piotrek_gdy, robisz "Łatwy transfer w systemie Windows" zrzucając sobie np na pendrive, czy jakiś przenośny dysk twardy - robi kopię ustawień, kont użytkowników i ich dokumentów, a także dodatkowo możesz wrzucić swoje wybrane pliki. Nie potrzeba do tego żadnego kabelka. Chyba, że masz dwa oddzielne kompy: na jednym Vista, na drugim siódemka, to można to zrobić przez krosowany kabelek sieciowy i Total Commander + CesarFTP, w sumie wygodniej
[O2] Zakup 1.9tdi 105 elegance
Zwiń
X
-
[O2] Zakup 1.9tdi 105 elegance
Przymierzam się do zakupu Octavii 2 i wybór padł na 1.9 tdi - nie chcę mieć problemów i wolę sprawdzoną jednostkę To może teraz trochę pytań w podpunktach:
1. Wiem jak rozróżnić Skode bez filtra DPF (jak ma wklejke 0GG w bagazniku to go niema) ,ale czy orientujecie sie czy filtr moze byc w dowolnym roczniku? Jesli juz go ma to czy sa problemy w czasie eksplatacji i ewentualnie jakie koszty gdyby trzeba bylo to ustrojstwo wymienic?
2. Czy ta wersia ma intercooler? (jesli tak to czy jest z prawej strony jak w Passacie?) Pytam ,bo powinno byc sucho przy przewodzie od intercoolera wszelkie wieksze ilosci oleju swiadcza o problemach z uszczelnieniem turbo lub zapchana odma. Niewielkie ilosci ponoc dopuszczalne ,ale ideal jak jest tam sucho. Wiec pytanie jak jest u Was w tym miejscu???
3. Czy kupilibyscie jeszcze raz ten model i diesla ,bo wiadomo ze wszelkie oszczednosci na paliwie sie koncza po awarii:
- turbo
- kolo masowe
- wtryski
Chcialbym sprobowac pierwszego diesla i zmienic zdanie w tym temacie wiec jak jest z tymi awariami - ich koszty no i czy pali faktycznie tak malo jak niektorzy pisza?
4. Czy w tym aucie mozna jeszcze normalnie samemu bez serwisu zmienic zarówki?
5. Szukam tylko wersje z tempomatem wiec na pewno Elagance go ma. Co dostaje oprocz tego w tej wersji?
-
-
Zamieszczone przez Eryk12. Czy ta wersia ma intercooler? (jesli tak to czy jest z prawej strony jak w Passacie?)
Zamieszczone przez Eryk1Czy kupilibyscie jeszcze raz ten model i diesla
Zamieszczone przez Eryk1Chcialbym sprobowac pierwszego diesla i zmienic zdanie w tym temacie wiec jak jest z tymi awariami - ich koszty no i czy pali faktycznie tak malo jak niektorzy pisza?
z awariami jest tak, że jak już występują to są IMO kosztowne, albo bardzo kosztowne porównując np. do 1,6
a pali dokładnie tyle ile wlejesz, tym niektórym faktycznie tak mało a innym więcej, zapraszam do watku o spalaniu, albo na spritmonitor, albo na motostat na przykład
Zamieszczone przez Eryk14. Czy w tym aucie mozna jeszcze normalnie samemu bez serwisu zmienic zarówki?
[ Dodano: Pią 04 Mar, 11 23:59 ]
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Eryk1, jeśli chodzi Ci o osiągi to osobiście nie jechałem 130(jedynie 110 prowadziłem) ale pewnie niestety 130-tka złoi 105, no i waga do tego dochodzi
Przeważnie jeżeli silnik jest zdrowy to w rzeczywistości jest ok 115-118KM, rekord to chyba 122KM
Jeśli chodzi o jakość, spalanie itp to na dzień dzisiejszy dla mnie(podkreślam) nie muszą istnieć inne samochody.
Elegance to dobra wersja, zwłaszcza jak ma trochę dorzucone
Szukasz nowego :?:
Komentarz
-
-
Szukam uzywki ,a pytałem bardziej o to czy 105 konny jest bardziej zblizony budowa do 130 czy 100. Skoro to nowa konstrukcja to ok. Miło ze w serii ma wiecej niz 105 :szeroki_usmiech A czy ktos orientuje sie jak jest z DPF w tym modelu ,bo nie chcialbym kupic auta z tym ustrojstwem. A i jeszcze jedno czy ktos z Was mial stycznosc z Jetta z tym samym silnikiem i moze sie odniesc porownujac te 2 auta.
Komentarz
-
-
ja mam własnie taka elegance , z silnikiem bjb , króra nie ma tego dpf :lol: , te filtry weszły od pewnego rocznika, ja jestem zadowolony, oczywiscie musisz sie liczyc z kosztami, ktore tak zaczynaja sie po 100.000 km, róznie to u niektorych, mam na mysli koło dwumasowe, turbina itd, jak lubisz majsterkowac to zawsze coś tam znajdziesz do robótki.
Komentarz
-
-
no to ja myślę że z tych trzech najlepszym rozwiązaniem jest OII
fajny jest SI ale ma aluminium z przodu( pewnie w UK nie ma dziur), tylko jak by nie patrzeć konstrukcja ma trochę lat, ale ładnie utrzymany z jasną skóra i drewnem to nadal piękny samochód dla mnie. Comfort najlepszy
jetta nie powiem bo nie wiem
no a OII to OII
Jeśli chodzi i awaryjność to zależy jak się trafi. Widać na forum że jeden przejedzie 200 bez żadnych przygód, a drugi już się pozbył samochodu bo studnia bez dna i same nerwy.
Komentarz
-
-
Eryk1, powiem inaczej, to nie jest jazda te 4,1
na Wrocław mi wyszło 5,0 prędkość ok 100-110 na tempomacie, miejscami chwilowo 160
Natomiast w miarę szybka jazda do Bydgoszczy średnia 6,1-6,2 przy prędkościach 140-150, za Łodzią ciągłe wyprzedzanie więc bardzo mało spalił
Ta sama trasa trochę spokojniej ale dynamicznie 5,5 - 5,7
Zresztą poczytaj wątek o spalaniu :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Eryk1Widzac spalanie 4.1/100km na dlugiej trasie powala na kolana ciekaw jestem tylko przy jakich predkosciach ?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Poszukiwania trwaja ,wiec moze niebawem ustanowie swoj rekord spalania :diabelski_usmiech Mam pytanie czy jesli chodzi na wolnych obrotach to po wyciagnieciu bagnetu nie powinno byc zadnych zmian w pracy silnika i nie daj boze zadnego dymku z rurki od bagnetu? Korka wlewu oleju w czasie pracy raczej sie nie odkreca ,bo pewnie chlapie tam (smarowanie) dobrze mysle?
Komentarz
-
-
Można palić 7l i jeździć dynamicznie, a można i 5l ( w takich samych warunkach), wszystko zależy od softu.
[ Dodano: Czw 10 Mar, 11 12:49 ]
Zamieszczone przez Eryk1Poszukiwania trwaja ,wiec moze niebawem ustanowie swoj rekord spalania :diabelski_usmiech Mam pytanie czy jesli chodzi na wolnych obrotach to po wyciagnieciu bagnetu nie powinno byc zadnych zmian w pracy silnika i nie daj boze zadnego dymku z rurki od bagnetu? Korka wlewu oleju w czasie pracy raczej sie nie odkreca ,bo pewnie chlapie tam (smarowanie) dobrze mysle?
oleju jest poniżej prawidłowego poziomu oleju. Przy nadciśnieniu w skrzyni
korbowej co najwyżej może tędy wysadzać olej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentEryk1, dpf ma silnik o oznaczeniu BLS, które to znajdziesz na nalepce w bagażniku albo w książce serwisowej.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
Komentarz