[O2] Fabryczne CD radio zespolone SKODA AUTO - ten typ tak m

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przyklad
    Classic
    • 2012
    • 14

Mam problemy z LPG w 1.6 Tour. Instalację zakładało ASO. Po 1000 km pojechałem na regulację, choć jeździłem głównie na benzynie. Niestety od początku są problemy. Przed przeglądem samochód szarpał przy przełączeniu benzyna-gaz. Po regulacji na przeglądzie zaczął gasnąć na wolnych obrotach (dojazd do skrzyżowania, potrafił mi zgasnąć 3 razy na odcinku kilku km, nie było przypadku, żeby nie zgasł chociaż raz na odcinku 20 km - w drodze do roboty). Po kolejnej regulacji zaczął szarpać i zajączkować przy zwalnianiu pedału gazu, wolne obroty wariowały (spadek do 300-400, potem 1200, zdarzał się gwałtowny wzrost obrotów na jałowym biegu do 1100-1200 albo silnik gasł - dramat). To pojechałem na jeszcze jedną, ale teraz jest problem z szarpnięciem przy przełączeniu gaz-benzyna - obroty gwałtownie lecą na 300-400, tak jakby wogóle było odcięte zasilanie i dopiero potem się normują, co z kolei wcześniej było kompletnie niezauważalne - musiałem sprawdzić diodę, czy się przełączył.

Zastanawiam się, co zrobić - czy w okolicy Bydgoszcz, Inowrocław, Toruń, Grudziądz jest jakieś sensowne ASO, gdzie by sobie poradzili i zrobili regulację profesjonalnie lub chociaż ktoś sprawdził, że montaż jest prawidłowy? Czy mogę udać się do niezależnego serwisu z autoryzacją Landi-Renzo i tam to spróbować naprawić/zdiagnozować bez utraty gwarancji?

Mam przy okazji inne przykre przemyślenia. Czytałem opinie, że LPG najlepiej zakładać po dotarciu silnika (2000 przebiegu+). I to chyba jest prawda, bo zabezpiecza to trochę przed bezmyślnością typu przygazowywanie i kręcenie na 4000 obrotów na jałowym biegu - właśnie to zaobserwowałem na warsztacie, kiedy mechanik majstrował przy mapie. Całe szczęście, że to już było po pierwszym okresie eksploatacji. Ale i tak się martwię, że przy przebiegu 10 km było to samo i to na zimnym silniku, bo samochód pojechał po instalacji może 2km, zatankował LPG i wrócił, po czym był regulowany - silnik nie miał szansy się nagrzać.

Generalnie to są jaja, zapłacić ponad 4500 PLN (w/g faktury) i dumać, dlaczego po trzech ,,regulacjach'' samochód nie działa jak powinien i czy się coś dalej nie uszkodzi... Tak teraz myślę po co mi był ten LPG :evil:

P.S.

Post edytowałem kilka razy, bo sytuacja się zmieniała - wykonałem kilka telefonów. Wydaje mi się, że jest jakieś rozwiązanie - napiszę jak się to zakończyło.
  • dab
    Ambiente
    • 2011
    • 117

Podczas przejezdzania przez wieksze nierownosci na drodze, - przeskakuje odtwarzana plyta CD.
    Mam pytanie, to po prostu TTTM?
    Jakie byly inne modele takich fabrycznych radyjek ktore by nie mialy takiego efektu i ktore bym mogl podmienic na zasadzie wyjmij-wloz. (mam czujniki parkowania przod-tyl wyswietlane na LCD)
    Widzialem gdzies jakies zdjecie skody z 2008r gdzie byl na ramce radia dopisek Mp3 (moje nie odtwarza tego formatu) :cry:
    pozdr
    dab
    pozdrawiam
    dab

Komentarz

• andrzej1962
      L&K
      • 2010
      • 1306
      • Octavia III combi (5E5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Trochę dziwne. Ja mam oryg. stream mi nie odtwarza CD audio "zrobionej" w domu na własny użytek. Podobno przy nagrywaniu trzeba zaznaczyć najwolniejszy tryb zapisu. Jeszcze nie wypróbowałem tym bardziej, że nagrywam w MP3 (więcej wejdzie). Ale Twój przypadek IMO może świadczyć i usterce radia. Poczekaj aż odezwą się fachowcy. Temat powinieneś zapodać w temacie Sound & Multimedia

Komentarz

• dab
        Ambiente
        • 2011
        • 117

Zamieszczone przez andrzej1962
        Temat powinieneś zapodać w temacie Sound & Multimedia
        Czy moderator moglby przeniesc ten temat do powyzej wspomnianego dzialu?
        nie chcialbym dublowac tu i tam tego tematu.
        dzieki
        pozdrawiam
        dab

Komentarz

• wicher12
          Ambiente
          • 2008
          • 193

Każde radio samochodowe ma bufor który to buforuje z płyty CD/DVD dane przed puszczeniem tego na głośniki (w radiach Toyoty ten bufor miał 3 sek.)
          Dzięki temu właśnie możesz się delektować muzą bez przerwy jak wpadniesz w dołek

Oddaj może do jakiegoś zakładu co naprawiają radia i może uda się naprawić.

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez dab
            Podczas przejezdzania przez nierownosci na drodze, niekoniecznie duze, wystarczy wieksza lata na drodze czy zfalowany lekko asfalt - przeskakuje odtwarzana plyta CD.
            Nie mam takiego problemu. Moje radio to Steem MP3 montowany w fabryce.
            Zamieszczone przez andrzej1962
            Podobno przy nagrywaniu trzeba zaznaczyć najwolniejszy tryb zapisu
            Dokładnie tak W ten sposób wypalam płytki i mój Streem MP3 nie ma jakichkolwiek probleów z ich odtwarzaniem.

[ Dodano: Pią 08 Kwi, 11 14:26 ]
            Zamieszczone przez dab
            Widzialem gdzies jakies zdjecie skody z 2008r gdzie byl na ramce radia dopisek Mp3 (moje nie odtwarza tego formatu)
            Zgadza się. Wczesniej w O II były montowane modele radia Streem które nie czytały formatu MP3. te z możliwościa odczytu MP3 pojawiły się chyba od roku modelowego 2008.
            Czarny Elegance

Komentarz

• dab
              Ambiente
              • 2011
              • 117

Ja mam zapewne te pierwsza wersje Streem (z klawiszem GEO :-)
              Moze ta wersja nie miala tej funkci kilkusekundowego zczytywania sciezki przed jej odegraniem? :?
              Moze ktos kto ma takie samo radyjko sie wypowie...
              Tak czy inaczej to chyba tylko przypieczetowuje decyzje zeby wymienic je na wersje Streem Mp3.
              pozdrawiam
              dab

Komentarz

Pracuję...