ja tez z checia sie pojawie
nie bral oleju - w tydzien 750ml
Zwiń
X
-
nie bral oleju - w tydzien 750ml
Jakies 7k km temu zostal w aucie zmieniony olej, do tej pory przez 270k km auto bylo zalewane Mobil 1 0w/40 Turbodiesel, ostatnia zmiana olej Mogul 5w/40 (nie ja go kupowalem ;-)) Przez to 7k km olej w normie praktycznie caly czas ten sam poziom, teraz w tydzien (jakies 1400km) poziom spadl ponizej minimum dzisiaj musialem dolac 750ml do poziomu jaki byl przed tygodniem. Co moglo sie stac ze tak nagle olej wyparowal w tak krotkim czasie w tak duzych ilosciach? Styl jazdy sie nie zmienil jakies 130-140km/h na trasie i raz w tym tygodniu bylo 190-200km/h przez jakies 2km.
Dodam jeszcze ze przy ostatniej zmianie zostala odwalona mala lipa, bo zostalo wlane 4l oleju, a bylo ponad stan, po spuszczeniu (jakies 0.5L) dopiero byl max, czyli wniosek taki ze olej nie byl do konca spuszczony.
Co radzicie zrobic w tej sytuacji?:: O1 AXR Kombi
-
-
Sigma_74
dolac i obserwowac, nie sądzę zeby to była wina oleju, chyba że turbina ci go wywala już .. to będziesz miał ubytki, ale nie aż takie ...
rada: pojeżdzić zobaczyć ..jak będzie uciekało musi być gdzieś mokre, a w tedy naprawiać trzeba.
Komentarz
-
Sigma_74
-
Sigma_74
-
Re: nie bral oleju - w tydzien 750ml
Zamieszczone przez Pulse....., teraz w tydzien (jakies 1400km) poziom spadl ponizej minimum dzisiaj musialem dolac 750ml do poziomu jaki byl przed tygodniem. Co moglo sie stac ze tak nagle olej wyparowal w tak krotkim czasie w tak duzych ilosciach? ......
Co radzicie zrobic w tej sytuacji?Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Dzisiaj autko zrobilo jakies 200km i poziom ani drgnal, mialem chwile czasu wiec pojechalem do mechanika, zdjal oslone gorna i dolna. Na dole nie ma praktycznie zadnych sladow, u gory silnik tez nie wyglada na szczegolnie brudny na pewno nie na taki ubytek, silnik lekko "spocony".
Nie znam sie na silnikach wiec przekaze co powiedzieli.
Mechanik odlaczyl taka rurke gumowa po lewej stronie i wlozyl do niej reke i stwierdzil ze jest troche oleju. Czy to normalne?
Powiedzial ze pewnie turbo bierze olej, potem wszedl pod auto i powiedzial ze z drugiej strony jest suche, a drugi mechanik powiedzial ze to nic ze jest suche bo pewnie to idze na intercooler.:: O1 AXR Kombi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PulseRyży Koń, to bardzo pocieszajace, pojezdze posprawdzam moze bylo i bedzie tak jak u Ciebie.
Czy komus sie tez zdarzylo ze po ostrej jezdzie zeszlo naprawde duzo oleju, a normalnie nie bierze?
Ostatnio przejechałem trasę W-Wa - Wisła W-wa, razem jakieś 760 km. I mimo że nie jechałem w miarę skokojnie ( ok 120 km/h, czasem chwilami w ramach wyjątku ok 140 do 160 km/h ) to wypił mi ok szklanki oleju.
Silnik praktycznie od nowości działa na Motul'u 505.01.
Natomiast jak jeżdże na trasie dom - praca -dom, praktycznie w cyklu jazdy miejskiej po około 45 - 50 km dziennie - to zuzycie oleju jest praktycznie niezauważalne.
pozdrawiamJarecki
Octavia II, 2.0 TDI, Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarek_wtZamieszczone przez PulseRyży Koń, to bardzo pocieszajace, pojezdze posprawdzam moze bylo i bedzie tak jak u Ciebie.
Czy komus sie tez zdarzylo ze po ostrej jezdzie zeszlo naprawde duzo oleju, a normalnie nie bierze?
Ostatnio przejechałem trasę W-Wa - Wisła W-wa, razem jakieś 760 km. I mimo że nie jechałem w miarę skokojnie ( ok 120 km/h, czasem chwilami w ramach wyjątku ok 140 do 160 km/h ) to wypił mi ok szklanki oleju.
Silnik praktycznie od nowości działa na Motul'u 505.01.
Natomiast jak jeżdże na trasie dom - praca -dom, praktycznie w cyklu jazdy miejskiej po około 45 - 50 km dziennie - to zuzycie oleju jest praktycznie niezauważalne.
pozdrawiamsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
kicus_tomek bedzie dobrze, ja od tamtego czasu juz mam troche zrobione cos kolo 2.7k km (w tym tygodniu od wtorku 1.7k km ;-)) i poziom nie drgnal, wiec moze u Ciebie bylo tak jak pisze szkoda,
Zamieszczone przez szkodatrasie odparowala woda i caly ten syf, ktory jezdzac na krotkich trasach zostaje w oleju i powoduje efekt "nie brania":: O1 AXR Kombi
Komentarz
-
Komentarz