Klimatyzację mam manualną, a po ostatnim nabijaniu (w styczniu) chłodzi jakby dużo słabiej. (w zeszłe lato mroziła, teraz tylko chłodzi).
Czy powodem będzie zbyt mała ilość "chłodziwa", czy też coś innego ?
moze gdzies wyciek masz gazu, a moze nabili ... nie klime a kierownika na pare zl
jezeli chlodzi do d. to wracaj do serwisu i niech zrobia porzadnie. moze tez byc zawalona, zagrzybiona, itd... jakis eskimos potrzebny
robiłem ostatnio przegląd klimy z wymianą czynnika. Okazało się że było 1,19kg czynnika, serwis powiedział że powinno być 0,75kg. Po wymianie chodzi lepiej. Za dużo czynnika daje duży opór i może zepsuć sprzęgło klimy.
HAHAHA Panowie powiem tak: Jestem osoba ktora posiada skode ale zawod jaki wykonuje to chlodnik-mechanik. Klimatyzacja dziala tak jak lodowka. jest ukladem zamknietym i nie powinno sie jej otwierac tzn dopuszczac itd.To 1 rzecz. 2 . to ze w kazdym aucie jest napsiane ile wchodzi czynnika chlodzacego czyli R134. zazwyczaj bywa to w granicach okolo 700-750gram w zaleznosci od auta. A co do zagrzybienia to zdarza sie i to dosc czesto ale grzyb sie osadza nie w srodku w rurkach gdyz jest to uklad zamkniety a na lamelkach parownika czyli wymiennika ktory w momencie pracy klimatyzacji jest chlodny. Jesli klimatyzacja ma za duzo gazu to dzieje sie rzecz nastepujaca:
Klimatyzacja chodiz ale chodzi nei na takim cisnieniu na jakim powinna, wtedy zaczyna dzialc zawor bezpiecenstwa ktory co jakis czas rozzlacza i zalacza klimatyzacje. Jest tez taka mozliwosc ze gdy przed w puszczeniem gazu nie zostanie zrobina prawidlowa proznia to taka samo moze sie zachowywac gdyz w ukladzie beda sie znajdowaly gazy ktore bardzo ciezko ulegaja sprezaniu. Jesli ktos posiada klimatyzacje to trzeba pamietac o 3 waznych rzeczach:
1.Wymianie filtra przeciwpylkowego- by ustrzedz sie od grzyba a co za tym idzie przykrego zapachu
2. Dokladnym myciu chlodnciy po zimie ktora jest narazona na korozje0- jest wykonana z aluminium ktore strasznie jest podatne na sól ktora sa posypywane drogi
3. Na dzialanie wentylatora na chlodnicy. Jesli wentylator na chlodnicy sie nie zalaczy np z powodu przeicieca lub uszkodzenia przewodu to moze otowrzyc sie zawor bezpieczenstwa i moze wypuscic czynnik chlodniczy w powietrze.
To tyle jak by ktos mial jakie spytania zapraszam
masz mieć tyle co należy a słabe chłodzenie może być przyczną zabrudzonego filrtra przeciwpyłkowego , dmuchawa nie daje tyle powietrza co powinna , może być uszkodzony zawór rozprężny a najlepiej podjedż do machera niech włoży termometr w kratkę i zmierzy temperaturę na wylocie , może wszystko jest ok' a Tobie sięt tylko tak wydaje . temperatura na wylocie powinna wynosić 5-7 stopni
No filtr to założyłem nowy na przeglądzie klimy, tam wyminili mi czynnik i teraz jest chyba lepiej, ale nie wiedziałem że temperatura na wylocie z kratki ma być 7stopni.
wiec reasumując
jesli masz za dużo i wrośnie ciśnien ie to zadziała zawór bezpieczeństwa i wuwali freon z układu, poza tym jak jest za mało to albo będzie słąbiej chłodzić, albo nie załączy sięsprzęgło tzn elektrozawór nie załaczy pompy. innej opcji nie ma.
ja powiedział przedmówca..układ zamknięty i nie ma prawa być w nim za wiele ani za mało, na być tyle ile powinno być. po zrobieniu próżni nabija się klime i zamyka i musi działąć, chyba że gdzieś zrobiłsiędziurka i ucieka, ale przeważnie jak ucieka na złaczach to zybko przestaje działac klima ..
więc jedż i niech sprawdząile masz freonu.
Przestał mi się załączać kompresor i dolna część chłodnicy była mokra i zabarwiona lekko na żółto.
Podejrzewam przeciek.
Walę w sobotę do specjalisty klimatyzatorologa.
A gdzie w ogóle w układzie jest ten zawór bezpieczeństwa ? Pytam bo gdy miałem w poprzednim aucie defekt taki, że nie załączał się drugi bieg wentylatora, to wywaliło czynnik i owszem ale przez rozszczelniony (rozwalony) czujnik ciśnienia. Może wcale nie ma takiego zaworu w układzie ? Tzn. takiego, który otwiera układ i wypuszcza czynnik na zewnątrz. Trochę to byłoby zresztą chore (nieekologiczne ?). Jak już to taki zawór bezpieczeństwa powinien wyłączyć sprężarkę i już.
Czy jest taka możliwość, aby czynnik się zestarzał? W zeszłym roku miałem kontrolę klimy, niby wszystko było dobrze, ale temperatura w wylocie była powyżej 10C. Po podłączeniu takiego automatu do obsługi klimy po chwili było już około 7C. Niby ciśnienie było w granicach normy. Wtedy gostek z ASO powiedział mi, że być może trzeba wymienić czynnik (że właściwie powinno się to robić co 2 lata). Czy to możliwe, że w niespełna 3-letnim aucie słabsza wydajność klimy spowodowana jest starością czynnika?
Czy to możliwe, że w niespełna 3-letnim aucie słabsza wydajność klimy spowodowana jest starością czynnika?
Starością to nie, ale stopniowo go jednak ubywa. R 134a (inne czynniki zresztą też, o freonach nie wspominając) mają mają fantastyczną przenikalność przez wszelkie mikro szczeliny. Tam, gdzie powietrze nie przechodzi, tam czynnik chłodniczy może.
A wiadomo, że nie istnieje żaden układ szczelny dokładnie w 100 %, niestety
HEHEHEH ALE WY KABINUJECIE!! SA DWIE MOZLIWOSCI ZABEZPIECZENIA UKLADU KLIMATYZACYJNEGO PRZED USZKODZENIEM. zALOZMY ZE SIADL WENTYLATOR , CISNIENIE W UKLADZIE WZRASTA I TERAZ GDY OSIAGA PEWBNOA WARTOSC ZAZWYCZAJ JEST TO OKOLO 30BAR TO WTEDY ZADZIALA ZAWROR BEZPIECZENSTWA MOZE TO BYC ZABEZPIECZENIE ELEKTORNICZNE KTORE NP WYLACZY SPREZARKE LUB TEZ JAK JUZ NIE RAZ MIALO MIEJSCE OTWIERA SIE ZAWOR I FRRRR GAZY WYLATUJE. NIE WIEM JAK MA SKODA OKTAVIA BO POWIEM ZE NIE INTERESOWALO MNIE TO LECZ WIEM ZE PASAT MA ZAWOR WYPUSZCZAJACY GAZ W POWIETRZE.ZAWOR KTORYM MA UCIEC GAZ ZANAJDUJE SIE ZAZWYCZAJ PRZY SPREZARCE.
Panowie, po przeczytaniu wielu postów w kilku wątkach na temat klimatyzacji mam chyba większy mętlik w głowie, niż przed czytaniem tych tematów.
To jak w końcu jest: wymieniać ten olej z czynnikiem, czy tylko uzupełniać sam czynnik chłodzący ?
(odgrzybianie i wymiana filtra jest oczywista)
Tak przy okazji, to mam klimatyzacją najzwyklejszą AC i zaobserwowałem, że na wolnych obrotach słychać załączającą się i wyłączającą się sprężarkę - następuje delikatne szarpnięcie obrotami silnika - a kiedy jest załączona, to jej praca nie jest jednostajna. Następuje na przemian narastające i schodzące w dół "warczenie".
Czy tak wygląda poprawna jej praca ?
W chłodnictwie stosuje się specjalne oleje,które wymagają wymiany jeżeli wykazują dużą kwasowość.Nie ma potrzeby ich wymiany.Serwisy klimatyzacji wymieniają całość oleju w układzie z tego względu ,że przy nieszczelności układuniewiadomo ile go brakuje.zbyt duża ilość oleju może blokować zawór rozprężny do czasu jego przepchania przez parownik na powrót do sprężarki
Komentarz