[02] Klocki hamulcowe kody PR

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzekos
    Classic
    • 2012
    • 8

ja niestety nie dojadę. Jedynym srodkiem transportu dla mnie przez najbliższy miesiąc są kule.. :/
  • Darius121
    Drive
    • 2011
    • 53

Witam

Potrzebuję dobrać klocki do Octavia II Combi przed FL (2007r.) Rok modelowy 2008 2.0 TDI BKD Elegance

nr vin TMBGE61Z282079932.

Co do osi tylnej problemu raczej nie ma bo w książce serwisowej jest kod pr tzn 1KF.

Problemem jest oś przednia gdzie występuje kilka rodzajów klocków tzn. klocki z oznaczeniami 1ZF,1ZM,1ZC, 1ZE.

Sprawdziłem w ETCE (nie podaje numerów bo piszę z innego komputera) dodatkowo wskazany jest rozmiar felgi 15 cali (w kilku pozycjach) lub jest pozycja katalogowa bez tego wskazania.

Strasznie jest to namieszane. Czy wielkość felgi/opon ma wpływ na wybór klocków ?. Mam opony 16 cali więc sam nie wiem co wybrać. W książce serwisowej nie ma wskazania odnośnie klocków na przedniej osi.

Nie chce odkręcać kół żeby zobaczyć nr klocków - chociaż byłoby to jakieś rozwiązanie.

Dzięki za pomoc.

Komentarz

• sebu
      L&K
      • 2008
      • 1304
      • Octavia II (1Z3)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zerknij tu i zadaj pytanie kolega z forum handluje częściami
      Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
      jak pomogłem to daj punkcik
      sprzęgło od G 60

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Darius121, numery PR nie dotyczą bezpośrednio klocków, tylko wersji wykonania samochodu ( np. zawieszenie standardowe/sportowe, standard/Scout, typ silnika, napędu 2/4x4 itp ), co oznacza, że przy różnych nr. PR mogą występować te same klocki. Przy wszystkich BKD jakie w życiu widziałem ( i o jakich słyszałem ) były tarcze 288mm czyli zacisk FNIII, czyli klocki jakie podałem Ci w linku w innym temacie ( np. dla ATE są to klocki 13.0460-7184.2 ).
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Darius121
          Drive
          • 2011
          • 53

Dzięki za zainteresowanie.

Może nie opiniotwórczy portal ale wkleję

http://www.motofakty.pl/artykul/jak_...owe_do_vw.html.

Dlatego szukałem po kodach pr.

Patrząc na poszczególne klocki firm np ATE czy TRW (takie chce kupić) klocki różnią się rozmiarem gdyby było inaczej tzn. nie różniły by się rozmiarem to nie miałbym wątpliwości.

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Darius121, wszystko fajnie, ale na naklejce w książce, czy w bagażniku jest kod PR tylko dla hamulców z tyłu ( nie wiem w sumie dlaczego ) natomiast przodu brak - potrzebna jest pełna rozpiska w/g VIN dostępna na serwerze VW. Taki dostęp ma zazwyczaj legalnie tylko ASO, ale tam kupisz tylko firmówki za odpowiednią cenę. Inna opcja to ktoś w sklepie, kto "rzuci okiem" na wygląd zacisku/klocka bez ściągania koła i sprzeda Ci odpowiednie. A jeśli kupujesz przez neta to niestety musisz zaryzykować i zdać się na opinię innych, choć w tym przypadku mogę sobie dać coś uciąć, że te z linku przypasują ( chyba, że miałeś robione jakieś mody w aucie ).

Co do milimetrowych różnic w rozmiarach takich samych typów klocków różnych producentów to niestety tak jest i tego nie przeskoczysz. Czasem różnią się delikatnie grubością okładziny, czasem grubością blachy do której okładzina jest przymocowana itp. Generalnie mieści się to wszystko w jakiś tam normach i klocki, mimo różnic, pasują.
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Darius121
              Drive
              • 2011
              • 53

Spróbuje zapytać w ASO, może się uda wyciągnąć dane.

Dzięki za pomoc.

Komentarz

Pracuję...