Za szybko puszczone sprzeglo silnik zgasl

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dontak
    Rider
    • 2008
    • 586
    • Octavia III combi (5E5)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

djczas, ale auto za pol banki... Boze,ludziska. To nie fiat panda, ani nie nasza kochan Skoda
    OIII 1.2 TSI 105 KM

• marqz
    Ambiente
    • 2007
    • 100

Witam. Pytanie zabrzmi moze malo powaznie ale jednak.
    Wczoraj gdy wracalem poznym wieczorem musialem powlec sie chwile za pojazdem wolnobieznym. Bylo lekko z gory. Ten przedemna przyhamowal a ja mialem noge na sprzegle i bieg chyba drug. Za szybko puscilem sprzeglo, silnik zgasl. W ostatniej chwili wcisnalem znowu pedal sprzegla ale wiadomo jednak szarpniecie bylo choc predkosc niewielka. Odpalilem i pojechalem dalej. Mam zle doswiadczenie z malucha. Kiedys kolega tak mi zrobil na jedynce. Na szczescie juz zaparkowal i wtedy to sie stalo. Odtad juz tylko mozna bylo jezdzic na jedynce. Stad pytanie. Czy mozna cos uszkodzic w ten sposob? Czy jesli nie ma zadnych zlych objawow to znaczy ze nic sie zupelnie nie stalo?
    Combi 1.9TDI

Komentarz

• oizo
      Rider
      • 2010
      • 394
      • Octavia I combi (1U5)
      • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Myślę że można uszkodzić ale to się raczej zdarza tylko w autach klasy maluch. Więc chyba nie ma się czym przejmować. Spotkało mnie to wiele razy i jakoś dalej jeżdżę.
      Moja furka
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• Perfee
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2005
        • 179

Kiedyś jeździłem autem na gaz. Gdy instalacja szwankowała auto gasło nagle. Wtedy puszczałem sprzęgło i odpalało... Nie sądzę aby to mogło coś uszkodzić. Nadwyrężają się przez to poduszki pod silnikiem. Można wpaść w poślizg na śliskiej nawierzchni przy większej prędkości, więc trzeba uważać. Ale na II biegu nic nie mogło się stać.
        Perfee
        149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• zibibyd
          Drive
          • 2011
          • 48

Re: Za szybko puszczone sprzeglo silnik zgasl

Zamieszczone przez marqz
          Czy jesli nie ma zadnych zlych objawow to znaczy ze nic sie zupelnie nie stalo?
          Nie przejmuj się takimi pierdołami.

Komentarz

• marqz
            Ambiente
            • 2007
            • 100

Dzięki koledzy... Wiem ze to się czesto ludziom zdarza ale gdy stoja w miejscu na swiatlach itp chociaz co za roznica. Moze jestem troche przewrażliwiony ale chcę tą skodovką jeszcze trochę pojeździć. Ale jeśli to faktycznie pierdoły to nie będę się martwił.
            Natomiast już nie mogę z tymi naszymi wąskimi i zatłoczonymi i dziurawymi drogami.
            Dzisiaj znowu walnąłem podwoziem na parkingu pod wyciągiem. Niezauważyłem hopka a w nim kamienia.
            Najgorsze że wydaje mi się że przydzwoniłem czymś co jest ukryte ponad najbardziej wybrzuszoną częścią plastykowej oslony pod silnikiem bo tam byl swieży ślad a jutro 400k do przejechania. Ech... No nic akurat przegląd na horyzoncie to poproszę o sprawdzenie ale mam nadzieję, że to nie micha najbardziej wystaje?
            Combi 1.9TDI

Komentarz

• andrzej1962
              L&K
              • 2010
              • 1306
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Chyba jednak miska !

Komentarz

• marqz
                Ambiente
                • 2007
                • 100

hm skoro miska... To co teraz? Poki dioda olej nie swieci to jechac? ,)
                Combi 1.9TDI

Komentarz

• andrzej1962
                  L&K
                  • 2010
                  • 1306
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

wg mojej oceny masz dwa wyjścia. Znaleźć sposób aby zdjąć osłonę pod silnikiem i wszystko będzie jasne, albo obserwować stan oleju. Optowałbym za pierwszym rozwiązaniem, Szybciej będziesz spokojny.

Komentarz

• marqz
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 100

Zamieszczone przez andrzej1962
                    wg mojej oceny masz dwa wyjścia. Znaleźć sposób aby zdjąć osłonę pod silnikiem i wszystko będzie jasne, albo obserwować stan oleju. Optowałbym za pierwszym rozwiązaniem, Szybciej będziesz spokojny.
                    Jakos dojechałem do domu. Teraz mam już zaplanowany przegląd więc poprosze o całościowe zbadanie.
                    Dzięki za rady.
                    Combi 1.9TDI

Komentarz

• mobil
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 139

Zamieszczone przez Perfee
                      Kiedyś jeździłem autem na gaz. Gdy instalacja szwankowała auto gasło nagle. Wtedy puszczałem sprzęgło i odpalało... Nie sądzę aby to mogło coś uszkodzić. Nadwyrężają się przez to poduszki pod silnikiem. Można wpaść w poślizg na śliskiej nawierzchni przy większej prędkości, więc trzeba uważać. Ale na II biegu nic nie mogło się stać.
                      Chyba że przeskoczy pasek rozrządu, wtedy trzymaj się za kieszeń. Generalnie chyba zabrania się odpalania na popych właśnie z tego powodu. Także ostrożnie z tym zapalaniem poprzez zjazd z górki lub siłą inercji.
                      http://emmu.pl
                      ----------------------------------------------------------
                      W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• marqz
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 100

Zamieszczone przez mobil
                        Zamieszczone przez Perfee
                        Chyba że przeskoczy pasek rozrządu, wtedy trzymaj się za kieszeń. Generalnie chyba zabrania się odpalania na popych właśnie z tego powodu. Także ostrożnie z tym zapalaniem poprzez zjazd z górki lub siłą inercji.
                        Tak tak. To wiem. Generalnie nie zrobilem tego tak. Chodzilo o to ze puscilem sprzeglo na lekko toczacym sie samochodzie co spowodowało nagłe szarpnięcie. Ale zapalalem już normalnie.
                        Combi 1.9TDI

Komentarz

Pracuję...