[O2] hak holowniczy i problem z wpisaniem go do dowodu rej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sulko0
    Classic
    • 2012
    • 3

Zorr, LED kupujesz w Polsce za dużo mniejsze pieniądze. Jest na forum kilka tematów.
  • adrianq
    Classic
    • 2011
    • 27

Szukałem na forum podobnego przypadku i nie znalazłem. Jeśli coś przeoczyłem to przepraszam za powtórkę

a teraz do rzeczy...

W styczniu odebrałem moje autko z salonu , a ponieważ mam przyczepę, postanowiłem zainwestować w hak holowniczy zamontowany fabrycznie a nie dokładany później.
    Wszystkie formalności szły bez problemu. Autko zostało zmontowane i przyjechało do dealera. Odebrałem dokumenty i pojechałem zarejestrować autko w wydziale komunikacji. Szybko, sprawnie i bez problemów. 2 dni później na stronie www była informacja że stały dowód rejestracyjny jest do odebrania w urzędzie :shock: .
    Kilka dni po tym fakcie dostałem telefon od dealera Skody że nie dostałem od nich 1 dokumentu a mianowicie dotyczącego haka holowniczego. Cóż zdarza się. Jadąc po odbiór dowodu wstąpiłem do salonu i zabrałem brakujący papier czyli oświadczenie, że hak został zamontowany fabrycznie w samochodzie o numerze VIN ... , że ma numer homologacji ... itd (wszystkie dane techniczne) oraz że dokument zgodnie z obowiązującymi przepisami został wystawiony w celu rejestracji. Jakie było moje zdziwienie gdy Pan w okienku powiedział że na tej podstawie nie wpiszą mi haka do dowodu rejestracyjnego ponieważ muszę mieć homologację lub zrobić przegląd techniczny :shock: :!: :shock: :!: Jak to... :?: :?: w nowym samochodzie :evil: Hmm, pomyślałem, może coś jest źle, no to jazda do dealera. A tam informacja, że zgodnie z przepisami dokument jest wystarczający i nie mieli wcześniej takiego przypadku. Potem jeszcze dłuższa rozmowa żeby się wszystkiego dowiedzieć dokładnie. Ponieważ trzeba było wracać do pracy to ponowna wizyta w urzędzie nastąpiła dnia następnego. Najpierw okienko - rozmowa - nie :!: , potem rozmowa z panią naczelnik - nie - zrobić przegląd techniczny :!: Ręce opadają...
    Po tej wizycie telefon do Skody z prośbą o interwencję. 2 dni później informacja zwrotna, że oni nic nie mogą poradzić na to, że... mamy takie porąbane urzędy (to mój komentarz ) W tym wszystkim pocieszające jest to że dealer zaproponował, że po zrobieniu badania technicznego mam się do nich zgłosić i dostanę zwrot gotówki za przegląd.

Spotkał się ktoś wcześniej z takim przypadkiem :?: Jak wyglądała rejestracja fabrycznych haków w Waszych przypadkach :?:

Niby jest OK ale kurcze z jakiej racji trzeba robić przegląd techniczny nowego samochodu :?:

Nie omieszkałem o tym wszystkim napisać do TVNu :twisted:
    Pozdrawiam, Adrian

Octavia 2FL 1,8TSI Ambiente + dodatki
    wcześniej:
    Ford Mondeo 2,0TDCI
    Daewoo Nexia 1,5
    Polonez '89

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Jeśli chodzi o hak to się nie spotkałem, jeśli chodzi o "widzimisię" urzędasa w wydz. kom wielokrotnie, w urzędzie na ul. Solidarności w Wa-wie ( w jednym okienku mówił nie, brałeś drugi numerek i jak trafiłeś do innego okienka to było TAK :| ).
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• gradek
        RS
        • 2010
        • 12903
        • Superb III (3V3)

Mam w swojej Octavce oryginalny hak demontowany EEA 600 001. Samochód pochodzi z rynku niemieckiego. Przy okienku powiedziałem Pani, że samochód posiada hak holowniczy. Nie chciała żadnego dokumentu, wpisała info do dowodu rejestracyjnego. Żadnego problemu nie stwarzała.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
        Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
        Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• Set
          Ambiente
          • 2010
          • 113

Zamieszczone przez kowal 2002
          Jeśli chodzi o hak to się nie spotkałem, jeśli chodzi o "widzimisię" urzędasa w wydz. kom wielokrotnie, w urzędzie na ul. Solidarności w Wa-wie ( w jednym okienku mówił nie, brałeś drugi numerek i jak trafiłeś do innego okienka to było TAK :| ).
          To samo, tylko w innym mieście :wink:

Komentarz

• adamusek
            Rider
            • 2010
            • 331

ja mialem tak jak grandek - jak rejestrowalem na swoje blachy autko to w poprzednich papierach nie bylo wpisu o hak i na gębę mi dopisali także różnie to bywa...
            Prowadzi NaviExpert Lifetime
            Ostrzega Yanosik
            Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• RABIN
              Rider
              • 2009
              • 450
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie wiem w czym widzisz problem jedziesz na stację diagnostyczną płacisz 35zł i z tym papierem jedziesz wbić hak do dowodu. U mnie trwało to 30min i hak był wpisany w dowodzie. Też miałem fabrycznie montowany.

Komentarz

• Sebastian
                Rider
                • 2004
                • 412

RABIN, to chyba ty nie widzisz problemu, chłopak kupił autko z fabrycznym hakiem a tu takie jaja.Nie po to zamówił fabryczny hak żeby teraz latać po przeglądach, równie dobrze mogło to dotyczyć innych części na aucie.
                RS BLUE

Komentarz

• adrianq
                  Classic
                  • 2011
                  • 27

Rabin - nie o to chodzi, że mam problem, bo tak jak piszesz nie jest to żaden. Chodzi o to, że w urzędach jesteśmy zmuszani do tego czego nie musimy robić a w innych nic nie trzeba robić tylko powiedzieć co się chce.

Sebastian masz racje - idąc tym torem rozumowania co urzędnicy w moim przypadku to powinienem jechać na przegląd całego samochodu żeby go zarejestrować. Jaka w tym logika :?:
                  Pozdrawiam, Adrian

wcześniej:
                  Ford Mondeo 2,0TDCI
                  Daewoo Nexia 1,5
                  Polonez '89

Komentarz

• RABIN
                    Rider
                    • 2009
                    • 450
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sebastian, dla mnie nie ma problemu poprosty w tym kraju ktoś wymyślił że ten element musi przejść przez stację diagnostyczną i tyle. Takie mamy przepisy ;-)

[ Dodano: Wto 15 Lut, 11 13:06 ]
                    PS. osobiście też przechodziłem tą procedurę

Komentarz

• adrianq
                      Classic
                      • 2011
                      • 27

o ile dobrze się dowiedziałem.. to cały problem polega na tym, że zgodnie z przepisami hak w nowym samochodzie nie podlega badaniu u diagnosty... ale co zrobić - zamiast użerać się z urzędnikami pojadę na przegląd i tyle.
                      Pozdrawiam, Adrian

wcześniej:
                      Ford Mondeo 2,0TDCI
                      Daewoo Nexia 1,5
                      Polonez '89

Komentarz

• krzynol
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 11003
                        • Superb II combi (3T5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

jak kiedyś w jedynce dokładałem hak
                        to pojechałem do diagnosty i gościu robiąc przegląd roczny (bo wypadało)
                        zrobił mi przegląd haka i zaznaczył na formularzu jakimś dziwnym
                        pojechałem do wydziału kom. i Pani stwierdziła, że to nie ten papierek :shock:
                        włączyłem telefon w nagrywanie kamerką, poinformowałem Panią, że nagrywam
                        i zapytałem dlaczego nie ten wzór papierka, i co ma na nim być?
                        gościówka zestrachana mówi, że ma być to i to
                        to ja mówię, że właśnie to i to jest na tym papierku
                        i dlaczego nie chce mi zrobić i że poproszę o wzór zaświadczenia o haku.....
                        wzoru nie miała, za to....

.... za chwilę był wpis w dowodzie i karcie poj.
                        :szeroki_usmiech
                        ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                        ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                        poprzednie modele:
                        ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                        ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                        O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• andru123
                          Elegance
                          • 2010
                          • 783
                          • Toyota
                          • ATF 2.0 MPI 120 KM

u mnie jest inna bajka
                          mam hak załozony jeszcze w niemczech , ale nie wiedzac czemu pierwsza właścicielka w Polsce ni ewbiła go w dowód
                          gdzieś czytałem ze teraz to diagnosta na stacji wbija , to prawda ?
                          czy lepiej jechac po zaswiadczenie i niech baba w okienku wbije jak będę odbieral twardy dowód ? oczywiście z dyktafonem dobre :!: hihihi
                          jest O1 RS 1.8T XENON
                          była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 11003
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

andru123, jedź na stację po kwit i potem do wydz. komunikacji
                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                            poprzednie modele:
                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• adrianq
                              Classic
                              • 2011
                              • 27

Ja tak też właśnie zrobiłem... szkoda czasu na urzędników.
                              Pozdrawiam, Adrian

wcześniej:
                              Ford Mondeo 2,0TDCI
                              Daewoo Nexia 1,5
                              Polonez '89

Komentarz

• astw
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 107

Zamieszczone przez RABIN
                                Sebastian, dla mnie nie ma problemu poprosty w tym kraju ktoś wymyślił że ten element musi przejść przez stację diagnostyczną i tyle. Takie mamy przepisy ;-)

[ Dodano: Wto 15 Lut, 11 13:06 ]
                                PS. osobiście też przechodziłem tą procedurę
                                Wyposażenie fabryczne nie wymaga chyba przeglądu w nowym samochodzie. Przykład: fabryczna instalacja LPG, CNG, układ zasilania biopaliwami, silnik hybrydowy itp

Od ustnej decyzji administracyjnej o odmowie prowadzenia zmiany w dowodzie odwołaj się na piśmie listem poleconym w terminie 14 dni od chwili w której odmówiono wpisu.
                                Zobacz art. 104 kpa

Komentarz

• dziadekk
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 355
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

..."oczywiście z dyktafonem dobre hihihi"...
                                  Ostrożnie z tym dyktafonem, strachy strachami, ale jak ktoś was nagrywających nagra legalnie to nie wszystkim może byc do "hihihi". Oczywiście często to skutkuje pozytywnie ale nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka....

Komentarz

• andru123
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 783
                                    • Toyota
                                    • ATF 2.0 MPI 120 KM

juz mnie raz nagrali ...... 1000pln i powtórny egzamin ..... i nie było "hihihihi "

w pracy tez raz w miesiącu nagranko mi strzelą
                                    jest O1 RS 1.8T XENON
                                    była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• hugo1
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 5

Zamieszczone przez adrianq
                                      Nie omieszkałem o tym wszystkim napisać do TVNu :twisted:
                                      -
                                      Zamiast pisać do TVNu proponuję poczytać przepisy Prawa o ruchu drogowym - Art. 71 pkt. 4 Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej
                                      nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po
                                      uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na
                                      podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla.
                                      Pozdrawiam.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

hugo1, Chyba nie czaisz o co chodzi.

Sprawa wyglada tak, ze kiedys Skoda, jak kupilo sie auto z fabrycznym hakiem dawalo fabryczna homologacje - papierek byl po Czesku, iz auto spelnia wszystkie wytyczne dotyczace hakow. Od pewnego czasu nie daje i trzeba niestety przy odbiorze przykladowo stalego dowodu rej przyniesc zaswiadczenie ze stacji kontroli pojazdow. W sumie powinien to dac diler, a jak nie dal no to 35zl wylozyc trzeba.

Chodzi o to, ze samochod ma homologacje na Polske, ale ona nie uwzglednia tego ze auto moze miec hak i trzeba samemu sobie to zalatwiac. A przeciez kupilismy auta z fabrycznym wyposazeniem
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• t271828
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 928

Zamieszczone przez astw
                                          Wyposażenie fabryczne nie wymaga chyba przeglądu w nowym samochodzie. Przykład: fabryczna instalacja LPG, CNG, układ zasilania biopaliwami, silnik hybrydowy itp

Od ustnej decyzji administracyjnej o odmowie prowadzenia zmiany w dowodzie odwołaj się na piśmie listem poleconym w terminie 14 dni od chwili w której odmówiono wpisu.
                                          Zobacz art. 104 kpa
                                          Przyklad z LPG jest dobry - w Twinpowerze instalacja jest w ogolnej opinii fabryczna, a w istocie dokladana i dlatego trzeba jechac na przeglad. IMO podobnie jest z hakiem - skoda mowi ze jest fabryczny a nie zalatwila wszystkich papierkow, zeby tak bylo - przerzucajac je na klienta. Dlatego mysle, ze odwolywanie nic nie da. Najwyzej mozna zadac od ASO zwrotu kosztow.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Z gazem tak do konca nie jest. Wiekszosc instalacji faktycznie wklada diler. Ale jest opcja zamowienia auta ktore z fabryki przyjdzie z instalacja.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• hugo1
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 5

Zamieszczone przez Maicroft
                                              czaję, czaję, tylko irytuje mnie jak ktoś , kto nie zna przepisów bezpodstawnie bije pianę samemu nie dopilnowując swoich interesów. Wszelkie warunki zakupu auta można omówić z
                                              dilerem i umówić się, aby to on wykonał badanie techniczne.
                                              W tym przypadku , diler sprzedaje klientowi auto z wyposażeniem zgodnym z zamówieniem.
                                              Pojazd posiada fabrycznie zamontowany hak , więc aby mógł poruszać się po drodze w zespole łącznie z przyczepą musi posiadać wpis w DR. , a więc mieć wykonane dodatkowe badanie tech. Aby wykonać bt. pojazd musi być zarejestrowany , posiadać tablice rejestracyjne oraz pozwolenie czasowe . Nie zawsze jest tak , że przy ASO jest stacja kontroli pojazdów - co ma zrobić diler ? Przed wydaniem pojazdu jechać do najbliższej Skp. (czasem kilkanaście kilometrów ) na dodatkowe bt. w imieniu kupującego ? Takie mamy przepisy i bt . musi być wykonane i krzyki oraz dąsy nic nie zmienią . Jeżeli jakiś urzędnik wydziału komunikacji dokona wpisu haka na podstawie jakiegoś wyciągu z homologacji producenta to łamie prawo i ponosi odpowiedzialność za wszelkie wydarzenia związane z montażem haka holowniczego . Kto ma miękkie serce , to musi mieć twardą d..... .
                                              Pozdrawiam.

Komentarz

• leonn
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2728
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

NO SORRY ale nie mogłem się powstrzymać widząc takie bzdury.

Zamieszczone przez hugo1
                                                Maicroft napisał/a:

czaję, czaję
                                                Nie dość że nie czaisz o co w temacie chłopakom chodzi, to jeszcze się nie znasz na przepisach PoRD. I wprowadzasz innych w błąd.

Zamieszczone przez hugo1
                                                tylko irytuje mnie jak ktoś , kto nie zna przepisów bezpodstawnie bije pianę
                                                A w którym wydziale komunikacji pracujesz? Bo nie tylko mnie ale i innych też irytuje niekompetencja urzędników WK. Poczytaj sobie jeszcze Dz.U.

Zamieszczone przez hugo1
                                                Pojazd posiada fabrycznie zamontowany hak , więc aby mógł poruszać się po drodze w zespole łącznie z przyczepą musi posiadać wpis w DR. , a więc mieć wykonane dodatkowe badanie tech. Aby wykonać bt. pojazd musi być zarejestrowany , posiadać tablice rejestracyjne oraz pozwolenie czasowe .
                                                A w którym art. której ustawy, jest tak napisane?

Dodatkowe BT ma być wykonane jeśli w pojeżdzie zostały dokonane zmiany konstrukcyjne.
                                                Po zmianie konstrukcyjnej pojazdu, montując instalacje LPG, nie trzeba robić dodatkowego BT. WK wpisuje to do DR na podstawia jakiejś tam homologacji producenta.

Zamieszczone przez hugo1
                                                Jeżeli jakiś urzędnik wydziału komunikacji dokona wpisu haka na podstawie jakiegoś wyciągu z homologacji producenta to łamie prawo i ponosi odpowiedzialność za wszelkie wydarzenia związane z montażem haka holowniczego . Kto ma miękkie serce , to musi mieć twardą d..
                                                Na podstawie którego art.? Której ustawy? Łamie prawo?

Zamieszczone przez hugo1
                                                Jeżeli jakiś urzędnik wydziału komunikacji dokona wpisu haka na podstawie jakiegoś wyciągu z homologacji producenta
                                                Jakiś tam wyciąg z homologacji to bardzo ważny dokument, który został wydany nie za flaszke, tylko po bardzo szczegółowych badaniach.
                                                I właśnie ten jakiś tam wyciąg z homologacji producenta dopuszcza nowy pojazd, AŻ NA TRZY LATA do ruchu bez badań technicznych sprawdzających stan techniczny pojazdu.

USTAWA
                                                z dnia 20 czerwca 1997 r.
                                                Prawo o ruchu drogowym.
                                                (Dz. U. z dnia 19 sierpnia 1997 r.)

POJAZDY

Rozdział 3 - Badania techniczne pojazdów

Art. 81.
                                                1. Właściciel pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest obowiązany przedstawiać go do badania technicznego.

2. Badania techniczne dzieli się na badania okresowe i badania dodatkowe.

3. Okresowe badanie techniczne po raz pierwszy jest przeprowadzane przed pierwszą rejestracją pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

4. Badaniu, o którym mowa w ust. 3, nie podlega:
                                                nowy pojazd, na którego typ zostało wydane świadectwo homologacji, o którym mowa w art. 68 ust. 1, lub zostało wydane zwolnienie z obowiązku homologacji, o którym mowa w art. 70,

11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3–5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:
                                                1.skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego:
                                                a. w razie uzasadnionego przypuszczenia, że zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania ochrony środowiska,
                                                b. który uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 5, lub noszący ślady uszkodzeń albo którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;
                                                2. skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu:
                                                w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji,
                                                jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku drogowym, lub narusza wymagania ochrony środowiska;
                                                3. w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6, z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem;

Panowie nie ma co użerać się z niedouczonymi urzędnikami, nie odchodzi się od okienka bo pan czy pani tak powiedziała. My składamy wniosek na piśmie, jeśli są wątpliwości niech urzędnik da na piśmie odmowę przyjęcia wniosku, i to tyle.

Też kupiłem auto z fabrycznie zamontowanym hakiem i na żadnym dodatkowym badaniu technicznym nie byłem octavką, a haka miałem wbitego już do pozwolenia czasowego.

Samochód posiada homologacje, hak też posiada homologacje. To producent samochodu który otrzymał tę homologacje jest gwarantem sprawności technicznej pojazdu: układu kierowniczego, hamulcowego, spalinowego itd. w tym haka holowniczego zmontowanego w fabryce.
                                                Jestem przeciwny robieniu czegoś, dla swiętego spokoju, bo to kosztuje tylko 30zł, a urzędnik to chce. Ma być podstawa prawna, a nie widzimisię.

Komentarz

• JanuszSz
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 2835
                                                  • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez leonn
                                                  Jestem przeciwny robieniu czegoś, dla swiętego spokoju, bo to kosztuje tylko 30zł, a urzędnik to chce. Ma być podstawa prawna, a nie widzimisię.
                                                  Też nie odejdę od okienka z ustną odmową.Zawsze,gdy w urzędzie składam wniosek o cokolwiek,a urzędas twierdzi,że tego nie można załatwić bo coś tam,proszę o odmowę na piśmie.W 95% okazuje się,że jednak można.
                                                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

Pracuję...