Zamieszczone przez k.g
Klima słabo chłodzi
Zwiń
X
-
W układzie panuje określone ciśnienie czynnika chłodniczego i poprzez nieszczelność wydostaje się czynnik chłodniczy oraz olej , który jest przecież pod takim samym ciśnieniem.po samym poceniu żaden mechanik nie jest w stanie określić ile go faktycznie ubyło,więc trzeba go wyssać z układu w całej reszcie ,która pozostała i napełnić w określonej ilości dla danej sprężarki.
[ Dodano: Sob 26 Maj, 07 22:46 ]
Parownik może zamarzać z powodu wilgoci w układzie lub małej ilości czynnika chłodzącego.przy małej ilości czynnika zawór rozprężny ,który jest nastawiony średnio na ok 5stopni C rozpręża czynnik w ok. 1/3 początkowej długości parownika.
Komentarz
-
-
Ja ostatnio nabijałem, nie wiem ile kg weszło ale trwało to 35min i chłodzi teraz przy zamkniętym obiegu na 6,5 C`
Komentarz
-
-
Witam,
nie chcę zakładać nowego wątku więc tu dopiszę moje pytanie.
Klima dobrze u mnie chłodzi ale podczas jazdy. Jak stanę to po pewnym czasie bardzo słabo chłodzi. Dodam, że mam z wentylacji zapach jakby mokrej ścierki ale raczej przy włączeniu klimy zaraz po rozruchu, potem jest ok. Co może być przyczyną?
Komentarz
-
-
Alberto dobre , baaardzo dobre :diabelski_usmiech , od razu mi się fajnie skojarzyło.... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
u mnie na zewnętrznym obiegu przy 28st. na zewnątrz - 10.5 stopnia po szybkim ,około 3-minutowym pomiarze , samochód stał na słońcu kilka godzin. sądzę że jakbym mierzył dłużej to może jeszcze by zmalało , a na wewnętrznym na pewno. jakby co to niema sprawy ,mogę pmierzyć jutro , jeżeli będzie upał , i zdam relację . oczywiście jeżeli to kogoś interesuje :szeroki_usmiech .O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Panowie to jeśli po przejechaniu kilku km jest zimno i stoję dalej w słońcu ok 5 min i klima prawie już nic nie chłodzi to:
1) filtr p.p.
2) zagrzybiony parownik,
lub
3) freon uleciał.
Z tym że 3 pkt. jest dla mnie podejrzany bo podczas jazdy jest naprawdę zimno.
Dobrze obstawiam pkt 1 i 2 ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WojtekDobrze obstawiam pkt 1 i 2 ?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
dzięki za podpowiedź. dzisiaj trochę siedziałem i majstrowałem. To jest tak: jak jest w klimatroniku pozycja "auto" to na postoju co jakiś czas załącza się klima ale potem sama się wyłącza. Podczas okresu załączenia mogę swobodnie załączać i wyłączać klimę przyciskami sterowania i widać jak rośnie i spada zużycie paliwa. Po pewnym czasie jednak wyłącza się klima i znów spada zużycie paliwa. Czyli coś z termostatem? Jeśli tak to gdzie on siedzi?
Komentarz
-
-
Wojtek, podjedz di jakiegos fachmana od klimy - to dosc powszechna usterkanasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
ooki, sam nie dam rady
[ Dodano: Wto 12 Cze, 07 12:46 ]
dzisiaj byłem u mechanika i powiedział, że to najprawdopodobniej czujnik sterowania klimatyzacją, ale nie przekonał mnie, bo nawet na postoju jak przez kilkanaście sekund wcisnę trochę gazu to załącza się klima na jakiś czas, więc dalej stawiam na sprzęgiełko.....
Komentarz
-
-
Wojtek, jestem już troche "zmęczony" ale chyba nic nie pominąłem.
wychodzi na to że Ty nie sprawdziłeś ile masz gazu czy mi się wydaje :?:
to moga być objawy gdy jest za mało czynnika chyba , ewentualnie sprawdż ,spójrz na chłodnicę , może jest zasyfiona , czasami trochę karscherka pomaga , tylko uważąj na laszki chłodnicy żebyś ich nie pogiął
a przede wszystkim i po pierwsze zrób sobie serwis klimatyzacji , chyba ze go już robiłeś a ja tego nie moge znależć :|O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz