Dzis patrze na komputer w mojej 8 Pani ( octavia 20v, slx), a tam srednie spalanie 15L!!!
Nienormalne wskazania. Zawsze bylo max. 12l. Ostatnio grzebalam przy klemach (tj. wyjmowalasm akumuator) i komputer sie zresetowal, czy to moze byc przyczyna tego spalania? Czy moze cos stalo sie z komputerem? PROSZE O POMOC!!!
Komputer lubi przekłamywac w podawaniu spalania. Najlepiej jak obliczysz sobie spalanie np na stacji podczas tankowani. Wyjmowanie akumulatora nie powinno wpłynąc na spalanie.
aha a w jakiej kolejnosci zdejmowałas klemy :?: Co najpierw + czy - :?:
Gdy komp się zrestartował to teraz może potrzebować trochę czasu aby się zadoptować do warunków i stylu jazdy - po przejechaniu pewnej ilości km (IMO z kilkaset) powinno wszystko wrócić do normy - a równie dobrze mógł zgłupieć komp i przekłamuje same wskazania.
Dobrze NICO21 napisał, sprawdź jeszcze na stacji ile faktycznie pali.
Na jak długo odczepiałaś aku?
ewa.saganowska, nie sie czym martwić moja pali czasem nawet 25 ale tak jak napisał arci9, sprawdź ile faktycznie pali bo komputery w skodach robią przekłamamnia i nie pisz boldem bo nie ma takiej potrzeby
djczas, Ty masz turbo benzin, a tamten to ma byc zwykly 1.8.
ewa.saganowska, Zatankowac do pelna np do pierwszego wybicia pistoletu, przejezdzic z 400km i zatankowac znow i wtedy policzyc ile wyszlo. Najprosciej i najdokladniej
a ha a jak sciągałaś klemy to napewno w dobrej kolejności pierwsze sciągamu "-" a potem "+". Zakładamy pierwsze "+" potem "-". Moze to też być przyczyna że komputer troszke sfiksował ale nie przejmuj się i zrób jak mówią koledzy zatankuj i sama wylicz.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
mają rację, komputer musi się ustawić , ja miałem to samo, jak wymieniałem kostkę stacyjki, odłaczyłęm klemy komp sięzresetowałi pokazywała że spala 12l w mieście w dieslu ale po jakimś czasie wszystko jest ok już, wieć czekaj aż się wyreguluje.
ewa.saganowska, zacznijmy od tego, ile kilometrow zrobilas od czasu odlaczenia aku. Jezeli zrobilas to wczoraj, a dzisiaj zrobilas 10 km w korku, to nic dziwnego ze tak pokazuje. Przelec po "opcjach" kompa i napisz jaki masz przebieg - sprawdz na "dwojce", bo jak wiesz "jedynka" sie kasuje po dwoch godzinach.
Z drugiej strony, nie wiem jak jest mierzona dawka paliwa, ale nie wydaje mi sie aby w tym momencie komputer musial sie "adaptowac". Tak na chlopski rozum, to komp sterujacy komputerem wylicza dawke paliwa jaka trzeba wtrysnac w zaleznosci od polozenia pedalu gazu i i obrotow silnika, i "na boku" ja sumuje - to powinno byc bardzo dokladne i raczej nie powinno wymagac zadnej adaptacji.
Komentarz