[O2] Kupno Octavia 2 - pytanie dot. komory silnika 1.9 TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mical54321
    Classic
    • 2012
    • 2

Zamieszczone przez Orbit

[ Dodano: Wto 25 Paź, 11 18:41 ]
    Zamieszczone przez Seed
    Zamieszczone przez bobwoj
    Obecnie też jeżdże na Motulu i nie podoba mi się kultura pracy na tym oleju. Mam już 13tyś km na nim i chciałbym na zimę wymienić, tylko na co? Wszytskie są dobre dopuki się człowiek nie wczyta.
    co to znaczy - nie podoba mi sie kultura pracy?????
    KLEKOT SILNIKA , o którym większość tych którzy mieli ten olej zalany piszą, włącznie zemną ...
    a rozumiesz, ze za wyciszenie klekotu w oleju odpowiedzialna jest baza HC??!!
    im bardziej klekocze tym mniej HC.

Co za nagonka na Motula. Mam wrażenie, że tu sami sprzedawcy LM i Amsoila siedza czasem....
  • sarisa
    Classic
    • 2011
    • 2

Czesc!

Planuje zakup octavki 2 dla zony. Rozwazam tylko auta 1.9tdi bo sam jestem od wielu lat posiadaczem golfa z tym silnikiem i spisuje sie rewelacyjnie. Oczywiscie poszukiwanie auta w PL to koszmar, o czym zapewne wiecie Wpadlem na pomysl aby porownywac wnetrze "bebechow" z tym co jest u mnie. Znalazlem glanc wypucowana piekna octavie z 2007 roku. Sprzedawca zapewnia o bezywpadkowosci i innych takich, ale wiadomo jak z tym jest. Moje podejrzenia wzbudzilo pare elementow, ktore konstrukcyjnie sa identyczne z moim autem, ale ktore dosc podejrzanie wygladaja. Teoretycznie auto jest nowsze od mojego, a ma jakies dziwne "przerobki" oraz olbrzymia korozje w jednym miejscu.

Mam do Was w zwiazku z tym prosbe o porade: czego powodem moga byc ponizsze "wady".

Oto jak wyglada silnik z grubsza (zaznaczylem jako A i B podejrzane elementy):

Element A - jakies dziwne "izolacje", zaznaczylem strzalkami:

Nie wiem co to takiego i po co, ale u mnie w identycznie wygladajacej komorze silnika ze starszego golfa takich przerobek nie ma. O czym to moze swiadczyc?

A teraz najlepsze: Element B - kompletnie zardzewialy dzyndzel z 4 przewodami przy plynie na spryskiwacze (nie wiem co to jest za "cylinder", ale u mnie w 6 letnim aucie to cos jest w idealnym stanie bez zadnej rdzy):

Dodatkowo zardzewialy jest ten element, ktory sluzy jako zatrzask pokrywy bagaznika:

U mnie ten sam zatrzask jest jedynie pokryty brudem.

Mam takie wrazenie, ze komora silnika pochodzi z kompletnie innego samochodu - w kazdym razie te "podejrzane" elementy kontrastuja z cala "idealna" reszta. Wnetrze - jestem pod duzym wrazeniem: piekne, czysciutkie, spasowane, lakier jak nowka (dziwne to troche, ale ok), szyby OK - z tego samego roku co produkcji, wiec raczej auto nie jest po dzwonie. Na pewno auto ladniejsze od mojego golfika. Ale ten silnik i osprzet wskazuje, ze auto jest po jakiejs "historii". Moze auto stalo w wodzie i powodz sprawila korozje tych elementow? A moze to normalna rzecz i czasem tak sie dzieje?

licze na Wasza pomoc!

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

U mnie to tak wygląda - rocznik 2007
      Załączone pliki
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• pleban
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 580

ten element to "dekielek" od filtra paliwa
        Być może został przełożony z innego auta, bo się obudowa filtra paliwa uszkodziła
        Może rozszczelniła (tylko dlaczego?), może auto dostało strzała i zostało to przełożone z innego egzemplarza?
        była O1 1,6 102 KM
        była O1 1,9 TDI 90 KM
        była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
        był Citroen Berlingo 1,6 HDI
        jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

sarisa, tu http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia%20II/100 widac komore silnika i w/w obudwe filtra i taka zardzewiała nie jest
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• sarisa
            Classic
            • 2011
            • 2

Dzieki koledzy,

wasze zdjecia sa niemal identyczne do tego jak to wygląda u mnie. Wszystko wskazuje na to ze "cos jest nie tak" z bebechami w aucie ktore chcialem kupic. No to szukam dalej...

pozdrawiam!

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8038
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

sarisa, zdjęcia twojej OII 1.9TDI są dla silnika z filtrem cząsteczek stałych. On się trochę różni. Poszukaj zdjęć silnika 1.9TDI z DPF-em
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

Zamieszczone przez piotrek_os
                U mnie to tak wygląda - rocznik 2007
                że tak od doopy strony się zapytam - czym czyściłeś silnik
                "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• rijswijker
                  Classic
                  • 2009
                  • 9

wd 40,i nie silnik tylko pewnie plastic fantastic...

Komentarz

Pracuję...