[O1] odboje amortyzatorów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturos
    Drive
    • 2007
    • 75

robertobadzio, ty nie rób scen , tylko sie deklaruj ze bedziesz siedział do końca

zresztą , ważne żebyś wszystko popłacił, grilla i tak pod wieczór robimy hahahahaha :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
  • W1Michał
    Rider
    • 2006
    • 351

dziś zauważyłem że tylne odboje amorów się "skończyły", tzn krótko mówiąc rozleciały się, osłony pospadały na sam dół, teraz pytanie, czy moge jeździć z "gołymi" amortyzatorami do czasu aż przyją mi nowe ? stanie się coś ?
    http://www.elcal.pl/

Komentarz

• mg1976
      Drive
      • 2007
      • 74

Stanie się. O ile już się nie stało, bo brak osłon prowadzi dość szybko do ubytków chromu na tłoczyskach, uszkodzenia uszczelnień i wycieku oleju. A wtedy jest po zawodach i amorki nadają się wyłącznie na śmietnik. Tak więc demontuj amortyzatory i oglądaj czy nie są wypiaskowane - jeśli nie, to nowy komplet osłon z odbojami załatwi sprawę.

Komentarz

• karolw2
        Drive
        • 2010
        • 49

NIc się nie stanie nie martw się, nic się nie stanie, u mnie jak opadły to jeździłem tak 1,5 roku bo nie było czasu odkręcić amortyzatorów. Jak zamówisz wymienisz i będzie git

Komentarz

• W1Michał
          Rider
          • 2006
          • 351

dzięki panowie, w najbliższym czasie chyba zamówie komplet Bilsteina B4 na przód i tył przebieg 125 000 więc będe miał spokój do końca auta
          http://www.elcal.pl/

Komentarz

• Marian 2
            L&K
            • 2007
            • 1086
            • Octavia I combi (1U5)
            • AQY 2.0 MPI 115 KM

Na taką przypadłość jest moja "sprawdzona" recepta:

Trzeba kilkakrotnie nawinąc szeroki pasek z gumy, np z dętki motocyklowej, samochodowej, lub cięty z arkusza, całość umocować za pomocą opasek z miedzianego drutu (nie rdzewieje), aby było elegancko, można zastosować inne opaski.
            Octavię mam już 11 lat, oryginalne odboje rozleciały się po 2 latach, a ten "patent" trwa bez zmian już 9 lat.
            Te odboje służą tylko do elastycznego zamocowania plastykowej rury/osłony tłoczyska amortyzatora przed brudem. Konstrukcja nadwozia jest taka, że gdyby nie było elastycznego łącznika, zwężającego się u góry, plastykowa rura ocierała by o nadwozie.

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Marian 2, to w/g Ciebie odboje nic nie daja?
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• octaviaRK
                Ambiente
                • 2010
                • 116

stan osłon i odbojów jest bardzo wazny.trzpienie chromaowane amortyzatorow narazone na mechaniczne dzialanie kamieni i i piasku to szybki i skuteczny sposob na wykończenie amortyzatorów. stan osłon i odbojów nalezy sprawdzac regularnie.
                robert octaviaRK

Komentarz

Pracuję...