Zakup opon

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sev
    L&K
    • 2007
    • 1295

Potwierdzam opinię o CPC, w Merivie żony zjechały się bardzo szybko w około 40tys km, popękały i ogólnie zrobił się z nich szrot.
    6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
    Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Czyli rozumiem do emeryckiej jazdy CPC2 sie nada
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8038
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez rkb
        U mnie CPC2 205/55R16 po 51kkm przebiegu na nich mają 2xpo 5mm i 2x po 4.5mm bieżnika.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

AdamB, łoooo..., niezły jesteś... ,ale spalanie mówi samo za siebie...

o aquaplaningu w cpc nie słyszałem ani nie poczułem .

[ Dodano: Czw 10 Lut, 11 11:45 ]
          Zamieszczone przez rkb
          do takiej kleber będzie tez ok'
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8038
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez leszekmw
            o aquaplaningu w cpc nie słyszałem ani nie poczułem .
            Jak wpadałem w koleiny z wodą to opony te traciły nieraz przyczepność przy prędkościach powiedzmy od 90-100km/h. Ale w tej kwestii nie mam porównania do innych opon bo to jest mój pierwszy rozmiar 205/55R16.

[ Dodano: Czw 10 Lut, 11 13:18 ]
            AdamB, łoooo..., niezły jesteś... ,ale spalanie mówi samo za siebie...
            Następny się do mnie czepia. :evil:

Komentarz

• wikko
              Classic
              • 2010
              • 12

Re: Zakup opon

Jeżeli szukasz czegoś dobrego, zwłaszcza na mokre nawierzchnie, to spokojnie możesz brać Nokiana. Tutaj nawet spora woda stojąca w koleinach nie robi wrażenia. Z tym że do twojego silnika możesz poszukać Nokian H lub V. Wyglądaja identycznie jak ZG2 a mają niższe indeksy prędkości a co za tym idzie mniejszą ścieralność-większy przebieg. Opony raczej nie do szaleństwa - typowo komfortowa , miękka opona. Jeżeli chodzi o Continental CPC2 to trochę słabsza w warunkach "stojącej" wody , a w każdym innym parametrze porównywalnie z Nokianem, na suchej nawierzchni wg mnie bardziej przyczepna. Reasumując , którą byś nie wybrał z dwóch powyższych to jak to ładnie się mówi: "będzie Pan zadowolony". Na tej Michelinie nie jeździłem to się nie wypowiadam.

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Zamieszczone przez AdamB
                Jak wpadałem w koleiny z wodą to opony te traciły nieraz przyczepność przy prędkościach powiedzmy od 90-100km/h.
                no przy takich prędkościach to wszsytko traci przyczepność w koleinie . nówki csc2 dawały radę przy około 110 w takiej kałuży sporej.. .
                Adam , a skąd Ty w zasadzie wziąłeś cpc w samochodzie ? przecież to stary bieżnik :?
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8038
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Adam , a skąd Ty w zasadzie wziąłeś cpc w samochodzie ? przecież to stary bieżnik :?
                  Aj umknęła mi "2". Miałem na myśli CPC2 ops:

Komentarz

• MMK
                    Drive
                    • 2011
                    • 52

a co myslicie o Pirelli CINTURATO P6 195/65 R15 91 H :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Komentarz

• krzysiek80
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 182

witam jezeli moge słowo to powiem ze ja osobiscie kupiłem w tamtym roku barum brilantis 2 i mimo ze to opona tania to jestem zadowolony kupiłem dwie sztuki bo moje poprostu sie wczesniejsze rozleciały a ze na szybko potrzebowałem to kolega co ma warsztat wulkanizacyjny polecił mi te barumki sam myslalem ze to bedzie porazka ale zaryzykowałem zrobiłem na nich 20.000km i jestem zadowolony a w tym roku dokupie nastepne dwie na tył pozdrawiam krzysiek

Komentarz

• zwolin
                        Rider
                        • 2010
                        • 656

no przy takich prędkościach to wszsytko traci przyczepność w koleinie
                        tu się nie zgodzę jako szczęśliwy posiadacz Dunlopów SP Sport 9000. Nie raz leciałem lewym o 40-50 km/h szybciej od pozostałych podczas ulewy
                        Minusy: głośne jak ch....., dość szybko się zużywają, cenę pomijam, bo to kwestia subiektywna. ja wiem jakie kupię następne.
                        Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                        O II Tour Combi 1.6
                        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• webski1.9tdi
                          Classic
                          • 2007
                          • 36

witam! zacząłem czytać temat i chciałem się podpiąć.
                          Mam jedno pytanko bo nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

chodzi o to ze kupiłem ORI felgi PEGASUS 17'' z oponami 225x45x17''. tyle ze opony nadają sie do wyrzucenia. jestem przed zakupem nowych opon i chciałem się dowiedzieć czy mozna wsadzic do OII FL oponę 205x50x17" ? chodzi mi o to czy się zmieści w nadkole czy ocierać nie będzie ??
                          Może ktoś Z FORUMOWICZÓW miał do czynienia z takim problemem ........... i służy dobrą radą
                          WBSdesign

Komentarz

• Ayu
                            RS
                            • 2009
                            • 4154

webski1.9tdi, http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ - nic nie będzie obcierać itp.; sprawdź tylko czy jest to rozmiar zaaprobowany przez Skodę,bo 100% pewności nie mam, ale jeśli nie chodzi o fundusze zostawił bym 225, bo różnica w średnicy koła w tych przypadkach to jedyne 2,5 mm.

Komentarz

• krzysn
                              Rider
                              • 2007
                              • 515

leszekmw, mógłbyś wypowiedzieć się na temat opon "run on flat" ? Gdzieś kiedyś czytałem, że są mało komfortowe. Może ktoś z forumowiczów miał takie kapcie ?

Komentarz

• webski1.9tdi
                                Classic
                                • 2007
                                • 36

miałem okazje jezdzić bmw e 61 530d . 17 " profil 50 run flat.

auto było znajomego lubi szbbko jezdzic. jak na profil 50 to stosunkowo twarde, głośne, i zauwazylismy ze dosc szbko sie scierały, zakup opon co sezon przebieg auta ok 110 tys na przełomie 3 lat to nie duzo. nikt nie palił gum tym autem .... zeby ni ebyło

[ Dodano: Pią 25 Lut, 11 14:37 ]
                                wracając do tematu moich 17" to cenowo 205x50x17" barum cena 270 za sztuke
                                225x45x17 to koszt ok 400 zł za sztukę.
                                z tego przelicznika wynika ze powinno byc ok wsztko delikatne przekłamania ale ale nawet w dedykowanych tez sa.

na stronie skody

znalazłem 1 wzór felgi zatwierdzony przez skodę

Obręcz koła ze stopów lekkich 6.0J x 17" Flash

Do opony 205/50 R17.
                                CCX 800 003

Odpowiednie do łańcuchów śniegowych (CEP 800 001).

jak to sie ma do mojej pegasus. moze po prostu jest to profil przeznaczony do scouta i yeti tam gdzie wyższy zawias jest?

nie ukrywam ze chodzi mi i o komfort z jazdy .... profil 50 lepiej przyjmuje nierówności jezdni . w 1 kolejności jak sie wjedzie w dziurę najpierw tłumi opona a raczej jej profil, pozniej zawias a na końcu portfel ...... wydaje mi sie ze na sląsku nie ma dróg do takich niski profili:P
                                WBSdesign

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

webski1.9tdi, tak tylko różnica przy 225/45 a 205/50 to na średnicy koła 2,5 mm i jeśli to ma Cię chronić przed dziurami to chyba nie bardzo jest sens.
                                  Ceny: http://www.netcar.pl/opony/letnie/os...64399,szi.html
                                  Nie wiem nad czym się zastanawiasz i gdzie szukasz

Komentarz

• webski1.9tdi
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 36

no kurcze 309 to cena bardzo przystępna... nie znałem tej strony. ale widze ze raczej odciągacie mnie od węższej i wyższej . wydawało mi się cały czas ze chyba lepiej miec 205 niz 225 ja mam 105 km. myslałem ze jak wsadze 225 to odczuje lekkiego muła albo cos.

bo kiedys miałem ciankola na kołach 14" 195x40x14'' zaje*** wyglądał, tylko palił 12/100 i i dlatego sie zraziłem troche. wolałem zapytac kogos kto wie lepiej. no ale chyba faktycznie zostane przy tych 225x45x17
                                    WBSdesign

Komentarz

• Sev
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1295

webski1.9tdi, czasem podpisy też warto poczytać
                                      6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                      Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

webski1.9tdi, miałem BXE seryjne ta takich oponach - nie umiem złapać tej różnicy w czasach na 400m, ale to i tak sprinter nie jest, ale za to ładnej wygląda.

Komentarz

• Skfarek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 4795
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez krzysn
                                          mógłbyś wypowiedzieć się na temat opon "run on flat"
                                          a czy przypadkiem do takich opon nie trzeba specjalnie przystosowanych felg?
                                          Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                          6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                          Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

Zamieszczone przez Skfarek
                                            krzysn napisał/a:
                                            mógłbyś wypowiedzieć się na temat opon "run on flat"

a czy przypadkiem do takich opon nie trzeba specjalnie przystosowanych felg?
                                            aaa..zapomniałem odpisać wtedy . runoflaty są bardzo , bardzo twarde , można na takiej oponie usiąść i się nie ugnie wiele. trzeba by mieć do nich zupełnie inaczej zestrojone zawiesznie. teoretycznie trzeba mieć felgi do nich dostosowane ale na zwykłych też jeżdżą bez problemów , przynajmniej ja nie słyszałem o czymś takim. taka specjalna felga jest potrzebna gdy wykorzystujemy tą oponę do jazdy bez powietrza.
                                            ale najważniejsza rzeczą przy ranflatach jest SYSTEM KONTROLI CIŚNIENIA w który musi być zaopatrzone auto, jak już kiedyś pisałem bez tego absolutnie nie można na nich jeździć , a już z szczególnie z dużymi prędkościami.
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...