opony dunlop sp sport 2000 E - dobre czy raczej kiepskie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• opony dunlop sp sport 2000 E - dobre czy raczej kiepskie?

Sam używam Motguma, ma niewątpliwą zaletę : CENA !. Wymieniam same gumki, koszt poniżej 10 zł za 2 szt. , kupuję ostatnio w Praktikerze.
    Jedno co mi się nie podoba to w miarę szybkie twardnienie gumy, co owocuje tym, że gumka się nie odwraca przy zmianie kierunku ruchu wycieraczki i mam efekt przeskakiwania połączonego z upierdliwym hałasem.
    Twardnienie gumy zachodzi niezależnie od tego, czy wycieraczka pracowała, czy nie. Ostatnio założyłem nowe gumki, które uprzednio jeździły 2-3 miesiące w bagażniku. Efekt taki, że od razu zaczęły przeskakiwać.

Zjawisko zanika przy dużych prędkościach (wycieraczka ze spoilerem), widocznie wtedy siła docisku jest na tyle duża, że zmusza gumkę do odwracania się :-)

Żeby było śmieszniej to powodem wymiany gumek jest w zasadzie najczęściej to przeskakiwanie wycieraczek (często związane z trwałym przegięciem gumki w jedną stronę) a nie rozmazywanie czy złe wycieranie szyby.

opony dunlop sp sport 2000 E - dobre czy raczej kiepskie?

z autem dostalem komplet opon dunlop sp sport 2000 E, prawie nowki. 195 wiec nie za szerokie - zastanawiam sie czy sa dobre. jesli nie to poki sa "jak nowe" udaloby mi sie je opchnac i kupic inne, moze troszke szersze. co myslicie?

PS. no mam nadzieje ze o tym jeszcze nie bylo...

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

a jak wrazenia z jazdy?
      bo to chyba ty powinienes najlepiej wiedziec czy sa dobre, czy nie... :roll:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

szkoda, mam je luzem bo poprzedni wlasciciel oddal mi auto na starych przylysawych oponach (Michelinki), a zebym mu nie marudzil dodal mi te opony ktore dostal z fabryki

Komentarz

• Pulse
          Rider
          • 2006
          • 461

Artur, zapewne chodzi Ci o SP SPORT 200 a nie 2000, tutaj masz 68 opini http://www.opony.com.pl/testy/index_...cent=&strona=1

Jezeli jezdzisz normalnie, to oponki te powinny Ci wystarczyc.
          :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• pwgajda
            Drive
            • 2005
            • 90

miałem takie ( SP SPORT 2000 E 16/55/205 91W ) i powiem,że są to dobre oponki. Dostałem je razem z samochodem w salonie.Nie straszny im deszcz ani śnieg(w zeszłym roku mialem okazje sprawdzic ). Wytrzymują około 60-70kkm przy normalnej jeździe. Przejeździłem na nich 3 sezony. Musiałem zmienić bo już były prawie starte a poza tym trochę się porozchodziły- to jest ich jedyny -.Ogolnie ocena pozytywna.

Pozdrawiam

Komentarz

• Raaff
              Classic
              • 2006
              • 5

Też mam takie, profil 205/65/15 w omedze - dobre są. Wytrzymałe (V94), jeżdze na nich 4 rok i bez wad. Ścieralnosc w normie.

Komentarz

• jkapitan
                Drive
                • 2006
                • 59

Jezeli chodzi o SP Sport 200 (ja mam V 195/65/15) to jestem zadowolony, polecam

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

SP Sport 2000 miałem - nic specjalnego, ale tez nie są złe - powiedzmy taka srednia liga.

Niestety bardzo slabo spisuja sie przy duzej ilosci wody na drodze i nie jest to jedynie moja opinia.
                  TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...