Skoda doceniona?!?!?!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtas_Poznań
    RS
    • 2010
    • 2822

Zamieszczone przez abstinent
    http://yanosik.pl/viewtop...&t=245&start=20
    dzięki, stronka dodana do ulubionych

ja jak widzę samochody tj.
    vectra
    passat
    SII
    i jeszcze kilka np sportowe megane na mazurach
    to zawsze jadę grzecznie
    są jeszcze Octavie - trzeba uważać, żeby siebie samemu nie wystraszyć :diabelski_usmiech innych of kors można :P :twisted:

co miesiąc powinien przechodzić kalibrację, i mieć aktualny atest
    jest na to jakaś podpórka prawna ? pismo, rozporządzenie cycuś takiego ? bo słowne zgrywanie cfaniaka, to tylko może IMO jeszcze bardziej rozjuszyć "filmowca", niż przynieść uniknięcie mandatu
    SPOT Poznań:
    .....
    ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• tomekc
      Ambiente
      • 2009
      • 128

Patrząc na umiejętności pana niebieskiego prowadzącego superba (1wszy film, 1-wszy post tematu 3:15 i dalej) to Policja nie za długo będzie się nimi cieszyła... prowadzenie jedna ręką, trzymanie ręki na drążku zmiany biegów(w dsg :shock: ), po skręcie puszczenie kierownicy, trzymanie za dolną cześć kierownicy... jak tak będzie prowadził w czasie pościgu to życzę powodzenia. chociaż moim zdaniem nawet w mieście nie powinno się tak prowadzić - przynajmniej tego nauczyła mnie praktyka.

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

Zamieszczone przez beaviso
        A te alusy to firmowe Skody? Nie wiem czy to wzór Moon czy jednak felga nie z katalogu Skody?
        wyglądają mi na ATT740 - siedemnastki :twisted:
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wojtas_Poznań, no stronka fajna, taż ma w ulubionych, nawet ściągam sobie świeże listy jak gdzieś jadę na telefon i gotowe

trzeba poszukać info na temat tych atestów
          coś kojarzę że słyszałem o tym na tvn turbo czy coś
          wiem że suszarki na 100% muszą mieć łącznie z numerem urządzenia

o octaviach też wiem że jeżdżą
          w miarę możliwości oglądania "uwaga pirat" się zapamiętuje co nieco :diabelski_usmiech

Komentarz

• Wojtas_Poznań
            RS
            • 2010
            • 2822

ściągam sobie świeże listy jak gdzieś jadę na telefon i gotowe
            gotowe to może i jest... ale czy praktyczne ? :idea: widzisz "podejrzane" auto, to zwalniasz żeby sprawdzić w telefonie czy oby przypadkiem nagrywacze nie jadą ? no chyba że nie pojmuję współczesnej techniki ? :shock:
            SPOT Poznań:
            .....
            ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wojtas_Poznań, aż tak to nie
              swego czasu miałem taka aplikację ale jakoś nie wiem czemu nie chciało mi się tego aktualizować
              mianowicie wpisywało się kawałek tablicy i jak coś znalazło to wyskakiwała cała i jaki samochód(model, kolor)

a pdf to jak jadę z kimś
              do tego CB i jazda :P

Komentarz

• PieTrzaK
                L&K
                • 2009
                • 1323
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Uważajcie na yanosika, tam różne kwiatki się pojawiają.

Piramida - fausz jak nic, mają wszystkie papierki.

Komentarz

• krzysiek83wpr
                  Rider
                  • 2010
                  • 362

Ja to się tylko zastanawiam, po co drogówce luksusowe co by nie patrzyć samachody z 600litrowym bagażnikiem : > na wakacje będą tym jeździć? ok rozumiem, że ma być szybki żeby dogonić zbira, ale nie lepiej chociaż by kupić Octavie z najmocniejszym slinnikiem czy Golfa 2.0tfsi - na każdym samochodzie było by z 20tys taniej.. a osiągi w zasadzie prawie takie same, z drugiej strony kto po mazurach jeździ 250km/h.. na autostradzie ale na mazurach, sam raz jechałem 190 to już droga wyglądała jak ścieżka. Teraz jeźdze ostrożnie, młody i głupi byłem.

Komentarz

• Mickul
                    RS
                    • 2010
                    • 2847

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
                    Ja to się tylko zastanawiam, po co drogówce luksusowe co by nie patrzyć samachody z 600litrowym bagażnikiem : > na wakacje będą tym jeździć? ok rozumiem, że ma być szybki żeby dogonić zbira, ale nie lepiej chociaż by kupić Octavie z najmocniejszym slinnikiem czy Golfa 2.0tfsi - na każdym samochodzie było by z 20tys taniej.. a osiągi w zasadzie prawie takie same, z drugiej strony kto po mazurach jeździ 250km/h.. na autostradzie ale na mazurach, sam raz jechałem 190 to już droga wyglądała jak ścieżka. Teraz jeźdze ostrożnie, młody i głupi byłem.
                    Znajdź drugie auto w cenie z 4x4, V6 i taką mocą. Poza tym koledzy pisali, że to jest najuboższa wersja tego modelu, więc nie psioczcie już po co im takie auta - one są wzięte dla napędu i mocy.

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

krzysiek83wpr, po to że jak będziesz w kinie żebyś miał wygodnie :lol:

Weź pod uwagę że te samochody jeżdżą no stop, i ktoś je musi prowadzić.
                      Jak byś jeździł po kilka ładnych godzin dziennie za piratami to też byś wolał SII od golfa :twisted:

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Mickul, a ja się nadal pytam po co ta moc i ten napęd ??? Po co?? czy żeby zatrzymać kierowce jadacego skrajnym lewym pasem czy nie sygnalizujecego manewrów lub oślepiajacego innych przcimgielnymi przy normalnej przejrzystosci powietrza potrzeba pod maską ponad 200 KM i 4x4 ??!! Niech policja zajmie się takze innymi wykroczeniami niz tylko przekroczenie prędkości, to wtedy o.k. Ale przy ich dzisiejszych wyczynach naprawdę jestem przeciwny kupowaniu takich aut które służą tylko do polowania i nijak nie wypływają na podniesienie bezpieczenstwa na drogach!!
                        Czarny Elegance

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Big, jak się łamie przepisy podczas zatrzymania to każdy KM i NM jest na wagę złota

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mickul, a ja się nadal pytam po co ta moc i ten napęd ??? Po co?? czy żeby zatrzymać kierowce jadacego skrajnym lewym pasem czy nie sygnalizujecego manewrów lub oślepiajacego innych przcimgielnymi przy normalnej przejrzystosci powietrza potrzeba pod maską ponad 200 KM i 4x4 ??!!
                            skoro w Poznaniu na zakręcie podczas deszczu załatwili O2 RS to te 4x4 się przyda
                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• beaviso
                              Elegance
                              • 2010
                              • 767
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A ja uważam, że mocy w aucie policyjnym nigdy nie za dużo - nie do prędkości maksymalnej, ale do zachowania zdolności natychmiastowego przyspieszenia i skrócenia czasu "dojścia do klienta". Napęd 4x4 też jest nie do przecenienia, auto prowadzi się znacznie pewniej i bezpieczniej niż np. 250-konne Vectry z napędem tylko na przód. Zresztą 137k PLN, bo tyle te Skody kosztowały per sztuka, to nie jest dużo jak za auto tej mocy i tej klasy!
                              Większość rejestrowanych wykroczeń to niebezpieczne wyprzedzanie, często kompletnie bez wyobraźni, no i przekroczenia prędkości. Zazwyczaj popełniane przez gości w naprawdę mocnych furach, zwłaszcza na S7. Trudno by argumentem policji w pogoni za takim klientem było jedynie niebieskie światło, muszą mieć samochód bezwzględnie lepszy od zdecydowanej większości. I niech mają. Jedyne czego absolutnie nie popieram, to rejestrowanie kilku wykroczeń zamiast zareagować od razu po pierwszym.

M.

P.S. Nie rozumiem nagonki na przeciwmgielne. Przeciwmgielne w mojej O2 nikogo nie oślepiają, są to zarazem światła doświetlające zakręty (mają homologację K), świecą nisko i na boki, więc jeśli kogoś z naprzeciwka rażą, to pora wybrać się do okulisty. Używam ich nierzadko na krętych, wąskich drogach z lichym poboczem, a także na odcinkach robót drogowych gdy nie ma oznakowania poziomego. Mnie również niczyje p/mgł nie oślepiają. O wiele bardziej oślepiają źle ustawione światła mijania, a za to nikt nie ściga, co najwyżej diagnosta ma zajęcie na przeglądzie. A najmocniej oślepiają xenony w samochodach terenowych, wysoko umieszczone.
                              666 4U

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

beaviso, ot cała prawda, i o to wcześnie mi chodziło
                                gdyby tak reagowali zaraz po pierwszym wykroczeniu...
                                sam stroboskop nie pomoże

często w "uwaga pirat" pokazują nagrania z niebezpiecznych pościgów, to czasami naprawdę włos staje na głowie...

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Co do p.mgielnych to ja uważam w większości przypadków, że ludzie w nieodpowiednim momencie ich używają. Skoro jest normalna przejrzystość powietrza to nie ma sensu ich włączać ale często wiedzę jak jedzie koleś i ma włączone wszystko co się da z przodu. I teraz pytanie po co? Cornery rozumie ale włączanie p.mgielnych to bez sens dla mnie. A druga sprawa, że jak jest mokro to jednak p.mgielne oślepiają.

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

to pora wybrać się do okulisty
                                    Chyba sie kolego zagalopowałeś
                                    W takim razie do okulisty najpierw wyślij .... ustawodowaców którzy tworzyli prawo o ruchu drogowym, w którym to wyraźnie zapisane jest, że używanie przednich świateł przecimgilenych przy normalnej przejrzystosci powietrza jest wykroczeniem !! i juz samo to powinno determinowac policję do ścigania za to zachowanie. Ale po co ? Przecież przy zatrzymaniu takiego delikwenta nie można sobie bezkarnie depnąć.
                                    A tak wogóle to pojedz sobie przed takim kierowcą co ma włączone przecimgielne przez np. 30 min i szybciutko zmienisz zdanie co do tego czy one rażą czy nie
                                    Pozatym kolega powyżej dobrze napisał - przecimgielne podczas normalnej przejrzystosci powiertrza absolutnie nic, poza szpanem (choć to tez jest wątpliwe) nie dają 8)
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• ciuk15
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 406

beaviso, występuje meganka w przyrodzie, skasowali już więcej, tylko jak nowe dokupywali to się tak głośno nie chwalili . Co do lanci to słyszałem dopiero o 1 skasowanej nie licząc oznakowanych Kia-nek które jeżdżą u nas poobijane. Są powgniatane w takich miejscach , ze nie wiem jak trzeba było to zrobić. Panowie powiedzcie mi gdzie się podziało 120 Alf Romeo 159 które niedawno dostali , podobno stoją w magazynach.

ps. wrzucam tablice nowych S2 na w-m:
                                      1. NO 0629F 2. NO 0619F 3. NO 0759F 4. NO 3875C 5.NIL 18VY 6.NOS 62GA 7. NBR 04926 8.NE 76419 9. NPI 6R79 10. NNI 03472 11. NSZ 19TA
                                      1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
                                      2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
                                      3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
                                      4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ciuk15, a na co te numery :?: :|
                                        podane było wczesniej

Komentarz

• beaviso
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 767
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                          to pora wybrać się do okulisty
                                          Pozatym kolega powyżej dobrze napisał - przecimgielne podczas normalnej przejrzystosci powiertrza absolutnie nic, poza szpanem (choć to tez jest wątpliwe) nie dają 8)
                                          Krótko:
                                          - w Vectrze C, przeciwmgielne umieszczone są w okrągłych tubach i faktycznie nie dają kompletnie nic. Kierowca nie widzi efektu ich świecenia, więc nie ma pokusy ich używania dla polepszenia sobie widoczności ("sobie", nie "swojej")
                                          - ale w Octavii II od roku 2008, przeciwmgielne dają bardzo dużo przy prędkościach do ok. 60-70 km/h, bo znakomicie doświetlają nawierzchnię i skraj pobocza, pozwalając uniknąć najechania np. na gałąź, wyrwę. Powyżej tej prędkości sens ich stosowania zanika z uwagi na to, że szybkość przemieszczania się przewyższa prędkość reakcji na niebezpieczeństwo zauważone w światłach o tak krótkim zasięgu. Na drogach krajowych też nie ma sensu z powyższego względu. Pozostają drogi powiatowe - szczególnie te wąskie, kręte, z uszkodzoną nawierzchnią. No i odcinki prac drogowych, gdzie nie ma ani białych linii, ani słupków po bokach. Widzieć więcej i wcześniej - to naturalne dążenie. A gdy ktoś jedzie przede mną, to nie potrzebuję sobie doświetlać pobocza, bo gość sam przeciera mi szlak, więc na pewno nie jechałbym za kimś z włączonymi p/mgł. Tylko przy jeździe samotnej.
                                          Nie zdarzyło mi się jechać z kimś na ogonie tak długo, w takiej odległości by jego światła mnie zdenerwowały. Zazwyczaj przemieszczam się do przodu szybciej niż inni A jak ktoś czai się z tyłu, to go puszczam. Jazda w peletonie zdarza mi się tylko na krótko - chyba że właśnie we mgle :P

Ale nie off-topujmy.

M.
                                          666 4U

Komentarz

• ciuk15
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 406

abstinent, widziałem, ale niech pozostaną dla potomności . a niektórzy wiadomo jak szukają i jakimś cudem nic nie znajdują .
                                            1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
                                            2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
                                            3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
                                            4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)

Komentarz

• beaviso
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 767
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ciuk15
                                              Panowie powiedzcie mi gdzie się podziało 120 Alf Romeo 159 które niedawno dostali, podobno stoją w magazynach.
                                              Problemy natury formalnej.

A na Warmię i Mazury trafi aż 10 AR159...

W tym Nidzica i Działdowo, więc na S7 pewnie 1-2 sztuki będą ganiać. Boję się tej "Iskry" i pomiaru z radiowozu jadącego z naprzeciwka...

M.
                                              666 4U

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

ale w Octavii II od roku 2008, przeciwmgielne dają bardzo dużo przy prędkościach do ok. 60-70 km/h, bo znakomicie doświetlają nawierzchnię i skraj pobocza, pozwalając uniknąć najechania np. na gałąź, wyrwę.
                                                Co niezmienia faktu, ze jest to wykroczenie i powinno być przez policję, w takich np. superbach scigane a nie olewane
                                                i tak właśnie płynnie przeszedłem do superbów z tematu. Mi nie chodzi o to żeby policji nie kupować dobrych i mocnych aut. chodzi mi o to żeby te auta służyły NAPRAWDĘ poprawie bezpieczenstwa na drogach, a nie zarabianiu kasy na siłę i na jednym tylko typie wykroczenia jakim jest przekroczenie prędkości
                                                Widzisz, w innym wątku na tym formu piszemy jak wielu z nas przeszkadzają maruderzy przyklejeni do lewego pasa - przecież jest to wykroczenie za które grozi 200 zł i 2 pkt karne, ale żadna z tych skód nigdy nie zatrzyma kierowcy jadacego lewym pasem z dozwoloną prędkoscią (choć ten popełnia wykroczenie!!) bo policja albo nie zna przepisów, albo nie opłaca się im ich egzekwować, bo z malo na tym zarobią, a za dużo się narobią. Skutkiem czego, policja ma suuuuper bryki, a na drogach jest coraz niebezpieczniej, bo sama policja na to pozwala olewając popełnianie wykroczeń innych niż przekraczanie prędkosci.
                                                Dletego, przewrotnie, pytam się po co policji takie mocne silniki i napęd 4x4 skoro do ścigania za wiekszośc wykroczen wystarczy Astra II z 1.4 pod maską i .... TROCHĘ CHĘCI
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• PieTrzaK
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1323
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Od popierdółek są Kijanki. Superby od ganiania wariatów. Z takiego założenia pewnie wychodzą :P

I tak pomyślcie, co potem brzmi ładniej jako nagłówek - Policja zatrzymała jadącego lewym pasem, czy Policja po szaleńczym pościgu zatrzymała pirata pędzącego 200 km/h i wyprzedzającego na trzeciego ?

Komentarz

• Mihau
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7460
                                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ale to nie chodzi o jakiś szpan czy szacun na komendzie za to, że się złapało kogoś kto leciał 200km/h. Przepis to przepis i tyle. Czy jedzie 200 czy 150 czy lewym czy wyprzedza na przejściu dla pieszych to powinien być tak samo traktowany przez panów stróżów prawa, a nie tak jak teraz. Za jazde lewym nie łapie, bo to tam chyba 200 zeta jest, a on w tym czasie jakieś 500 zeta i 10 pkt może wypisać.

Komentarz

Pracuję...