Regeneracja akumulatora

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wasco
    Classic
    • 2012
    • 10

Regeneracja akumulatora

Foty z postępu prac, może komuś się przyda i garść informacji. (robione telefonem)

Wewnętrzną i zewnętrzną stronę drzwi wymymyłem zmywaczem NOVOLa.
    Wewnątrz drzwi są wyklejone matami polimerowymi Bolla
    Na zewnątrz maty bitumiczne miękkie Bolla, podgrzewane suszarką, (polimerowe są dobre na płaskie powierzchnie, na zewnątrz nie polecam gdyż cięzko się je przykleja, nie formują się.
    MDF pomalowałem dodatkowo czarnym sprayem.
    Daszek za głosnikiem zrobiłem z kawałka pianki która fabrycznie była na drzwiach, przyczepione tekerem, deszcz padał i daszek spełnia swe zadanie.
    Za głośnikiem musiałem podgiął kawałek blachy (róg) do której jest przykręcona prowadnica szyby, gdyż głośnik się nie mieścił, najpierw odkręciłem prowadnice jedna śruba i śrubokrętem podgiąłem róg.
    Silikonem sanitarnym dodatkowo uszczelniłem dolną cześć MDFu (tam gdzie MDF przylega po przykręceniu do blachy drzwi)
    Przed zaklejeniem drzwi matami dodatkowo warto przesmarować smarem prowadnice szyby.

wasco
  • Ruben
    Drive
    • 2010
    • 45

Regeneracja akumulatora

Witam,
    zastanawiam się, nad regeneracją akumulatora, ale czy warto?
    Generalnie działa bdb, tylko już drugi rok z rzędu strasznie spada mu moc na -18. Tylko w tych temperaturach zawodzi. Na -5 może stać tydzień i odpala ładnie.
    Nie znam się na tym, warto go zregenerować?
    pozdrawiam.

Komentarz

• lukasz3112
      RS
      • 2008
      • 3607

a jak Ty chcesz go "zregenerować"? To nie alternator... sprawdź poziom wody w akumulatorze i ewentualnie dolej destylowanej. Obecnie niby wszystkie akumulatory są bezobsługowe ale korki do wody i tak mają
      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Ruben
        Drive
        • 2010
        • 45

ok, postaram się dostać do tych korków.
        Firmy, które zajmują się regeneracją piszą o odsiarczaniu.
        Gdzieś indziej wyczytałem, że akumulator się zużywa jak opony i nie ma co kombinować.
        Stąd moja rozterka

Komentarz

• Jelon
          Ambiente
          • 2009
          • 115

Może to ci pomoże

Teoretycznie można ale efekt może okazać się mizerny.
          Fojutowo 2011

Komentarz

• Voit
            Elegance
            • 2010
            • 816

Kup nowy, sprawdź ładowanie i ciesz się świętym spokojem przez kilka kolejnych lat.
            Uzupełnienie poziomu elektrolitu wodą destylowaną to wszystko, co warto zrobić.

Komentarz

• Ruben
              Drive
              • 2010
              • 45

dzięki, fajny artykuł. Wyjąłem aku i mam wody destylowanej na full.
              Także chyba muszę szarpnąć się na nowy akumulator bo ten już po prostu nie trzyma na 100%.

[ Dodano: Wto 22 Lut, 11 15:33 ]
              czy polecacie albo nie polecacie jakiś marek. Czy akumulator typu norauto to szmelc?

Komentarz

• W1Michał
                Rider
                • 2006
                • 351

Centra Futura
                http://www.elcal.pl/

Komentarz

• Voit
                  Elegance
                  • 2010
                  • 816

Zamieszczone przez Ruben
                  (...) Czy akumulator typu norauto to szmelc?
                  W poprzednim samochodzie (Seat Ibiza) akumulator Norauto jeździł cztery lata.
                  Być może jeździ nadal, nie wiem. Sprzedałem samochód rok temu.
                  Kupiłem raczej z konieczności.
                  Akumulator zamontowany fabrycznie znienacka umarł któregoś pięknego listopadowego poranka, a ja raczej nie miałem kasy na jakieś szleństwa.
                  Potem czekałem kiedy padnie akumulator Norauto, ale się nie doczekałem.
                  Przez cały czas eksploatacji nie dał żadnego powodu do niepokoju.
                  Może tak trafiłem...

Komentarz

• bobolino
                    Rider
                    • 2010
                    • 392

Zamieszczone przez W1Michał
                    Centra Futura
                    Nie Centra Futura, która kosztuje cirka 400zł, tylko zwykły ZAP Piastów/Sznajder 74Ah 680A za 300zł w zupełności wystarczy i masz akumulator na 5 lat.
                    Wiem, bo sprzedaję akumulatory.

Komentarz

Pracuję...