Przyjedzie dzisiaj ktoś na Trzy Stawy?
[O2] 2 foteliki na tylnej kanapie w O2- kiepsko...
Zwiń
X
-
[O2] 2 foteliki na tylnej kanapie w O2- kiepsko...
Ponieważ wkrótce rodzina się powiększy, przetestowałem dziś możliwości tylnej kanapy pod względem przewozu 2-óch fotelików (jeden 0-13 kg i drugi ostatnia grupa 3, bodajże 18-25 kg) + jedna dorosła osoba...
I co? I jest słabo... jeśli z maluchami miałaby jechać mama z tyłu
Przy dwóch większych fotelikach 3 osoba jedzie jak sardynka w puszce.
Wielkoludem nie jestem/ nie jesteśmy, a mimo to słabo...
Jak ktoś stoi przed podobnym dylematem - polecam poszukać jakiegoś Vana. O2 bagażnik ma zajefajny, komfort pracy kierowcy na poziomie - ale jak widać zrobili to kosztem tylnej kanapy.
-
-
grzes74, ja mam taką samą "konfigurację" dzieciaków jeden prawie 2 latka, drugi prawie 7 lat i u mnie starszy zawsze jeździ z przodu a żona z młodszym z tyłu. Starszy nie narzeka a nawet jest zadowolony, bo z przodu więcej widać :twisted:Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Re: 2 foteliki na tylnej kanapie w O2- kiepsko...
Zamieszczone przez grzes74Jak ktoś stoi przed podobnym dylematem - polecam poszukać jakiegoś Vana. O2 bagażnik ma zajefajny, komfort pracy kierowcy na poziomie - ale jak widać zrobili to kosztem tylnej kanapy.
Przecież tu chodzi o szerokość samochodu
Więc albo np SII itp albo van(najlepsze rozwiązanie ze względu na osobne tylne siedzenia)
Komentarz
-
-
SII nie jest duzo szerszy.
Musze kiedys zmierzyc, jaka jest odleglosc miedzy uchwytami ISOFIX na tylnej kanapie, bo to jest pewnego rodzaju wyznacznik.
Tez mysle, jak to zrobic i pewnie jedno bedzie teraz jezdzic z przodu, a drugie z mama z tylu.
Watpie ze gdzies jest duzo szerzej. VANy maja po prostu czesto 3 oddzielne fotele, z tym ze ten 3 jest wezszy niz reszta i wiekszy fotelik i tak nie podejdzie.
Jak malolaty jezdza juz tylko na podstawkach pod tylki to sprawa jest duzo mniej skomplikowana
Komentarz
-
-
Re: 2 foteliki na tylnej kanapie w O2- kiepsko...
Zamieszczone przez abstinentZamieszczone przez grzes74Jak ktoś stoi przed podobnym dylematem - polecam poszukać jakiegoś Vana. O2 bagażnik ma zajefajny, komfort pracy kierowcy na poziomie - ale jak widać zrobili to kosztem tylnej kanapy.
Przecież tu chodzi o szerokość samochodu
Więc albo np SII itp albo van(najlepsze rozwiązanie ze względu na osobne tylne siedzenia)
@kowal2000
7 lat to już "kawał chłopa" - jak tyle miałem też chciałem jeździć z przodu... ale wtedy chyba było wolno od 10. U mnie starsza jest kobitka a ona woli z mamą z tyłu. I do 7 lat to jej jeszcze sporo brakuje...........
@abstinent...
Napisałem że komfort pracy kierowcy na poziomie nie że kosztem...
S2 na szerokość jest niewiele lepsza od O2. (niestety...)
Wyraźna przewaga S2 to długość - może to mieć znaczenie jeśli musisz się przemieścić między pierwszym a drugim rzędem foteli, ale nie przypuszczam by 3 pasażer na tylnej kanapie czuł się komfortowo jeśli chodzi o szerokość. Konkurencja w klasie S2 jest szersza ale krótsza.... No chyba że i40 coś pokaże ciekawego (większy rozstaw osi niż S2).
[ Dodano: Nie 27 Mar, 11 23:21 ]
Zamieszczone przez MaicroftSII nie jest duzo szerszy.
Musze kiedys zmierzyc, jaka jest odleglosc miedzy uchwytami ISOFIX na tylnej kanapie, bo to jest pewnego rodzaju wyznacznik.
Tez mysle, jak to zrobic i pewnie jedno bedzie teraz jezdzic z przodu, a drugie z mama z tylu.
Watpie ze gdzies jest duzo szerzej. VANy maja po prostu czesto 3 oddzielne fotele, z tym ze ten 3 jest wezszy niz reszta i wiekszy fotelik i tak nie podejdzie.
Jak malolaty jezdza juz tylko na podstawkach pod tylki to sprawa jest duzo mniej skomplikowana
Kiedyś na www znalazłem jakieś fotosy Skoda Monospace... Ale póki co nic się nie chwalą. A mogłoby to być coś ciekawego.
Komentarz
-
-
grzes74,
ja muszę swoją 5-tkę spakować do O2
starszy z przodu (prawie 8 lat) , żona + bliźniaki (1,5 roczne) z tyłu i jakoś dajemy radę, wiec nie narzekaj inni mają gorzej/ciaśniej :szeroki_usmiech
chociaż się przymierzamy do : http://www.volkswagen.pl/modele/nowy_sharan/O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruwiec nie narzekaj inni mają gorzej/ciaśniej
chociaż się przymierzamy do : http://www.volkswagen.pl/modele/nowy_sharan/[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
pytanie czysto teoretyczne:
czy są jakieś przepisy dotyczące ustawienia fotelików (jeżeli z tyłu jedzie dorosła osoba + dwójka dzieciaków w fotelikach).... w sensie że zawsze foteliki są po bokach a dorosły siedzi w środku ? czy można np jeden fotelik ustawić na środku ?
proszę o odp TAK lub NIE bez "dyskusji" na ile takie rozwiązanie byłoby "praktyczne"
edit:
czekam na odp :PSPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Ja obecnie jestem w takiej samej sytuacji: córa 4 latka, i maleństwo w drodze na świat. Ostatnio pożyczyłem nosidełko dla przyszłego synka i zrobiliśmy próbę w OI i.... lipa na całegoO zmieszczeniu małżonki z tyłu nawet nie ma co marzyć
Dlatego Octavka idzie na sprzedaż i zaczynam poszukiwania minivana. Na dzisiaj oczekiwania spełniają dwa auta Xsara Picasso i Scenic II (nie biorę pod uwagę dużych Vanów typu Sharan czy Galaxy). Tylko w tych dwóch modelach w miarę jakoś się mieścimy. Próbowaliśmy jeszcze Zafirę, ale kanapa z tyłu to totalna porażka, Almera Tino, Corolla Verso i Mazda Premacy zbyt wąskie, Touran i Altea nie ten przedział cenowyDlatego zmuszony jestem przez czas jakiś (3-4 latka) pojeździć którymś z francuzów...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76i to jest dobry wybór foteliki wchodzą bez problemu , a jak będzie miał zintegrowane w siedzeniach to jużO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruczy przez większość roku wozić powietrze.
Chociaż w vanie było bez porównania wygodniej. :szeroki_usmiechAlfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez marekzuU mnie dzieciaki zawsze z tylu jezdzily same - czy to w Fabii czy w O1 czy teraz w Touranie - jakos nie widzielismy potrzeby aby mama jechala z tylu z dziecmi.), więc nie jest to duży problem.
Komentarz
-
kross12
-
Zamieszczone przez Wojtas_Poznańpytanie czysto teoretyczne:
czy są jakieś przepisy dotyczące ustawienia fotelików (jeżeli z tyłu jedzie dorosła osoba + dwójka dzieciaków w fotelikach).... w sensie że zawsze foteliki są po bokach a dorosły siedzi w środku ? czy można np jeden fotelik ustawić na środku ?
proszę o odp TAK lub NIE bez "dyskusji" na ile takie rozwiązanie byłoby "praktyczne"
edit:
czekam na odp :P
Komentarz
-
-
właśnie uświadomiłem sobie jedną zagwostkę:
Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1. przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
2. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez keneidawłaśnie uświadomiłem sobie jedną zagwostkę:
Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1. przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
2. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
Poza tym nawet z tyłu też masz kurtyny...
Komentarz
-
Komentarz