiej codziennej jazdy przy takim silniku to chyba najlepszy wybór. Jeździ się na nich przyjemnie, samochód już tak nie pływa, komfort jest i nie zamuli tak silnika.

17/225 - dużej różnicy w komforcie do 16 nie ma, ale już bardziej trzeba uważać na krawężniki, progi zwalniające itp. Jazda miodzio

18/225 - nie wiem dlaczego przy takim samej szerokości jak 17 spalanie się zwiększyło, ale jazda jak jest dobra droga jest nie do opisania auto prowadzi się jak po szynach

Nie jestem osobą, która potrzebuje komfortu. Więc ja osobiście wybierałbym między 17 i 18. Na 18 auto prezentuje się rewelacyjnie i jeździ tak samo, ale mimo wszystko irytuje mnie, że strasznie trzeba na nie uważać. Byle jakie progi, remonty w drogach (jak np. zrywają asfalt) trzeba zwalniać praktycznie do zera, ale później jak znowu wjedzie się na dobry kawałek drogi to zapomina się o tym i wie dlaczego założyło takie koła
                    Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                    Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• piotrek13
                      Drive
                      • 2010
                      • 54

ja też miałem zmianę z 195/65 r 15 na 225/45 r 17 i powiem tak może delikatnie zamula w sumie co do spalania różnicy nie zauważyłem . Komfort oczywiście trochę mniejszy ale mi to aż tak nie przeszkadza , kolejnym minusem jak to już koledzy pisali trzeba uważać na krawężniki (które są dziwne wysokie w naszym kraju skakać z nich można normalnie) progi zwalniające dziury itp. ale tragedii nie ma. Za to wygląd na ogromny plus z alu-kołpaków i baloniastych opon na 17 r 225/45 mistrz wygląd . I oczywiście prowadzi się o niebo lepiej

Komentarz

• adamusiek
                        L&K
                        • 2009
                        • 1123

różnica w komforcie jest niewielka, ale różnica w zużyciu zawieszenia będzie zauważalna
                        oczywiście na 17 samochód dużo lepiej się prezentuje, ale trzeba pamiętać, że przy takim kole samochód trzeba obniżyć, bo będzie wyglądał jak wóz drabiniasty :wink:

Komentarz

• darek_wawa
                          Drive
                          • 2010
                          • 75

Dzięki za wszystkie cenne porady, uwagi i spostrzeżenia....
                          Dzisiaj rano zamówiłem Octavkę Combi 1.4 TSI Elegance w kolorze Beż Capuccino + kilka dodatków. Zostawiłem 16 calowe Craterisy. Na wiosnę mam nadzieje bedzie już u mnie .....

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

ja przesiadałem sie z 16 na 18 i szoku nie doznałem, wcale nie trzeba zwalniac do zera przejezdzając przez progi czy torowiska, jedyna lipa to krawezniki, trzeba bardzo wolno i pod odpowiednim kątem podjezdzać.

Mam kupla wulkanizatora co jezdzi clk 200 i jest maruderem to po przejechaniu sie moją octą stwierdził ze komfort jest jak najbardziej do zaakceptowania na 18 i zawieszeniu -30

Więc jak ktos lubi to niech zakłąda 18 ale koniecznie zawias trzeba obinizyc co by polepszyc prowadzenie auta pomijając wygląd :szeroki_usmiech

Teraz sie nawet zastanawiam nad 19 8)
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rlapinski
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 138

Zamieszczone przez darek_wawa
                              Dzisiaj rano zamówiłem Octavkę Combi 1.4 TSI Elegance w kolorze Beż Capuccino + kilka dodatków. Zostawiłem 16 calowe Craterisy. Na wiosnę mam nadzieje bedzie już u mnie .....
                              Gratulacje auta Jak najkrótszego oczekiwania życzę

Komentarz

• Andys
                                Elegance
                                • 2007
                                • 762

Zawsze jakimś rozwiązaniem, pozwalającym chyba trochę mniej przymulić 1.4TSI, są 17-ki z oponami 205/50 17. Pewnie hamowanie nie będzie lepsze niż na 16-kach, w końcu ta sama szerokość opony, ale już prowadzenie w zakrętach powinno być chyba trochę lepsze, w końcu opona jest trochę niższa.
                                Tyle, że do takiej opony trzeba szukać felg nie szerszych niż 7", poza tym nie jest to homologowany rozmiar do Octavii. W tej chwili na zimę mam std. 15-ki, na lato 16-ki i zastanawiam się właśnie nad 17-kami, ale z 205/50.
                                Pozdrawiam,
                                Andys

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Andys
                                  Zawsze jakimś rozwiązaniem, pozwalającym chyba trochę mniej przymulić 1.4TSI, są 17-ki z oponami 205/50 17. Pewnie hamowanie nie będzie lepsze niż na 16-kach, w końcu ta sama szerokość opony, ale już prowadzenie w zakrętach powinno być chyba trochę lepsze, w końcu opona jest trochę niższa.
                                  Tyle, że do takiej opony trzeba szukać felg nie szerszych niż 7", poza tym nie jest to homologowany rozmiar do Octavii. W tej chwili na zimę mam std. 15-ki, na lato 16-ki i zastanawiam się właśnie nad 17-kami, ale z 205/50.
                                  załóż 17 ale 225, bardzo na dynamice nie stracisz a przynajmniej bedziesz mieć opone rozmiarową
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• TO_MEK
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 74

Zamieszczone przez TO_MEK
                                    można kupić okazyjnie nawet nie używane

TO_MEK, tylko że ja kupiłem nowe
                                    i to wtedy gdy to byla nowość

opowieści o róznicach cenowych mnie rozbrajają :wink:
                                    albo cię na cos stać albo ... trzeba szukać innego rozwiązania

225/50 17 tak jak w scoucie
                                    ten rozmiar będzie bardziej kosztowny i cię bardziej zaboli niż standartowe 225/45/17
                                    chłopie porównaj sobie ceny 16 i 17 to zobaczysz tą subtelna różnice paru stówek na komplecie
                                    Opony.pl - sklep z kompletnym asortymentem opon oraz doskonałą obsługa Klienta. Sprawdź teraz naszą ofertę specjalną na opony zimowe i letnie! »

a droższa 17

Opony.pl - sklep z kompletnym asortymentem opon oraz doskonałą obsługa Klienta. Sprawdź teraz naszą ofertę specjalną na opony zimowe i letnie! »

Komentarz

• piotrek_gdy
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 7723
                                      • Volkswagen

paru stówek na komplecie
                                      TO_MEK, wybacz
                                      jak wyżej pisałem mnie to nie robi różnicy

ale jeśli chcesz tak się bawić to sobie sprawdź ceny tego co chcesz do siebie zalożyć

225/50/17

225/45/17 -zresztą twój link

miłych porównań :P

Komentarz

• TO_MEK
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 74

piotrek_gdy

co do cen mojego rozmiaru to zdaję sobie sprawę że są one bardzo drogie i liczę się z tym ale jak pisałem czasami zjeżdżam na off rouda :? i ten laczek jest mi pisany a nie chce rezygnować z 17''. w sumie różnica tych paru stówek miedzy 16 a 17 to też kwestia subiektywna jednym robi innym nie robo różnicy

Komentarz

• krzysn
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 515

Zamieszczone przez darek_wawa
                                          A ja wczoraj, ten sam kolor, ten sam silnik + dodatki ( w tym DSG ).

Komentarz

Zamieszczone przez piramida
                                            ja przesiadałem sie z 16 na 18 i szoku nie doznałem,
                                            ale jakbyś przesiadł się z 17' na 15' to byś doznał

Komentarz

• piotrek_gdy
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 7723
                                              • Volkswagen

czasami zjeżdżam na off rouda
                                              TO_MEK, ja tam w tym celu szukam YJ lub TJ
                                              nie ma to jak jeep po bezdrożach :wink:

Komentarz

• krzysiek13
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1155

Jak wygląda sprawa ze spalaniem po zmianie 15 na 16? Wzrasta zauważalnie, czy zmiana w granicach błędu pomiarowego?
                                                Octavia

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

k085, niezauważalna jest różnica w spalaniu , natomiast w przypadku O1 poprawia się znacząca prowadzenie auta, jest bardziej stabilne , bo jak wiadomo O1 to taki mięciutki wóz..
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• krzysiek13
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1155

Zamieszczone przez leszekmw
                                                    niezauważalna
                                                    no to szukam dalej felg
                                                    Octavia

Komentarz

Pracuję...