[O1] montaż fotelika - za krótki pas z tyłu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GrzesiekK
    Classic
    • 2011
    • 15

Zamieszczone przez AdamB
    Wygląda z przodu jak Passat B5/B5FL
    mi się jakoś z Vectrą skojarzył :lol:
  • asz
    Drive
    • 2010
    • 44

Mam Octavię z roku 1999. Kupiłem fotelik kategorii 0+ dla malucha, ale mam identyczny problem jak ktoś dwa lata temu:
    (http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...k+kr%F3tki+pas)
    pas z tylu jest za krotki.
    Oddam go więc do komisu (fotelik, nie samochód ;-)) (a może ktoś z Wrocławia chce kupić?)
    Fotelik Neo formy Espiro.

Mam pytanie do szanownych forumowiczów: kto ma albo miał Octavię 1 i z sukcesem zamontował w niej z tylu z prawej strony fotelik bez bazy? JAKIEJ FIRMY BYŁ TO FOTELIK I Z KTÓREGO ROKU? Może ktoś mi sprzeda? (Tylko Wrocław, bo musiałbym przymierzyć.)

I o co w ogóle chodzi, czy jest możliwe, że kupiłem egzemplarz ze skróconym pasem? Czy te stare Octavie po prostu mają taki niezbyt długi pas (brakuje ze 10-20cm). Albo te nowe foteliki są przerośnięte?

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

asz, Ja jak kupowalam foteliki do auta, to podjechalam do sklepu i przymierzalam Zrob tak samo :szeroki_usmiech

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

Ja miałem fotelik/nosidełko XLandera kupione jako dodatek do wózka ( ciut inne adaptery niż gondola ale podwozie mogło być to samo) - zapinane w zasadzie prawie na styk (przełożenie samego pasa wokół fotelika) ale nie było problemu.

w zasadzie ciut inny model - ale różnią się tylko profilowaniem uchwytu więc sprawdź jak będzie pasować.
        Sprawę poprawiło zdemontowanie tego "daszka" z nosidełka - wtedy to i zapas był.
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Tony065
          RS
          • 2009
          • 2487
          • Octavia I (1U2)
          • ARX 1.8 20VT 150 KM

cześć. mój "następca tronu" jeździł w "węglarce" z Coneco, problemów z pasem nie było. przed chwilą zmierzyłem pas, lewy tył /w prawym wpięty jest fotelik/, ma 241cm. sprawdź dł. obu i będzie jasne.
          Black Pearl, Elegance & RS LOOK
          @ by Tune-up Gdańsk
          TDI VP++ i jeszcze rośnie
          Antek

Komentarz

• MrOwA
            Drive
            • 2010
            • 64

Ja wpinam MaxiCosi Peble i mieści się ale na styk. Początkowo też myślałem, że nie da rady, ale na szczęście się udało.

Komentarz

• picia136
              Rider
              • 2011
              • 374

Z której strony wpinasz fotelik??? JA w poprzednim aucie miałem krutszy pas za kierowcą specjalnie żeby tam foteliów nie montowac bo jak jedziesz sam to nie widzisz dziecka.Spróbuj zamontowac za pasażerem
              Elektronika,SSWiN,CCTV,Informatyka,Akwarystyka

Komentarz

• oolsztyniak
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6647
                • Superb II combi (3T5)
                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez picia136
                specjalnie żeby tam foteliów nie montowac bo jak jedziesz sam to nie widzisz dziecka
                pas specjalnie krótszy bo ktoś wpadł na pomysł , że nie będziesz widział dziecka :?: :roll:
                To chyba jakiś mit :wink:
                Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• soszek81
                  L&K
                  • 2010
                  • 1245

ja montowałem nosidełko właśnie za kierowcą, teraz fotelik to różnie).
                  dodam tylko że w p206 pasy mają z tyłu tą samą długość co w O1
                  Była O1 kombi ALH++ 150/340
                  Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• picia136
                    Rider
                    • 2011
                    • 374

No wyobrażsobie że w w211 tak było pas za kierowcą był o 10-15cm krótszy
                    Elektronika,SSWiN,CCTV,Informatyka,Akwarystyka

Komentarz

• asz
                      Drive
                      • 2010
                      • 44

Zamieszczone przez baca10
                      asz, Ja jak kupowalam foteliki do auta, to podjechalam do sklepu i przymierzalam Zrob tak samo :szeroki_usmiech
                      Po stracie dwóch stów z górką na pewno tak zrobię :-/.

[ Dodano: Wto 05 Kwi, 11 15:51 ]
                      Zamieszczone przez Tony065
                      cześć. mój "następca tronu" jeździł w "węglarce" z Coneco, problemów z pasem nie było. przed chwilą zmierzyłem pas, lewy tył /w prawym wpięty jest fotelik/, ma 241cm. sprawdź dł. obu i będzie jasne.
                      O mamo, co to jest "węglarka"? I dlaczego tak się nazywa?

Serdeczne dzięki za konkret. Za Twoim przykładem udałem się z miarką do garażu. Tylko co rozumiemy przez długość pasa?

Punkt A - początek pasa na szpuli. niedostępny do pomiaru.
                      Punkt B - pierwszy widoczny nad szczeliną fragment pasa przy maksymalnym jego wyciągnięciu
                      Punkt C - zawijas na klamrze u góry przy maksymalnym wyciągnięciu, ten punkt jest płynny, bo wysokość pasa jest regulowana
                      Punkt D - ostatni widoczny punkt pasa bez podniesienia siedziska kanapy
                      Punkt E - rzeczywisty koniec pasa, zagięcie na metalowej klamrze w podłodze.

U mnie z lewej strony odległość B-E to około 238 cm
                      z prawej strony odległość B-E to około 241 cm
                      możliwe, że są równe, bo to ciężko dokładnie zmierzyć.

Komentarz

• phoneman
                        RS
                        • 2008
                        • 3374
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

soszek81, To, mnie pocieszyłeś. Bo właśnie zamówiłem X-Car
                        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Tony065
                          RS
                          • 2009
                          • 2487
                          • Octavia I (1U2)
                          • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez asz
                          O mamo, co to jest "węglarka"? I dlaczego tak się nazywa?
                          hehe, zapytaj kogoś, kto palił w kuchni węglowej, to się dowiesz...
                          z daleka nosidełko i owa węglarka wyglądają podobnie, różnica jest w zawartości.
                          Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                          @ by Tune-up Gdańsk
                          TDI VP++ i jeszcze rośnie
                          Antek

Komentarz

• ARGH
                            Classic
                            • 2009
                            • 10

Witaj!
                            Naszej córci strzeliliśmy fotelik 0-18kg Berber Hektor. Podjechałem pod sklep, żona wybrała taki fotelik, który się jej spodobał, monsieur ze sklepu zabrał fotelik do auta i przymierzył. Zażyczyłem sobie, by zapiął fotelik z tyłu po prawej. Fotelik ten ma możliwość montażu zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy. Sprzedawca dokonał zapięcia w obu pozycjach i dało się zapiąć. Na styk, ale jednak zapięty. Gdyby nie udało się podpiąć tego fotelika, to szanowna małżonka musiałaby wybrać inny - ale akurat przypasował. Cena około 250zł, więc znośna...

Moja Octavia to O1 TDI kombi z 2005 r. Zanim coś kupisz - podjedź do jakiegoś sklepu z fotelikami i przymierz KONIECZNIE!!!

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu - ARGH
                            NO HOPE - NO FEAR...

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez baca10
                              asz, Ja jak kupowalam foteliki do auta, to podjechalam do sklepu i przymierzalam
                              wtedy masz 100 % pewności. Popieram.
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Evil
                                Rider
                                • 2009
                                • 721

asz, fotelik firmy "tako" z wózka serii "warrior". Pasa po obu stronach z tyłu jest wystarczająco.
                                Pierwszych kilka zapięć też się obawiałem że zabraknie pasa, ale to też może kwestia ułożenia samego fotelika i przepuszczenia odpowiednio pasa przez niego ? może popróbuj na spokojnie.
                                Wątpię aby produkowali foteliki do samochodu które są na tyle obszerne że w tak standardowym samochodzie nie da się ich zamontować.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• asz
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 44

Zamieszczone przez Evil
                                  asz, fotelik firmy "tako" z wózka serii "warrior". Pasa po obu stronach z tyłu jest wystarczająco.
                                  Pierwszych kilka zapięć też się obawiałem że zabraknie pasa, ale to też może kwestia ułożenia samego fotelika i przepuszczenia odpowiednio pasa przez niego ? może popróbuj na spokojnie.
                                  Wątpię aby produkowali foteliki do samochodu które są na tyle obszerne że w tak standardowym samochodzie nie da się ich zamontować.
                                  Do pewnego stopnia jest to kwestia ułożenia... jak ułożę niemowlaka w pionie, to się zapnie ;-)
                                  To jest chyba kwestia systemu mocowania pasem. W kupionym Espiro część dolna pasa ma iść ponad nózkami niemowlaka, a część górna za tyłem fotelika. A pożyczyłem od sąsiada stary fotelik innego systemu - fotelik jest ruchomy względem stelaża, a zapina się sam stelaż, też trójpunktowo, ale bez żadnego problemu, z dużym zapasem.

Komentarz

• strazakp
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 819
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja od prawie pół roku posiadam dwa foteliki maxi Cosi Citi. Foteliki dwa ponieważ posiadam dwójkę dzieci i jednoczenie ich używam po obydwu stronach tylnej kanapy.
                                    Ponieważ słyszałem że bywają za krótkie pasy do niektórych fotelików to przed zakupem (w internecie) podjechałem do sklepu by przymierzyć upatrzony fotelik. Fotelik pasował ale z nie więcej jak 2cm rezerwą.
                                    strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
                                    Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

Pracuję...