do której chcę podłączyć odkurzacz samochodowy: Pnom = 610W, Pmax = 700W.
Czy ktoś używa takiej przetwornicy i może wypowiedzieć się na jej temat?
Czy to prawda, że firma Bass Polska, to równoważnik Topexu?
Czy Waszym zdaniem wywalę forsę w błoto, czy będę miał pożytek z tej przetwornicy?
A może ktoś poleci mi coś sprawdzonego, oczywiście w rozsądnej cenie.
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
Moim zdaniem się nie uciągnie. Zależy jaki odkurzacz, ale najczęściej biorą bardzo dużo prądu w czasie rozruchu (chyba, że mają soft start) i przetwornica się wyłączy. Do tego Pnom = 610W już pracuje powyżej mocy znamionowej tej przetwornicy.
ja używam czasami przetwornicy ze względu na pracę jaką wykonuję (laptop nie wytrzyma całego dnia na jednej baterii) i powiem, że jest to super sprawa. tylko, że trzeba uważać bo to dużo prądu ciągnie i można szybko aku rozładować. Więc najlepiej na włączonym silniku
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
smer, wątpię, żeby odkurzać ruszył na takiej przetwornicy. Prawdopodobnie prąd rozruchowy silnika w odkurzaczu, będzie przynajmniej dwa razy większy niż nominalny i zadziała zabezpieczenie elektroniczne w przetwornicy. Zresztą to bardzo częsty problem z tego typu przetwornicami ( mają bardzo szybko działający układy zabezpieczający, który nie pozwala nawet na niewielkie i krótkotrwałe przeciążenie ). Musiał byś dołączać szeregowy rezystor ( ew. żarówkę ) "na rozruch" takiego odkurzacza i po kilku sekundach, gdy silnik się już rozkręci zwierać ten rezystor/żarówkę tak, by silnik dostawał pełne napięcie.
BTW. Ale ogólnie taka przetwornica do auta to bardzo dobra rzecz. Sam mam mniejszą ( 400W ) ale już kilka razy mi się przydała do różnych rzeczy...
Bierz lepszą firmę i dołóż trochę ,bo ta firma to porażka a tym bardziej z gwarancją :P Jestem w branży elektronarzędzi i ta firma od której z daleka trzymam się. :evil: reklamacje i problem z serwisowaniem :evil:
Zakupiłem takie oto cudo: odkurzacz
i prawdę mówiąc nie wierzę w te jego 610W, choć ciągnie bardzo porządnie.
Co do prądu rozruchu to faktycznie, tak samo jak Wy mam wątpliwości , czy da go radę z tej przetwornicy odpalić... ale bardziej boję się tego, że ona sama z siebie się schrzani, bo chińszczyzną daje z niej na kilometr
A porządna firma... cóż, to już kilkukrotnie większy wydatek
^Ta ma coś nazwanego przez producenta modyfikowaną sinusoidą(de facto będzie to prawdopodobnie przebieg prostokątny zaokrąglony na przejściach) i mogą z tym być problemy - np przy zasilaniu silników.
do której chcę podłączyć odkurzacz samochodowy: Pnom = 610W, Pmax = 700W.
Nie rób tego - szkoda akumulatora i inastalacji. Ze wzoru P=UI wynika, że w kablach będzie płynęło prawie 60 A w sposób ciągły. Złe podłączenia grożą pożarem :!:
Przetwornice w samochodach to można wykorzystać do zasilania lapka. Maksymalnie 90 W to jest około 7,5 A.
smer, w Twojej sytuacji szarpnąłbym się na agregat, jak masz w perspektywie kupno garażu(ja mam właśnie garaż bez prądu i agregat ładnie się sprawdza). Ew ciągniecie przedłużacza z mieszkania, ale to jest mocno niewygodne...
Trzydzieści kilka, ale nie to jest problemem, tylko to, że obciachu więcej niż metrów ops:
Zaraz ze wszystkich bloków będą się gapić i ryjki strzępić, że dziada na Schellowy odkurzacz nie stać i nikomu do głowy nie przyjdzie, że machanie na odwal ta hujnią ze stacji benzynowej mnie nie satysfakcjonuje...
Komentarz