nadmierne spalanie co robic?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wodziu
    Classic
    • 2007
    • 29

a wiec tak spotykamy sie w niedziele o 10 rano na rynku w krościenku nad dunajcem
    na cało dziennego spota weźcie ze sobą stroje kompielowe
  • ewa.saganowska
    Ambiente
    • 2006
    • 165

Dzis patrze na komputer w mojej 8 Pani ( octavia 20v, slx), a tam srednie spalanie 15L!!!
    Nienormalne wskazania. Zawsze bylo max. 12l. Ostatnio grzebalam przy klemach (tj. wyjmowalasm akumuator) i komputer sie zresetowal, czy to moze byc przyczyna tego spalania? Czy moze cos stalo sie z komputerem? PROSZE O POMOC!!!

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

Komputer lubi przekłamywac w podawaniu spalania. Najlepiej jak obliczysz sobie spalanie np na stacji podczas tankowani. Wyjmowanie akumulatora nie powinno wpłynąc na spalanie.
      aha a w jakiej kolejnosci zdejmowałas klemy :?: Co najpierw + czy - :?:
      DACAR.team

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Gdy komp się zrestartował to teraz może potrzebować trochę czasu aby się zadoptować do warunków i stylu jazdy - po przejechaniu pewnej ilości km (IMO z kilkaset) powinno wszystko wrócić do normy - a równie dobrze mógł zgłupieć komp i przekłamuje same wskazania.

Dobrze NICO21 napisał, sprawdź jeszcze na stacji ile faktycznie pali.
        Na jak długo odczepiałaś aku?

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

ewa.saganowska, nie sie czym martwić moja pali czasem nawet 25 ale tak jak napisał arci9, sprawdź ile faktycznie pali bo komputery w skodach robią przekłamamnia i nie pisz boldem bo nie ma takiej potrzeby

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

djczas, Ty masz turbo benzin, a tamten to ma byc zwykly 1.8.

ewa.saganowska, Zatankowac do pelna np do pierwszego wybicia pistoletu, przejezdzic z 400km i zatankowac znow i wtedy policzyc ile wyszlo. Najprosciej i najdokladniej
            Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

Maicroft, pomerdały mi sie oznaczenia

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

a ha a jak sciągałaś klemy to napewno w dobrej kolejności pierwsze sciągamu "-" a potem "+". Zakładamy pierwsze "+" potem "-". Moze to też być przyczyna że komputer troszke sfiksował ale nie przejmuj się i zrób jak mówią koledzy zatankuj i sama wylicz.
                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

mają rację, komputer musi się ustawić , ja miałem to samo, jak wymieniałem kostkę stacyjki, odłaczyłęm klemy komp sięzresetowałi pokazywała że spala 12l w mieście w dieslu ale po jakimś czasie wszystko jest ok już, wieć czekaj aż się wyreguluje.

Komentarz

• ewa.saganowska
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 165

Dziekuje, bardzo
                    Tez myslalam nad tankowaniem do pelna i chyba tak zrobie.
                    Z takimi radami raźniej sie jezdzi.
                    Dziekuje.

Komentarz

proszę

Komentarz

• tomek
                        L&K
                        • 2005
                        • 1078

ewa.saganowska, zacznijmy od tego, ile kilometrow zrobilas od czasu odlaczenia aku. Jezeli zrobilas to wczoraj, a dzisiaj zrobilas 10 km w korku, to nic dziwnego ze tak pokazuje. Przelec po "opcjach" kompa i napisz jaki masz przebieg - sprawdz na "dwojce", bo jak wiesz "jedynka" sie kasuje po dwoch godzinach.

Z drugiej strony, nie wiem jak jest mierzona dawka paliwa, ale nie wydaje mi sie aby w tym momencie komputer musial sie "adaptowac". Tak na chlopski rozum, to komp sterujacy komputerem wylicza dawke paliwa jaka trzeba wtrysnac w zaleznosci od polozenia pedalu gazu i i obrotow silnika, i "na boku" ja sumuje - to powinno byc bardzo dokladne i raczej nie powinno wymagac zadnej adaptacji.
                        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

Pracuję...