[O2] Zakup 1.9tdi 105 elegance

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • buryy
    Classic
    • 2008
    • 11

piotrek_gdy, robisz "Łatwy transfer w systemie Windows" zrzucając sobie np na pendrive, czy jakiś przenośny dysk twardy - robi kopię ustawień, kont użytkowników i ich dokumentów, a także dodatkowo możesz wrzucić swoje wybrane pliki. Nie potrzeba do tego żadnego kabelka. Chyba, że masz dwa oddzielne kompy: na jednym Vista, na drugim siódemka, to można to zrobić przez krosowany kabelek sieciowy i Total Commander + CesarFTP, w sumie wygodniej
  • Eryk1
    Drive
    • 2007
    • 43

Przymierzam się do zakupu Octavii 2 i wybór padł na 1.9 tdi - nie chcę mieć problemów i wolę sprawdzoną jednostkę To może teraz trochę pytań w podpunktach:

1. Wiem jak rozróżnić Skode bez filtra DPF (jak ma wklejke 0GG w bagazniku to go niema) ,ale czy orientujecie sie czy filtr moze byc w dowolnym roczniku? Jesli juz go ma to czy sa problemy w czasie eksplatacji i ewentualnie jakie koszty gdyby trzeba bylo to ustrojstwo wymienic?

2. Czy ta wersia ma intercooler? (jesli tak to czy jest z prawej strony jak w Passacie?) Pytam ,bo powinno byc sucho przy przewodzie od intercoolera wszelkie wieksze ilosci oleju swiadcza o problemach z uszczelnieniem turbo lub zapchana odma. Niewielkie ilosci ponoc dopuszczalne ,ale ideal jak jest tam sucho. Wiec pytanie jak jest u Was w tym miejscu???

3. Czy kupilibyscie jeszcze raz ten model i diesla ,bo wiadomo ze wszelkie oszczednosci na paliwie sie koncza po awarii:
    - turbo
    - kolo masowe
    - wtryski
    Chcialbym sprobowac pierwszego diesla i zmienic zdanie w tym temacie wiec jak jest z tymi awariami - ich koszty no i czy pali faktycznie tak malo jak niektorzy pisza?

4. Czy w tym aucie mozna jeszcze normalnie samemu bez serwisu zmienic zarówki?
    5. Szukam tylko wersje z tempomatem wiec na pewno Elagance go ma. Co dostaje oprocz tego w tej wersji?

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez Eryk1
      2. Czy ta wersia ma intercooler? (jesli tak to czy jest z prawej strony jak w Passacie?)
      oczywiście ma i jest to FMIC (frontowy)

Zamieszczone przez Eryk1
      Czy kupilibyscie jeszcze raz ten model i diesla
      mnie ciągnie do benzyny, ale jakbym miał kupić diesla to pewnie właśnie tego

Zamieszczone przez Eryk1
      Chcialbym sprobowac pierwszego diesla i zmienic zdanie w tym temacie wiec jak jest z tymi awariami - ich koszty no i czy pali faktycznie tak malo jak niektorzy pisza?
      ale jakie zdanie chcesz zmienić?
      z awariami jest tak, że jak już występują to są IMO kosztowne, albo bardzo kosztowne porównując np. do 1,6
      a pali dokładnie tyle ile wlejesz, tym niektórym faktycznie tak mało a innym więcej, zapraszam do watku o spalaniu, albo na spritmonitor, albo na motostat na przykład

Zamieszczone przez Eryk1
      4. Czy w tym aucie mozna jeszcze normalnie samemu bez serwisu zmienic zarówki?
      można, aczkolwiek istnieje na tym forum wątek o wymianie żarówek w O2 który liczy kilkadziesiąt stron co najmniej, wynika z niego, że ja wymieniam obie żarówki w kilka minut, a niektórzy jadą do serwisu.

[ Dodano: Pią 04 Mar, 11 23:59 ]

saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Eryk1
        Drive
        • 2007
        • 43

I jeszcze jedno ten 105 konny diesel to bardziej 130 ze zmiejszona moca czy 100 ze zwiekszona?

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez Eryk1
          I jeszcze jedno ten 105 konny diesel to bardziej 130 ze zmiejszona moca czy 100 ze zwiekszona?
          :?:
          możesz jakoś sprecyzować swoje pytanie :?:
          to jest inny silnik.
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Eryk1, jeśli chodzi Ci o osiągi to osobiście nie jechałem 130(jedynie 110 prowadziłem) ale pewnie niestety 130-tka złoi 105, no i waga do tego dochodzi
            Przeważnie jeżeli silnik jest zdrowy to w rzeczywistości jest ok 115-118KM, rekord to chyba 122KM

Jeśli chodzi o jakość, spalanie itp to na dzień dzisiejszy dla mnie(podkreślam) nie muszą istnieć inne samochody.

Elegance to dobra wersja, zwłaszcza jak ma trochę dorzucone

Szukasz nowego :?:

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez abstinent
              pewnie niestety 130-tka złoi 105,
              no to jest chyba naturalne

no i waga do tego dochodzi
              milion razy -> nie
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Eryk1
                Drive
                • 2007
                • 43

Szukam uzywki ,a pytałem bardziej o to czy 105 konny jest bardziej zblizony budowa do 130 czy 100. Skoro to nowa konstrukcja to ok. Miło ze w serii ma wiecej niz 105 :szeroki_usmiech A czy ktos orientuje sie jak jest z DPF w tym modelu ,bo nie chcialbym kupic auta z tym ustrojstwem. A i jeszcze jedno czy ktos z Was mial stycznosc z Jetta z tym samym silnikiem i moze sie odniesc porownujac te 2 auta.

Komentarz

• czyzyk64
                  Elegance
                  • 2008
                  • 866

ja mam własnie taka elegance , z silnikiem bjb , króra nie ma tego dpf :lol: , te filtry weszły od pewnego rocznika, ja jestem zadowolony, oczywiscie musisz sie liczyc z kosztami, ktore tak zaczynaja sie po 100.000 km, róznie to u niektorych, mam na mysli koło dwumasowe, turbina itd, jak lubisz majsterkowac to zawsze coś tam znajdziesz do robótki.

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Eryk1, dpf ma silnik o oznaczeniu BLS, które to znajdziesz na nalepce w bagażniku albo w książce serwisowej.
                    Ja bym się w VW nie pchał

[ Dodano: Sob 05 Mar, 11 11:39 ]
                    A i napisz ile chcesz wydać, jaki rocznik i przebieg mniej więcej :P

Komentarz

• Lelon
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 130

Zamieszczone przez Eryk1

Niestety jest mu bliżej do 100-konnej niż do 130-konnej.

Komentarz

• Eryk1
                        Drive
                        • 2007
                        • 43

Ja mieszkam w UK a tu ceny sa troche inne wiec okresle to tak. Za te same pieniadze moge kupic auto z przebiegiem do 120000tys km:

Skoda Octavia II 2004 - 2006
                        Jetta se V 2006 - 2008
                        Superb 130 2004 - 2006

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Eryk1, ok ale jak z wyposażeniem :?: jetta może być goła, a OII eleg+xenony, navi itp

Komentarz

• Eryk1
                            Drive
                            • 2007
                            • 43

Najwazniejszy dla mnie jest tempomat w/w wersje maja go w standarcie Bardziej chodzi mi ,ktore z nich to lepsze , najmniej awaryjne i comfortowe auto.

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no to ja myślę że z tych trzech najlepszym rozwiązaniem jest OII
                              fajny jest SI ale ma aluminium z przodu( pewnie w UK nie ma dziur), tylko jak by nie patrzeć konstrukcja ma trochę lat, ale ładnie utrzymany z jasną skóra i drewnem to nadal piękny samochód dla mnie. Comfort najlepszy
                              jetta nie powiem bo nie wiem
                              no a OII to OII

Jeśli chodzi i awaryjność to zależy jak się trafi. Widać na forum że jeden przejedzie 200 bez żadnych przygód, a drugi już się pozbył samochodu bo studnia bez dna i same nerwy.

Komentarz

• Tytus_ocp
                                Drive
                                • 2008
                                • 61

Bardzo polecam żadnych problemów. Bardzo oszczędny.
                                Octavia II Elegance.

Komentarz

• Eryk1
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 43

Widzac spalanie 4.1/100km na dlugiej trasie powala na kolana ciekaw jestem tylko przy jakich predkosciach ?

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Eryk1, powiem inaczej, to nie jest jazda te 4,1
                                    na Wrocław mi wyszło 5,0 prędkość ok 100-110 na tempomacie, miejscami chwilowo 160
                                    Natomiast w miarę szybka jazda do Bydgoszczy średnia 6,1-6,2 przy prędkościach 140-150, za Łodzią ciągłe wyprzedzanie więc bardzo mało spalił
                                    Ta sama trasa trochę spokojniej ale dynamicznie 5,5 - 5,7
                                    Zresztą poczytaj wątek o spalaniu :diabelski_usmiech

Komentarz

• westwi78
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2940

Eryk1 tym 4,1 to bym się nie egzaltował, bo to raczej często nie będzie. Ale wynik w okolicach 5 -5,5 przy nawet stosunkowo dynamicznej jeździe jak najbardziej realny.
                                      Ja bym na Twoim miejscu poszukał z DSG. Mam i rewelacja

Ale mnie też w stronę benzyny ciągnie

Komentarz

• loru
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4286
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Eryk1
                                        Widzac spalanie 4.1/100km na dlugiej trasie powala na kolana ciekaw jestem tylko przy jakich predkosciach ?
                                        to są ekstremalne przypadki, to samo ja i szkoda, z tym, że my akurat okupujemy ten drugi kraniec spalania :szeroki_usmiech a wszystko zależy od nogi kierownika i warunków na drodze :diabelski_usmiech, wyciągnij sobie średnią i będzie
                                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez loru
                                          wyciągnij sobie średnią i będzie
                                          i będzie 6,5L i szlus.
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Eryk1
                                            Drive
                                            • 2007
                                            • 43

Poszukiwania trwaja ,wiec moze niebawem ustanowie swoj rekord spalania :diabelski_usmiech Mam pytanie czy jesli chodzi na wolnych obrotach to po wyciagnieciu bagnetu nie powinno byc zadnych zmian w pracy silnika i nie daj boze zadnego dymku z rurki od bagnetu? Korka wlewu oleju w czasie pracy raczej sie nie odkreca ,bo pewnie chlapie tam (smarowanie) dobrze mysle?

Komentarz

• Tytus_ocp
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 61

Można palić 7l i jeździć dynamicznie, a można i 5l ( w takich samych warunkach), wszystko zależy od softu.

[ Dodano: Czw 10 Mar, 11 12:49 ]
                                              Zamieszczone przez Eryk1
                                              Poszukiwania trwaja ,wiec moze niebawem ustanowie swoj rekord spalania :diabelski_usmiech Mam pytanie czy jesli chodzi na wolnych obrotach to po wyciagnieciu bagnetu nie powinno byc zadnych zmian w pracy silnika i nie daj boze zadnego dymku z rurki od bagnetu? Korka wlewu oleju w czasie pracy raczej sie nie odkreca ,bo pewnie chlapie tam (smarowanie) dobrze mysle?
                                              Dymku nie będzie, ponieważ dolny koniec rurki do sprawdzania poziomu
                                              oleju jest poniżej prawidłowego poziomu oleju. Przy nadciśnieniu w skrzyni
                                              korbowej co najwyżej może tędy wysadzać olej.
                                              Octavia II Elegance.

Komentarz

• SMOG_84
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 395

Mam 1,9 TDI Elegance od dwóch lat, tyle że BXE, ale powodów do nażekań nie mam.

W zależności od stylu jazdy pali od 5,0 na trasie (kulturka) do 7,0 miasto (gonitwa).

Rekord to 4,3 l/100 km na odcinku 10 km (styl emeryta)
                                                O2 1.9 TDI BXE ELEGANCE - SILVER ARROW

Komentarz

• Northeusz
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 1677
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Eryk1, dpf ma silnik o oznaczeniu BLS, które to znajdziesz na nalepce w bagażniku albo w książce serwisowej.
                                                  Czy obecność dpf-a jest uzależniona tylko od znaczenia silnika 1.9, czy również od rocznika? Pytam, ponieważ mnie insteresuje coraz bardziej taka O2 1.9 tdi 105KM z roku 2009, ewentualnie 2008. Tylko, że ja nie robię nawet 20 tys km rocznie i jeszcze biję się z myślami o 1.8 TSI. TSI odstrasza mnie jednak bardzo dużym rozrzutem spalania podawanego przez użytkowników. Wiadomo - każdy ma inny temperament, ale jak podają niektórzy przy kilkunastu litrach/100 km w mieście, takie 1.9 TDI to nie tylko ekonomia, ale wręcz post .
                                                  Pozdrawiam
                                                  Northeusz

Komentarz

Pracuję...